Hirdetés

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Itt az ideje túllépnünk a tiszta stílusokon, hozzászoknunk a szokatlan, ám nagyon is kellemesnek nevezhető megoldásokhoz és üdvözölni néhány rég elfeledett motívumot. Mi az év Pantone színe és melyek a legnépszerűbb tónusok mellette? Mutatjuk, hogy mi vár ránk 2020-ban a lakberendezésben.

Időről időre érezhetjük úgy, hogy fel kellene frissíteni otthonunkat, esetleg az egész lakás megérett egy alapos átrendezésre, ráncfelvarrásra, ami nem feltétlenül egyenlő a komplett felújítással. Tehát szó sincs arról, hogy falat bontunk, új helyre telepítjük a konyhát vagy a fürdőszobát. Már néhány bútordarab cseréjével, új dekorációs elemekkel és kiegészítőkkel, újragondolt színvilággal is olyan hatást érhetünk el, melyről korábban csak álmodoztunk. Ha szeretnénk kicsit trendkövetők is lenni - ami tekintve több hasznos szempontot, nem is annyira földtől elrugaszkodott dolog - tekintsünk át néhány, általunk kiválasztott újdonságot.

Bohém stílus a 70-es évek hippi jegyeivel fűszerezve

Itt egyértelműen a kiegészítők kerülnek a figyelem fókuszába. A viszonylag semleges megjelenésű nagy bútorok köré rengeteg színes textília helyezhető, akár több rétegben is. A padlóra és a falakra jöhetnek a szőttesek, subák, rongyszőnyegek, fali makramék, vagy akár a patchwork is. Jól áll ehhez a közeghez az élénk színvilág, mintha Indiában lennénk, de a hófehér falak előtt is nagyszerűen érvényesülnek a színes textilek. Nem baj, ha kicsit túlzásokba esünk: gyöngyfüggöny és pompom dísz, faragott tál és műanyag szék, és persze rengeteg zöld növény vonja el a figyelmet a viszonylag jellegtelen bútorzatról. Fontos tehát, hogy nem az unalmasnak kikiáltott bútorainkat cseréljük le, inkább feldobjuk az egészet valami szokatlannal. Előnyt élveznek azok, akik szívesen kézimunkáznak, a hiszen horgolt, varrt, batikolt holmi számukra könnyen és olcsóbban elérhetővé válik. Készülhet babzsák ülőke vagy puff, hatalmas párnák és matracok, melyek kényelmessé, kuckóssá teszik a helyiségeket.

Bohém stílus

A kelet keveredése: zen + közel-kelet

Szokatlan hibrid, ám a végeredményért érdemes fontolóra venni. Akihez közel áll a zen minimalizmus, de tetszik a letisztult, rusztikus és nagyon natúr arab jelleg, bele fog szeretni ebbe az újdonságba is. A hangsúly a természetességen van. Nincsenek felesleges tárgyak, a színekre a természetesség jellemző, legfeljebb egy élénkebb tónus fordul elő. Az egész közeg nyugalmat és harmóniát áraszt. Fontos eltalálni, hogyan lesz mindenből éppen elég. A dísz maga az anyag, annak felületi szépsége, a szabad szemmel látható struktúrák: a fa erezete, a textíliák szövése, mintázata, egy-egy felület megmunkálása, pár látványos növény.

Zen és arab stílus
Fotó: Biggie Home

Valami új: japandi

Barátkozzunk meg ezzel az új kifejezéssel, mely a japán és skandi szavak egyesítéséből született és értelemszerűen e két stílus keveredését jelenti. A japán dizájnban népszerű minimalista esztétika a skandináv dekoráció egyszerű funkcionalitásával látványos párost alkot. A látszat ellenére eme két stílusban csekély az eltérés. A skandináv terek egyik feltűnő jellegzetessége a monokróm színvilág: fekete, vagy sötét színek vakító fehérrel, vagy nagyon világossal, melyet rendkívül visszafogottan egészíti ki néhány pasztell tónus. A japán minimalizmus leginkább a földszínekre épít. Bátran hozzuk össze ezeket! Az okosan berendezett terek mindkét stílusnak sajátjai. Fő szempont a praktikum és a kényelem!

