Konyhai páraelszívók – szükségesek-e vagy sem?

A főzési folyamatban közvetlenül nem használatosak ezért sokan úgy gondolják, hogy szükségtelenek. Hogy ebben mi az igazság, azt konyhája és a konyhát használója válogatja. Nézzük meg, hogy mi a páraelszívók alapvető feladata.

A konyhában a főzés gyakran intenzív – kellemes vagy kellemetlen – étel illatok terjengésével és komoly vízpára képződéssel is járhat. A tűzhelyek, főzőlapok fölé szerelt páraelszívó készülékek hatékonyan segíthetnek azok eltávolításában.

Tévesen szagelszívónak is nevezik, ami annyiból nem korrekt, hogy a szagokat nehéz elszívni bár az intenzív légáramlással és a gőzzel együtt azok jó része is kikerülhet a konyhából. Sokkal fontosabb talán a páraelszívó tulajdonság, mely így jelentősen megkíméli a bútorokat, a falakat és egyéb tárgyakat a párás zsírszemcsék lerakódásától, és a benti levegő páratartalmára is kedvező hatással van. Egyes kis teakonyhákban, vagy ahol nagyon ritkán és keveset főznek és inkább mikróban melegítenek, talán elhagyható.

Páraelszívó a konyhában

A készülék funkciói alapvetően két feladatra oszlanak

 • Elszívó funkció: a nem kívánatos szagok, gőzök eltávolítása
 • Belsőépítészeti, lakberendezési esztétikai funkció

Elszívó funkció

Az elszívó funkció a készülékek működésének alapja, hiszen erre a célra vásároljuk. Vegyük sorra, melyek lehetnek a hatékony elszívás előnyei.

Kevesebb ételszag a lakásban

 • Optimális teljesítményű, helyesen telepített készülék hatásosan távolítja el a nem kívánatos illatokat.

Óvja a bútorokat a gőztől, kevésbé válik le a fóliázás, vagy a furnér

 • A bútorok egyik fő ellensége a gőz. A szekrényelemek frontjainak vákuumozott fóliái vagy a furnér elemek idővel könnyen leválnak, ha rendszeresen gőzzel érintkeznek.

Megkíméli a falakat a párakicsapódástól, a penésztől és a kosztól

 • A gőz könnyen kicsapódik a hidegebb falfelületeken, hőhidakon. A főzési pára mikroszkopikus zsírcseppeket is tartalmaz, mely hosszú idő alatt egy vékony nehezen lemosható réteget alkot a környező felületeken.

A főzés közben keletkező túlzott meleget is csökkenti

 • Sok hő keletkezik főzés közben, mely a helyiséget is erősen melegítheti, nagy részét az optimális teljesítményű elszívó eltávolítja.

Kellemesebb az otthonunk légköre, főleg az egyterű lakásokban

 • A ma divatos amerikai konyháknál különösen fontos, hogy a főzési területről ne nagyon terjedjenek szét a szagok és a vízpára.

Kevesebbet kell szellőztetni az ablakon, ez télen előny

 • A hatékony szag és páraelszívás miatt ritkábban kell ablakot nyitni.

Kényelmesebb a főzés gomolygó gőz nélkül

 • Az intenzív vízforralással és páraképződéssel járó főzési folyamatok zavarhatják a munkafolyamatok végrehajtását.

Főzés után gyorsabban helyreáll a lakás szokásos légköre

 • A főzési folyamatok befejezése után működtetett elszívó szépen kiszellőzteti a helyiséget. Ez a szellőztető funkció általában 15 perc után automatikusan kikapcsol.

Páraelszívó a konyhában

Úgy illik, hogy megvizsgáljuk a lehetséges hátrányokat is.

Időnként tisztítani kell vagy cserélni a koszolódó szűrőket

 • A legegyszerűbb papírszűrős változatoknál és a szénszűrős típusoknál is cserélni kell a szűrőt, megfelelő időközönként. A fémszita szűrős készülékeknél, a mosogatógépben jól elvégezhető a tisztítás.
 • Kívülről is tisztítani kell néha
  A mikroszkopikus zsíros páraszemcsék a készülékre is felrakódnak, egy makacs filmréteget képezve, melyet időnként el kell távolítani. Egyes tapasztalatok szerint erre legalkalmasabb a szalmiákszesz, megkíméli a készülék felületét, a lakkozást.

 

 • Áramot fogyaszt
  Mivel a készülékek használata csak időleges, többnyire a főzés idejére korlátozódik, így a fogyasztása nem jelentős, még a világítási funkciót hozzá számítva sem.
 • Hangja van
  Talán a leggyakoribb kifogás a páraelszívókkal kapcsolatban. Az olcsóbb készülékek főleg magasabb teljesítményre kapcsolva valóban hangosak lehetnek. A motor zaját felerősítheti a levegőt elvezető csővezeték. A drágább készüléknek csendesebb motorja van, és rendelkeznek belső hangelnyelő panelekkel is. A legcsendesebb megoldást a külső motoros típusok jelentik, ahol a zajt keltő turbinaegység a falon, illetve épületen kívülre kerül.

