Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Ötletek adventi naptár készítéséhez

Hamarosan kezdődik az örömteli készülődés és várakozás 24 napja. Egy házi készítésű adventi naptár még szebbé varázsolhatja ezt az időszakot, és bizony nem csak a gyerkőcök nyitogatják kíváncsian nap, mint nap a kis ablakokat, dobozokat.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Adventi naptár kicsiknek és nagyoknak

Az adventi naptár eredete

Az adventi naptár az 1900-as évek elején terjedt el.  Az első naptár ötlete egy német anyuka nevéhez fűződik, aki türelmetlen kisfiának készített ilyen karácsonyváró naptárat ajándékba. Egy kartonlapot huszonnégy egyenlő részre osztott, majd mindegyikre kicsi csokikat tűzött, amiből a kisfiú esténként egyet-egyet megehetett. Felnőtt korában a fiú emlékezett erre a kedves ötletre, és édesanyja meglepetéséből üzleti vállalkozást indított.

Hagyományos adventi naptár

Vegyünk vagy készítsünk?

Adventi naptárakból a választék ma már igen széles. Az ünnep közeledtével a legtöbb csokigyártó készül saját verzióval, de számos egyéb változat létezik. Lehet kapni készen textilből varrt, falra akasztható kalendáriumot, de fából is készülnek nagyon szép darabok.

Fából készült adventi naptár

Ha egyedibb megoldásra vágyunk, magunk is készíthetünk különleges naptárat gyerekeinknek, párunknak, szeretteinknek. Csak egy kis türelem és kreativitás kell hozzá. A naptár készülhet színes papírokból és kartonból vagy varrhatunk egy tartós darabot szép karácsonyi textilekből. Ha sok üres apró dobozunk van, azokat is bátran használhatjuk. Krémek tégelyeiből, karton hengerekből, sajtos- vagy letisztogatott konzervdobozokból egy kis festéssel vagy dekupázs technikával szép kis kollekció készülhet.

20111124_adventi_naptar_07

Hogyha nem tudunk varrni, filcből vagy kisebb textildarabokból, akkor is könnyedén összeállíthatunk kis szütyőket. Cikkcakk ollóval  körbevágva az anyag darabkák jóval tartósabbak lesznek, nem kezd könnyen bomlani a szélük, és még mutatósabbak is.

Amennyiben a kézügyesség nem az erősségünk, akkor sem kell letennünk a naptárkészítésről. Apró meglepetéseket csempészhetünk borítékokba, ami ma már a legtöbb papíráru boltban, több színben és méretben kapható. Szép, színes, karácsonyi csomagolópapírokból magunk is gyorsan hajtogathatunk apró tasakokat, csomagokat.

20111124_adventi_naptar_04

20111124_adventi_naptar_09

Ha van már a korábbi évekről kész naptárunk, azt is könnyen feldobhatjuk egy új dekorációval. A díszítéshez használhatunk szalagokat, gombokat, karácsonyi  matricákat. Ha elkészültünk az idei adventi kalendárimmal, már csak azt kell eldöntenünk, hogy milyen apróságokkal töltsük meg azt.

20111124_adventi_naptar_12

A Homeinfo.hu ajándéka olvasóinak

A karácsony jegyében szerkesztőségünk szeretne egy kis meglepetéssel kedveskedni látogatóinknak. Akik saját naptár készítésébe fognak, a naptár beszámozására már nem lesz gondjuk. Weboldalunkon több nyomtatható sablon közül lehet választani: szívecskés, hópehelymintás, kerek, szögletes, piros, kék, zöld és pink. Biztosan talál olyat, ami illik naptárához. Örömteli naptárkészítést és nyitogatást!

adventi_naptar_ingyen_matricak

Tipp: Ha öntapadó papírra nyomtatja a matricákat, nem kell a papírragasztóval sem bajlódnia! Fehér öntapadó papírt 50-100 forintos áron lehet kapni a nagyobb papír boltokban.