Japandi
Japandi
Japandi

Valami szokatlan: a gótikus hygge

A dán hygge inkább egy életérzés, mint stílus, de mint ilyen, megjeleníthető berendezési tárgyainkon, otthonunk kialakításában is. A dánok szerint egy lakás akkor leginkább “hygge”, ha oda jól esik visszavonulni, biztonságot, megnyugvást ad. Ennek megfelelően kiváló minőségű, lehetőleg természetes anyagokat és kellemes színeket érdemes választanunk. Kerüljük a harsányságot, a túl bonyolult formákat és inkább beruházzunk néhány drága, ám örökzöldnek számító tárgyra: gyapjúszőnyeg, kasmír takaró, minőségi bútorzat kerüljenek a fókuszba. És itt jön a gótikus csavar! Ne féljünk mindehhez néhány szokatlan, esetleg szürreális részletet alkalmazni, például az egyik fal szakaszt festhetjük feketére és kerülhet rá néhány aranyszínű falikar, vagy a pontosan megkomponált térbe jöhet egy művészi installáció, egy régi szobor, falikép. Túlzásba semmiképpen se essünk, inkább csak törjük meg az egységesnek tűnő stílust és legyünk egyediek!

Gótikus hygge

Városi dzsungel egy viktoriánus üvegházban

Ez a hibrid elsősorban szobanövény imádóknak szól, akik sokszor bajban vannak, hogy hova helyezzék a gondosan nevelt vegetációt. Aki igazán bátor, üvegházzá alakítja otthonát, hiszen minden valószínűség szerint így érzi majd jól magát (a növényekről nem is szólva!), de lássuk be, azért ez a lehetőség kevesek számára adott. Viszont egy erkély beépítés vagy télikert toldás a házhoz, sokat lendít az ügyön. A virágtartók, állványok, függesztékek pedig lehetnek régiesek, igazi klasszikus darabok: faragottak, aranyszínűek, festett porcelán kaspók. Gondoljunk a kényelemre is! Helyezzünk el egy-egy régi, újra kárpitozott karosszéket, keleties szőnyeget, kiegészítőnek jól mutatnak a porcelán tálak, teás, kávés készletek. A zöld szín nem csak a növények szintjén uralhatja a teret, a fal is lehet moha zöld, melyhez kevés piros és sárga társítható. A látvány egyszerre legyen drámai és üde.

Viktoriánus üvegház

2020 színe, a Classic Blue

A Pantone Intézet a klasszikus kéket nevezte ki az év színének. Időtlen, egyszerűségében is elegáns, ez a 19-4052 Classic Blue. “Az alkonyatkori éghez hasonló Classic Blue visszaadja azt a bizalmat, hitet, állandóságot és védelmet, melyre mindannyiunknak szüksége van ahhoz, hogy erős alapokra építkezhessünk az új évtizedben” - áll az Intézet indoklásában.

Classic Blue
Fotó: Insider
Classic Blue
Fotó: rellenitaalamoda.com
Classic Blue
Fotó: homedit.com

Erőteljes, telt színről lévén szó ez a kék akár a tér fókuszába is kerülhet, bánjunk vele óvatosan, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnénk bátrak. Látványos lehet ezzel a színnel újrahúzni a megunt kanapét, ülőbútorokat, vagy egy egész falszakaszt kékbe borítani. Képzeljük el a fürdőszoba csempéjén vagy annak egy részén, esetleg a konyhabútoron. Jól mutat fehérrel, egy csipetnyi pirossal, halvány rózsaszínnel, vagy a szürke bármelyik tónusával. Tervezzük újra a teret a Classic Blue jegyében!

 | 
Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A matt újradefiniálása a bútorfelületeken - REHAU nemes matt kollekció

Gyönyörű bútorfelületek fényes és matt kivitelben

Belsőépítészeti tervezés és teljeskörű kivitelezés az Attraktív Design Stúdió csapatával

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

S/ALON BUDAPEST 2021: vezető nemzetközi designerek Budapesten

A RAUVOLET redőnymegoldások egyesítik a designt és a funkciót

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Keleti szőnyegekkel tehetjük igazán hangulatossá otthonunkat

Még több hely a fürdőszobában – tárolás okosan. Helytakarékos megoldások a Geberittől

Vásárlási listák
További vásárlási listák