Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Termosztáttal alacsonyabb lehet a rezsi számlánk - Nélkülözhetetlen eszköz az otthoni energiahatékonysághoz

A hírek és a közbeszéd egyik legfontosabb témája manapság az energiatakarékosság, a rezsi költségek – különösen a fűtési költségek – minimalizálása. Költséghatékony és egyszerű lehetőség az otthoni energiamegtakarításra a jól kiválasztott és megfelelően működő termosztát alkalmazása. Ez az apró eszköz ugyanis szabályozza a fűtés és hűtés rendszerét, így biztosítva a kényelmet és optimalizálva költségeket. Most nem csak a termosztátok működésével foglalkozunk, hanem összehasonlítjuk a gáz-, illetve elektromos fűtést a termosztátok felől nézve.

Így működik a termosztát

A termosztát működése nem bonyolult, de annál hatékonyabb: érzékeli a környezet hőmérsékletét, és ennek alapján szabályozza a fűtési vagy hűtési rendszert. Beállítjuk rajta a kívánt hőmérsékletet, és ha ennek eléréséhez fűtés szükséges, a termosztát jelzést küld a fűtőrendszernek, ezzel aktiválja azt. Amint a megfelelő hőmérsékletet érzékeli, a leállítja a fűtést. Hasonlóképpen, ha a helyiség túlmelegszik, a termosztát jelezheti a hűtőrendszernek (klímának), hogy kapcsoljon be.

Fentiekből könnyen belátható, hogy a termosztát kulcsfontosságú szerepet játszik az energiamegtakarításban. Az optimális hőmérséklet beállítása lehetővé teszi, hogy a fűtési és hűtési rendszer csak akkor működjön, amikor valóban szükség van rá. Ez csökkenti az energiaveszteséget, és jelentős megtakarítást eredményezhet az energiaszámlánkon. Egyes becslések szerint a megfelelően beállított termosztát akár 10-15% energiamegtakarítást is elérhet a fűtési és hűtési költségeknél.

Okostermosztát

Milyen típusok közül választhatunk?

Működés, vezérlés szempontjából többféle típusú termosztát is elérhető a piacon: vezetékes, vezeték nélküli, analóg, digitális, sőt, ma már wifin keresztül működtethető termosztátokból is gazdag a kínálat.

  • A legrégebbi típus az analóg, azaz “tekergetős” termosztát. Előnye, hogy szinte elnyűhetetlen, ám kevésbé precíz, nem látjuk a pontos hőmérsékletet és állandó kontrollt igényel. Ez a típus nem programozható, minden beállítás manuálisan történik. Korszerűtlenebbek is mint a digitális termosztátok, mert 0,5 fok az érzékenységük. Ez azt jelenti, ha 21,5 fokra állítjuk, akkor 21 és 22 fok közötti hőmérséklet lesz a helyiségben.
  • A digitális termosztátok beépített hőmérővel rendelkeznek, ezért pontosabban beállíthatók. Akár már 0,1 fokos különbéget is érzékelnek. Minden pillanatban digitálisan kijelzik az aktuális hőmérsékletet és a teljes működésüket a panelen leolvashatjuk. Sok digitális termosztát programozható, így előre meghatározhatjuk a belső terek hőmérsékletét.
  • A programozható termosztáttal egyszerűen beállíthatjuk, hogy amikor nem tartózkodunk otthon, alacsonyabb legyen a hőmérséklet, majd kicsit magasabb fokozatra is állíthatjuk, ha már hazaértünk. Ezt a programozást csak egyszer kell elvégeznünk, ezután a termosztát már magától teszi a dolgát.
  • A legfejlettebbek az okostermosztátok, melyek egy applikáción keresztül a telefonunkkal is működtethetők.
  • Választhatunk a külső hőmérsékletet is figyelő termosztátot, mely a külső hőmérséklet változását érzékelve változtatja a belső terek hőmérsékletét.

Ha fontos a kényelem és az energiatakarékosság, akkor érdemes programozható vagy okostermosztátot választani, hiszen így eldönthetjük, hogy egy adott napon, egy adott helyiségben, adott időszakban, hány fok legyen. Érdemes a régi, analóg típusokat is ezek valmelyikére cserélni!

Digitális eszközök, okos termosztátok – takarékos üzemmódban a háztartás

A modern termosztátok programozható funkciókkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy előre beállítsuk a kívánt hőmérsékletet az adott időszakra. Ezáltal az otthonunk csak akkor lesz fűtve vagy hűtve, amikor szükséges, és nem pazarolja az energiát az üres vagy alvó időszakokban. A smart eszközök korában a termosztátok sem maradhattak ki az okosításból, így ezek akár távolról is vezérelhetők okostelefonról, tabletről, számítógépről. Akkor is egyszerűen beállíthatjuk a lakótér kívánt hőmérsékletét, ha éppen nem tartózkodunk otthon.

Sőt, nem csupán beállíthatjuk, bármikor ellenőrizhetjük is a helyiségek hőmérsékletét, és igény szerint meg is változtathatjuk. Ha egész nap egy irodában dolgozunk, akkor szükségtelen maximumon járatni a fűtést, még ha odakint mínuszok is repkednek. Hazafelé tartva viszont a legjobb, ha feljebb kapcsoljuk a fűtést.

