Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Evolúciós kapcsolók és konnektorok - Új fejlesztésű villamossági szerelvények

Európai viszonylatban jól szabványozottan és évtizedek óta szinte változatlan működéssel, némi formai változatosságot mutató kínálattal szolgálnak otthonainkban a villanykapcsolók, konnektorok. A technológiai újítások azonban ezeket is alaposan átalakították.

Háztartásunk, lakásunk jól megszokott képéhez tartoznak a fő energetikai tényezőt biztosító elektromos hálózat látható elemei, a különféle villanykapcsolók továbbá a dugaszoló aljzatok, népiesen a dugaljak, konnektorok.

A 70-es években nagy feltűnést keltettek a fényerő‑szabályozós kapcsolók, melyből a hazai gyártók és forgalmazók sem maradtak ki, de aztán mintha ez lett volna a csúcs. Az átlag felhasználók igényeit ezek a hagyományos megoldások alapvetően kielégítették, főleg, hogy a kínálathoz idővel csatlakoztak a kábel‑tévés dugaljak és a telefonos fali csatlakozók is. Mostanában azonban számos újdonság látott napvilágot, melyek mind megjelenésükben, mind pedig „tudásukban” bőven meghaladják elődeiket. Ilyenek például az egyedülálló látványt kínáló lebegő kapcsolók, illetve az USB-csatlakozók fogadásra is alkalmas dugaljak.

 

Okos kapcsoló

Láthatatlan, de fontos részletek

Az első felületes ránézés alapján sok változást talán nem fedezünk fel, de a nagyobb gyártók sem lazsáltak, és nagyon ötletes fejlesztéseket tettek a fedelek és a borító keretek alá. Ezek a fejlesztések nem csupán a villanyszerelőket érinti, mert úgy alakították a szerkezeti újdonságokat, hogy kisebb szerelési munkáknál az arra felkészült barkácsolók is hatékonyan és egyszerűen tudják használni, és bekötni ezeket a kiváló alkatrészeket. Természetesen adódnak eltérések az egyes gyártók termékei között.

 • A dugaljak, modul rendszerű kapcsolók újfajta megoldásokat kaptak, így a szerelés során az érintkezők nem érhetők el szabad kézzel.
 • A nagy kioldó gomboknak köszönhetően gyors, és egyszerűbb a vezetékek csatlakoztatása.
 • A műanyag borítással ellátott fém süllyesztőperemek nagyobb biztonságot nyújtanak szerelés közben.
 • A mérési pontok kialakítása egyszerű és biztonságos hozzáférést biztosít beszerelt állapotban is.
 • A LED technikával, energiatakarékos, megbízható, és hosszú élettartamú megoldás adódik állapotjelző funkciók kialakítására.
 • Különleges védőburkolat biztosítja a szennyeződések elleni védelmet a kivitelezés minden szakaszában.
 • Újfajta kettős rögzítőkörmök biztosítják a stabil beszerelést. A rögzítő peremek különleges kapcsolódó elemek segítségével tetszőlegesen egymás mellé, illetve fölé sorolhatók. Általában legfeljebb öt darab. Ez biztosítja a pontos, párhuzamos illeszkedést.
 • A szerelő peremek csavarral rögzíthetők a süllyesztő dobozokba, így például egy vasalózsinór kihúzásakor, nem jön ki az egész konnektor a falból.
 • Minden konnektor alapból el van látva gyerekvédelemmel, azaz nem érhetők el az érintkezők a csatlakozó nyílásokon keresztül.
 • Minden szerelvény rendelkezik, biztonsági szempontból, nulla csatlakozó ponttal.

 

Informatikai forradalom és az új szerelvények

Az informatikai forradalom egy teljesen új világot és új utakat nyitva, új igényeket is támasztott. A városi telefonos és kábel‑tévés csatlakozások után hamar szükségessé vált a különféle számítógépek, és számítógépes rendszerek kiszolgálása is. Már alapkövetelmény lett a villámcsapás és túláram ellen védett érzékeny és meglehetősen drága áramkörök megóvása, így ennek megfelelő dugaljak kifejlesztése is. A védettség állapota egy LED ellenőrző fénnyel is jelezhető.

A mobiltelefonok elterjedésével teljesen természetes, hogy az új fejlesztésű dugaszoló aljzatok kiegészülnek USB töltő csatlakozókkal is. Az USB töltő aljzatok segítségével mobiltelefonokat, táblagépeket, okos‑telefonokat, MP3 és MP4 lejátszókat tudunk egyszerűen tölteni. Az aljzatok megfelelnek az IEC 62684-2011-01 szabványnak és az EEC direktíva töltő-egységesítés irányelvének.

