10 tipp téli növényápoláshoz

A téli hónapokban jobban odafigyelünk az egészségünkre és a vitamindús táplálkozásra. Azonban ezekben a kemény hónapokban nem csak magunkra, hanem a szobanövényeinkre is jobban kell figyelnünk.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A nappalok rövidebbek és fényszegények, kevesebbet szellőztetünk, elkezdünk fűteni, ezáltal a levegő száraz lesz, amit a növények nehezen viselnek. Nézzünk meg néhány tippet és jó tanácsot, hogy hogyan tudjuk, elviselhetővé tenni számukra is ezt az időszakot.

 • A trópusi növények, mint a páfrányok és az orchideafélék igénylik a nedves, párás levegőt. Ezeket és az ehhez hasonló növényeket a téli időszakban érdemes áthelyezni a fürdőszobába vagy a konyhába. A déli, nyugati fekvésű ablakok a legvilágosabbak. Lehetőleg ezek környezetében tartsuk növényeinket.

A trópusi növények, mint a páfrányok és az orchideafélék igénylik a nedves, párás levegőt.

 • A növényeket estére vegyük el az ablakból, mert az ablaktáblák addigra már olyannyira lehűlhetnek, hogy a hozzájuk érő levél megfagyhat, sérülhet. Ugyanígy fontos, hogy a közvetlenül a hősugárzók, radiátorok mellett se tartsuk a növényt, mert megperzselődhetnek.
 • Ezekben az időszakokban a növényeket könnyen elpusztíthatjuk túlöntözéssel, ugyanis a vízigényük ilyenkor csökken, elég heti egyszer megöntözni őket. Emellett rendszeresen vizsgáljuk a virágföld nedvességét, és attól függően döntsük el, hogy öntözzük e meg vagy sem. A felesleges vizet mindig borítsuk ki az alátétből. 

A növényeket estére vegyük el az ablakból.

 • Ha nem megfelelő a páratartalom, akkor eredményes megoldás lehet, ha heti kétszer, szobahőmérsékletű, lágy vízzel permetezzük őket. Ha tehetjük, lágyítsuk a vizet, mert a kemény vízben lévő ásványi anyagok a legtöbb növény gyökérzetét károsíthatják.
 • A víz hőmérsékletére nem csak télen kell odafigyelni. A szobanövényeket soha ne öntözzük vagy permetezzük túl hideg vízzel, mindig várjunk, amíg szobahőmérsékletű lesz, vagy forralás esetén, amíg langyosra hűl.

 • A növényeket tegyük közelebb egymáshoz, ezáltal jobban tudják tartani a nedvességet. De vigyázzunk, túl közel se rakjuk őket, mert akkor nem mindegyik jut elegendő fényhez.
 • A páratartalom növeléséhez használhatunk párologtatót, vagy helyezzünk vízzel teli edényt a fűtőtestre. Nagyon jó és egyszerű megoldás még a nedves kavicságy kialakítása. Egy nagyobb tálba helyezzünk kavicsokat, ezt töltsük fel vízzel, és helyezzük bele alátéttel együtt a virágot.(Alátét nélkül ezt soha ne tegyük, mert akkor túlszívja magát a növény.) De a párologtatást se vigyük túlzásba, mert a túlzott nedves levegő hatására megjelennek a gombák.
 • Karácsonyi kaktusz

  • Természetesen szellőztetni télen is kell, de vigyázzunk, hogy az ablakot ne közvetlenül a növényekre nyissuk ki.
  • Érdemes az elsárgult leveleket, virágokat minél előbb eltávolítani, de az átültetéssel március elejéig várjunk. Ne serkentsük gyorsabb növekedésre növényeinket, hiszen ebben az időszakbana nyugalmi állapotba kerülnek, élettevékenységük lelassul.
  • A megfelelő fejlődés érdekében, a tél beköszöntével csökkenteni kell a növényi tápanyagok adagolását. A tápanyag adagolására is az inkább többször kevesebbet, mint egyszer sokat elve jellemző.

  Eme néhány egyszerű tanács betartásával elérheti, hogy kedvenc növényei télen is a legjobb formájukat hozzák, tavasszal pedig megújult erővel kezdjenek virágozni.

  Ez is érdekelhet

  Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

  Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

  Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

  Medence kompromisszumok nélkül

  Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

  Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

  A fekete zuhanykabinok ikonikus eleme: a black factory

  Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

  Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

  Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

  Zöldövezet az otthonunkban

  Bútorba zárt természet

  Növényfalak otthonunkban

  Lenyűgöző zöld falak

  Nyárvégi kerti munkák

  Téli virágok haladóknak

  Kis igényű téli virágok

  Lakásszellőztetés: mindent a jó levegőért

  Tavaszi teendők a kertben

  Ötletes virágmegoldások

  Egyedi fenyőfa készítése viráglabdából

  Öntözőrendszerek tervezése és telepítése

  Különleges csaptelepek, melyek feldobják a fürdőt, konyhát

  Valami régi, valami új – Waldorf stílus a fürdőszobában

  Vásárlási listák
  További vásárlási listák