Konyhai páraelszívók – szükségesek-e vagy sem?

A főzési folyamatban közvetlenül nem használatosak ezért sokan úgy gondolják, hogy szükségtelenek. Hogy ebben mi az igazság, azt konyhája és a konyhát használója válogatja. Nézzük meg, hogy mi a páraelszívók alapvető feladata.

A konyhában a főzés gyakran intenzív – kellemes vagy kellemetlen – étel illatok terjengésével és komoly vízpára képződéssel is járhat. A tűzhelyek, főzőlapok fölé szerelt páraelszívó készülékek hatékonyan segíthetnek azok eltávolításában.

Tévesen szagelszívónak is nevezik, ami annyiból nem korrekt, hogy a szagokat nehéz elszívni bár az intenzív légáramlással és a gőzzel együtt azok jó része is kikerülhet a konyhából. Sokkal fontosabb talán a páraelszívó tulajdonság, mely így jelentősen megkíméli a bútorokat, a falakat és egyéb tárgyakat a párás zsírszemcsék lerakódásától, és a benti levegő páratartalmára is kedvező hatással van. Egyes kis teakonyhákban, vagy ahol nagyon ritkán és keveset főznek és inkább mikróban melegítenek, talán elhagyható.

Páraelszívó a konyhában

A készülék funkciói alapvetően két feladatra oszlanak

 • Elszívó funkció: a nem kívánatos szagok, gőzök eltávolítása
 • Belsőépítészeti, lakberendezési esztétikai funkció

Elszívó funkció

Az elszívó funkció a készülékek működésének alapja, hiszen erre a célra vásároljuk. Vegyük sorra, melyek lehetnek a hatékony elszívás előnyei.

Kevesebb ételszag a lakásban

 • Optimális teljesítményű, helyesen telepített készülék hatásosan távolítja el a nem kívánatos illatokat.

Óvja a bútorokat a gőztől, kevésbé válik le a fóliázás, vagy a furnér

 • A bútorok egyik fő ellensége a gőz. A szekrényelemek frontjainak vákuumozott fóliái vagy a furnér elemek idővel könnyen leválnak, ha rendszeresen gőzzel érintkeznek.

Megkíméli a falakat a párakicsapódástól, a penésztől és a kosztól

 • A gőz könnyen kicsapódik a hidegebb falfelületeken, hőhidakon. A főzési pára mikroszkopikus zsírcseppeket is tartalmaz, mely hosszú idő alatt egy vékony nehezen lemosható réteget alkot a környező felületeken.

A főzés közben keletkező túlzott meleget is csökkenti

 • Sok hő keletkezik főzés közben, mely a helyiséget is erősen melegítheti, nagy részét az optimális teljesítményű elszívó eltávolítja.

Kellemesebb az otthonunk légköre, főleg az egyterű lakásokban

 • A ma divatos amerikai konyháknál különösen fontos, hogy a főzési területről ne nagyon terjedjenek szét a szagok és a vízpára.

Kevesebbet kell szellőztetni az ablakon, ez télen előny

 • A hatékony szag és páraelszívás miatt ritkábban kell ablakot nyitni.

Kényelmesebb a főzés gomolygó gőz nélkül

 • Az intenzív vízforralással és páraképződéssel járó főzési folyamatok zavarhatják a munkafolyamatok végrehajtását.

Főzés után gyorsabban helyreáll a lakás szokásos légköre

 • A főzési folyamatok befejezése után működtetett elszívó szépen kiszellőzteti a helyiséget. Ez a szellőztető funkció általában 15 perc után automatikusan kikapcsol.

Páraelszívó a konyhában

Úgy illik, hogy megvizsgáljuk a lehetséges hátrányokat is.

Időnként tisztítani kell vagy cserélni a koszolódó szűrőket

 • A legegyszerűbb papírszűrős változatoknál és a szénszűrős típusoknál is cserélni kell a szűrőt, megfelelő időközönként. A fémszita szűrős készülékeknél, a mosogatógépben jól elvégezhető a tisztítás.
 • Kívülről is tisztítani kell néha
  A mikroszkopikus zsíros páraszemcsék a készülékre is felrakódnak, egy makacs filmréteget képezve, melyet időnként el kell távolítani. Egyes tapasztalatok szerint erre legalkalmasabb a szalmiákszesz, megkíméli a készülék felületét, a lakkozást.

 

 • Áramot fogyaszt
  Mivel a készülékek használata csak időleges, többnyire a főzés idejére korlátozódik, így a fogyasztása nem jelentős, még a világítási funkciót hozzá számítva sem.
 • Hangja van
  Talán a leggyakoribb kifogás a páraelszívókkal kapcsolatban. Az olcsóbb készülékek főleg magasabb teljesítményre kapcsolva valóban hangosak lehetnek. A motor zaját felerősítheti a levegőt elvezető csővezeték. A drágább készüléknek csendesebb motorja van, és rendelkeznek belső hangelnyelő panelekkel is. A legcsendesebb megoldást a külső motoros típusok jelentik, ahol a zajt keltő turbinaegység a falon, illetve épületen kívülre kerül.

 

Páraelszívó a konyhában

Úgy tűnik többségben vannak az előnyös tulajdonságok, ami persze nem csoda, hiszen éppen erre lettek kifejlesztve ezek a készülékek.

Esztétikai funkció

A többé‑kevésbé bonyolult műszaki szerkezeten és a funkciókon túl a páraelszívók komoly lakberendezési látványelemek lehetnek. Különösen a kürtős, rozsdamentes fém burkolatú, esetleg üveg ernyővel kombinált változatok, melyek önmagukban is nagyon esztétikusak.

2061017 konyhai paraelszivok4

Emeli a konyha látvány minőségét

 • A bútorhoz és a többi készülékhez illő, szépen tervezett és kivitelezett elszívó egyértelműen megkoronázza a konyhánk összképét. Ez még a kürtőbe beépített, rejtett, vagy a kihúzható teleszkópos változatoknál is így van, hiszen legalább a korszerű vezérlőpanel látszik. Magasabb kategóriához távirányító is tartozik.

Megvilágítja a főzési területet

 • Már a legolcsóbb árfekvésű elszívók is rendelkeznek fényforrásokkal, hogy elegendő megvilágítás legyen a főzéshez. Ez lehet kiviteltől, márkától függően hagyományos, vagy valamilyen halogén izzós, de már LED fényekkel is elérhetők. Magasabb kategóriában a fényerő is szabályozható.

Páraelszívó a konyhában

 | 
Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Az Elevenház Panzió Projekt

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Miért válasszunk beépíthető háztartási gépeket? 7+1 figyelemre méltó készülék

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Modern és ergonómikus konyhabútorok – a tervezés során felmerülő kérdések egy tervező szemével

Belvárosi kislakás átalakítása – Merész ötletek keltek életre

Konyha a szabadban – ahogy te szeretnéd

Tartós és esztétikus gránit mosogatók a FERRO-tól - 15 év garanciával!

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Wallplex falburkoló konyhapanel – Látványos és praktikus megoldás

Fürdőszoba & konyha: teljeskörű megoldások a Grohe-tól

Minden, amit az az indukciós főzőlapokról tudni érdemes – Működés, használat, beszerelés

REHAU FLIPDOOR, a tárolás művészete

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

A RAUVOLET redőnymegoldások egyesítik a designt és a funkciót

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Vásárlási listák
További vásárlási listák