Lakásszellőztetés: mindent a jó levegőért

Lehet akármilyen szépen berendezett lakásunk, a jó közérzet megteremtéséhez elengedhetetlen a friss levegő. Praktikus megoldást jelent - ha a természetes szellőztetés mellett-, különböző szellőztetőrendszerek telepítésével elősegítjük a kellemes atmoszférát.

A szellőztetés elsődleges célja az áporodott szag kihessegetése és a levegő oxigéntartalmának felturbósítása. Főként a hosszú, hideg évszakokban nélkülözhetetlen teendő, mivel ilyenkor sokkal több időt töltünk a négy fal között, mint a szabadban. A mai modern nyílászárók és agyonszigetelt falak akadályozzák az optimális levegőáramlást, így mesterségesen kell gondoskodnunk otthonunk megfelelő légcseréjéről. Ez leginkább a korszerű, új építésű házak problematikája.

20110505_lakasszelloztetes_02

A komfortérzetünk mellett az egészségünket is megóvhatjuk, amennyiben biztosítjuk a megfelelő páratartalmat. Az ajánlott 50 és 70% relatív érték között mozog, amely meggátolja a légutak kiszáradását, tehát könnyedén elejét vehetjük a betegségek, vagy az allergia kialakulásának. Elszaporodhatnak az atkák is, akár asztmás megbetegedés is előfordulhat. A magas pártartalom viszont elősegíti a penészedést, ami szintén rosszulléteket, akár fejfájást okozhat. Az ideális páratartalom ezért 35-45%, amit szellőztető berendezések használatával tarthatunk fent. Talán elsőre nem is gondolnánk, de még a spórolásra is kiváló megoldást kínál egy ilyen berendezés, hiszen a téli szellőztetés alkalmával a rossz levegő távozása nem jár együtt a meleg elillanásával.

Párásító készülék

A szellőztetőkészülékek légcseréje folyamatos és szabályozható. Működésük alapelve, hogy a helyiségekben található szívó és fújó nyílásokon keresztül kiszívják az elhasználódott levegőt, majd befújják a frisset. Ezek kialakítási helye a lakóépület adottságaitól függ. Legjobb és legolcsóbb, ha egy csövön keresztül a helyiségből egyenesen a szabadba tudjuk juttatni a használt levegőt. Ha ez nem megoldható, akkor ún. szellőztető kürtöket kell alkalmaznunk. A levegőcserét a ventillátorok nagymértékben elősegítik, melyekkel szemben a leggyakoribb elvárás az, hogy csendesek és hosszú élettartamúak legyenek.

A berendezés annak érdekében, hogy a minimálisra szorítsa az energiaveszteséget az elhasználódott levegő hőjének jelentős részét egy kereszt/ellenáramú hőcserélővel átadja a beáramló levegőnek. Igényeinktől függően ezek a berendezések már összekapcsolhatóak, a fűtési rendszerekkel, a meleg-víz hálózattal, vagy a hőszivattyús rendszerekkel. Beépített pollen és porszűrőinek hála visszatartják a káros anyagok bekerülését a légtérbe, így csökkennek az allergiás panaszok.

Igényes szellőzőrendszer

Kezdetben a természetes levegőáramlás mellett inkább a párásabb (fürdőszoba), vagy a szagokkal bővelkedő (konyha, WC) helyiségek szellőztetését oldották meg.  Ez a gravitációs elszívás. Kielégítő lehet, ha az ablakok régiek, így még zárt állapotban is engednek némi egérutat a levegőnek. A mai nyílászárók azonban már igen hatékonyan szigetelnek, vagyis a természetes légcsere minimálisra korlátozódik. Ez által a bent rekedt nedvességtartalom az egészségünkkel szemben a belső páraképződésnek kedvez. A továbbiakban nem hagyatkozhatunk csupán a gravitációs szellőztetésre, gondoskodni kell a megfelelő rendszer kiépítéséről.

Az elszívásos szellőztetés a leggyakoribb kivitelezés, mivel mérsékelt áron és egyszerűen beszerezhető. Vitathatatlanul nagy hátránya, hogy zajos és kedvezőtlen az üzemeltetési költsége. Esetében passzív légbevezetők segítségével biztosítani kell a légpótlást. Saját dolgunkat könnyíthetjük meg, ha páraszabályozott szellőzési rendszerek mellett tesszük le a voksunkat, hiszen a készülék elemei automatikusan reagálnak a belső páratartalomra, végrehajtva az optimális légcserét.

Sezllőztetés

Legjobb választásnak mondható a hővisszanyerős kiegyenlített szellőzés, melynek lényege, hogy a beépített hővisszanyerőnek köszönhetően szabályozható a beáramló levegő hőmérséklete. Télen a kiáramoltatott levegő energiája felmelegíti a bejövőjét, míg nyáron a kintihez viszonyított hidegebb, belső levegő lehűti a frissebbet. Így fagyos hónapokban a gázszámlán, kánikulában pedig a légkondicionálón tudunk sokat megtakarítani.
A megfelelő és folyamatos szellőzés a gázkészülékek biztonságos üzemeltetésénél is nagy szerepet játszik. Ezen kívül megvéd a gombásodástól, a túlzott páraképződéstől, biztosítja az optimális oxigén mennyiségét és minőségét szem előtt tartva az egészséges környezetet.

Amennyiben szeretnénk otthonunk határain belül is egy jóízűt harapni a friss levegőbe, akkor ne rágódjunk tovább a dolgon, telepítsünk igényeinknek megfelelő szellőzőrendszert!

Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Milyen hatással van a lakóklímánkra, ha otthon van az egész család?

Sokan bele sem gondolnak, de a folyamatos otthonléttel sokkalta jobban próbára tesszük közvetlen lakókörnyezetünket, mint általában. Fokozottan igaz lehet ez a kialakult pandémiás helyzetben, amikor a családtagok nagy részben otthon töltik a mindennapokat, ezáltal minden tevékenység a lakáson belülre korlátozódik.

Optimális páratartalom otthon – egy lépés az egészségért

Újépítésű házakban, illetve jól szigetelt régebbi épületekben, ahol a nyílászárókat kicserélték, és tökéletesen zárnak, kulcsfontosságú a szellőztetés. Ugyanakkor nem elég csak a friss levegőt bejuttatni az elhasznált helyett.

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Ma már olyan komoly légtisztító készülékek kaphatók, melyekkel a virágporon és a háziporon kívül a füst, szmog, kipufogógázok, benzingőz, a szagokat okozó vegyületek, atkák, gombaspórák, baktériumok, sőt, a vírusok jelentős része is kiszűrhető a levegőből.

Javuló életminőség, nagyon kedvező áron – Zehnder E350 hőcserélő szellőztető

A Zehnder hővisszanyerő szellőztető rendszerei közül választhatjuk a csúcskategóriát képviselő gépet, melyben megtaláljuk a ma rendelkezésre álló összes tudást, de akár dönthetünk olyan termék mellett is, ami azonos hatékonyság mellett, kevesebb automatikával érhető el, de kevesebbe is kerül.

Hőcserélős ventilátorral az egészségesebb, energiatakarékosabb otthonért

A lakás energiafogyasztása, az energiafelhasználás hatékonysága minden ingatlantulajdonos számára komoly fejtörést okoz. A szigetelés, a nyílászárók cseréje ugyan sokat segíthet ebben, azonban egy sor további kérdést is felvet.