Hirdetés

A terasz felújítása

A teraszok az otthonunk, lakásunk külső bővítményei, az alapterület egyfajta csatolt területei. A terasz az épületből legalább 1,5 méterre kinyúló szerkezeti elem. Építési felújítási szempontból ide tartoznak a kocsifeljárók, nagyobb erkélyek, tetőteraszok és a ház körüli szabadtéri ücsörgésre, étkezésre és - ha van - a medence körüli tevékenységre szolgáló stabil, állandó, burkolattal rendelkező területek is.

Aljzat és szigetelések

A teraszok felújítása meglehetősen széles körű tevékenység is lehet. Ide tartozik alapvetően - és ez a gyakoribb - a burkolat szakszerű frissítése, akár cseréje, hiszen ezt támadja leginkább az időjárás, konkrétan a fagy. A felújítás része lehet még a pergola, a különféle korlátok, térdfalak, fix vagy mobil árnyékolók, vagy még a rakott kő vagy öntött beton virágládák és hasonlók elhelyezése. Nézzük tételesen a főbb összetevőket.

 • Aljzat felújítás, megerősítés, vízszigetelés
 • Burkolat frissítés, újrafugázás, teljes csere
 • Épített műtárgyak, térdfalak, padok, virágládák felújítása, építése
 • Rögzített árnyékolók, pergolák felújítása, építése (létrehozása)
 • Mobil műtárgyak, kültéri bútorok, árnyékolók, napernyők, szélfogók elhelyezése
 • Teraszaink dekorálása, díszítése

Aljzat felújítás, megerősítés, vízszigetelés

A teraszoknak hatékony csapadékvíz elvezetéssel/szigeteléssel, esetleg hőszigeteléssel is kell rendelkezniük. A burkolat külső hibái többnyire szemmel jól láthatók, de hogy a burkolat alatt mi rejlik, és hogy az aljzat rétegek milyen állapotban vannak, csak nagy gyakorlattal rendelkező szakértő tudja biztonsággal megállapítani.

Ellenőrizni kell, hogy felső terasz esetében történt-e szerkezeti károsodás a födémben, átázás, elmozgás. Az udvari, kerti aljzatoknál a talaj megsüllyedése okozhat jelentős repedéseket az öntött beton aljzat szerkezetében. Ez a változás akár az aljzat, így a terasz szükséges lejtését is módosíthatja, a víz elvezetése is megszűnhet és a kelethező tócsák további károkat okoznak.
A szétfagyott, repedezett, gödrössé vált aljzatokat feltétlenül ki kell cserélni, új betont kell önteni, majd a megfelelő szigetelő rétegekkel ellátni. Megoldást jelenthet, még a magas bontási költséget és az időveszteséget  figyelembe véve, – természetesen megfelelő előkészítést követően – javítóréteget felvinni. Mélyedéseknél önterülő anyagok is segíthetnek 20 mm‑ig, ez után kell kialakítani a lejtős réteget.

Felső terasz

Vízszigetelés, vízelvezetés

Kültérben a burkolatot min. 1-1,5%-os lejtéssel kell kialakítani, hogy a nedvesség ne tudjon a fugákba beülni, és esetleg a kenhető szigetelés hiányában ne kerüljön a víz az aljzat szerkezetébe. Szükséges a vízorros kiképzésű vízelvezető profilok beépítése is a burkolat felázása, felfagyása ellen. Felső terasz esetében alkalmazható a központi vízelvezető lefolyó kialakítása is, a fürdőszobákéhoz hasonlóan kell megoldani. Legtöbbször bitumenes lemez, régebben gyorsan öregedő oxid‑bitumenből, ma már időtálló modifikált (műanyag adalékkal módosított) rugalmas bitumenből készül.

Hőszigetelés

A hőszigetelésnek nyilvánvalóan az emeleti, illetve tetőteraszokon van jelentősége. A ma érvényben lévő energetikai rendelet szerint jóval vastagabb hőszigetelés szükséges, mint a megelőző évtizedekben.

