Evolúciós kapcsolók és konnektorok - Új fejlesztésű villamossági szerelvények

Európai viszonylatban jól szabványozottan és évtizedek óta szinte változatlan működéssel, némi formai változatosságot mutató kínálattal szolgálnak otthonainkban a villanykapcsolók, konnektorok. A technológiai újítások azonban ezeket is alaposan átalakították.

Háztartásunk, lakásunk jól megszokott képéhez tartoznak a fő energetikai tényezőt biztosító elektromos hálózat látható elemei, a különféle villanykapcsolók továbbá a dugaszoló aljzatok, népiesen a dugaljak, konnektorok.

A 70-es években nagy feltűnést keltettek a fényerő‑szabályozós kapcsolók, melyből a hazai gyártók és forgalmazók sem maradtak ki, de aztán mintha ez lett volna a csúcs. Az átlag felhasználók igényeit ezek a hagyományos megoldások alapvetően kielégítették, főleg, hogy a kínálathoz idővel csatlakoztak a kábel‑tévés dugaljak és a telefonos fali csatlakozók is. Mostanában azonban számos újdonság látott napvilágot, melyek mind megjelenésükben, mind pedig „tudásukban” bőven meghaladják elődeiket. Ilyenek például az egyedülálló látványt kínáló lebegő kapcsolók, illetve az USB-csatlakozók fogadásra is alkalmas dugaljak.

 

Okos kapcsoló

Láthatatlan, de fontos részletek

Az első felületes ránézés alapján sok változást talán nem fedezünk fel, de a nagyobb gyártók sem lazsáltak, és nagyon ötletes fejlesztéseket tettek a fedelek és a borító keretek alá. Ezek a fejlesztések nem csupán a villanyszerelőket érinti, mert úgy alakították a szerkezeti újdonságokat, hogy kisebb szerelési munkáknál az arra felkészült barkácsolók is hatékonyan és egyszerűen tudják használni, és bekötni ezeket a kiváló alkatrészeket. Természetesen adódnak eltérések az egyes gyártók termékei között.

 • A dugaljak, modul rendszerű kapcsolók újfajta megoldásokat kaptak, így a szerelés során az érintkezők nem érhetők el szabad kézzel.
 • A nagy kioldó gomboknak köszönhetően gyors, és egyszerűbb a vezetékek csatlakoztatása.
 • A műanyag borítással ellátott fém süllyesztőperemek nagyobb biztonságot nyújtanak szerelés közben.
 • A mérési pontok kialakítása egyszerű és biztonságos hozzáférést biztosít beszerelt állapotban is.
 • A LED technikával, energiatakarékos, megbízható, és hosszú élettartamú megoldás adódik állapotjelző funkciók kialakítására.
 • Különleges védőburkolat biztosítja a szennyeződések elleni védelmet a kivitelezés minden szakaszában.
 • Újfajta kettős rögzítőkörmök biztosítják a stabil beszerelést. A rögzítő peremek különleges kapcsolódó elemek segítségével tetszőlegesen egymás mellé, illetve fölé sorolhatók. Általában legfeljebb öt darab. Ez biztosítja a pontos, párhuzamos illeszkedést.
 • A szerelő peremek csavarral rögzíthetők a süllyesztő dobozokba, így például egy vasalózsinór kihúzásakor, nem jön ki az egész konnektor a falból.
 • Minden konnektor alapból el van látva gyerekvédelemmel, azaz nem érhetők el az érintkezők a csatlakozó nyílásokon keresztül.
 • Minden szerelvény rendelkezik, biztonsági szempontból, nulla csatlakozó ponttal.

 

Informatikai forradalom és az új szerelvények

Az informatikai forradalom egy teljesen új világot és új utakat nyitva, új igényeket is támasztott. A városi telefonos és kábel‑tévés csatlakozások után hamar szükségessé vált a különféle számítógépek, és számítógépes rendszerek kiszolgálása is. Már alapkövetelmény lett a villámcsapás és túláram ellen védett érzékeny és meglehetősen drága áramkörök megóvása, így ennek megfelelő dugaljak kifejlesztése is. A védettség állapota egy LED ellenőrző fénnyel is jelezhető.

