Energia a Napból

A megújuló energiaforrások környezet- és pénztárcakímélő hatásairól egyre többet tudunk, de még mindig nem eleget. Íme, néhány meggyőző érv a napenergia hasznosítása mellett.

Ha otthonunk hőenergia szükségletét földgázzal vagy villamosárammal elégítjük ki, akkor:

 • kiszolgáltatottak vagyunk az egyre jobban növekvő energiaszámláknak
 • szennyezzük környezetünket és hozzájárulunk az üvegházhatás növekedéséhez
 • kimerítjük a Föld mélyén évmilliók során felhalmozódott energiahordozó készleteket
 • energia ellátásunkat a változó nemzetközi politikai csatározáskora bízzuk.

Ezzel szemben megtérülő befektetést jelent a napenergia hasznosítására kialakított rendszerek telepítése, mert ezek függetlenek a bizonytalan energia áraktól, egyben környezetbarát beruházások.

Napenergia

Miért válasszuk a napenergiát?

A Nap energiája mindenhol korlátlanul rendelkezésünkre áll. A Föld felszínére érkező napsugárzás több ezerszeresen meghaladja az emberiség energiaigényét. A napsugárzás egyszerű berendezésekkel átalakítható, közvetlenül felhasználható hőenergiává. Minden négyzetméterre érkező napsugárzás energiájával közel 100 liter 50 fokos vizet lehetne előállítani naponta. Ha energiát takarítunk meg, pénzt takarítunk meg. A napsugárzás energiája Magyarországon is elegendő ahhoz, hogy segítségével jelentős részarányban fedezni lehessen az épületek hőenergia igényét.

Számoljunk utána! Egy személy naponta kb. 50 liter melegvizet használ el, aminek előállításához 2-3 kWh hőenergia szükséges. 1 m2 napkollektorral pedig a nyári időszakban napi 2-2,5 kWh, téli időszakban 0,5-1 kWh napenergia hasznosítható. Ezek szerint személyenként közel 1-1,5 m2 felületű napkollektorral elő lehet állítani a szükséges napi melegvíz mennyiséget.

Napkollektor

Mi történik télen?

A lakások számára a legnagyobb tételt a fűtés költségei jelentik. Fűteni pedig télen kell, amikor a napsugárzás mennyisége alacsony, a nyáron összegyűjtött napsugárzást sajnos reális beruházással nem lehet télire elraktározni. Hazánk éghajlati adottságai mellett csak napkollektorokkal nem lehet megoldani az épületek fűtését. Ilyenkor a napkollektor a fűtés rásegítésnél kap szerepet. A megfelelően szigetelt épületek hőszükséglete minimális.

Tetőre való

Egyszerű és esztétikus megoldásra érdemes szavazni, ha a napenergia hasznosításáról van szó. Válasszunk komplett tetőrendszert, mely kiegészülhet innovatív napkollektor elemekkel.

Előnyös, mert:

 • a napsugárzás nem terheli az alatta lévő szerkezetet, hanem hasznosul
 • több mint 30 éves élettartam, mely alatt kiadásaink jelentősen csökkennek
 • megbízható és kényelmes, mivel a rendszer felszerelés után külön kezelés nélkül működik
 • minden tető hajlásszög esetén alkalmazható
 • gyorsan felszerelhető
 • technológiája környezetbarát
 • modern megjelenésével igazodik a napjaink igényeihez.
Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Megújuló energia fémtetőről

Meglepő adat, hogy az éghajlatnak köszönhetően Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilowattóra napenergia jut. Mivel ez több mint jónak nevezhető érték, így emiatt - és az egyre terjedő trendnek köszönhetően -, egyre több tetőn jelennek meg a nap energiáját összegyűjtő és hasznosító eszközök, napelemek és napkollektorok. Kifejezetten széles a választék, de amiről most szó lesz, az ezek biztonságos és tartós rögzítése – pl. fémtetőn.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.