Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Kerttervezés lépésről lépésre

Milyen lehetőségek rejlenek a kertben? Hogyan tervezzünk, hogyan épül fel egy tervezői folyamat? Mire érdemes figyelni, ha tervezőt választunk? Cikkünkben erről is beszélgetünk Nagy Dorina okleveles kerttervező mérnökkel.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A kert stílusát elsősorban maga az épület stílusa, sőt annak belső terei is meghatározzák, ezért már a ház tervezésekor érdemes egységben gondolkodni. Egy jó kerttervező segíthet nekünk abban, hogy több szempontból megvizsgálja a lehetőségeket, és segít körbejárni, hogy milyen funkciókat helyezhetünk el a rendelkezésre álló területen. Ezekből kiindulva a formák, színek, anyagok finom összehangolásával olyan élettereket alakít ki a ház körül, ahol a család minden tagja jól érzi magát.

Kerttervező látványterve

Tectona Grandis: Beltéren már tetten érhető, hogy egyre többen kérik szakember segítségét a belső terek kialakításakor és berendezésekor. Kültéren mi a tapasztalatod?

Nagy Dorina: A legjobb, ha a kerttervező az építésszel és az egyéb szakágakkal össze tud dolgozni már a tervezés fázisában, hiszen így tud igazán a kert az épület szerves részeként funkcionálni. Itt is érezhető egyfajta tudatosabb hozzáállás, de még mindig sokszor az építész, belsőépítész foglalkozik a kerttervezéssel, és a kerttervező már csak akkor kapcsolódik be, amikor áll az épület, ez pedig már komoly korlátok közé szorítja a lehetőségeket. A kerttervezés egy külön szakma, más szempontok szerint jár el és alakítja ki a tereket, mint egy belsőépítész. Egy kertépítészeti terv alapján kivitelezett kert össze sem hasonlítható egy hirtelen kerített kivitelező csapat és egy más szakágból érkező szakember tanácsai, és a tulajdonos ötletei által összehozott végeredménnyel. A költségek egyre csak nőnek a folyamat során, és a végeredmény sem az lesz, amire vágyunk. Bár egy tervező plusz költséggel jár, munkája sokszorosan megtérül mire elkészül a kert. A kinti életterek is tudatos tervezés eredményeként jönnek létre, így a burkolatokon, a kerti építményeken, a vizes elemeken túlmenően a kültéri bútorzat, a kertvilágítás, és egyéb kiegészítők (pl. virágládák, kerti díszek, csobogók, tárolók) kiválasztásában is egyre többen kérnek szakmai segítséget.

Kerttervező látványterve

A gyeptakaróktól a szoliterekig

Kezdjük a növényekkel! A jól megkomponált növényágyások oldják az épített elemek merevségét. A két-három növényből álló, egybefüggő, letisztult növénytársítások a legkedveltebbek, ahol az összhatást homlokzat és környezet együttese határozza meg.

Tectona Grandis: Melyek a leginkább kedvelt növények, növénytársítások a kertben?

Nagy Dorina: Természetesen mindig a telek elhelyezkedését, a talaj típusát, azaz a termőhelyi adottságokat figyelembe véve kerülnek kiválasztásra és telepítésre a növények. Még mindig hódítanak az illatozó gyógy- és fűszernövények – ezeken belül talán a különböző árnyalatokban pompázó levendulák a legnépszerűbbek. Szintén divatosak az olyan lomblevelű örökzöldek, mint a babérmeggy (Prunus laurocerasus), a korallberkenye (Photinia sp.) vagy a mirtuszlonc (Lonicera nitida ’Maigrün’), de népszerűek a díszfűvek, sások (Carex sp.), tollborzfüvek (Pennisetum sp), vagy az örökzöld zabfű (Helictotrichon) is. Ha divatos elemekről beszélünk, meg kell említenünk a szolitereket, többtörzsű díszfákat/bokorfákat, illetve a bonsai-szerű alakfákat is, melyek alulról megvilágítva szoborként is díszítenek. Fontosnak tartom, hogy ezeknek az utóbb említett típusoknak a konkrét egyedét a megrendelővel együtt válasszam ki, hiszen ezek tipikusan „meglátni és megszeretni” növények. Fontos szempont lehet az is, hogy szúnyogűző virágok, cserjék kerüljenek a nap mint nap használt életterek környezetébe.

Tectona Grandis: Érdemes a tervezés során arra is gondolni, hogy hazánkban is egyre szélsőségesebb arcát mutatja az időjárás, és talán már most érezhető a globális felmelegedés hatása?