Egyenes rétegrend esetén a burkolat alatt aljzatbeton, ez alatt a csapadékvíz szigetelés, alatta már védetten a hőszigetelés, a párazáró réteg, a lejtést adó beton és végül a födém helyezkedik el.
Ez a megfelelő ragasztott kerámiaburkolatot esetén. Szükséges még a szivárgóréteg, a víz-szigetelés és az aljzatbeton közé, az átszivárgó víz elvezetésére.

Fordított rétegrend csak az úgynevezett szerelt burkolat esetén javasolt, amely alatt vízelvezető és fagyálló szigetelés, alatta már csak a lejtést adó beton és a födém, illetve a talaj van.

Szerelt burkolat lehet beton járólap vagy kőlapok, nem korhadó fa járófelület, műanyag, illetve műfa burkolat. Bazaltzúzalék ágyazatra, vagy távtartó gerenda rácsozatra helyezik, amely alatt a víz elfolyhat.

Szigetelési hibák

Nincs megfelelő lejtés (legalább 2% kell), illetve nem akadálytalan a vízelvezetés. Gyakoribb, hogy a szigetelést futtatják fel körben a szegélyező falakra, nem készül lábazati szigetelés. Ennek következtében a falak tövében beázik a terasz.

Felső terasz

Bevonatszigetelések

Ezek kiváló szintetikus anyagok, és ha okosan alkalmazzák, akkor bizony jótékony hatásuk van. Megakadályozzák a burkolat idő előtti felfagyását, a rétegek átázását. Hibát azzal lehet elkövetni, ha mindent a bevonatszigetelésekre bízunk. Tudni kell, hogy lakóterek felett kettős szigetelés alkalmazása javasolható.

Felső terasz

Burkolatok

Ha szóba kerül a terasz felújítása, akkor első és kézenfekvő gondolatunk a burkolattal kapcsolatos lesz. Az időjárás viszontagságainak ez van legjobban kitéve, ez a felszín, a határfelület, ha itt bármilyen káros változás, elmozdulás leválás történik az rögtön szembetűnő. Ide tartozik az adott teraszhoz tartozó függőleges falrészek, térdfalak, épített virágládák és bútorok burkolt felülete is.

A továbbiakban induljunk ki abból, hogy az alapozás, illetve annak javítása szakszerűen megtörtént, jöhet a burkolat. Nézzük a lehetőségeket, mert elképzelhető, hogy a régi csempét meguntuk, és most például tengerparti stég hangulatú faburkolatot szeretnénk.

Terasz faburkolattal 

Hideg burkolatok

 • Kőburkolat (természetes)
 • Betonkő és téglaburkolat
 • Kerámia csempe burkolat

Meleg burkolatok

 • Faburkolatok
 • Kompozit burkolat
 • Műanyag burkolat

Kőburkolat (természetes)

A kövek, kőzetek természetes módon harmonizálnak környezetükkel, egyfajta jó átmenetet biztosítanak a valódi természet és az épített környezet között. A forgalmazók kínálatában a különleges és ritka kőzetektől a kedvező árú termékekig minden megtalálható. Rakhatók kavics‑ágyba, cement‑ágyba, vagy akár a talajba gyephézagosan, a lényeg, hogy alakítsuk ki a megfelelő lejtést, illetve vízelvezetést.

Terasz kőburkolattal

A kőlapok és térkövek kiválasztása

 • Fontos a fagyállóság, kopásállóság, figyelembe kell venni a talaj és az azon kialakított alapozás adottságait, lehetőségeit.
 • A feldolgozott kövek méretei nem standardok, és kevésbé csereszabatosak.
 • A valódi kövek sötétülnek, ez az anyag természetes öregedése és kopása, főként, ha gumiabronccsal közlekednek rajta.
 • Vásárláskor a bemutatott mintadarab és a nekünk kiszállított anyag között eltérések lehetnek. Mivel a kő természetes anyag, így nincs két teljesen egyforma darab.

