Növényfalak otthonunkban

A növényfalak eredetileg a fejlettebb kerttechnológiával rendelkező országokból indultak hódító útjukra. Mostanság itthon is egyre népszerűbbek és egyre nagyobb teret kapnak a függőleges kertnek nevezett zöldfalak. Az ötletet, amelyet a fákon élő növények ihlettek, egy francia botanikusnak Patric Blancnak köszönhetjük. Az ő nevéhez fűződik a vertical garden, azaz függőleges kert fogalma is.

Mind alkalmazását tekintve, mind pedig designban egy különleges és innovatív „építészeti” elemről van szó. Fontos tudni, hogy léteznek kültéren alkalmazható, illetve beltérben telepíthető növényfalak. Szerencsére hazánk klímája teljes mértékben megfelel  a zöldfalak sikeres telepítésének.

Telepítés és gondozás

Egy zöldfal gyakorlatilag bármely falfelületre felépíthető, a növénylámpák segítségével pedig a megfelelő fényviszonyokat egyszerűen biztosíthatjuk a növényeink számára. A gondosan kiválasztott növénytársításnak és a tápanyag utánpótlás automatizálásának köszönhetően a zöldfal nem igényel különösebb karbantartást. Sőt! Az automata öntözőrendszerrel a megfelelő gondozással kapcsolatos aggályoknak is elejét vehetjük. A növényfal telepítő szakemberek ugyanis a választott növénykombináció igényeihez igazítják a víz és tápanyagmennyiséget. Így hosszabb távollétünk során sem kell aggódnunk büszkeségünk egészsége, és szépsége miatt!

Zöldfal

Megjelenés, látvány

Egy függőleges kert az egészen nagy közületi terektől kezdve a kisebb lakások falán is igazán impozáns látványt nyújt, nem beszélve az egyéb pozitív hatásokról. A látványos dekorációs elem egy keretből, valamint az élő csendéletként funkcionáló növénybeültetésekből áll. A vaskos ráma itt tulajdonképp az egész rendszer lelke, hiszen ez rejti az öntöző- és vízelvezető rendszert.

Zöldfal

A reprezentatív élőképek irodákba és lakásokba egyaránt elhelyezhetők, telepítési feltételeik mégis kijelölik, hol érdemes ezzel a dekorációs elemmel tervezni. A vertikális kertek ugyanis megfelelően vastag, stabil falakat, megjelenésükhöz pedig kellően nyitott tereket is igényelnek, de ezen túlmenően semmilyen más építészeti előkészület nem szükséges a telepítésükhöz. Utólag, kész enteriőrökbe is könnyedén beilleszthetők.

Néhány érdekes adat

  • 1 négyzetméter levélfelület óránként 15-250 g vizet párologtat el
  • naponta 8 liter oxigént termel
  • évente 1 kg szennyezőanyagot szűr ki a levegőből.

Zöldfal

A zöldfal képes egy kopár betonfalat zöldellő dzsungellé varázsolni. A növények által termelt oxigén serkenti az agyat és pihentet, így egészségünkre gyakorolt hatásai kétségtelenül pozítívak. Valami olyat csempésznek be az irodába, amit az épületeken kívül felejtettünk, pedig érezzük, hogy szükségünk van rá.

Zöldfal

Szállkai Krisztina vagyok,Junior Art Center Oktatási központban végzett lakberendező. A lakberendezés, a design, a divat nálam napirendi téma. Ennek a tág területnek a vérkeringésébe csöppentem, így a HomeInfo munkatársaként lehetőséget kaptam arra, hogy kamatoztathassam az eddig megszerzett tudásomat és ezt a folyamatosan bővülő Inspirációs oldalon keresztül átadhassam. Akik pedig mélyebben bele szeretnének merülni egy-egy témába, azok olvashatnak tőlem cikkeket a tudástár oldalon is. A legfontosabb, hogy imádom, amit csinálok és ami körvonalazódik körülöttem. Remélem ez érezhető lesz a munkámon!
Kapcsolódó cikkek

Kamra kisokos

Kamra, spájz, éléstár, éléskamra régen minden ház elhagyhatatlan kicsi helyisége, ma viszont szerencsésnek mondhatja magát az, akinek van az otthonában. Ahol kényelmesen, szép rendben tárolhatóak a család finomságai.

10 szuper ötlet tárolókra

Egy kisméretű lakás egyik legnagyobb problémája a tárolási lehetőségek hiánya. A nem mindennap használatos, kisebb-nagyobb holmik elrejtésére már alig-alig jut hely. Pedig lehetőség akad bőven.

A függöny öltöztet – 4 kerülendő hiba függönyözéskor

A rosszul felhelyezett függönyöktől a legszebben berendezett helyiség is stílustalannak tűnik és aki szobába lép nem érzi majd jól magát ott. Éppen ezért fontos tudni, hogy mely hibákat kerüljük el mindenképpen.

Praktikus polcok – Hogyan válasszuk ki a tökéletes tárolót?

Mindegy, hogy a féltett könyvgyűjteményt vagy a nélkülözhetetlen szakirodalmat, netán az utazásaink során gyűjtött csecsebecséket vagy a fontos használati eszközöket tároljuk rajta, polcok nélkül lehetetlen rendet tartani otthonunkban.

Fa a házban, ház a fán

Sokaknak ismerős lehet a helyzet, amikor álmaink otthonának építésénél váratlan gondok jelentkeznek, így terveinken kénytelenek vagyunk menet közben változtatni. A legtöbben problémaként gondolnak a kivitelezés során útban lévő fákra is, pedig ez inkább trendi lakberendezési lehetőség, mint akadály.

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

Kínában egyre többet foglalkoznak a nagyvárosi lét hátrányainak csökkentésével, ennek egyik módja a tetőkeretek, zöldtetők, zöldfalak építése.

Zölden a zöldben, avagy újrahasznosítás a kertben

Virágokat ültethetünk haszontalannak tűnő holmikba is, ezzel újrahasznosíthatjuk a hulladékot, és takarékoskodunk is egyben. Játékos ötletek a virágok ültetéséhez: a gyerekek kinőtt csizmája, kiégett villanykörte vagy épp a régi autó karosszériája, bármibe ültethetünk virágokat, szárnyalhat a fantáziánk.

Téli virágok haladóknak

Előző cikkünkben bemutattuk, hogyan bánjuk kevesebb törődést igénylő téli virágainkkal. Az ebben a cikkben szereplő ciklámen és amarillisz ugyan picit több törődést igényelnek, de egy kis odafigyeléssel csodálatosan virítanak a hideg hónapokban.

Kis igényű téli virágok

Mikulásvirág és karácsonyi kaktusz nélkül a legtöbb otthonban elképzelhetetlen az ünnep. Akár saját virágunk van, akár ajándékba szánjuk, egy kis útmutató nem árt, hogy miként is kell gondozni ezeket a szép és tartós téli növényeket.