12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Manapság a megnövekedett építkezések száma miatt a villamos szakmában szakember hiány mutatkozik. Ennek egyik következménye lehet, hogy a kivitelezők áltatlában csak azt csinálják meg, amit kérünk és nem mindig tájékoztatnak részletesen a lehetőségekről. Ám ennek csak egyik oka a szakemberhiány, az ok lehet még a rutin munkák vállalása, vagy éppen az ügyfél természetszerűleg következő hozzá nem értése. Ezt megelőzendő érdemes egy kicsit kiokosítani magunkat.

Házimozi rendszer

1. A jelenlegi rendszer állapota, mi használható és mi nem

Alapvető fontosságú kérdés a fogyasztásmérő szekrény állapota. Ezeket régebbi építés esetében mindig fa óraszekrénybe helyezték el. Területileg változó, azonban ma már nem engedik meg ezt, ha új fogyasztásmérő kell, akkor minden esetben cserélnünk kell a fogyasztásmérő szekrényünket is. Új fogyasztásmérő egy esetleges teljesítménybővítés miatt is szükséges lehet. Nézzük meg a vezetékezést is, hiszen ha elavult alumíniumvezetékezésünk van, akkor azt mindenképpen cserélni kell.

2. A ház jövőbeni teljes villamos igénye

Az előző témával szorosan összefügg az energiaigény. Minden villamos rendszert maximális terhelésre kell (egyidejűség) tervezni. Példának okáért, ha van egy indukciós főzőlapunk, bojlerünk, mosógép, szárítógép és hűtő, de még klíma is van tervben, akkor már nem elegendő az alap 16A. Ilyen esetben kérhetünk bővítést ingyenesen 32A-ig.

Amennyiben ez sem elegendő akkor vehetünk több Ampert, melyért Amperenként kell fizetni. A fogyasztásmérő szekrény cseréjét regisztrált villanyszerelő végezheti csak. De a bővítésnél ő is meg tudja igényelni nekünk a többlet Ampert.

A bojlerünket köthetjük úgynevezett éjszakai áramra. (Napjainkban ez nem kifejezetten éjszaka jár, hanem amikor a szolgáltatónak felesleges energiája van, akkor kapcsolja rá napi 8 órában). Alanyi jogon 16A-es éjszakai áram jár. Ezek mindegyike befolyásolja a fogyasztásmérő szekrény méretét, típusát és beltartalmát.

3. Okos ház lesz vagy „buta”

Ezt követően, ha villanyszerelés szerint sorban haladunk, akkor a vezetékezés miatt szükséges tudni azt, hogy a házunk okos rendszerű lesz-e vagy sima. Sok rendszer gyengeáramú összeköttetést kíván, de persze vannak olyanok is, melyek rádiófrekvenciával kapcsolódnak össze.

Ha okos házat akarunk és az gyengeáramú összeköttetést kíván, akkor azt javasolt külön vinni a falakban, elszigetelve a normál feszültségtől. Ez nem csak anyagdíjban drágítja meg a kivitelezést, hanem a munkadíjat is növeli (gyengeáramú védőcsövezések és kötések)!

4. Milyen lesz a fűtés?

Konvektoros, központi, vagy esetleg elektromos padló/falfűtés. Mindkét esetben van teendőnk. A konnektoros központi fűtés kazánját jó, ha leválasztjuk a hálózatról az üzembiztonság miatt. Az elektromos padlófűtésnél pedig fontos számolnunk a villamosenergia igénnyel!

5. Megújuló energiaforrások használata most vagy a későbbiek folyamán

Az elektromos fűtéssel kombinált megújuló rendszerek térülnek meg a leghamarabb. Általában a villamos szolgáltató az általunk megtermelt energiát visszavásárolja és levonja a számlánkból. Egy jól megtervezett napelem rendszer többet termel nekünk, mint a számlánk értéke. Így azt felhasználhatjuk a téli időszakban az elektromos fűtésünk számlájának csökkentésére. Ennek lehetőségeit, kiépítési, tervezési paramétereit egyeztessük le a kivitelezővel, hogy a napelemhez később beépítendő alkatrészeknek legyen helye, előkészítése, stb.