Nag Dorina: Valóban egyre nehezebb dolgunk van a növényanyag megválasztásánál. Egyre enyhébbek a telek, melegebbek a nyarak, miközben egy tartósabb fagy is bármikor előfordulhat. Emellett sajnos olyan kártevők és kórokozók is megjelentek Magyarországon, melyek tíz-húsz évvel ezelőtt még egyáltalán nem voltak jelen. Ezért például puszpángot (Buxus sp.) már gyakorlatilag egyáltalán nem tervezünk a kertekbe, és igyekszünk lebeszélni a tulajdonosokat is, hisz a puszpángmoly (Cydalima perspectalis) ellen nagyon nehéz védekezni. Ez a változó időjárás nemcsak a növényekre, de a kerti burkolatokra, bútorokra, kiegészítőkre is hatással van, így javaslom a lehető legjobb minőségű, tartósabb anyagok megvásárlását, beépítését, melyek hosszú távon is bírják az egyre szélsőségesebb körülményeket. Ha nem is szorosan ide tartozik, de érdemes beszélni a környezettudatosságról is, hiszen egyre nagyobb az igény a fenntartható, könnyen kezelhető de magas esztétikai értékű kertekre. Ez például megjelenhet akár abban is, hogy kisebb vízigényű növények mellett teszik le a voksukat a megrendelők, de ennek köszönhető az is, hogy egyre divatosabbak az önfenntartó biotavak, biomedencék.

Kerttervező látványterve

Nyaralás otthon

A ház közvetlen közelében lévő teraszra szinte minden esetben igény van. Sokszor ennyiben ki is merülne a kerti élettér, de ahogy tovább gondolkodunk és ötletelünk, úgy szépen lassan „kinyitjuk” a kertet. A háztól távolabb eső részeken izgalmas életterekkel bővülhet az ingatlan.

Tectona Grandis: Melyek jelenleg a kerttervezési trendek fő elemei, milyen életterekre van igény és milyen stílus uralkodik most a kerttervezésben?

Nagy Dorina: A modern minimál stílus még mindig hódít, azonban egyre inkább látom az igényt arra, hogy a ház közelében tartsuk meg ezt a modernebb stílust, a háztól távolodva pedig inkább váltsunk át egy kissé természetesebb, organikusabb irányba. A megrendelők egyre merészebbek, így egyre jobban lehet játszani a stílusokkal, formákkal és a színekkel is. A modern formavilágú képzőművészeti alkotások szintén egyre inkább megjelennek a kertekben. Persze itt nem a tömeggyártású klasszikus műkő szobrokra kell gondolni, hanem az egyedi tervezésű alkotásokra például fából, corten acélból, látszóbetonból, vagy azok keverékéből.

Tectona Grandis: Medence, biotó, masszázskád? Melyek a meghatározó „vizes“ irányok.

Nagy Dorina: A medencék tekintetében egyre nagyobb az igény olyan megoldásokra, ahol nem kell túl bonyolult gépészettel vagy csatornarendszerrel bajlódni, ahol minimális a vegyszerigény, és ahol szabadon lehet kialakítani a formát, méretet. Az ilyen esetekben nem a medence adottságai határozzák meg a kert atmoszféráját, sokkal inkább a kert adottságaihoz készül a tökéletes formájú medence. Kerttervezőként én is ezt szeretem, hiszen nincsenek formai vagy gépészeti igényekből fakadó kötöttségek. A medencénél kisebb anyagi ráfordítással járhat egy kényelmes masszázskád kialakítása, mely a luxus és a törődés érzetét adja vissza. Különálló, klasszikus megoldásként sokszor kerül a kert központi terétől kissé távolabbra, ahol valóban nyugodt kikapcsolódásra van lehetőség. Egyre többen kedvelik a napozóterasszal vagy úszómedencével összekötött süllyesztett masszázskádat is, ami egy praktikusan megtervezett vizes komplexumként akár a kert fő attrakciója is lehet. Bármelyik megoldás mellett tesszük le voksunkat, gondoljunk a vizes területek közvetlen környezetére. Csúszásmentes, szilárd burkolatot válasszunk, ami könnyen illeszthető egy kerti környezetbe. Az utóbbi időben a vizes blokkok trendje is elmozdult a természetközeliség felé, így akár a szaunák is kikerülhetnek a szabadba. Izgalmas párosítás lehet a kertben, a medence mellett, vagy télen, a hóesésben.

Kerttervező látványterve

Tectona Grandis: Milyen praktikus és esztétikus elem jelenhet meg még a kertben, melyen nem érdemes spórolni?

Nagy Dorina: Amit itt kiemelnék, és még erről a témakörről nem is esett szó, azok az árnyékot adó elemek, melyek nem csak praktikusak, de a kert díszei is lehetnek. Az árnyékolás témakörét már a tervezés első pillanatában érdemes körbejárni, hisz fontos, hogy a terasz minden napszakban kellemes, árnyékot adó terület legyen. A klasszikus napernyő/napvitorla megoldásokon túl egyre népszerűbbek az épített pergolák. Egy izgalmas, sokoldalú pergolával kényelmes életteret alakíthatunk ki a szabadban, amit maximális komfortérzet mellett, akár tűző napsütésben, akár szakadó esőben – nappal vagy éjszaka is tudunk használni, mindezt úgy, hogy a nyitott tér varázsa is megmarad.

