Hirdetés

Szép kert – gyorsan, avagy a növénytelepítés rejtelmei

A cím kapcsán idős dísznövény professzorunk szavai jutottak eszembe, aki azt mondta: „A legtehetősebbek azonnal nagy növényeket, kész kertet akarnak, mert nem tudják, mikor éri őket utol a törvény…”

Szép kert- gyorsan

Komolyra fordítva a szót, valóban sokan vásárolnak kifejlett nagy növényeket, magas fákat, már termő gyümölcsöket, mutatós nagy bokrokat. Ezek ára többszöröse a kisebb egyedekének, de nem kell várnunk évekig, hogy meglássuk valódi szépségüket. Ellenben folyamatos ápolást igényelnek, hogy megtartsák formájukat.

A fűmagvetés és gyepszőnyegfektetés közötti különbségekről múlt hónapban már szóltunk.

A kert tervezésekor nagyon sok mindent kell figyelembe vennünk.

A növények igényei szerint:

 • talajigényt,
 • tápanyagigényt,
 • fényigényt,
 • vízigény,
 • milyen társulásban érzi jól magát az adott fajta.

Esztétikai szempontból:

 • levélszíneket, -formákat,
 • virág színeket,
 • virágzási időt,
 • a növények alakját, formáját, funkcióját.

Szép kert – gyorsan

Érdemes lombhullató és örökzöld egyedeket vegyesen ültetnünk, így télen sem marad csupasz a kertünk.

Minden növénynek meg kell hagyni a növekedéséhez szükséges teret, tehát tudni kell, hogy mekkorára fognak nőni. Sokan esnek abba a hibába, hogy jártukban-keltükben megtetszik, nekik egy-egy növény megvásárolják, de már nincs hely a kertben, ahova azt ültetni lehetne. Tudomásul kell venni, hogy kertünk területe véges, így nem férhet bele minden növény.

Attól függően, hogy mikor építjük a kertet, a kertészetekben más és más növényfajokat fogunk találni. Például tavaszi kertépítés során túlsúlyban lesznek a lombhullató magnoliák, az aranyvesszők, a jázminok, virágzó hagymások... Ha keresünk, akkor sem találunk például nyáron virágzó évelőket vagy egynyári virágokat. Ha azt szeretnénk, hogy kertünkben mindig virágozzon valami: buja és színes legyen a kert, akkor helyet kell hagynunk, hogy minden időszakban pótolni tudjuk az éppen virágzó fajtákat.

Szép kert – gyorsan

A kertépítés gyorsaságának szempontjából sarkalatos kérdés, hogy milyen megoldást választunk. A kertészetekben konténeres, földlabdás és szabadgyökerű növényeket vásárolhatunk.

 • Konténeres növényeket a vegetációs időszak bármely szakában ültethetünk, ezek drágábbak, de megmaradásuk majdnem biztos.
 • Földlabdás és szabadgyökerű növényeket tavasszal és ősszel választhatunk. Ültetésesükkor jobban oda kell figyelnünk a megfelelő ültető gödör kialakítására és a tápanyag utánpótlásra. Ültetés során minden esetben nagyon fontos az ültető gödör alapos beiszapolása, a gyökerek és lombkorona visszametszése.

A kertépítés viszonylag nem sok időt igényel, a földmunkák elvégzése után nincs más teendőnk, mint a megfelelő növényeket elültetni. Ha ezt kellő szakértelemmel tesszük a kert valóban a lakásunk része lesz, a mindig megújuló természetet hozza életünkbe.

Szép kert- gyorsan

Az ingatlanközvetítők úgy számolnak, hogy ha a ház árának 1/7-ét költi a tulajdonos a kertjére, az ingatlan ára 1/3-val nő. Ha jól belegondolunk, ez valóban így lehet.

Varjas Kata, okleveles kertészmérnök, (+36-20) 983–14–37
Zakar András, okleveles kertészmérnök, (+36-20) 513–05–61
kertepitom.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Futónövények a házon

A futónövények jellegüknél fogva a kreatív kertészek legjobban és legszabadabban alakítható eszközei. Érdemes hát kísérleteznünk velük, mert nem csak szépek, hanem rendkívül hasznosak is.

Fűre lépni szabad!

Sőt, egyenesen kötelező. Gyepesíteni ugyanis nem olyan egyszerű, mint gondolnák, később pedig a gyep folyamatos munkát és odafigyelést kíván. És, ha már annyit fáradtunk vele, legalább élvezzük a jól megérdemelt pihenést.

Ahol fű nem terem, ott segít a műfű

Természetes környezethez való vonzódásunk egyik jele a zöld gyep, a gondosan ápolt és nyírt fű. Mit tegyünk azonban, ha valami miatt az adott helyen nem telepíthetünk füvet, vagy volt, de sérült, kiégett, tönkrement, kijárták, esetleg csak időnként lenne rá szükség?

Lenyűgöző zöld falak

100 évvel ezelőtt kimondottan kultuszuk volt a növényekkel befuttatott falaknak és ez a szokás – úgy tűnik – most újra éled. Napjainkban hihetetlenül sokféle megoldást találhatunk, melyeket akár magánházak, akár intézmények esetében érdemes alkalmazni.

Gyeptégla vagy fűvetés? – A gondos füvesítés apró trükkjei

A szemet gyönyörködtető pázsit kialakítása korántsem olyan nehéz feladat, mint hinnénk. Megőrzése és szakszerű ápolása azonban sok odafigyelést kíván.

Így takarékoskodjunk az öntözővízzel

A túl sok víz használata nemcsak költséges, de pazarló is a környezettel szemben. Ha mindannyian takarékoskodunk erőforrásainkkal, akkor élhető bolygót hagyunk majd unokáinkra. Íme, néhány hasznos ötlet.

Az első tavaszi kerti munkák

„Kertünk életterünk nappalija” – otthonunk fontos része a kert, gyönyörködtet, és időről időre elkápráztat változásaival, színeivel, illataival. Írásunkban összegezzük a legfontosabb tavaszindító kerti munkákat: a gyepszellőztetést, a lemosó permetezést, a tavaszi metszést, az öntözőrendszer karbantartását.