USB dugalj

Ezek az újszerű szerelvények a szokásos módon a süllyesztődobozba szerelhetők és a többi dugalj mellé sorolhatók. A számítógép mellé telepítve, az USB töltőnek köszönhetően felszabadulnak a gép portjai. Ágy mellé telepített konnektorból, egy USB csatlakozóval a mobiltelefon közvetlenül is feltölthető éjszaka, adapter használata nélkül.

Egyéb extra funkciók

Az új megoldások segítenek abban, hogy kizárólag a szükséges világításokat használjuk.

 • Mozgásérzékelős kapcsolók felszerelésével akár 55 százalékos a fényerő‑szabályozók használatával akár 58 százalék is megtakarítható.
 • Folyadékszint érzékelők, gázérzékelők, IP44-es megoldások, a megnyugtató biztonságért.
 • Vízmentes szerelvény kínálat áll rendelkezésre, az IP 44-es védelemhez.
 • Feladathoz programozható kapcsolók. Előre beállíthatók a különféle használati fényerő szintek, mint nappali, esti, tévénézés és egy gombnyomással aktiválhatók.
 • Az ugyancsak sorolható, programozható időkapcsoló és digitális szobatermosztát használatával a fűtési energiának akár 12 százaléka is megtakarítható.
 • Redőnyök vezérlése ugyancsak a szabvány sorolható szerelvényekkel. A redőnyök használata akár 10 százalékos megtakarítást is jelenthet a fűtési energia esetében.
 • Adatkábel, audió/videó csatlakozási lehetőségek, egyszerűen sorolható rugalmasan alakítható megoldással.
 • A bluetooth modul segítségével továbbíthatunk zenét okostelefonról otthonunk helyiségeibe.
 • Az intelligens otthon rendszerrel lehetséges az összes funkció együttes vezérlése: világítás, redőnyvezérlés, előre programozott kapcsolók, energiahatékonyság, riasztók, multimédiás eszközök, kaputelefon, és egyéb technikai kijelzések.
 • A speciális BUS kábelezésnek köszönhetően az elektorszmog is minimalizálható.
 • A megfelelő interfészt használva lehetőség van otthonunk távoli vezérlésére, felügyeletére is számítógépről, táblagépről vagy akár okostelefonról.
 • Rádiós technológiával a hagyományos elektromos hálózat további vezeték nélkülivé alakítható. Zavartalan kommunikáció lehetséges nagy terekben, gipszkarton válaszfalak között is. A rendszer programozása nem igényel külön eszközöket vagy szoftvert, a kapcsolódáshoz elegendő a megfelelő gombot megnyomni az előlapon.

 

Okos kapcsoló

 

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Világítás a konyhában

A konyha bizonyos értelemben ipari terület, hiszen ételkészítési munkafolyamat zajlik benne, miközben gázzal, villannyal, magas hőt produkáló készülékeket működtetünk, használunk. A világítás megfelelő és gondos megtervezése, kiépítése mindennél fontosabb itt.

Fürdőszobai fények

A fürdőszoba, gyakran kerül a főhelyiségek által behatárolt sötét, ablaktalan területre, kényszerűen igazodva a szükséges víz és csatorna kiállásokhoz is. A mai tisztálkodási és testápolási igényekhez igazodó világítás nagyobb hangsúlyt kap, mint korábban bármikor.

Evolúciós kapcsolók és konnektorok 2. rész - Új fejlesztésű villamossági szerelvények

Az előző részben a háztartási elektromos hálózat legfontosabb elemeinek új fejlesztésű, korszerű szerelvényeiről esett szó. A legújabb gyártmányfejlesztésekben azonban ugyanolyan hangsúlyt kap az elektromos szerelvények külső megjelenésének progresszív tervezése is.

Lehet-e a lakásszerelvény látványelem? A válaszunk: igen

A lakásszerelvényektől – mint bármelyik berendezési tárgytól - elvárható, hogy harmonizáljanak otthonunk stílusával, színvilágával, uralkodó anyagaival. Sőt, lehetnek akár az adott helyiség látványelemei is.

Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Új trend a világítástechnikában: vintage stílusú izzók, lámpák

Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok?

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Kiemelő világítások

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.

Önnek ajánljuk