Betonkő-, tégla- és kerámiaburkolat

Betonkő
Nagyon költségtakarékos megoldás, nem kell kibányászni nagy foghíjakat hagyva a hegyek oldalában, majd darabolni és méretre vágni, esetleg felcsiszolni és polírozni. A cement alapú alapanyagból akkora burkolólapot gyárthatunk, amekkora és annyi amennyi szükséges, tetszőlegesen sokszorosíthatók. Ugyanolyan módon használhatók, mint a természetes kövek. Nagy monolit felületek is kiönthetők, de kültéren a szétfagyás esélye miatt ez nem ajánlott. Értékesebb, igényesebb betonkövek készíthetők terméskőből készült hozzáadott törmelék adalékkal.

Terasz betonkő burkolattal

 • Téglaburkolat

Kültéri használatra legalkalmasabb termékek a klinkertéglák, vagy más nagyon keményre égetett agyag gyártmányok. Nagy hőmérsékleten történő égetés során alakul ki nagyon kemény, só és fagyálló tulajdonságuk, mely ellenáll mindenféle kémiai szernek is. Sokféle színárnyalatuk gazdag lerakási lehetőséget kínál. Csúszásmentes felület is kialakítható, könnyen lerakható időtálló megoldás.

Terasz téglaburkolattal 

Kerámia csempe burkolat

A hazai szokásaink és éghajlati viszonyainknak megfelelően a legnépszerűbb, sokféle igényt kielégítő burkolat megoldás. Javításnál gondot okozhat a kipattant, hiányzó csempeelemek hasonlóval pótlása. Sok éve meglévő, becsülettel kiszolgált burkolat esetén érdemes esetleg beruházni egy új teljes felület cserébe.

Terasz kerámiaburkolattal

Előnyök:

 • Fagyálló (Csak ilyet válasszunk!)
 • Kezelést, karbantartást, gondozást nem igényel, higiénikus, könnyű tisztítani
 • Sokféle szín és textúra van a kínálatban 

Hátrányok:

Nincsenek lényeges hátrányai, de fontos, hogy ne csúszós felületet válasszunk és a keménységi fokozat is legalább PEI-IV. legyen. Legfontosabb hozzá a megfelelő ragasztó és lerakási eljárás megválasztása és a szakszerű kivitelezés.

 • Flexibilis, az időjárás viszontagságainak is ellenálló ragasztót válasszunk.
 • A ragasztó a csempe teljes hátlapját fedje, hogy a víz majd ne férkőzhessen alá.
 • A fugázóanyag is legyen flexibilis, ez követi a hőtágulásokat, csökkentve a leválást.

A kerámia- és a faburkolatok esetén köztes megoldás lehet a famintás kerámialapok használata, nagyszerű alternatívája a valódi fa kültéri burkolatoknak. A kültéri lerakási, ragasztási szabályok erre is vonatkoznak. 

Faburkolatok

 • A faburkolatok egy (a burkolattal azonos anyagú) fa kerettel megerősített párnafa szerkezetre kerülnek csavaros felszereléssel. A vízelfolyást itt is biztosítani kell, alapnak megfelelő a régi rendbe hozott burkolat alapunk is.

Ma már könnyen hozzá lehet jutni olyan faanyagokhoz is, melyek a speciális tulajdonságaik, főként keménységük, tartósságuk és vízállóságuk miatt különlegesek. A pénztárcát azonban jobban ki kell nyitni. A legismertebb fa típusok a Teak, Ipe, Bangkirai és a Cumaru. Ezek a trópusi fák tömörebb szerkezetűek az európai fafajokhoz képest, a nedvességnek, rovarkártevőknek is jobban ellenállnak.

Terasz faburkolattal

A faburkolat előnyei:

 • Természetes, otthonos megjelenés
 • Kellemes, természetes illat, jó tapintás 

Hátrányok:

 • Egyes egzóta típusok nagyon magas áron szerezhetők be
 • A szakszerűtlen gondozás repedéseket, színváltozásokat eredményezhet
 • Kemény, éles tárgyak nyomot hagyhatnak rajtuk.

Fa panelek 

Léteznek előre gyártott, többnyire négyzet alakú panelek is, melyek egy műanyag hordozóra gyárilag szerelve könnyen összepattinthatók. Így télre felszedhető, s könnyen tárolható. 

