Hirdetés

Van új a nap alatt - Napelem fejlesztések, újdonságok

A napelemek fejlődése olyan ugrásszerűen változik, hogy lassan a hagyományos és jól bevált szilíciumlapkás táblákat említeni szinte korszerűtlen. Mielőtt sorolnánk a jobb és ígéretesebb, zseniális újdonságokat, tegyünk említést a hagyományos és jelenleg is általánosan használatban lévő szilícium napelemekről.

Szilícium lapkás napelemek

A gyártás lényege mindkét hagyományos alaptípus (monokristályos, polikristályos) esetén is lényegileg ugyanaz, hogy hatalmas kristály hengereket növesztenek. A szilíciumot megolvasztják 1400 °C-on, argongázzal vegyítik a szennyeződések megkötésére. Az olvadékba egy szilárd szilícium kristályt lógatnak, ez lesz a tömb magja, amire kikristályosodik az anyag. A szilícium hengereket hosszan növesztik, amíg az átmérőjük 156 mm lesz. A hengereket formázva és vékonyan felfűrészelve kapjuk a napelem lapkákat.

Monokristályos vagy polikristályos?

A polikristályos lapkákat 6-8 évvel ezelőttig rosszabb minőségűnek számítottak, mivel a Siemens-eljárással nehezebb volt a szennyező anyagokat megkötni, így a szilíciumkristályok között gyengébb lett a kölcsönhatás. Könnyebben kialakulhattak repedések, egyes darabjai leváltak, kiestek az energiatermelésből. A fejlesztések során azonban már a monokristályos eljárásúhoz hasonló minőségű lapkákat lehet előállítani.

Érdekes, hogy a forró égövön a monokristályos modulok teljesítenek kicsit jobban, viszont északon a polikristályos lapkák adnak nagyobb teljesítményt.

Új utak, fejlesztések

Habár a napelemek ára az elmúlt években is meglehetősen gyorsan csökkent, sokan azért nem váltanak otthoni napenergiára, mert a jelenlegi panelek beszerzése és telepítése hazai bérviszonyok mellett eléggé költséges, így legtöbben el sem tudják kezdeni. Az új fejlesztések és az olcsóbb gyárthatóság ígérete, talán kézzelfoghatóbbá teszi a hazai igényeket is.

Hibrid megoldások

A hibrid kollektor tartalmazza a szilícium lapkás napelemtábla blokkot és a termikus egységet, azaz egy hőcsöves síkkollektort. A felületi hőmérséklet hűtő folyadékkal történő csökkentésével a hatásfok jelentősen növelhető. A hűtésre használt közeg hőtartalma a csatlakozó épületgépészeti rendszerben tovább hasznosítható fűtésre, vagy használati meleg víz előállítására.

Van új a nap alatt - Napelem fejlesztések, újdonságok
Hibrid kollektor
Forrás: Ascent Systems

A napelemek hatásfoka erősen hőmérsékletfüggő, hiszen a hőmérséklet emelkedésével meredeken növekszik a belső ellenállás, így a villamos áram termelése csökken, amely azonban javítható, ha ezt a nemkívánatos hőt hűtő folyadékkal elvezetjük. A hibrid napkollektorban a hűtés intenzitásának változtatásával a napelem lapok hőmérséklete szabályozható, hatásfoka optimalizálható.

Perovszkit napelemek gyártása

A hagyományos szilícium helyett az új generációs, úgynevezett perovszkit réteggel készült napelemek az energiamegtakarítás terén mára átlépték a 20%-s hatékonyságot.

Az oxfordi egyetemen jelentették be a mostani áttörést jelentő fejlesztést. A nagyobb hatékonyság mellett a korábbi oxigén és hő próbákat is sikerrel leküzdötték.

