Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Havas táj világítással saját kezűleg

Tegye varázslatossá a karácsonyt és a sötét téli estéket saját készítésű, csodaszép havas tájat idéző hangulatvilágítással. – Lépésről lépésre a Dremellel.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Havas táj hangulatvilágítással – saját kezűleg

A világító kép elkészítéséhez használja a Dremel Moto-Saw lombfűrészt, és kövesse a Lépésről-lépésre útmutatót. Az ajándék elkészítésének nehézségi fokozata közepes.

Szükséges eszközök

 • Dremel Moto-Saw lombfűrész, általános fafűrész penge (MS51), finom fafűrész penge (MS52), és fémfűrész penge (MS53)
 • Dremel 3000 multifunkcionális szerszám, Dremel flexibilis szár (225), és az alábbi tartozékok:
  • gravírózó szár (107) vagy 4,4 milliméteres gyémántcsiszoló szár (7105),
  • fafúrószár készlet (636, 6 mm-es szár), többcélú spirálmarófej (561),
  • multitokmány (4486)
 • Dremel 940-es ragasztópisztoly, 11 mm-es faragasztó rudak.

Szükséges alapanyagok

 • 3 cm × 28 cm méretű 3 mm széles MDF-lap
 • 45 cm × 36 cm méretű 9 mm széles MDF-lap
 • 9 cm × 4 cm méretű 18 mm széles MDF-lap
 • 50 cm × 10 cm méretű 18 mm széles MDF-lap
 • 37,5 cm × 19 cm méretű matt fehér akrillap
 • 34 cm hosszú LED-égősor

Első lépés

Elsőként rajzolási segédeszközre van szüksége, amely segítségével fel tud rajzolni két egymással párhuzamos félkört. Fogja meg a 3 cm × 28 cm nagyságú, 3 mm vastag MDF-lapot és az egyik végétől 5 milliméterre csavarozzon bele úgy egy csavart, hogy a hegye épp átfúrja a lapot. Ezután a csavartól mérjen ki 16 centiméterre és 22,5 centiméterre egy-egy pontot. Ezek lesznek azok a pontok, amelyeken a ceruzákat kell átdugnia. A Dremel 3000 multiszerszámmal a 6 milliméteres fúrószárat használva fúrja át a két bejelölt pontot. Szükség esetén szélesítse ki annyira a lyukakat, hogy 1–1 ceruzát szilárdan beléjük tudjon rögzíteni.

Havas táj hangulatvilágítással – saját kezűleg

Tipp: mindig csak egy ceruzát használjon, hogy pontosan ugyanazt a vonalat kapja.

Második lépés

Most rajzoljon fel az MDF-lapra két egymással párhuzamos félkört, ami a havas táj kerete lesz. Mérjen ki a 4–4 centiméterre a 45 cm × 36 cm nagyságú, 9 mm széles MDF-lap alsó sarkától befelé egy-egy pontot. Ezután keresse meg a két pont közötti távolság középpontját, majd az alsó szegélytől számítva 4 centiméterre készítsen bemélyedést egy csavar segítségével. Tegye rá az elkészített rajzolóeszközt úgy az MDF-lapra, hogy a csavar hegye az előbbi bemélyedésbe essen, majd rajzolja meg a két párhuzamos félkörívet.

 Havas táj hangulatvilágítással – saját kezűleg

Harmadik lépés

Rajzoljon 5 fenyőfát a felső félkör tetejére. A magasságuk legyen eltérő, körülbelül 6,5 cm, 7 cm és 8 cm körüli.  A legnagyobb fenyőfa középen legyen. A Dremel Moto-Saw lombfűrésszel az általános fafűrész pengét (MS51) használva vágja ki őket.

Ezek után az MDF-lap alsó részen húzzon egy párhuzamos vonalat 2 centiméterre hullámosan a lap aljától, majd az ábra szerint vágja ki a felesleges MDF-lapot a belső félkör körül. Legkönnyebben úgy tudja kivágni ezt a részt, ha először lyukat fúr a lapba a Dremel 3000 multiszerszámmal a többcélú spirálmarófejet használva (Bit 561). Az így kifúrt lyukon dugja át a Dremel Moto-Saw lombfűrész pengéjét, és vágja körbe a vonalat, majd távolítsa el a felesleges fűrészport.

Havas táj hangulatvilágítással – saját kezűleg

Negyedik lépés

A következő lépésben fogja meg a 37,5 cm × 19 cm méretű matt fehér akrillaplemezt és helyezze be az előbb elkészített fakeret mögé. Az akrillapot körülbelül 1 centiméterre csúsztassa majd lefelé, hogy legyen hely a LED-es lámpasor elhelyezéséhez. Rajzolja a fakeret belső részét az akrillap védőfóliájára. Ez lesz az a körvonal, amelyen belül a havas tájat fel kell majd rajzolnia.

Havas táj hangulatvilágítással – saját kezűleg

Ötödik lépés

Szabad kézzel rajzolja le egy hólepte falu képét a védőfóliára. A Dremel 3000 multifunkcionális szerszámmal a flexibilis szárat, a multitokmányt és a szárba helyezett gravírozó fejet (107) használva gravírozza be a rajzot az akrillapba. Vágja ki a rajzát és vágja le az akrillap szélét úgy, hogy az illeszkedjen a keretre, de még maradjon az akrillap oldalán elég hely a felragasztáshoz. A kivágáshoz a Dremel Moto-Saw lombfűrészt használja az MS51-es számú fűrészlappal.

Havas táj hangulatvilágítással – saját kezűleg

Hatodik lépés

Ragassza rá a keretre az akrillapot a Dremel ragasztópisztollyal, a fához való ragasztórúd segítségével.

Havas táj hangulatvilágítással – saját kezűleg

Hetedik lépés

Most készítse el a keret támasztékát: húzzon átlós vonalat a 9 cm × 4 cm nagyságú, 18 mm széles MDF-lap egyik sarkától a másikig, majd vágja szét a fadarabot a vonal mentén a Dremel Moto-Saw lombfűrészt és a finom fafűrész lapot használva.

 Havas táj hangulatvilágítással – saját kezűleg

Nyolcadik lépés

Ragassza rá a támasztékokat a keret hátoldalára. Ehhez jelöljön be egy-egy 90 fokos függőleges vonalat 3,5 centiméterre a keret mindkét végén, majd ragassza oda óvatosan a támasztékokat a Dremel 940-es ragasztópisztollyal.

 Havas táj hangulatvilágítással – saját kezűleg

Kilencedik lépés

Most ragassza a Dremel 940-es ragasztópiszollyal a keretet az 50 cm × 10 cm nagyságú, 18 mm vastag alaplap közepére, 3-3 centiméterre az alaplap két szélétől. Addig tartsa nyomva a keretet, amíg a ragasztó meg nem szárad.

 Havas táj hangulatvilágítással – saját kezűleg

Tizedik lépés

Utolsó lépésben rögzítse a LED-égősort a Dremel 940-es ragasztópiszoly segítségével a fa képkeretre, pontosan az akrillap alá.

Amint elkészült a ragasztással, fesse óvatosan fehérre a képkeretet és díszítse ezüst csillámporral.

 Havas táj hangulatvilágítással – saját kezűleg

Forrás: Dremel