Tectona Grandis: Hogy zajlik maga a tervezés? Mire érdemes figyelni a tervezés során?

Nagy Dorina: A tervezés első, és talán az egyik legfontosabb lépése az, hogy megfelelően felmérjem a tulajdonosok igényeit. Ez tulajdonképpen egy minden témakört felölelő kérdéssor. Ezek az irányított és jól átgondolt kérdések segítik a megrendelőket abban, hogy konkrétan meg tudják fogalmazni az elképzeléseiket. Nagyon fontos, hogy a tervező ne a saját elképzeléseit akarja mindenáron megvalósítani, hanem engedje, hogy a megrendelő belevigye a saját gondolatait. A tervező feladta inkább az, hogy a gondolatokat a megfelelő mederbe terelje. Fontos az is, hogy már az elején meghatározzuk, hogy mekkora költségkeret áll rendelkezésünkre. Ennek az információnak az ismeretében a tervező már a folyamat közben tud javaslatot tenni arra, hogy mi fér bele, illetve milyen egyéb alternatív megoldásokkal lehet kialakítani az álomkertet. Ideális esetben több koncepció vázlat is készül, akár több stílusban is körüljárva a kertet. Ezt követően közösen gyúrjuk össze a tervet. Ennek a fázisnak addig kell tartania, amíg a megrendelő maximálisan nem elégedett az eredménnyel, amíg egy kicsi kétely is felmerül bármely elemmel kapcsolatban, addig nem érdemes továbbhaladni. Ezt követően elkészülnek az élőképek vagy a 3D látványtervek, melyek segítenek a leendő kert vizualizálásában, utóbbira egyre több alkalommal merül fel igény. Ha minden végleges formát ölt, elkészül a konkrét kiviteli terv is, mely alapján elindulhat a kivitelezési-, az anyag- és a termékbeszerzési folyamat.

Kerttervező látványterve

Egy jó kerttervező nem csak komplexen átlátja, hogy mit szeretne a tulajdonos, de az adottságokból azt is le tudja szűrni, hogy mitől fog igazán működni a ház körüli terület. Ahogy a belső terek tervezésénél, így a kertnél is célszerű több kerttervezővel felvenni a kapcsolatot, hisz csak személyes benyomás alapján tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.

Kerttervező látványterve

A Tó2 project sem csupán termékekről szól. Kiváló minőségű kültéri megoldásinkon kívül segítünk az ötletelésben és inspirálódásban, és ha Te is nyitottan állsz a komplex megoldásokhoz, akkor végigkísérünk a tervezési folyamaton, a legelső fázistól, akár a legvésőig. Ebben kiváló kerttervezői szakembereink és képzett értékesítőink lesznek majd a segítségedre.

Ha szakemberre bíznád kerted kialakítását már a tervezés fázisától, érdeklődj az alábbi e-mail címen: tervezes@to2.hu és mi felvesszük veled a kapcsolatot.

Népszerűek a témában

„Ízletes” őszi kikapcsolódás: grillezzünk a kertben! – Különleges kerti grillek

Különleges térelválasztók külső és belső terekbe

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Ez is érdekelhet

Kültéri világítás lépésről lépésre

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

Higiénia, praktikum és esztétikum a fürdőszobában

Szabad mozgás a fürdőben, avagy minden, amit tudnia kell az akadálymentesített fürdőszobákról

Még az istennők is megirigyelnék: műmárvány zuhanytálcák

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Ki miért vesz VitalSpa jakuzzit? - „Egy kanapé helyett vettük, hogy le tudjunk ülni a barátokkal beszélgetni”

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Otthoni medence – lehetőség a tartalmas időtöltésre, az egészségmegőrzésre és a biztonságos nyaralásra

Konyha a szabadban – ahogy te szeretnéd

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Az otthon egy érzés, kültéren is! Hangulatos elemek a kertbe a Tó2-től

Tó2 – A kerti élet örömei

Kis erkélytől a nagy teraszig – burkolatok, világítás, berendezés

Nyaralás a kertben – a kerti vakáció nélkülözhetetlen kellékei

Tárolj okosan a Keterrel!

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Az egyszer használatostól az örök darabig – Mit jelent a minőség, ha kerti bútorokról van szó?

Ilyen a számodra tökéletes kerti bútor!

Medenceválasztás okosan: mobil, telepített vagy épített?

Terasz- és kerttervezés - Ha ezekre figyelsz, biztosan jó lesz!

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől

Akár 7 nap alatt elkészülhet a medencénk – Mutatjuk, hogyan