Hirdetés

Kis igényű téli virágok

Mikulásvirág és karácsonyi kaktusz nélkül a legtöbb otthonban elképzelhetetlen az ünnep. Akár saját virágunk van, akár ajándékba szánjuk, egy kis útmutató nem árt, miként is kell gondozni ezeket a szép növényeket.

Piros mikulásvirág

Mikulásvirág - Ami nem hiányozhat

A mikulásvirág a tél elengedhetetlen kelléke, a karácsony szimbóluma, amelynek virága valójában nem is igazi virág, hanem színes fellevelek szép rendezett formája. Ez persze semmit nem vesz el a szépségéből. A '60-as évek elején még nehéz volt lakásban tartani, mai nemesített fajtái viszont már bokrosabbak, ellenállóbbak és kisebb termetűek. Jellegzetes színes levelei vidámságot hoznak otthonunkba. A hagyományos tűzpiros színű változat mellett, finom rózsaszínben, élénk pinkben, halvány krémszínben és fehérben is kapható.

Piros levelű mikulásvirág

A ma már oly népszerű virág Mexikóból került Európába. Ápolását tekintve közepes fény- és vízigényű, a melegebb világos helyeket kedveli. Kevés fény esetén hamar elkezdi hullatni leveleit. A tél végének közeledtével a színes fellevelek fokozatosan zöldre váltanak vagy lepotyognak. Ha elhullajtotta ezeket a leveleket, visszavághatjuk kissé. Nyáron árnyékos helyre téve megpihen, hogy majd a téli lakásba visszatérve, ismét színes levelekben pompázhasson.

Fehér színű mikulásvirágKrém színű mikulásvirág

Latin neve Euphorbia pulcherrima
Hőigény Kedvence a 16–20 Celsius-fok közötti szobahőmérséklet.
Fényigény Télen fényigényes, nyáron azonban óvni kell a tűző naptól.
Vízigény Csak akkor locsoljuk, amikor földje már enyhén szikkadt.
Tápanyag igény Rendszeres tápanyag-utánpótlást igényel.
Vigyázat! A növény mérgező tejnedvet tartalmaz. Ha van kisgyermek a családban, vagy házi kedvenc, a növényt helyezzük számukra el nem érhető helyre, visszavágásakor pedig húzzunk kesztyűt!


Halvány rózsaszín mikulásvirág

Pink mikulásvirág

Karácsonyi kaktusz - Az örök darab

Szinte lehetetlen elpusztítani a karácsonyi kaktuszt, mivel meglehetősen kis igényű növény. Eredetileg Brazíliából származik, magyar nevét azért kapta, mert jellemzően decemberben, virágzik. Ez a szívós, bokros növény igen népszerű, és sok színben kapható. A rózsaszíntől a fehéren át sokféle árnyalatban díszítheti otthonunkat.

Barack színű karácsonyi kaktusz

Ősztől a bimbók kialakulásáig gyakran párásítsuk. Virágzás alatt többször öntözzük, és tápoldatozzuk. Figyeljünk, hogy 22 Celsius-fok fölé ne emelkedjen a hőmérséklet, mert az megrövidítheti a virágzás időszakát. Ha a bimbók elkezdenek lepotyogni, tegyük a növényt világosabb, de hűvösebb helyre. Virágzás után két hónapig megpihen, ekkor fénytelené válik. A levelek sárgulása túlöntözés miatt alakulhat ki, és a túl sok víz rothadást is okozhat. Ne hagyjuk állni rajta a vizet!

Pink színű karácsonyi kaktusz

Latin neve Zygocactus truncates vagy Schlumbergera
Hőigény Kedvence a 15–22 Celsius-fok közötti szobahőmérséklet és szereti a párás környezetet.
Fényigény A világos helyet kedveli, de a tűző napsütéstől óvni kell.
Vízigény Nyáron ritkábban öntözzük, ősszel növeljük a locsolások számát. Két öntözés között engedjük földjét kissé megszikkadni.
Tápanyag igény Nyáron nem igényel tápoldatot, ősztől heti egy alkalommal kis mennyiségben kapjon.
Tipp Ha valahol láthatóan jól érzi magát a növény, ne változtassuk meg a helyét, és ne forgassuk

Pink színű karácsonyi kaktusz

Piros színű karácsonyi kaktusz

Fehér színű karácsonyi kaktusz

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Elegáns karácsonyfadísz saját kezűleg

Készítsen csillogó hópelyheket idéző elegáns gömböket! Az elkészült díszekkel nemcsak a karácsonyfáját, hanem az ünnepi asztalt is díszítheti. A csillogó gömbök egyedi ajándéknak is kiválóak.

Havas táj világítással saját kezűleg

Tegye varázslatossá a karácsonyt és a sötét téli estéket saját készítésű, csodaszép havas tájat idéző hangulatvilágítással. – Lépésről lépésre a Dremellel.

Különleges adventi naptár fából

Minden gyermek izgatottan készül karácsonyra és szentestére. Tegye idén varázslatosabbá a várakozást, készítsen gyermekeinek csodálatos adventi naptárt! Reggelente örömmel fogja látni, ahogy szaladnak, hogy megnézzék, mi rejtőzik aznap az adventi naptár ajtaja mögött.

Téli virágok haladóknak

Előző cikkünkben bemutattuk, hogyan bánjuk kevesebb törődést igénylő téli virágainkkal. Az ebben a cikkben szereplő ciklámen és amarillisz ugyan picit több törődést igényelnek, de egy kis odafigyeléssel csodálatosan virítanak a hideg hónapokban.

Karácsonyi tüzek megelőzése

Hogyan válhat a meghitt családi ünnep tragédiává? A „karácsonyi tüzek” ma már önálló kategóriát alkotnak. Összeszedtük, mit javasolnak a tűzoltók, hogy megóvjuk otthonunkat.

Mi kerüljön az adventi naptárba?

Akár magunk készítjük, akár készen vesszük, az adventi naptárat bizony meg kell tölteni apró meglepetésekkel, ajándékokkal. 24 különböző ötletet összeszedni nem is olyan egyszerű feladat. Íme, egy kis segítség.

Nyomtatható szám matricák adventi naptárhoz

A karácsony jegyében szerkesztőségünk szeretne egy kis meglepetéssel kedveskedni látogatóinknak. Akik saját naptár készítésébe fognak, annak a kis meglepetések beszámozására már nem lesz gondjuk.