Lehet-e a lakásszerelvény látványelem? A válaszunk: igen

A lakásszerelvényektől – mint bármelyik berendezési tárgytól - elvárható, hogy harmonizáljanak otthonunk stílusával, színvilágával, uralkodó anyagaival. Sőt, lehetnek akár az adott helyiség látványelemei is.

Először is tisztázzuk, mi tartozik a lakásszerelvény gyűjtőszó alá: nyomógombok, csatlakozó aljzatok (dugaljak), fényerőszabályzók, multimédia- és adatcsatlakozók, termosztátok, mozgásérzékelők. Mivel ezek a tárgyak rendszerint a falon kapnak helyet és így szinte minden esetben szem előtt vannak, érthető, hogy túlmutatnak az egyszerű kiegészítőkön.

Logus90 lakásszerelvények – Modern villanykapcsoló
Logus90 lakásszerelvények – Modern villanykapcsoló

A szerelvények kiválasztására kevesen fordítanak figyelmet. Legtöbben elugranak egy barkácsboltba és megveszik az első „szembejövő” legegyszerűbb fehér kapcsoló- és dugalj-változatokat, felszerelik otthon, a látvány meg olyan, amilyen. Pedig ezek a kiegészítők évekig velünk maradnak, számtalanszor használjuk, ezért érdemes olyan típust, márkát választani, melynél a sokszínűségen túl a mechanizmusok minősége is kiemelkedő. És még egy fontos szempont: az esztétikum önmagában már kevés, fontos, hogy egy esetleges bővítésnél, egy intelligens otthon rendszer kiépítésnél ugyanennek a márkának az elemeit tudjuk majd alkalmazni, az egységes dizájn jegyében.

Logus90 lakásszerelvények – Egységes dizájn
Logus90 lakásszerelvények – Egységes dizájn

A Logus90 szerelvények számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Gazdag szín- és anyagválaszték áll rendelkezésre: az egyszerű műanyag keretektől, a természetes anyagokig, mint a fém, a fa, az edzett üveg, vagy akár a gránit. Bárki megtalálja tehát az ízléséhez- és a helyiség stílusához igazodó típust.

Ugyanez a színekre is igaz, a fehértől a feketéig, a csillogó aranyos árnyalattól a fiatalos, vidám, élénk színekig, itt is rengeteg kombinációt választhatunk.

Szerelésük egyszerű, időtállók, tartósak, ráadásul a kialakításuknak és a gyári festésnek köszönhetően kevésbe koszolódnak, zsírosodnak.

Ami még nagyon fontos: biztonságból kitűnőre vizsgáztak! Akár a fedlap, vagy a gombok eltávolítása után is tökéletesen elszigetelik a felhasználót a vezetékektől. Például, ha a szerelés iránt korai érdeklődést mutató csemeténk nekiáll leszedni a fedlapot és a gombokat, akkor sem rázza meg az áram. A mechanizmusok speciális, önoltó műanyagból készülnek, 650°C-ig lángállók, így a rövidzárlat és az ebből fakadó esetleges tűzeset bekövetkezése szinte kizárt. Ne feledjük: a kiválasztás során a biztonság az egyik legfontosabb szempont kell, hogy legyen!

Logus90 lakásszerelvények – Maximális biztonság
Logus90 lakásszerelvények – Maximális biztonság

Lakberendezők számára is egyszerű ezzel a szerelvénycsaláddal tervezni, hiszen a szerelvényeket már az ARCHline.xp tervező-programba is felvették.

Akár egyenetlen falra is gond nélkül felszerelhetők és a rugós kapcsoknak köszönhetően még az eltérő méretű kábeleket is könnyedén kezelik.

A Logus90 szerelvénycsalád tagjai nem utolsó sorban kiváló ár-érték arányt képviselnek, tagjai pedig szerte az országban, rövid határidővel beszerezhetők. A termékeket ezekben az üzletekben vásárolhatja meg.

Logus90 lakásszerelvények – Kiváló ár-érték arány
Logus90 lakásszerelvények – Kiváló ár-érték arány

Az intelligens otthonhoz visszatérve, az iNELS okosotthon-rendszer és a mikro-kapcsolós LED visszajelzős nyomógomb típusú fali vezérlők megjelenése is leköveti a Logus90 szerelvényeket, ahogy a LARA Internetrádiós és zenelejátszó eszközök ugyancsak kompatibilisek vele. Noha az intelligens otthonok manapság legdivatosabb kezelési módja az okostelefonos/táblagépes vezérlés, a rendszerek továbbra is vezérelhetők hagyományos nyomógombokkal, ami történhet pl. a Logus90 szerelvénycsalád tagjaival. (Az iNELS rendszerbe gyárilag ezt integrálják.)

Logus90 lakásszerelvények – Az iNELS okosotthon rendszerrel kompatibilis
Logus90 lakásszerelvények – Az iNELS okosotthon rendszerrel kompatibilis

Az, hogy a szerelvények milyen látványt nyújtanak majd a valóságban, a falra szerelve, egyszerűen ellenőrizhetjük. Az ingyenes Logus90 tervezőprogram megkönnyíti a vizualizációt: a Logus90 konfigurátorban elérjük bármelyik mechanizmust, kerettípust, fedlapot, beállíthatjuk az adott helyiség falának színét. A konfigurátorban közelítő árajánlatot is kérhetünk, teljesen ingyenesen az általunk előzetesen kiválasztott szerelvényekre.

Logus90 lakásszerelvények – A választást megkönnyíti a Logus90 konfigurátor
Logus90 lakásszerelvények – A választást megkönnyíti a Logus90 konfigurátor
Kapcsolódó cikkek

Evolúciós kapcsolók és konnektorok 2. rész - Új fejlesztésű villamossági szerelvények

Az előző részben a háztartási elektromos hálózat legfontosabb elemeinek új fejlesztésű, korszerű szerelvényeiről esett szó. A legújabb gyártmányfejlesztésekben azonban ugyanolyan hangsúlyt kap az elektromos szerelvények külső megjelenésének progresszív tervezése is.

Evolúciós kapcsolók és konnektorok - Új fejlesztésű villamossági szerelvények

Európai viszonylatban jól szabványozottan és évtizedek óta szinte változatlan működéssel, némi formai változatosságot mutató kínálattal szolgálnak otthonainkban a villanykapcsolók, konnektorok. A technológiai újítások azonban ezeket is alaposan átalakították.

25 kérdés a villanyszerelőhöz a világítástervezés kapcsán

Vágyaink netovábbja, hogy otthonunk egy új, minden tekintetben korszerű és minden napszakban kielégítően működő, esztétikus és energiatakarékos elektromos hálózattal rendelkezzen. Ezt azonban ki kell gondolni és meg kell valósítani.

Világítástervezés átgondoltan – első lépések

Mi sem természetesebb annál, mint amikor sötétedni kezd, megszokott mozdulattal kapcsoljuk fel a villanyt. Nem mindegy azonban, hová és mennyi lámpát helyezünk el a lakásban, és melyiknek milyen szerepet szánunk.

Intelligencia drótok nélkül

Egy új otthon építése vagy felújítása jó alkalom arra, hogy a munkálatokkal együtt kiépítsük az intelligens rendszert. De mit tegyenek azok, akik már kifestettek, berendezkedtek, majd a fotelben pihenve döbbennek rá, hogy valójában egy intelligens otthont szeretnének?

Hangulatérzékeny kapcsolók

Mindenki törekszik az önkifejezésre, melynek fontos része a lakás stílusának kialakítása. Ehhez számtalan apró lépésen keresztül vezet az út, melynek méltatlanul elhanyagolt területe a kapcsolók és konnektorok világa. Pedig ezek igencsak fontos látványelemek.

Flexibilis belsőtéri világítás – kompromisszumok nélkül

Új létesítmények – üzletek, raktárak, iskolák, ipari csarnokok – világításának tervezése és kivitelezése, valamint az elavult rendszerek korszerűsítése esetén a megbízó, a tervező, a kivitelező és az üzemeltető összehangolt munkája szükséges.

5 az egyben konnektor

A legigényesebben berendezett dolgozószoba vagy iroda összhatásán is ronthat egy kaotikus kábelrengeteg. Ma már sok módja van a kábelek elrejtésének és rendszerezésének, de íme egy igazán esztétikus megoldás.

A konnektorok helye

Az elektromos kiállások, dugaljak helyének kijelölése, az álmennyezetbe, bútorba épített világítás előkészítése, a különféle készülékekhez szükséges csatlakozások elhelyezése nem könnyű feladat, gondos tervezést igényel.