Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Szerelvények az otthonunkban: kapcsolók, dugaljak

Minden háznak, lakásnak fontos elemei a szerelvények, nemcsak funkció, hanem design szempontjából is. Nézzük át kicsit milyen lehetőségeink vannak.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Szerelvénycsaládot mindig úgy választunk, hogy a design azonos legyen minden helyiségben. Tehát minden szobában a kapcsolók és dugaljak egyformán néznek ki. A nagyobb európai gyártók kínálatában többféle család is megtalálható ízlés, vagy pénztárca függvényében. Külön családok vannak kültéri és beltéri alkalmazásokhoz, süllyesztett, vagy falon kívüli szerelés esetére. Ha szükség van sorolásra, akkor azt megtehetjük a termékcsaládban kapható vízszintes, vagy függőleges sorolókeretekkel.

Megjelenésben egyre jobban terjednek az üvegkeretes kapcsoló családok, melyek a keresletnek köszönhetően egyre olcsóbbak lesznek. Praktikus, mert könnyen tisztán tarható, de szép is egy fekete, vagy éppen átlátszó üvegkeret. Ezekből tovább lépve találták ki az érintőkapcsolós szerelvényeket. Ezek érintésre kapcsolnak, vagy épp szabályoznak. Modern és esztétikus hatást keltenek.

Fekete üveg érintőkapcsoló

A multimédia csatlakozók (USB, HDMI, vagy VGA) nélkülözhetetlenek ma már, hiszen ezeke megkönnyítik a berendezések összekapcsolását egyéb eszközökkel, mint például hordozható tárolóeszközök. Az okos tévék világában fontos az is, hogy internet (CAT5, CAT6) és koax (RJ45) aljzatokat is válogathatunk. Erre mindig figyeljünk, mert egyre jobban terjed az internetszolgáltatók körében, hogy a bejövő kábelezés optikai kábel. Ha nem tudjuk milyen a szolgáltató kábele, akkor kérdezzük meg, mert az optikai kábel más aljzatot igényel.

A szerelvényekhez szorosan kapcsolódnak az okos rendszerek. Sok gyártó kínálja termékeit, melyek alapvetően okos technológiákkal vagy éppen épületfelügyelettel foglalkozik. Ezen gyártók jelentő többsége felvett a kínálatába szerelvényeket. Így kapunk komplett rendszert okostechnológiával és kompatibilis kapcsolócsaláddal.

Design kapcsoló
Forrás: The Verge

Ilyen például az ELKO-EP, mely okos rendszerekben az egyik legjobb. Alkatrészei közt megtalálható olyan, mint például a meglévő kapcsoló alá beépíthető adó, amellyel vezérelni tudjuk vezeték nélkül a ház másik sarkában lévő lámpatestet. De kivitelezhetjük azt is, hogy minden kapcsolónk és szerelvényünk kommunikáljon egy központtal. A vezérlő központ létrehozásával távolról is felügyelhetjük a házunkat.

Figyeljünk arra is, hogy a szerelvénygyártók nincsennek felkészülve a LED technológiára. Gyakran előfordul, hogy a megvásárolt fényforrást nem tudja dimmelni az új kapcsoló sem. Ilyen esetben mindig kérdezzük meg, vagy nézzünk utána annak, hogy a fényforrás gyártó milyen szerelvényt ajánl szabályozásra. Ezt kompatibilitási táblázatban meg szokták adni. Amennyiben a fényforrás nem kompatibilis a jelenlegi szerelvényünkkel, úgy van lehetőség dugalj alá illeszthető modulok beépítésével illeszteni azt a jelenlegihez. Bár ez a hibajelenség egyre kevésbé fordul elő, de jó ha tájékozódunk vásárlás előtt.

Fontos még, hogy a LED szalagok vezérlésére és dimmelésére csak ritkán találhatók szerelvények a nagy gyártók családjaiban. Tehát tudunk olyat választani, ami beleillik a designba. Ilyenkor inkább használjunk rádiófrekvenciás vezérlést.

Igazi különlegességnek számít a Schneider Electric Merten M-creativ terméke, amire egy magunk választotta képet, vagy gyermekünk rajzát tudjuk az üveg keret alá helyezni.

Kapcsoló a hálószobában

A szerelvények mennyiségét csak akkor számoljuk ki, ha már tudjuk, mire és hol, mennyire van szükségünk. Ugyanis néha ekvivalens kapcsolásokat is többfajta kapcsolóval kell megoldani (pl.: hotelkapcsoló/keresztváltó).

Ilyenkor menjünk be egy nagyobb villamossági kereskedelembe, mivel ott mindig találunk kiállítótáblákat, melyeken több gyártó sokféle családja ki van állítva. Sokkal egyszerűbb úgy kiválasztani ezeket, hogy megtapintjuk, megnézzük a valóságban. Lehetőleg ne az interneten keresgessünk róla képeket.

Népszerűek a témában

Megfelelő világítással az egészséges környezetért

Kompakt okosotthon rendszer: a nagyobb kényelem könnyed megoldása

Tervezzünk velük előre! Villanykapcsolók, konnektorok

Ez is érdekelhet

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

A kényelmes zuhanykabin 4+1 titka

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Videosec okoskapcsolók és fali csatlakozók

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

A terasz felújítása

Evolúciós kapcsolók és konnektorok 2. rész - Új fejlesztésű villamossági szerelvények

Evolúciós kapcsolók és konnektorok - Új fejlesztésű villamossági szerelvények

Intelligencia drótok nélkül

Hangulatérzékeny kapcsolók

5 az egyben konnektor

A konnektorok helye

Látható minimum: a szinte észrevétlen kapcsolók és dugaljak világa

Így válassz lámpát!

Különleges design és technológiai sokoldalúság – kapcsolók és vezérlők nem csak okosotthonokhoz