Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Szerelvények az otthonunkban: kapcsolók, dugaljak

Minden háznak, lakásnak fontos elemei a szerelvények, nemcsak funkció, hanem design szempontjából is. Nézzük át kicsit milyen lehetőségeink vannak.

Szerelvénycsaládot mindig úgy választunk, hogy a design azonos legyen minden helyiségben. Tehát minden szobában a kapcsolók és dugaljak egyformán néznek ki. A nagyobb európai gyártók kínálatában többféle család is megtalálható ízlés, vagy pénztárca függvényében. Külön családok vannak kültéri és beltéri alkalmazásokhoz, süllyesztett, vagy falon kívüli szerelés esetére. Ha szükség van sorolásra, akkor azt megtehetjük a termékcsaládban kapható vízszintes, vagy függőleges sorolókeretekkel.

Megjelenésben egyre jobban terjednek az üvegkeretes kapcsoló családok, melyek a keresletnek köszönhetően egyre olcsóbbak lesznek. Praktikus, mert könnyen tisztán tarható, de szép is egy fekete, vagy éppen átlátszó üvegkeret. Ezekből tovább lépve találták ki az érintőkapcsolós szerelvényeket. Ezek érintésre kapcsolnak, vagy épp szabályoznak. Modern és esztétikus hatást keltenek.

Fekete üveg érintőkapcsoló

A multimédia csatlakozók (USB, HDMI, vagy VGA) nélkülözhetetlenek ma már, hiszen ezeke megkönnyítik a berendezések összekapcsolását egyéb eszközökkel, mint például hordozható tárolóeszközök. Az okos tévék világában fontos az is, hogy internet (CAT5, CAT6) és koax (RJ45) aljzatokat is válogathatunk. Erre mindig figyeljünk, mert egyre jobban terjed az internetszolgáltatók körében, hogy a bejövő kábelezés optikai kábel. Ha nem tudjuk milyen a szolgáltató kábele, akkor kérdezzük meg, mert az optikai kábel más aljzatot igényel.

A szerelvényekhez szorosan kapcsolódnak az okos rendszerek. Sok gyártó kínálja termékeit, melyek alapvetően okos technológiákkal vagy éppen épületfelügyelettel foglalkozik. Ezen gyártók jelentő többsége felvett a kínálatába szerelvényeket. Így kapunk komplett rendszert okostechnológiával és kompatibilis kapcsolócsaláddal.

Design kapcsoló
Forrás: The Verge

Ilyen például az ELKO-EP, mely okos rendszerekben az egyik legjobb. Alkatrészei közt megtalálható olyan, mint például a meglévő kapcsoló alá beépíthető adó, amellyel vezérelni tudjuk vezeték nélkül a ház másik sarkában lévő lámpatestet. De kivitelezhetjük azt is, hogy minden kapcsolónk és szerelvényünk kommunikáljon egy központtal. A vezérlő központ létrehozásával távolról is felügyelhetjük a házunkat.

Figyeljünk arra is, hogy a szerelvénygyártók nincsennek felkészülve a LED technológiára. Gyakran előfordul, hogy a megvásárolt fényforrást nem tudja dimmelni az új kapcsoló sem. Ilyen esetben mindig kérdezzük meg, vagy nézzünk utána annak, hogy a fényforrás gyártó milyen szerelvényt ajánl szabályozásra. Ezt kompatibilitási táblázatban meg szokták adni. Amennyiben a fényforrás nem kompatibilis a jelenlegi szerelvényünkkel, úgy van lehetőség dugalj alá illeszthető modulok beépítésével illeszteni azt a jelenlegihez. Bár ez a hibajelenség egyre kevésbé fordul elő, de jó ha tájékozódunk vásárlás előtt.

Fontos még, hogy a LED szalagok vezérlésére és dimmelésére csak ritkán találhatók szerelvények a nagy gyártók családjaiban. Tehát tudunk olyat választani, ami beleillik a designba. Ilyenkor inkább használjunk rádiófrekvenciás vezérlést.

Igazi különlegességnek számít a Schneider Electric Merten M-creativ terméke, amire egy magunk választotta képet, vagy gyermekünk rajzát tudjuk az üveg keret alá helyezni.

Kapcsoló a hálószobában

A szerelvények mennyiségét csak akkor számoljuk ki, ha már tudjuk, mire és hol, mennyire van szükségünk. Ugyanis néha ekvivalens kapcsolásokat is többfajta kapcsolóval kell megoldani (pl.: hotelkapcsoló/keresztváltó).

Ilyenkor menjünk be egy nagyobb villamossági kereskedelembe, mivel ott mindig találunk kiállítótáblákat, melyeken több gyártó sokféle családja ki van állítva. Sokkal egyszerűbb úgy kiválasztani ezeket, hogy megtapintjuk, megnézzük a valóságban. Lehetőleg ne az interneten keresgessünk róla képeket.

Kapcsolódó cikkek

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

A LED szalag és a benne rejlő lehetőségek

A világítástechnikában a legsokoldalúbban alkalmazható technológia a LED szalag, melyen belül az egyszínű szalagoktól kezdve az RGBW szalagokig számos termékvariáció létezik. Ebben az összefoglalóban többet is elárulunk a LED szalagokról, mint amit egy termékkatalógus mutat.

Videosec okoskapcsolók és fali csatlakozók

Talán magyarázni sem kell, miért fontos egy új épületnél, vagy egy meglévő elektromos hálózat felújításánál a lehető legoptimálisabb, megfelelően bővíthető, felokosítható kapcsolók és aljzatok kiválasztása.

Gyereklámpák, éjszakai fények - Világítás a gyerekszobában

A világítástechnika egyik eldugott területe a gyermekszobák lámpái. Itt kevésbé a megvilágításon van a hangsúly, sokkal inkább a formavilágon és a megjelenésen.

Okos világítások

Ki ne szeretne dinamikus világítást házába, amely telefonról vezérelhető? Elképesztően széles a választék az okos világításokból: mind színváltás, mind pedig színhőmérséklet váltás tekintetében tekintetében tudunk megfelelő alternatívát választani. De hogyan igazodjunk el a kínálatban, milyen lehetőségeink vannak?

Hogyan töltsük otthonról az elektromos autónkat?

Egyre több gyártó áll elő a tömegek számára is elérhető elektromos autóval, azonban a töltőhálózat még nem megfelelően kiépített. Természetes tehát, hogy szükség van az otthoni töltés lehetőségére.

Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

Világítástervezés átgondoltan – első lépések

Mi sem természetesebb annál, mint amikor sötétedni kezd, megszokott mozdulattal kapcsoljuk fel a villanyt. Nem mindegy azonban, hová és mennyi lámpát helyezünk el a lakásban, és melyiknek milyen szerepet szánunk.

Intelligencia drótok nélkül

Egy új otthon építése vagy felújítása jó alkalom arra, hogy a munkálatokkal együtt kiépítsük az intelligens rendszert. De mit tegyenek azok, akik már kifestettek, berendezkedtek, majd a fotelben pihenve döbbennek rá, hogy valójában egy intelligens otthont szeretnének?

Önnek ajánljuk