A mobiltelefonok elterjedésével teljesen természetes, hogy az új fejlesztésű dugaszoló aljzatok kiegészülnek USB töltő csatlakozókkal is. Az USB töltő aljzatok segítségével mobiltelefonokat, táblagépeket, okos‑telefonokat, MP3 és MP4 lejátszókat tudunk egyszerűen tölteni. Az aljzatok megfelelnek az IEC 62684-2011-01 szabványnak és az EEC direktíva töltő-egységesítés irányelvének.

USB dugalj

Ezek az újszerű szerelvények a szokásos módon a süllyesztődobozba szerelhetők és a többi dugalj mellé sorolhatók. A számítógép mellé telepítve, az USB töltőnek köszönhetően felszabadulnak a gép portjai. Ágy mellé telepített konnektorból, egy USB csatlakozóval a mobiltelefon közvetlenül is feltölthető éjszaka, adapter használata nélkül.

Egyéb extra funkciók

Az új megoldások segítenek abban, hogy kizárólag a szükséges világításokat használjuk.

 • Mozgásérzékelős kapcsolók felszerelésével akár 55 százalékos a fényerő‑szabályozók használatával akár 58 százalék is megtakarítható.
 • Folyadékszint érzékelők, gázérzékelők, IP44-es megoldások, a megnyugtató biztonságért.
 • Vízmentes szerelvény kínálat áll rendelkezésre, az IP 44-es védelemhez.
 • Feladathoz programozható kapcsolók. Előre beállíthatók a különféle használati fényerő szintek, mint nappali, esti, tévénézés és egy gombnyomással aktiválhatók.
 • Az ugyancsak sorolható, programozható időkapcsoló és digitális szobatermosztát használatával a fűtési energiának akár 12 százaléka is megtakarítható.
 • Redőnyök vezérlése ugyancsak a szabvány sorolható szerelvényekkel. A redőnyök használata akár 10 százalékos megtakarítást is jelenthet a fűtési energia esetében.
 • Adatkábel, audió/videó csatlakozási lehetőségek, egyszerűen sorolható rugalmasan alakítható megoldással.
 • A bluetooth modul segítségével továbbíthatunk zenét okostelefonról otthonunk helyiségeibe.
 • Az intelligens otthon rendszerrel lehetséges az összes funkció együttes vezérlése: világítás, redőnyvezérlés, előre programozott kapcsolók, energiahatékonyság, riasztók, multimédiás eszközök, kaputelefon, és egyéb technikai kijelzések.
 • A speciális BUS kábelezésnek köszönhetően az elektorszmog is minimalizálható.
 • A megfelelő interfészt használva lehetőség van otthonunk távoli vezérlésére, felügyeletére is számítógépről, táblagépről vagy akár okostelefonról.
 • Rádiós technológiával a hagyományos elektromos hálózat további vezeték nélkülivé alakítható. Zavartalan kommunikáció lehetséges nagy terekben, gipszkarton válaszfalak között is. A rendszer programozása nem igényel külön eszközöket vagy szoftvert, a kapcsolódáshoz elegendő a megfelelő gombot megnyomni az előlapon.

 

Okos kapcsoló

 

 | 
Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Miért válasszunk beépíthető háztartási gépeket? 7+1 figyelemre méltó készülék

Elsőre furcsa, de létezik: fény az éjszakában, a pihentető alvásért. Az éjszakai irányfény értékes segítséget nyújthat

Okosotthon 46 négyzetméteren

Világítás kül- és beltéren: tervezés, kiválasztás, energiatakarékosság, lámpa trendek és egyedi lámpák

Klasszikus stílus & modern technika: egyedi forgókapcsolók Németországból

EGLO, a lámpakínálat felsőfoka

Német minőség, hibátlan működés, színes formavilág, rangos dizájn díjak – kapcsolók felsőfokon

EGLO lámpakínálat felsőfokon

Ilyen volt, ilyen lett sorozat - EGLO

EGLO okoslámpa - Több, mint fényforrás: a jövő megoldása a jelenben

Okosotthon egyszerűen

Világítás vezérlés – Fényt az otthonokba!

A legjobb megoldás a legjobb munkakörnyezetért – itt az emberközpontú világítás!

VIMAR, az elektromos szerelvények Ferrarija

Felújítás, építkezés: kapcsolók, dugaljak – ne hagyjuk a végére!

Vásárlási listák
További vásárlási listák