 

Páraelszívó a konyhában

Úgy tűnik többségben vannak az előnyös tulajdonságok, ami persze nem csoda, hiszen éppen erre lettek kifejlesztve ezek a készülékek.

Esztétikai funkció

A többé‑kevésbé bonyolult műszaki szerkezeten és a funkciókon túl a páraelszívók komoly lakberendezési látványelemek lehetnek. Különösen a kürtős, rozsdamentes fém burkolatú, esetleg üveg ernyővel kombinált változatok, melyek önmagukban is nagyon esztétikusak.

2061017 konyhai paraelszivok4

Emeli a konyha látvány minőségét

 • A bútorhoz és a többi készülékhez illő, szépen tervezett és kivitelezett elszívó egyértelműen megkoronázza a konyhánk összképét. Ez még a kürtőbe beépített, rejtett, vagy a kihúzható teleszkópos változatoknál is így van, hiszen legalább a korszerű vezérlőpanel látszik. Magasabb kategóriához távirányító is tartozik.

Megvilágítja a főzési területet

 • Már a legolcsóbb árfekvésű elszívók is rendelkeznek fényforrásokkal, hogy elegendő megvilágítás legyen a főzéshez. Ez lehet kiviteltől, márkától függően hagyományos, vagy valamilyen halogén izzós, de már LED fényekkel is elérhetők. Magasabb kategóriában a fényerő is szabályozható.

Páraelszívó a konyhában

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Fürdőszoba & konyha: teljeskörű megoldások a Grohe-tól

Ha felmerül a kérdés, hogy „milyen csaptelepet válasszunk?”, az első megoldási javaslatok között biztosan ott lesz a Grohe. Ez nem csoda, hiszen a német gyártó termékei Magyarországon is régóta jól ismertek.

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.

Minden, amit a konyhai páraelszívókról tudni érdemes

A konyha a finomabbnál finomabb ételek készítésének helye. Az ételszagok és a nagy mennyiségű gőz azonban nemkívánatos velejárói ennek, így hát munka közben csúcsra járatjuk a páraelszívót. De vajon megfelelően és főleg biztonságosan működnek-e?

Konyhatervezés A-tól Z-ig

A lakás építése vagy felújítása során számos, fejtörést okozó kérdéssel találjuk szembe magunkat. A belső terek kialakításakor az egyik legkeményebb diót a konyha megtervezése jelenti, mely még a profik számára is alapos körültekintést igényel. Laikusként pedig – legyünk bármilyen alaposak – könnyen futunk olyan hibákba, melyeket aztán csak komoly idő és költség ráfordítással tudunk orvosolni.

Miért nagyon hasznos a jó lakberendezési terv?

A közösségi terekre fókuszálva nyújtunk segítséget abban, hogy mire érdemes figyelni a berendezési tárgyak elhelyezését illetően.

Hogyan használjuk az ultraviolát az otthonunkban?

Már mindenki tudja a hírt, hogy a design, a divat és képzőművészet idei meghatározó színe az ultraviola lett. A 2018-as szín egy kékalapú lila, mely “magasabb szintre helyezi az ember éberségét és alkotói potenciálját” – mondta róla a Pantone ügyvezetője, Leatrice Eiseman. De lássuk csak, hogyan illeszthető be ez az árnyalat otthonainkba?

A rönkház fűtése, fenntartási költségek

A rönkház anyaga alapvetően fa, ami felvet bizonyos tűzbiztonsági kérdéseket. És ha már a tűznél tartunk, érdemes áttekinteni a gazdaságos fűtési lehetőségeket és a fenntartás költségeit.

Tadelakt - Vakolat másként

Időről időre egy-egy újdonság, vagy újdonságnak vélt, de tulajdonképpen ősi technika kerül előtérbe és egy ideig folyamatosan foglalkoztatja a belsőépítészet világát. A tradicionális eljárások mindig felkeltik az érdeklődést, egyrészt misztikusságuk és rusztikus megjelenésük miatt, másrészt egyre fokozottabb igény van az egyszerű környezetbarát megoldások iránt. Ilyen belsőépítészeti eljárás például a tadelakt.

Természet ihlette kerámiák

A számos önálló kiállítással és köztéri alkotással is büszkélkedő keramikus hölgy éveken át a nagyhírű Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze volt, most pedig saját „gyermekének” útjait egyengeti. Meixner Etelka összetéveszthetetlen stílusban alkot. A magyar kerámiaműhelyben készülő alkotásokon életre kel a természet.