Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Konyhai páraelszívók – szükségesek-e vagy sem?

A főzési folyamatban közvetlenül nem használatosak ezért sokan úgy gondolják, hogy szükségtelenek. Hogy ebben mi az igazság, azt konyhája és a konyhát használója válogatja. Nézzük meg, hogy mi a páraelszívók alapvető feladata.

A konyhában a főzés gyakran intenzív – kellemes vagy kellemetlen – étel illatok terjengésével és komoly vízpára képződéssel is járhat. A tűzhelyek, főzőlapok fölé szerelt páraelszívó készülékek hatékonyan segíthetnek azok eltávolításában.

Tévesen szagelszívónak is nevezik, ami annyiból nem korrekt, hogy a szagokat nehéz elszívni bár az intenzív légáramlással és a gőzzel együtt azok jó része is kikerülhet a konyhából. Sokkal fontosabb talán a páraelszívó tulajdonság, mely így jelentősen megkíméli a bútorokat, a falakat és egyéb tárgyakat a párás zsírszemcsék lerakódásától, és a benti levegő páratartalmára is kedvező hatással van. Egyes kis teakonyhákban, vagy ahol nagyon ritkán és keveset főznek és inkább mikróban melegítenek, talán elhagyható.

Páraelszívó a konyhában

A készülék funkciói alapvetően két feladatra oszlanak

 • Elszívó funkció: a nem kívánatos szagok, gőzök eltávolítása
 • Belsőépítészeti, lakberendezési esztétikai funkció

Elszívó funkció

Az elszívó funkció a készülékek működésének alapja, hiszen erre a célra vásároljuk. Vegyük sorra, melyek lehetnek a hatékony elszívás előnyei.

Kevesebb ételszag a lakásban

 • Optimális teljesítményű, helyesen telepített készülék hatásosan távolítja el a nem kívánatos illatokat.

Óvja a bútorokat a gőztől, kevésbé válik le a fóliázás, vagy a furnér

 • A bútorok egyik fő ellensége a gőz. A szekrényelemek frontjainak vákuumozott fóliái vagy a furnér elemek idővel könnyen leválnak, ha rendszeresen gőzzel érintkeznek.

Megkíméli a falakat a párakicsapódástól, a penésztől és a kosztól

 • A gőz könnyen kicsapódik a hidegebb falfelületeken, hőhidakon. A főzési pára mikroszkopikus zsírcseppeket is tartalmaz, mely hosszú idő alatt egy vékony nehezen lemosható réteget alkot a környező felületeken.

A főzés közben keletkező túlzott meleget is csökkenti

 • Sok hő keletkezik főzés közben, mely a helyiséget is erősen melegítheti, nagy részét az optimális teljesítményű elszívó eltávolítja.

Kellemesebb az otthonunk légköre, főleg az egyterű lakásokban

 • A ma divatos amerikai konyháknál különösen fontos, hogy a főzési területről ne nagyon terjedjenek szét a szagok és a vízpára.

Kevesebbet kell szellőztetni az ablakon, ez télen előny

 • A hatékony szag és páraelszívás miatt ritkábban kell ablakot nyitni.

Kényelmesebb a főzés gomolygó gőz nélkül

 • Az intenzív vízforralással és páraképződéssel járó főzési folyamatok zavarhatják a munkafolyamatok végrehajtását.

Főzés után gyorsabban helyreáll a lakás szokásos légköre

 • A főzési folyamatok befejezése után működtetett elszívó szépen kiszellőzteti a helyiséget. Ez a szellőztető funkció általában 15 perc után automatikusan kikapcsol.

Páraelszívó a konyhában

Úgy illik, hogy megvizsgáljuk a lehetséges hátrányokat is.

Időnként tisztítani kell vagy cserélni a koszolódó szűrőket

 • A legegyszerűbb papírszűrős változatoknál és a szénszűrős típusoknál is cserélni kell a szűrőt, megfelelő időközönként. A fémszita szűrős készülékeknél, a mosogatógépben jól elvégezhető a tisztítás.
 • Kívülről is tisztítani kell néha
  A mikroszkopikus zsíros páraszemcsék a készülékre is felrakódnak, egy makacs filmréteget képezve, melyet időnként el kell távolítani. Egyes tapasztalatok szerint erre legalkalmasabb a szalmiákszesz, megkíméli a készülék felületét, a lakkozást.

 

 • Áramot fogyaszt
  Mivel a készülékek használata csak időleges, többnyire a főzés idejére korlátozódik, így a fogyasztása nem jelentős, még a világítási funkciót hozzá számítva sem.
 • Hangja van
  Talán a leggyakoribb kifogás a páraelszívókkal kapcsolatban. Az olcsóbb készülékek főleg magasabb teljesítményre kapcsolva valóban hangosak lehetnek. A motor zaját felerősítheti a levegőt elvezető csővezeték. A drágább készüléknek csendesebb motorja van, és rendelkeznek belső hangelnyelő panelekkel is. A legcsendesebb megoldást a külső motoros típusok jelentik, ahol a zajt keltő turbinaegység a falon, illetve épületen kívülre kerül.