6. Lesz-e klíma most vagy később?

Ez nem csak az energiaigény miatt fontos, hanem vezetékezés szempontjából is. Sokszor kivitelezik úgy a rendszereket, hogy még nincs meg a klíma, de tervben van és ennek a betáplálását a megfelelő helyre kiépítik. Emellett külön körre rakják és biztosítják kismegszakítóval.

7. Redőnyvezérlés, elektromos kapcsolós vagy esetleg automata

Ez ugyanúgy működik, mint a klíma. Ha tudjuk, hogy motor mozgatta redőnyünk lesz és azt automatikusan, vagy fali szerelvénnyel vezéreljük, akkor mindenképpen ki kell építeni a villamos energiaellátást.

8. Riasztástechnikai igények

A riasztástechnikát mindig külön rendszerben kell kiépíteni. Ennek tervezése sok paramétertől függ. Akarunk-e kamerát, vagy csak nyitásérzékelők, mozgásérzékelők lesznek. Egyes prémium biztosítások elvárják egy bizonyos szintű biztonságtechnikai védelem meglétét. Ilyen igény esetén mindig érdeklődjünk a kivitelezőnél, hogy csinált-e már ilyet, esetleg mutasson referenciái. Javasolt kifejezetten erre szakosodott cégek igénybevétele.

9. Biztonsági elemek tervezése

Minden biztonsági elem, amely értéket, vagy életet véd. A kismegszakító a készülékeinket védi a túláramtól, a Fi-relé pedig az emberi életet kívánja védeni. Ezek a fogyasztásmérő után egy kiselosztóban kapnak helyet. Ne hagyjuk, hogy a Fi-reléket bármilyen kivitelező mellőzze a kiselosztónkból. Nappali hálózatra, illetve éjszakaira mindenképpen külön Fi-relé kell.

Hasznos ezen felül, hogy a világításokat és ettől elválasztva minden mást külön körre tegyük, aminél ugyancsak külön Fi-relé javasolt. Sokszor kerülünk abba a helyzetbe, hogy egy zárlat miatt elmegy az áram, ha a világítás külön körön van, külön kismegszakítóval és Fi-relével. Ilyenkor minden áram elmegy a dugaljakból, de a világítás működni fog. Ezen logika mentén, akár a szobákat is külön bonthatjuk, itt már mi döntjük el, hogy Fi relé legyen-e vagy sem. Védhetjük a gépeket túlfeszültség levezetőkkel, de ez komolyabb tervezést igényel.

10. Konyha, fürdőszoba külön egységként kezelendő

A konyhában sok az árammal működő háztartási gép. A konyhai gépeket, amennyiben nagy teljesítményűek, válasszuk el a dugaljaktól, külön kismegszakítóval. Amennyiben elektromos főzőlapunk van, annak teljesítmény függvényében sokkal vastagabb vezetékezés kell majd, és külön védelem. A fürdőszoba alapvetően vizes helyiség. Amennyiben a bojler a fürdőszobában található, az legyen az éjszakaira kötve. Javasolt, hogy a mosó és szárítógép is kapjon külön betáplálást hiszen, ha probléma merül fel, akkor az külön lekapcsol.

Házimozi rendszer

A kapcsolástechnika és az energiaelosztás fontos kérdés, ugyanis nem szeretnénk a sok pénzért felújított házunkban hosszabbítót használni már az első héten.

Vizes helyiségekben IP védett dugaljak használata kötelező! Dugaljakra egyszerű a javaslat: minden falon legyen egy dugalj, hiszen abból sosem elég. Általában kiemelt hely a TV-és környéke ide nagyon sok aljzat kell, mivel általában itt a TV esetleg játék konzol, média boksz, valamint WIFI hangtechnika emellett igényelhet TV-nk internet szolgáltatást is.

Házimozi rendszer

Jól tervezzük meg, hogy milyen és mennyi dugaljra van szükség. Tegyünk bele tartalékot is! Világításkapcsolók elhelyezése is fontos. Egy lámpát akár egy, kettő, három helyről is kapcsolhatunk. Egy olyan térben, ahol két bejárat van, célszerű mindkét bejárathoz kapcsolót tenni. Például: a hálóban az ágy mellé jobbra és balra egy dugalj és egy kapcsoló, de a bejárathoz is tegyünk egy kapcsolót. (Ez a hotel kapcsolás hivatalos nevén, keresztváltó).