Okostermosztát

Termosztát elektromos radiátorokhoz

Az elektromos radiátorokon, az infraradiátoron és az oldalfali infrasugárzón jellemzően gyári-, manuális-, vagy digitális termosztát van. Egy digitális termosztáttal mindig pontosabban állíthatjuk be a kívánt hőmérsékletet, ezzel elkerülve az úgynevezett „túlfűtést”. A digitális termosztát drágább, de érdemes ebbe beruházni, mert évek alatt behozza a felárat, a pontosabb szabályozással. Ezeknél a típusoknál tehát nincs központi termosztát, nem kell összevezetékezni a fűtőegységeket. Arra is lehetőségünk van, hogy egy helyiségen belül más-más hőmérsékletet állítsunk be, vagy akár le is kapcsolhatunk egyes fűtőtesteket. Ha például egyedül vagyunk a nappali dolgozó sarkában, akkor elegendő csak azt az egyetlen fűtőelemet bekapcsolnunk, ami minket melegít, nem kell az egész nappalit fűteni. Ezt nehéz vagy teljesen lehetetlen egy vizes fűtéssel megcsinálni, pedig igen sok energiát lehet így megspórolni.

Pontos kapcsolás = energiatakarékosság. Elektromos vs. gázfűtés

Ha a kapcsolási pontosságról beszélünk, meg kell említenünk az elektromos fűtés előnyét a gázzal szemben. Amikor lekapcsoljuk az eletromos fűtést, abban a pillanatban megáll az energiafogyasztás. A gázos fűtésnél azonban a keringtető szivattyú – a kazán védelmében – továbbra is forgatja a vizet, a radiátorokból még sokáig áramlik a meleg, pedig erre már nincs szükség.

A kapcsolási pontosság (hiszterézis) fontos a termosztátoknál. A kapcsolási pontosságon azt értjük, hogy a beállított hőmérséklet értékhez képest a termosztát mekkora eltérésnél kapcsol. A modernebb, digitális termosztátok egy tized fok eltéréssel képesek a ki- és bekapcsolásra. Ilyen pontosságú termosztátot vizes fűtésre kötni értelmetlen lenne, pedig a pontos kapcsolás energia megtakarítással jár.

A fűtés bekapcsolásánál ugyancsak az elektromos fűtés az előnyösebb, hiszen a fűtőtest percek alatt felmelegszik és fűt, legyen az elektromos radiátor vagy infrapanel. A gázkazánnak több idő kell, amíg a vizet a rendszerben megfelelő hőmérsékletűre melegíti, nagyobb a hőtehetetlensége. Eközben a lakás – a hőveszteség miatt – tovább hűl, hiába kapcsolt be a termosztát. Ezt nevezzük aláhűlésnek.

Padlófűtésnél ugyancsak a helyiség léghőmérséklete a fontos, de ezt a padló hőmérsékletével állítjuk be, ezért padlóérzékelős termosztátra lesz szükségünk. Az elektromos fűtőkábel azonnal leáll, ha lekapcsoljuk és azonnal teljes teljesítménnyel indul, ha ismét áramot kap. Itt a termosztáthoz tartozik egy érzékelő vezeték, amit le kell vezetni egy csőben a padló betonjába. Ekkor a termosztát a padló hőmérsékletét érzékeli és annak hőmérséklete alapján kapcsol.

Fontos, hogy egy termosztát milyen hőmérsékleti tartományban tud működni, és az is, hogy milyen a hőmérsékletmérési pontossága. 1 °C hőmérsékletváltozás általában 7% energiamegtakarítást, vagy megnövelést jelent. Nem mindegy tehát, hogy a termosztát 21,5 °C-ra állítva 21-22 °C között tartja a lakást, vagy pontosan 21,5-ön.

4 trükk a megfelelő termosztát használathoz

  1. Érdemes figyelni arra, hogy hova helyezzük a termosztátot. Ha a a leghidegebb falon lesz a helye, akkor éppúgy rosszul érzékeli a hőmérsékletet, mintha olyan falra tennénk ahol állandóan oda tűz a nap.
  2. A programozható és okostermosztát már említett előnye, hogy a saját életritmusunkhoz állíthatjuk be: például szombatra, vasárnapra más hőmérséklet is lehet, mint kedd délelőtt.
  3. Ha vizes helyiségbe szereltetünk termosztátot, figyeljünk arra, hogy a választott készüléknek milyen víz elleni védelme van.
  4. Fontos megjegyezni, hogy a termosztát csak akkor működik hatékonyan, ha helyesen használjuk. A megfelelő hőmérséklet beállítása, a rendszeres karbantartás és az eszköz ismerete elengedhetetlenek a hatékony működéshez. Érdemes megismerkedni a termosztátunkkal és használni minden előnyét a kényelem és az energiahatékonyság javítása érdekében.
Népszerűek a témában

Miért válasszunk infrafűtést?

Fűtés hőszivattyúval

„A tábortűz ihlette” - Fedezze fel a Planika modern design kandallóit!

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Lehet egyszerűbb a zuhanykabin építés! - ismerje meg a burkolható zuhanytálcáinkat

Ha számít az energiatakarékosság: így válasszunk árnyékolót! Válaszol a szakértő

Legyen fürdőszobája éke ez a modern kiegészítő

Már 100 éve bizonyít a pórusbeton

10 érv a sugárzó fűtés mellett

Hőszigetelés ipari kapuval? Így csökkentenek költséget a Hörmann megoldásai

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Megnyílt a Zehnder új bemutató- és oktatóterme

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban

A Hörmann tippjei az otthoni energiatakarékossághoz

A megfelelő csaptelepek használatával akár 40 százalékkal alacsonyabb lehet az energiafogyasztásunk

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljanak el az energiaköltségeink? Gáz, áram, fa?

Sosem lesz itt gáz! Árelőny a lakáspiacon az alacsony rezsi