Takarékos megoldások

A kevésbé tartós fafajtákat, mint a fenyő, növényvédő és konzerváló szerekkel kezelik, ettől válnak ellenállóbbá az időjárás, a rothadás és a kártevőkkel szemben. Ezek jóval olcsóbbak, egyszerűbben beszerezhetőek, szerkezeti és takart elemnek kiválóak.

Hátránya, hogy felületük nem túl esztétikus, vegyi anyagokat tartalmaznak, és könnyebben deformálódnak.

Figyelem!

 • A fából készült teraszburkolat törődést kíván: az igénybevételtől és a körülményektől függően évente 1-2 alkalommal át kell olajozni a felületét, így megvédjük a felületet támadó piszkos-szürkés színt adó gombafertőzéstől.

Kompozit burkolat

A valódi fa alternatívája a fa‑műanyag kompozit, mely a fa természetességét hivatott a modern műanyagok előnyös tulajdonságaival ötvözni. Gyártásához újrahasznosított fa alapanyagot (növényi rostokat) és környezetbarát polipropilént használnak.

Terasz kompozit burkolattal

Előnye, hogy könnyű, sosem szálkásodik és nem korhad, kevés karbantartást igényel.
Könnyen megfizethető, költségtakarékos megoldás. 

Hátrányok:

 • Sok típusról messziről látszik az olcsó műanyag hatás
 • Egyes típusok csúszósak lehetnek
 • Nem áll ellen a penésznek és egyéb gombáknak, különösen az árnyékban
 • Hajlamos a meghajlásra, deformálódásra
 • Az elhasználódás jelei hamar látszanak az évek múlásával.

Műanyag burkolatok

A nagy sűrűségű műanyagból készült burkolatelemek újrahasznosított polietilénből, hulladék palackok, dobozok és flakonok feldolgozásával készülnek.

Előnye:

 • időjárásálló
 • anyagában színezett így nem kell festeni
 • kissúlyú
 • ökológiailag hasznos
 • kevés karbantartást igényel
 • könnyen tisztítható.

Hátránya

 • több, és masszívabb alépítményt igényel mint a fa teraszburkolat
 • eléggé műanyag hatású.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

A koronavírus sem gyengítette az ingatlanpiacot

Az elmúlt két évben harmadával nőttek az ingatlanárak országszerte, ám a felújított, korszerű fűtéssel, szigeteléssel ellátott otthonok ára még ennél is nagyobb mértékben emelkedett.

MÉASZ: a magasépítést ösztönző további lépésekkel célszerű segíteni az építésgazdaság GDP-hez adott értékét

A hazai építőanyag gyártók tapasztalata szerint 2020 második negyedévében és júliusban jellemzően stagnáltak vagy 5-15%-kal csökkentek, a homlokzati nyílászárók esetében pedig 20%-kal estek vissza a magasépítéshez, különösen a lakóingatlanok építéséhez és korszerűsítéséhez felhasznált építőanyagok és építési termékek volumenei, összehasonlítva 2019 azonos időszakával.

Kis erkélytől a nagy teraszig – burkolatok, világítás, berendezés

A tavasztól őszig tartó időszakban különösen felértékelődnek még a tágasnak nem mondható külső terek is. A legapróbb erkélynek is örülni tudunk, ha pedig a talpalattnyinál több hely is jutott, azt már szinte felér a mennyországgal. Feltéve, ha jól használjuk és paradicsomi állapotot teremtünk.

Új burkolat, új terasz – tippek teraszfelújításhoz

Ha teraszunk felújításán, bővítésén, esetleg terasz építésén gondolkodunk, a legnagyobb figyelmet a burkolat kiválasztásának érdemes szentelnünk.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Vízszigetelés alternatív módon - Sika

A Sika bemutatja a fürdőszobákban is jól alkalmazható vízszigetelési lehetőségeket.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Ragasztás tömítés Fix All-ás a fürdőszobában - Soudal

Gyakorlati bemutató a Soudal legújabb kenhető szigeteléséről és ragasztóiról.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!