12. Világítástechnikai igények

Mindig utójára hagyjuk a világítást, mert egy foglalat is elláthatja a funkciót egy darabig. Viszont sokszor előfordul az, hogy később megtetszik valami, amely főleg az előkábelezés miatt fontos lehet, de később már nem kivitelezhető.

A lámpahelyek kialakítása kiemelten lényeges, hogy hova, milyen lámpát szeretnénk. Szeretnénk-e dimmelni, vagy például a konyhába szeretnénk-e munkapult megvilágítást. Emellett ma divat a szép stukkó fölé rejtett LED szalag világítás is. Ennek betáplálását tápegységét és szerelvényét is meg kell tervezni. Világítás témakörében fontos, hogy ne a végén vegyük át a lehetőségeket, hanem már a villamos tervezés első fázisában tudatosan gondoljuk végig az elképzeléseinket.

Több mint nyolc éve a Daniella Villamossági nagykereskedelemben világítástechnikai háttér-támogatással foglalkozom. Jelenleg a világítástechnikai csoportot vezetem ami megfelelő műszaki megoldásokat ad a vevők részére országszerte. A világítástechnika számomra nem munka hanem hivatás. Ennek jegyében Világítástechnikai inspirációk csoportot hozunk létre a facebookon. Itt próbáljuk segíteni a lakossági igényekben és problémákban tudjunk segíteni. Azt gondolom hogy minden probléma megoldható olcsón, de minőségi termékekkel. Jómagamat inkább támogató embernek tartom így mindig a tudásomhoz mérten a legjobb megoldást adom!
Kapcsolódó cikkek

Konyhai páraelszívók teljesítménye és beépítése

A páraelszívó‑készülékek kiválasztásánál - amennyiben már megvan az alaptípus: fali, sziget, sarok - a következő feladat a megfelelő szívóteljesítmény kiválasztása. A páraelszívóknál ez köbméter/óra (m3/h) formájában van megadva, és alapból a maximális teljesítményt jelenti szabad kifújásnál. Azaz amikor semmi nem akadályozza a levegő átáramlását, és még a szűrők sem szennyezettek.

Van új a nap alatt - Napelem fejlesztések, újdonságok

A napelemek fejlődése olyan ugrásszerűen változik, hogy lassan a hagyományos és jól bevált szilíciumlapkás táblákat említeni szinte korszerűtlen. Mielőtt sorolnánk a jobb és ígéretesebb, zseniális újdonságokat, tegyünk említést a hagyományos és jelenleg is általánosan használatban lévő szilícium napelemekről.

Búcsú a hagyományoktól – Megújuló napelemek, figyelemreméltó innovációk

Mondhatni, az egész világ napelem fejlesztési lázban ég, csak úgy röpködnek a jobbnál jobb ötletek. Az új típusú napelemek fejlesztését egyébiránt több tengerendtúli nagyvállalat is támogatja.

Szerelvények az otthonunkban: kapcsolók, dugaljak

Minden háznak, lakásnak fontos elemei a szerelvények, nemcsak funkció, hanem design szempontjából is. Nézzük át kicsit milyen lehetőségeink vannak.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Milyen radiátort válasszunk a fürdőszobába?

A fürdőszoba temperálása részben kényelmi, részben pedig technikai szempontból elengedhetetlen, hiszen a helyiségben keletkező nedvesség felszárításának ez is egy lehetséges módja. Ezek a radiátorok azonban sok szempontból különböznek a szobákban használatos társaiktól.

Intelligens fűtőberendezések - Beszéljünk a kényelemért!

Manapság az, hogy otthonunkban az ideális hőfokot élvezzük, csupán egyetlen szavunkba kerül. És ez nem átvitt értelemben, hanem szó szerint így van, hiszen a legmodernebb fűtőberendezések már hangvezérléssel is működtethetők.

Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

A primer energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A Wavin Tempower egy olyan felületfűtési és hűtési rendszer, mely egyszerre teljesíti a növekvő komfortigénnyel, valamint az energiamegtakarítással szemben támasztott követelményeket.

Önnek ajánljuk