Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

10 tipp téli növényápoláshoz

A téli hónapokban jobban odafigyelünk az egészségünkre és a vitamindús táplálkozásra. Azonban ezekben a kemény hónapokban nem csak magunkra, hanem a szobanövényeinkre is jobban kell figyelnünk.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A nappalok rövidebbek és fényszegények, kevesebbet szellőztetünk, elkezdünk fűteni, ezáltal a levegő száraz lesz, amit a növények nehezen viselnek. Nézzünk meg néhány tippet és jó tanácsot, hogy hogyan tudjuk, elviselhetővé tenni számukra is ezt az időszakot.

 • A trópusi növények, mint a páfrányok és az orchideafélék igénylik a nedves, párás levegőt. Ezeket és az ehhez hasonló növényeket a téli időszakban érdemes áthelyezni a fürdőszobába vagy a konyhába. A déli, nyugati fekvésű ablakok a legvilágosabbak. Lehetőleg ezek környezetében tartsuk növényeinket.

A trópusi növények, mint a páfrányok és az orchideafélék igénylik a nedves, párás levegőt.

 • A növényeket estére vegyük el az ablakból, mert az ablaktáblák addigra már olyannyira lehűlhetnek, hogy a hozzájuk érő levél megfagyhat, sérülhet. Ugyanígy fontos, hogy a közvetlenül a hősugárzók, radiátorok mellett se tartsuk a növényt, mert megperzselődhetnek.
 • Ezekben az időszakokban a növényeket könnyen elpusztíthatjuk túlöntözéssel, ugyanis a vízigényük ilyenkor csökken, elég heti egyszer megöntözni őket. Emellett rendszeresen vizsgáljuk a virágföld nedvességét, és attól függően döntsük el, hogy öntözzük e meg vagy sem. A felesleges vizet mindig borítsuk ki az alátétből. 

A növényeket estére vegyük el az ablakból.

 • Ha nem megfelelő a páratartalom, akkor eredményes megoldás lehet, ha heti kétszer, szobahőmérsékletű, lágy vízzel permetezzük őket. Ha tehetjük, lágyítsuk a vizet, mert a kemény vízben lévő ásványi anyagok a legtöbb növény gyökérzetét károsíthatják.
 • A víz hőmérsékletére nem csak télen kell odafigyelni. A szobanövényeket soha ne öntözzük vagy permetezzük túl hideg vízzel, mindig várjunk, amíg szobahőmérsékletű lesz, vagy forralás esetén, amíg langyosra hűl.

 • A növényeket tegyük közelebb egymáshoz, ezáltal jobban tudják tartani a nedvességet. De vigyázzunk, túl közel se rakjuk őket, mert akkor nem mindegyik jut elegendő fényhez.
 • A páratartalom növeléséhez használhatunk párologtatót, vagy helyezzünk vízzel teli edényt a fűtőtestre. Nagyon jó és egyszerű megoldás még a nedves kavicságy kialakítása. Egy nagyobb tálba helyezzünk kavicsokat, ezt töltsük fel vízzel, és helyezzük bele alátéttel együtt a virágot.(Alátét nélkül ezt soha ne tegyük, mert akkor túlszívja magát a növény.) De a párologtatást se vigyük túlzásba, mert a túlzott nedves levegő hatására megjelennek a gombák.
 • Karácsonyi kaktusz

  • Természetesen szellőztetni télen is kell, de vigyázzunk, hogy az ablakot ne közvetlenül a növényekre nyissuk ki.
  • Érdemes az elsárgult leveleket, virágokat minél előbb eltávolítani, de az átültetéssel március elejéig várjunk. Ne serkentsük gyorsabb növekedésre növényeinket, hiszen ebben az időszakbana nyugalmi állapotba kerülnek, élettevékenységük lelassul.
  • A megfelelő fejlődés érdekében, a tél beköszöntével csökkenteni kell a növényi tápanyagok adagolását. A tápanyag adagolására is az inkább többször kevesebbet, mint egyszer sokat elve jellemző.

  Eme néhány egyszerű tanács betartásával elérheti, hogy kedvenc növényei télen is a legjobb formájukat hozzák, tavasszal pedig megújult erővel kezdjenek virágozni.

  Ez is érdekelhet

  Kültéri világítás lépésről lépésre

  Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

  Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

  Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

  Könnyű cserepek az időtálló tetőért

  Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

  Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

  Zuhanykabin lézergravírozás - üvegre visszük elképzelését

  Erre figyeljünk oda, ha redőnyt vásárolunk!

  Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

  Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

  Vegyszermentes kert - Biológiai hatóanyagok is óvhatják zöldségeinket, gyümölcsfáinkat

  Zöldövezet az otthonunkban

  Bútorba zárt természet

  Növényfalak otthonunkban

  Lenyűgöző zöld falak

  Nyárvégi kerti munkák

  Téli virágok haladóknak

  Kis igényű téli virágok

  Lakásszellőztetés: mindent a jó levegőért

  Tavaszi teendők a kertben

  Ötletes virágmegoldások

  Egyedi fenyőfa készítése viráglabdából

  Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban