Hirdetés

Evolúciós kapcsolók és konnektorok 2. rész - Új fejlesztésű villamossági szerelvények


Az előző részben megismerkedtünk a háztartási elektromos hálózat legfontosabb elemeinek új fejlesztésű, korszerű szerelvényeivel, a különféle bővített funkciójú dugaszoló aljzatokkal és villany‑kapcsolókkal. A legújabb gyártmányfejlesztésekben azonban ugyanolyan hangsúlyt kap az elektromos szerelvények külső megjelenésének progresszív tervezése is.

Számunkra fontosabb az a felhasználói felület, nevezhetjük interfésznek is, amellyel közvetlenül találkozunk, és amelyen az adott kapcsolási, vagy csatlakoztatási műveletet elvégezzük. Ezzel a külső megjelenéssel találkozunk naponta többször is, ráadásul hozzáérünk, tapintjuk, megfogjuk, illetve kezeljük ezeket a szerelvényeket. Nem mindegy tehát a termékek esztétikai értéke, minősége, megjelenése.

Szerkezet a design szolgálatában

Az új fejlesztések nem csak egyszerűen szín és mintaválasztékban adnak bőséges kínálatot, hanem összhangba hozzák a szerkezeti és funkcionális tartalmat a külső megjelenéssel. Talán a legfontosabb jellemzői az új termékcsaládoknak a moduláris megoldások.

Ez azt jelenti, hogy a különféle megjelenésű fedelek csereszabatosak egymással, a rögzítési megoldásuk pedig olyan, hogy a már fixen beszerelt alapszerkezetek bármikor, a későbbiekben is minden gond nélkül, akár házilag is cserélhetők. Például egy új lakásfestés megváltoztatott szín és formavilágához bármikor cserélhetők a villamos szerelvények stílusa is.

Villanykapcsoló

A különféle felpattintható soroló‑keretek egységessé teszik a vízszintesen vagy függőlegesen beépített szerelvények kisebb nagyobb csoportjait.

Új szerelvény design irányok

Az elektromos fali kapcsolók és konnektorok világában az évtizedek alatt nem sokat változott a meghatározó kör- és négyzetes alapformák rendszere. Épp ezért különleges, ha egy‑egy gyártó ezen a formai kereten belül is tud meglepő és újdonság értékű design-t létrehozni. A színek tetszőleges változatossága már nem kunszt, megszokottak lesznek a fémes színek és a tapétákról ismert klasszikus, barokkos motívumok is.

Villanykapcsoló

 

Villanykapcsoló

Szinte végtelen variációk adódnak a kör és a szögletes alakzatok ötvözésével, a színek és felületek ötletes kombinálásával.

 • Primer élénk színek, illetve trendi rafináltan kevert színárnyalatok tucatjai, mint a legújabb pasztell színsorok.
 • Fémes színek, a matt ezüsttől, az alumíniumon át a bronz és réz legszebb árnyalatáig.
 • Az autógyártásban már jól megszokott élénk metál színek.
 • Valódi fém szál‑csiszolt és eloxált felületek.
 • A természetes, különféle nemes‑fák erezetét tökéletesen utánzó mintázatok.
 • Transzparens, hátulról színezett és mintázott üveg hatású felületek, melyek a legszélsőségesebben minimál stílusú lakberendezéshez is illeszthetők.
 • Porcelánból kialakított felületek.
 • Gránit kő felületű mintázatok.
 • Valódi varrott bőr mintázatok, mely barátságos melegséget sugároznak.
 • Lebegő kapcsolók

 

Formai változatosság

A négyzet és kör ügyes kombinációjával, a kapcsolóbillentyűk tömbösített sorolásával és a többfunkciós megoldásokkal további formai változatosság születik.

 • Az alapformán túl változatosságot ad a felület konvex, vagy konkáv (domburú, homorú) vonalvezetése, hogy kellemes legyen a kéznek.
 • Jöhetnek a különféle csillogó vékony fémes szegélyek, keretek a keretben.
 • Retró hatású, a régi forgó‑kapcsolókat idéző formai megoldások.
 • Artdeco és indusztriális utalásokat tartalmazó formák.
 • A digitális technikában megszokott többfunkciós, illetve osztott‑billentyűs megfoldások LED lámpás és LCD felületű visszajelzésekkel.

20160111 evolucios kapcsolok es konnektorok4


Bátran gondolhatjuk, hogy a legújabb fejlesztések formai és design választékából a legkényesebb ízlésű lakásfelújító, belsőépítész, lakberendező, vagy villanyszerelő szakember is tud a kedvére valót választani.

Kapcsolódó cikkek

Hangulatérzékeny kapcsolók

Mindenki törekszik az önkifejezésre, melynek fontos része a lakás stílusának kialakítása. Ehhez számtalan apró lépésen keresztül vezet az út, melynek méltatlanul elhanyagolt területe a kapcsolók és konnektorok világa. Pedig ezek igencsak fontos látványelemek.

5 az egyben konnektor

A legigényesebben berendezett dolgozószoba vagy iroda összhatásán is ronthat egy kaotikus kábelrengeteg. Ma már sok módja van a kábelek elrejtésének és rendszerezésének, de íme egy igazán esztétikus megoldás.

A konnektorok helye

Az elektromos kiállások, dugaljak helyének kijelölése, az álmennyezetbe, bútorba épített világítás előkészítése, a különféle készülékekhez szükséges csatlakozások elhelyezése nem könnyű feladat, gondos tervezést igényel.

Klasszikus stílus & modern technika: egyedi forgókapcsolók Németországból

Aki többre vágyik annál, hogy az otthonában a kapcsolók csak jól funkcionáljanak és azt szeretné, hogy emellett az anyaghasználattal és a dizájnnal önálló esztétikai értékkel is bírjanak, azoknak kiváló választási lehetőséget kínál forgócsapos kapcsolóival a Berker.

Német minőség, hibátlan működés, színes formavilág, rangos dizájn díjak – kapcsolók felsőfokon

A Berker 101 éves múltra visszatekintő német gyártó, nemcsak a tartósságot és a minőséget helyezi előtérbe a tervezés és a gyártás során, de nagy hangsúlyt fektet termékeinek anyaghasználatára és formavilágára is.

A világítás és a fényforrások jelentősége kül- és beltéren

A belső terek dekorálásához, a hangulatos látvány megteremtéséhez számos eszközt bevethetünk. A sok lehetőség közül az egyik – egyben a legfontosabb – a világítás, valamint a megfelelő világító testek, lámpák, izzók kiválasztása.

Lehet-e a lakásszerelvény látványelem? A válaszunk: igen

A lakásszerelvényektől – mint bármelyik berendezési tárgytól - elvárható, hogy harmonizáljanak otthonunk stílusával, színvilágával, uralkodó anyagaival. Sőt, lehetnek akár az adott helyiség látványelemei is.

Szerelvények az otthonunkban: kapcsolók, dugaljak

Minden háznak, lakásnak fontos elemei a szerelvények, nemcsak funkció, hanem design szempontjából is. Nézzük át kicsit milyen lehetőségeink vannak.

Videosec okoskapcsolók és fali csatlakozók

Talán magyarázni sem kell, miért fontos egy új épületnél, vagy egy meglévő elektromos hálózat felújításánál a lehető legoptimálisabb, megfelelően bővíthető, felokosítható kapcsolók és aljzatok kiválasztása.