 

Páraelszívó a konyhában

Úgy tűnik többségben vannak az előnyös tulajdonságok, ami persze nem csoda, hiszen éppen erre lettek kifejlesztve ezek a készülékek.

Esztétikai funkció

A többé‑kevésbé bonyolult műszaki szerkezeten és a funkciókon túl a páraelszívók komoly lakberendezési látványelemek lehetnek. Különösen a kürtős, rozsdamentes fém burkolatú, esetleg üveg ernyővel kombinált változatok, melyek önmagukban is nagyon esztétikusak.

2061017 konyhai paraelszivok4

Emeli a konyha látvány minőségét

 • A bútorhoz és a többi készülékhez illő, szépen tervezett és kivitelezett elszívó egyértelműen megkoronázza a konyhánk összképét. Ez még a kürtőbe beépített, rejtett, vagy a kihúzható teleszkópos változatoknál is így van, hiszen legalább a korszerű vezérlőpanel látszik. Magasabb kategóriához távirányító is tartozik.

Megvilágítja a főzési területet

 • Már a legolcsóbb árfekvésű elszívók is rendelkeznek fényforrásokkal, hogy elegendő megvilágítás legyen a főzéshez. Ez lehet kiviteltől, márkától függően hagyományos, vagy valamilyen halogén izzós, de már LED fényekkel is elérhetők. Magasabb kategóriában a fényerő is szabályozható.

Páraelszívó a konyhában

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Látványos fürdőszobai álmennyezetek

A fürdőszobai álmennyezet kialakításakor az esztétikai szempontokon túl figyelemmel kell lennünk a gépészetre és szükség esetén, a helyiség sajátos klímája miatt a megfelelő felületkezelésre is.

Nézzünk a lábunk alá! - Terrazzo burkolatok

A klasszikus terrazzo padló márvány, mészkő vagy dolomit alapanyagokból készült. Bár manapság egyre inkább kiszorítják a széles körben elterjedt műgyantapadlók, napjainkban mégis reneszánszát éli ez a rendkívül időtálló és látványos burkolat.

Linóleum, a környezetbarát, természetes és tartós padlóburkolat

A linóleum padlóval kapcsolatban sokakban tévhit él és egy merev, csúnya, ócska hatású padló jelenik meg emlékeikben. Pedig a valóság ennek épp az ellenkezője. Egy esztétikus, jó minőségű és kellemes tapintású, időtálló anyag a linóluem.  

Konyhai páraelszívók típusai – Milyet válasszunk?

Azt gondoljuk, hogy mindent tudunk a páraelszívókról, hiszen elég gyakran találkozunk ilyen berendezésekkel ismerőseink konyhájában, vagy az üzletek kínálatában. Mielőtt azonban az új konyhabútorunkhoz beszereznénk egyet, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, milyen páraelszívók léteznek és számunkra melyik lenne az ideális.

Konyhai páraelszívók teljesítménye és beépítése

A páraelszívó‑készülékek kiválasztásánál - amennyiben már megvan az alaptípus: fali, sziget, sarok - a következő feladat a megfelelő szívóteljesítmény kiválasztása. A páraelszívóknál ez köbméter/óra (m3/h) formájában van megadva, és alapból a maximális teljesítményt jelenti szabad kifújásnál. Azaz amikor semmi nem akadályozza a levegő átáramlását, és még a szűrők sem szennyezettek.

Minden, amit a konyhai páraelszívókról tudni érdemes

A konyha a finomabbnál finomabb ételek készítésének helye. Az ételszagok és a nagy mennyiségű gőz azonban nemkívánatos velejárói ennek, így hát munka közben csúcsra járatjuk a páraelszívót. De vajon megfelelően és főleg biztonságosan működnek-e?

A rönkház fűtése, fenntartási költségek

A rönkház anyaga alapvetően fa, ami felvet bizonyos tűzbiztonsági kérdéseket. És ha már a tűznél tartunk, érdemes áttekinteni a gazdaságos fűtési lehetőségeket és a fenntartás költségeit.

Tadelakt - Vakolat másként

Időről időre egy-egy újdonság, vagy újdonságnak vélt, de tulajdonképpen ősi technika kerül előtérbe és egy ideig folyamatosan foglalkoztatja a belsőépítészet világát. A tradicionális eljárások mindig felkeltik az érdeklődést, egyrészt misztikusságuk és rusztikus megjelenésük miatt, másrészt egyre fokozottabb igény van az egyszerű környezetbarát megoldások iránt. Ilyen belsőépítészeti eljárás például a tadelakt.

Természet ihlette kerámiák

A számos önálló kiállítással és köztéri alkotással is büszkélkedő keramikus hölgy éveken át a nagyhírű Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze volt, most pedig saját „gyermekének” útjait egyengeti. Meixner Etelka összetéveszthetetlen stílusban alkot. A magyar kerámiaműhelyben készülő alkotásokon életre kel a természet.

Önnek ajánljuk