Van új a nap alatt - Napelem fejlesztések, újdonságok
Perovszkit napcella
Forrás: Great Things

Az új fejlesztésű napelemekhez perovszkit elemeket használnak aktív energia-gyűjtő rétegként. Egy perovszkit réteget (metilammónium- vagy formamidinium-ólom halogenid perovszkit) használó berendezés jelentősen olcsóbb az általánosan használt szilícium lapkáknál és az előállítási árhoz viszonyított energiatermelő hatásfoka is lényegesen nagyobb, gyártásuk is sokkal egyszerűbb. Az eddig megfigyelt perovszkit panelek tízszer annyi napenergiát képesek abszorbeálni, mint a hagyományos szilícium lapkák, előállítási költségei egy ötöde azokénak. Egyesek szerint az egész ipar rövidesen erre az alapanyagra fog áttérni, amitől a napenergia alkalmazásának ugrásszerű növekedését várják.

A perovszkit napelemek alkalmazásának fő akadálya, hogy víz, oxigén vagy hő hatására jelentősen veszítenek a hatékonyságukból.

Az energiaátalakítás hatásfoka a szilícium alapon készült napelemek hatásfokának közelében van, viszont ennek a napelemnek az előállítási költségei ötöde azokhoz képest.

A 30-szor olcsóbb napelem

Egy új Ausztrál fejlesztés úgy tűnik mindent felborít a napelemek piacán. Az eddigi gyártástechnológiától teljesen eltérő módon összerakott új napelem radikálisan megváltoztathat mindent, amit a napelemekről eddig gondoltunk.

A hagyományos napelemek nagy súlyos üvegtáblák közé zárt, szilícium lapkákat jelentenek, viszont az új megoldásban egy vékony műanyag filmrétegre szó szerint rányomtatják az energiafelvevő réteget, amit így tetszőleges folyóméterben tudnak előállítani. Az új technológia további előnye, hogy a hagyományos napelemeknél több áramot termel akkor is, amikor nem ideálisak a fényviszonyok. Ez azt jelenti, hogy a tető fekvésétől függetlenül csak fel kell rá tenni és kész.

A járulékos költségeket is figyelembe véve az újfajta napelem radikálisan olcsóbb lesz. Az új technológia már a tesztelés utolsó szakaszában jár, az első tényleges használatra szánt 100 m2-nyi panelt le is gyártották és tesztelik, hogyan bírja a valódi időjárási körülményeket. A szakmai bemutatók után pedig több iparági partnerrel is belekezdenek a tömeggyártásról szóló tárgyalásokba.

Van új a nap alatt - Napelem fejlesztések, újdonságok
Napelem film
Forrás: Materia.nl

Tovább puhul a napelem

A hagyományos napelemek egyik hátránya, nagy méretük miatt nem igazán kedvező a hordozhatóságuk. Egy amerikai cégnek sikerült megoldania ezt a problémát, sikeresen miniatürizálta a cellákat és így nemcsak kicsi, hanem rugalmas is lett a termék, gyakorlatilag törhetetlen. Külső megjelenésben leginkább valamilyen strukturált, hajlékony műbőrre emlékeztet.

Van új a nap alatt - Napelem fejlesztések, újdonságok
Puha napelem
Forrás: uk.pinterest.com

Felhasználási lehetőségei elképzelhetetlenül szélesek, akár a járműiparban, az űrkutatásban, az öltözködésben, árnyékolástechnikában, vagy épp újfajta elektronikai eszközök használatában.

A fejlesztők szerint az ezzel a technológiával készült napelemek idővel leválthatják a háztetőkre szerelt paneleket, a szerelésük, rögzítésük is gyorsabb, a rugalmasságuk miatt pedig az élettartamuk is hosszabb lehet.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

A közel nulla energiaigényű épületeknek 2021-től számos követelménynek meg kell felelniük, ami már most előre gondolkodást, alapos felkészülést igényel azoktól, akik jövőre építkezésbe fognak. Sarkalatos pont a megfelelő mennyiségű friss levegő biztosítása, ennek legoptimálisabb módjáról kérdeztük Papp Szilárdot, az Energetika 2020 Kft. ügyvezető igazgatóját.

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.