Hirdetés

Szerelvények az otthonunkban: kapcsolók, dugaljak

Minden háznak, lakásnak fontos elemei a szerelvények, nemcsak funkció, hanem design szempontjából is. Nézzük át kicsit milyen lehetőségeink vannak.

Szerelvénycsaládot mindig úgy választunk, hogy a design azonos legyen minden helyiségben. Tehát minden szobában a kapcsolók és dugaljak egyformán néznek ki. A nagyobb európai gyártók kínálatában többféle család is megtalálható ízlés, vagy pénztárca függvényében. Külön családok vannak kültéri és beltéri alkalmazásokhoz, süllyesztett, vagy falon kívüli szerelés esetére. Ha szükség van sorolásra, akkor azt megtehetjük a termékcsaládban kapható vízszintes, vagy függőleges sorolókeretekkel.

Megjelenésben egyre jobban terjednek az üvegkeretes kapcsoló családok, melyek a keresletnek köszönhetően egyre olcsóbbak lesznek. Praktikus, mert könnyen tisztán tarható, de szép is egy fekete, vagy éppen átlátszó üvegkeret. Ezekből tovább lépve találták ki az érintőkapcsolós szerelvényeket. Ezek érintésre kapcsolnak, vagy épp szabályoznak. Modern és esztétikus hatást keltenek.

Fekete üveg érintőkapcsoló

A multimédia csatlakozók (USB, HDMI, vagy VGA) nélkülözhetetlenek ma már, hiszen ezeke megkönnyítik a berendezések összekapcsolását egyéb eszközökkel, mint például hordozható tárolóeszközök. Az okos tévék világában fontos az is, hogy internet (CAT5, CAT6) és koax (RJ45) aljzatokat is válogathatunk. Erre mindig figyeljünk, mert egyre jobban terjed az internetszolgáltatók körében, hogy a bejövő kábelezés optikai kábel. Ha nem tudjuk milyen a szolgáltató kábele, akkor kérdezzük meg, mert az optikai kábel más aljzatot igényel.

A szerelvényekhez szorosan kapcsolódnak az okos rendszerek. Sok gyártó kínálja termékeit, melyek alapvetően okos technológiákkal vagy éppen épületfelügyelettel foglalkozik. Ezen gyártók jelentő többsége felvett a kínálatába szerelvényeket. Így kapunk komplett rendszert okostechnológiával és kompatibilis kapcsolócsaláddal.

Design kapcsoló
Forrás: The Verge

Ilyen például az ELKO-EP, mely okos rendszerekben az egyik legjobb. Alkatrészei közt megtalálható olyan, mint például a meglévő kapcsoló alá beépíthető adó, amellyel vezérelni tudjuk vezeték nélkül a ház másik sarkában lévő lámpatestet. De kivitelezhetjük azt is, hogy minden kapcsolónk és szerelvényünk kommunikáljon egy központtal. A vezérlő központ létrehozásával távolról is felügyelhetjük a házunkat.

Figyeljünk arra is, hogy a szerelvénygyártók nincsennek felkészülve a LED technológiára. Gyakran előfordul, hogy a megvásárolt fényforrást nem tudja dimmelni az új kapcsoló sem. Ilyen esetben mindig kérdezzük meg, vagy nézzünk utána annak, hogy a fényforrás gyártó milyen szerelvényt ajánl szabályozásra. Ezt kompatibilitási táblázatban meg szokták adni. Amennyiben a fényforrás nem kompatibilis a jelenlegi szerelvényünkkel, úgy van lehetőség dugalj alá illeszthető modulok beépítésével illeszteni azt a jelenlegihez. Bár ez a hibajelenség egyre kevésbé fordul elő, de jó ha tájékozódunk vásárlás előtt.

Fontos még, hogy a LED szalagok vezérlésére és dimmelésére csak ritkán találhatók szerelvények a nagy gyártók családjaiban. Tehát tudunk olyat választani, ami beleillik a designba. Ilyenkor inkább használjunk rádiófrekvenciás vezérlést.

Igazi különlegességnek számít a Schneider Electric Merten M-creativ terméke, amire egy magunk választotta képet, vagy gyermekünk rajzát tudjuk az üveg keret alá helyezni.

Kapcsoló a hálószobában

A szerelvények mennyiségét csak akkor számoljuk ki, ha már tudjuk, mire és hol, mennyire van szükségünk. Ugyanis néha ekvivalens kapcsolásokat is többfajta kapcsolóval kell megoldani (pl.: hotelkapcsoló/keresztváltó).

Ilyenkor menjünk be egy nagyobb villamossági kereskedelembe, mivel ott mindig találunk kiállítótáblákat, melyeken több gyártó sokféle családja ki van állítva. Sokkal egyszerűbb úgy kiválasztani ezeket, hogy megtapintjuk, megnézzük a valóságban. Lehetőleg ne az interneten keresgessünk róla képeket.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Evolúciós kapcsolók és konnektorok 2. rész - Új fejlesztésű villamossági szerelvények

Az előző részben a háztartási elektromos hálózat legfontosabb elemeinek új fejlesztésű, korszerű szerelvényeiről esett szó. A legújabb gyártmányfejlesztésekben azonban ugyanolyan hangsúlyt kap az elektromos szerelvények külső megjelenésének progresszív tervezése is.

Evolúciós kapcsolók és konnektorok - Új fejlesztésű villamossági szerelvények

Európai viszonylatban jól szabványozottan és évtizedek óta szinte változatlan működéssel, némi formai változatosságot mutató kínálattal szolgálnak otthonainkban a villanykapcsolók, konnektorok. A technológiai újítások azonban ezeket is alaposan átalakították.

Intelligencia drótok nélkül

Egy új otthon építése vagy felújítása jó alkalom arra, hogy a munkálatokkal együtt kiépítsük az intelligens rendszert. De mit tegyenek azok, akik már kifestettek, berendezkedtek, majd a fotelben pihenve döbbennek rá, hogy valójában egy intelligens otthont szeretnének?

Hangulatérzékeny kapcsolók

Mindenki törekszik az önkifejezésre, melynek fontos része a lakás stílusának kialakítása. Ehhez számtalan apró lépésen keresztül vezet az út, melynek méltatlanul elhanyagolt területe a kapcsolók és konnektorok világa. Pedig ezek igencsak fontos látványelemek.

5 az egyben konnektor

A legigényesebben berendezett dolgozószoba vagy iroda összhatásán is ronthat egy kaotikus kábelrengeteg. Ma már sok módja van a kábelek elrejtésének és rendszerezésének, de íme egy igazán esztétikus megoldás.

A konnektorok helye

Az elektromos kiállások, dugaljak helyének kijelölése, az álmennyezetbe, bútorba épített világítás előkészítése, a különféle készülékekhez szükséges csatlakozások elhelyezése nem könnyű feladat, gondos tervezést igényel.

Klasszikus stílus & modern technika: egyedi forgókapcsolók Németországból

Aki többre vágyik annál, hogy az otthonában a kapcsolók csak jól funkcionáljanak és azt szeretné, hogy emellett az anyaghasználattal és a dizájnnal önálló esztétikai értékkel is bírjanak, azoknak kiváló választási lehetőséget kínál forgócsapos kapcsolóival a Berker.