Energia a Napból

A megújuló energiaforrások környezet- és pénztárcakímélő hatásairól egyre többet tudunk, de még mindig nem eleget. Íme, néhány meggyőző érv a napenergia hasznosítása mellett.

Ha otthonunk hőenergia szükségletét földgázzal vagy villamosárammal elégítjük ki, akkor:

 • kiszolgáltatottak vagyunk az egyre jobban növekvő energiaszámláknak
 • szennyezzük környezetünket és hozzájárulunk az üvegházhatás növekedéséhez
 • kimerítjük a Föld mélyén évmilliók során felhalmozódott energiahordozó készleteket
 • energia ellátásunkat a változó nemzetközi politikai csatározáskora bízzuk.

Ezzel szemben megtérülő befektetést jelent a napenergia hasznosítására kialakított rendszerek telepítése, mert ezek függetlenek a bizonytalan energia áraktól, egyben környezetbarát beruházások.

Napenergia

Miért válasszuk a napenergiát?

A Nap energiája mindenhol korlátlanul rendelkezésünkre áll. A Föld felszínére érkező napsugárzás több ezerszeresen meghaladja az emberiség energiaigényét. A napsugárzás egyszerű berendezésekkel átalakítható, közvetlenül felhasználható hőenergiává. Minden négyzetméterre érkező napsugárzás energiájával közel 100 liter 50 fokos vizet lehetne előállítani naponta. Ha energiát takarítunk meg, pénzt takarítunk meg. A napsugárzás energiája Magyarországon is elegendő ahhoz, hogy segítségével jelentős részarányban fedezni lehessen az épületek hőenergia igényét.

Számoljunk utána! Egy személy naponta kb. 50 liter melegvizet használ el, aminek előállításához 2-3 kWh hőenergia szükséges. 1 m2 napkollektorral pedig a nyári időszakban napi 2-2,5 kWh, téli időszakban 0,5-1 kWh napenergia hasznosítható. Ezek szerint személyenként közel 1-1,5 m2 felületű napkollektorral elő lehet állítani a szükséges napi melegvíz mennyiséget.

Napkollektor

Mi történik télen?

A lakások számára a legnagyobb tételt a fűtés költségei jelentik. Fűteni pedig télen kell, amikor a napsugárzás mennyisége alacsony, a nyáron összegyűjtött napsugárzást sajnos reális beruházással nem lehet télire elraktározni. Hazánk éghajlati adottságai mellett csak napkollektorokkal nem lehet megoldani az épületek fűtését. Ilyenkor a napkollektor a fűtés rásegítésnél kap szerepet. A megfelelően szigetelt épületek hőszükséglete minimális.

Tetőre való

Egyszerű és esztétikus megoldásra érdemes szavazni, ha a napenergia hasznosításáról van szó. Válasszunk komplett tetőrendszert, mely kiegészülhet innovatív napkollektor elemekkel.

Előnyös, mert:

 • a napsugárzás nem terheli az alatta lévő szerkezetet, hanem hasznosul
 • több mint 30 éves élettartam, mely alatt kiadásaink jelentősen csökkennek
 • megbízható és kényelmes, mivel a rendszer felszerelés után külön kezelés nélkül működik
 • minden tető hajlásszög esetén alkalmazható
 • gyorsan felszerelhető
 • technológiája környezetbarát
 • modern megjelenésével igazodik a napjaink igényeihez.
Kapcsolódó cikkek

Megújuló energia fémtetőről

Meglepő adat, hogy az éghajlatnak köszönhetően Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilowattóra napenergia jut. Mivel ez több mint jónak nevezhető érték, így emiatt - és az egyre terjedő trendnek köszönhetően -, egyre több tetőn jelennek meg a nap energiáját összegyűjtő és hasznosító eszközök, napelemek és napkollektorok. Kifejezetten széles a választék, de amiről most szó lesz, az ezek biztonságos és tartós rögzítése – pl. fémtetőn.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

Napelem, napkollektor - Hogyan válasszunk megújuló energiaforrást? Tudnivalók a telepítéshez

A jó napelem, napkollektor rendszer kiépítéséhez néhány alapvető fogalommal tisztában kell lennünk ahhoz, hogy ne járjunk pórul sem a választásnál, sem pedig a szerelésnél.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Tetőrendszerek, energiahatékonyság és tetődivat - Körkép a Bramac tetőcserepek világából

Ha tetőcserepekről van szó, sokunknak a Bramac neve jut elsőként eszébe – nem véletlenül. A világ legnagyobb, hazánkban több évtizede jelenlévő tetőfedőanyag gyártó vállalata mind technikai újításait, mind pedig trenddiktáló szerepét tekintve a “leg-ek” kategória egyik éllovasa.

Fedezze a tető a lakás energiaszükségletét!

Véges energiakészleteink arra figyelmeztetnek, hogy egyre sürgősebbé váltak a megújuló energiák hasznosítása. A Bramac Napelem Rendszerei a Nap erejét használva állítanak elő energiát, amely egy családi ház szükségleteit is képes fedezni.