Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Evolúciós kapcsolók és konnektorok 2. rész - Új fejlesztésű villamossági szerelvények


Az előző részben megismerkedtünk a háztartási elektromos hálózat legfontosabb elemeinek új fejlesztésű, korszerű szerelvényeivel, a különféle bővített funkciójú dugaszoló aljzatokkal és villany‑kapcsolókkal. A legújabb gyártmányfejlesztésekben azonban ugyanolyan hangsúlyt kap az elektromos szerelvények külső megjelenésének progresszív tervezése is.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Számunkra fontosabb az a felhasználói felület, nevezhetjük interfésznek is, amellyel közvetlenül találkozunk, és amelyen az adott kapcsolási, vagy csatlakoztatási műveletet elvégezzük. Ezzel a külső megjelenéssel találkozunk naponta többször is, ráadásul hozzáérünk, tapintjuk, megfogjuk, illetve kezeljük ezeket a szerelvényeket. Nem mindegy tehát a termékek esztétikai értéke, minősége, megjelenése.

Szerkezet a design szolgálatában

Az új fejlesztések nem csak egyszerűen szín és mintaválasztékban adnak bőséges kínálatot, hanem összhangba hozzák a szerkezeti és funkcionális tartalmat a külső megjelenéssel. Talán a legfontosabb jellemzői az új termékcsaládoknak a moduláris megoldások.

Ez azt jelenti, hogy a különféle megjelenésű fedelek csereszabatosak egymással, a rögzítési megoldásuk pedig olyan, hogy a már fixen beszerelt alapszerkezetek bármikor, a későbbiekben is minden gond nélkül, akár házilag is cserélhetők. Például egy új lakásfestés megváltoztatott szín és formavilágához bármikor cserélhetők a villamos szerelvények stílusa is.

Villanykapcsoló

A különféle felpattintható soroló‑keretek egységessé teszik a vízszintesen vagy függőlegesen beépített szerelvények kisebb nagyobb csoportjait.

Új szerelvény design irányok

Az elektromos fali kapcsolók és konnektorok világában az évtizedek alatt nem sokat változott a meghatározó kör- és négyzetes alapformák rendszere. Épp ezért különleges, ha egy‑egy gyártó ezen a formai kereten belül is tud meglepő és újdonság értékű design-t létrehozni. A színek tetszőleges változatossága már nem kunszt, megszokottak lesznek a fémes színek és a tapétákról ismert klasszikus, barokkos motívumok is.

Villanykapcsoló

 

Villanykapcsoló

Szinte végtelen variációk adódnak a kör és a szögletes alakzatok ötvözésével, a színek és felületek ötletes kombinálásával.

 • Primer élénk színek, illetve trendi rafináltan kevert színárnyalatok tucatjai, mint a legújabb pasztell színsorok.
 • Fémes színek, a matt ezüsttől, az alumíniumon át a bronz és réz legszebb árnyalatáig.
 • Az autógyártásban már jól megszokott élénk metál színek.
 • Valódi fém szál‑csiszolt és eloxált felületek.
 • A természetes, különféle nemes‑fák erezetét tökéletesen utánzó mintázatok.
 • Transzparens, hátulról színezett és mintázott üveg hatású felületek, melyek a legszélsőségesebben minimál stílusú lakberendezéshez is illeszthetők.
 • Porcelánból kialakított felületek.
 • Gránit kő felületű mintázatok.
 • Valódi varrott bőr mintázatok, mely barátságos melegséget sugároznak.
 • Lebegő kapcsolók

 

Formai változatosság

A négyzet és kör ügyes kombinációjával, a kapcsolóbillentyűk tömbösített sorolásával és a többfunkciós megoldásokkal további formai változatosság születik.

 • Az alapformán túl változatosságot ad a felület konvex, vagy konkáv (domburú, homorú) vonalvezetése, hogy kellemes legyen a kéznek.
 • Jöhetnek a különféle csillogó vékony fémes szegélyek, keretek a keretben.
 • Retró hatású, a régi forgó‑kapcsolókat idéző formai megoldások.
 • Artdeco és indusztriális utalásokat tartalmazó formák.
 • A digitális technikában megszokott többfunkciós, illetve osztott‑billentyűs megfoldások LED lámpás és LCD felületű visszajelzésekkel.

20160111 evolucios kapcsolok es konnektorok4


Bátran gondolhatjuk, hogy a legújabb fejlesztések formai és design választékából a legkényesebb ízlésű lakásfelújító, belsőépítész, lakberendező, vagy villanyszerelő szakember is tud a kedvére valót választani.