Hirdetés

Növényfalak otthonunkban

A növényfalak eredetileg a fejlettebb kerttechnológiával rendelkező országokból indultak hódító útjukra. Mostanság itthon is egyre népszerűbbek és egyre nagyobb teret kapnak a függőleges kertnek nevezett zöldfalak. Az ötletet, amelyet a fákon élő növények ihlettek, egy francia botanikusnak Patric Blancnak köszönhetjük. Az ő nevéhez fűződik a vertical garden, azaz függőleges kert fogalma is.

Mind alkalmazását tekintve, mind pedig designban egy különleges és innovatív „építészeti” elemről van szó. Fontos tudni, hogy léteznek kültéren alkalmazható, illetve beltérben telepíthető növényfalak. Szerencsére hazánk klímája teljes mértékben megfelel  a zöldfalak sikeres telepítésének.

Telepítés és gondozás

Egy zöldfal gyakorlatilag bármely falfelületre felépíthető, a növénylámpák segítségével pedig a megfelelő fényviszonyokat egyszerűen biztosíthatjuk a növényeink számára. A gondosan kiválasztott növénytársításnak és a tápanyag utánpótlás automatizálásának köszönhetően a zöldfal nem igényel különösebb karbantartást. Sőt! Az automata öntözőrendszerrel a megfelelő gondozással kapcsolatos aggályoknak is elejét vehetjük. A növényfal telepítő szakemberek ugyanis a választott növénykombináció igényeihez igazítják a víz és tápanyagmennyiséget. Így hosszabb távollétünk során sem kell aggódnunk büszkeségünk egészsége, és szépsége miatt!

Zöldfal

Megjelenés, látvány

Egy függőleges kert az egészen nagy közületi terektől kezdve a kisebb lakások falán is igazán impozáns látványt nyújt, nem beszélve az egyéb pozitív hatásokról. A látványos dekorációs elem egy keretből, valamint az élő csendéletként funkcionáló növénybeültetésekből áll. A vaskos ráma itt tulajdonképp az egész rendszer lelke, hiszen ez rejti az öntöző- és vízelvezető rendszert.

Zöldfal

A reprezentatív élőképek irodákba és lakásokba egyaránt elhelyezhetők, telepítési feltételeik mégis kijelölik, hol érdemes ezzel a dekorációs elemmel tervezni. A vertikális kertek ugyanis megfelelően vastag, stabil falakat, megjelenésükhöz pedig kellően nyitott tereket is igényelnek, de ezen túlmenően semmilyen más építészeti előkészület nem szükséges a telepítésükhöz. Utólag, kész enteriőrökbe is könnyedén beilleszthetők.

Néhány érdekes adat

  • 1 négyzetméter levélfelület óránként 15-250 g vizet párologtat el
  • naponta 8 liter oxigént termel
  • évente 1 kg szennyezőanyagot szűr ki a levegőből.

Zöldfal

A zöldfal képes egy kopár betonfalat zöldellő dzsungellé varázsolni. A növények által termelt oxigén serkenti az agyat és pihentet, így egészségünkre gyakorolt hatásai kétségtelenül pozítívak. Valami olyat csempésznek be az irodába, amit az épületeken kívül felejtettünk, pedig érezzük, hogy szükségünk van rá.

Zöldfal

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák