Téli virágok haladóknak

Előző cikkünkben bemutattuk, hogyan bánjuk kevesebb törődést igénylő téli virágainkkal. Az ebben a cikkben szereplő ciklámen és amarillisz picit több törődést igényelnek, de egy kis odafigyeléssel csodálatosan virítanak a hideg hónapokban.

Hófehér ciklámen

Ciklámen - Bájos, kényes, igényes

A ciklámen gumós, évelő növény, melynek szép és illatos virágai üde színfoltként díszítik otthonunkat egész télen át. A bájos virág többféle színben kapható, létezik halvány rózsaszín, fehér, piros és természetesen ciklámen színű változata is. Méretét tekintve a 10-15 centis mini és 30-40 centis bokros példányok között válogathatunk. A tökéletes helyet nem könnyű megtalálni számára, mert igényli a sok fényt ugyanakkor a hidegebb környezet kedveli. A legjobb talán egy ablak mellé helyezni, ahol, ha jól érzi magát, szeptembertől egészen januárig ontja a virágokat. Ebben az időszakban tápoldatozzuk rendszeresen.

Pink fehét ciklámen

Öntözni óvatosan kell, lehetőleg csak alulról, mert a gumót és virágokat nem érheti víz. A felesleges vizet mindig távolítsuk el a kaspóból. A sárga leveleket, az elhervadt virágokat tőből tépjük ki. Ha már teljesen elvirágzott, csökkentsük a locsolást, és engedjük pihenni a növényt. Tavasszal ültessük friss földbe, de a gumó felső harmada maradjon a talaj felett. A hideg beköszöntéig a kert vagy terasz egy árnyékos részén nevelhetjük. Bár nyáron nem virágzik, szép ezüstös levelei ekkor is jól mutatnak.

Pink ciklámen közelről

Latin neve Cyclamen
Hőigény Télen a 10-15 fokot kedveli, ha ennél melegebb van, bimbói lehullnak, levelei sárgulni kezdenek. Nyáron is hűvös helyen tároljuk.
Fényigény Nyáron védjük a tűző naptól, télen világos szobába, lehetőleg ablakba tegyük.
Vízigény Csak alulról öntözzük. Két locsolás között hagyjuk a földjét kissé kiszáradni. Februártól vegyük vissza az öntözést, amíg nem tesszük ki a szabadba.
Tápanyag igény Ősztől tavaszig tápoldatozzuk hetente, a virágzás ideje alatt pedig háromhetente.
Érdekesség Az egyetlen Magyarországon őshonos ciklámen faj - az erdei ciklámen - főleg az Alpokalján terem. Védett növény, eszmei értéke ötezer forint.

A ciklámen levelei ezüstös színűek

Amarillisz - A tél királynője

Az amarillisz Mexikó, Peru és Brazília napsütötte tájairól származó fagyérzékeny növény, így hazánkban szobanövényként tartjuk. Akár 30-50 cm magasra is megnő és általában 2-6 db gyönyörű, tölcsér alakú, liliomszerű virágot hoz. Léteznek egyszínű és csíkos változatai, de előfordulnak teltvirágú példányok is.

Bimbózó amarillisz

Ha mostanában vásároltuk vagy kaptuk bimbós vagy virágos bimbós növényünket, akkor nincs más dolgunk, mint csodálni, hisz a virágok csak 10-12 napig maradnak meg. Hagymája azonban 8-10 évig is elél, és ha jól bánunk vele, minden évben újra hoz bimbókat.

Amarillisz közelről

Ha a következő években is szeretnénk ebben a pompás virágban gyönyörködni, elvirágzás után tartsuk a növényt napos, de hűvös helyen, majd tavasszal ültessük ki hagymáját a kert naposabb részébe. Egészen szeptemberig öntözésre és tápoldatozásra van szüksége. Az ősz beköszöntével viszont hagyjuk a növényt elszáradni, hogy életciklusát újra tudja kezdeni.

Csíkos virágú amarillisz

Szeptember végén már felszedhetjük a hagymákat, tisztítsuk meg őket, és 2-3 hónapig pihentessük száraz, de szellős helyen. Ezt követően ültessük cserépbe úgy, hogy a hagyma egy harmada a talaj felszíne felett legyen. Alaposan öntözzük meg, majd tegyük meleg helyre. Nem szabad újra megöntözni, amíg a virágszár hegye elő nem bukkan, ugyanis ha hamar vizet kap, akkor csak a levelek fognak kifejlődni. A leveleknél láthatóan zömökebb virágszár megjelenésekor helyezzünk a cserépre sötétítősüveget, hisz a fény kizárásával gyorsabban nő.

Gyönyörű piros amarillisz

Ebben az időben természetesen már bőségesen öntözzük, és hetente tápoldatozzuk növényünket. Amikor a virágszár elég magas, akkor a süveget levehetjük. A hajtatástól számított nyolc hét múlva megjelennek a szár végén a virágok, amelyek újra ámulatba ejtenek bennünket.

Teltvirágú amarillisz

Latin neve Hippeastrum, Amaryllis
Hőigény Szobahőmérsékleten tarthatjuk.
Fényigény Virágzás alatt magas, virágzás után kevesebb.
Vízigény A tavaszi, nyári hónapkban vízigényes, ősszel pihentetni kell.
Tápanyag igény Virágzás alatt és után magas, ősszel pihennie kell.
Érdekesség A kertészek csak nemrégiben jöttek rá arra, hogy nem minden virág Amaryllis, amit korábban annak hittek. A hazánkban amarilliszként ismert növény helyes elnevezése: Hippeastrum.
 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Növényfalak otthonunkban

Lenyűgöző zöld falak

Kis igényű téli virágok

Vásárlási listák
További vásárlási listák