Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Mindennapjaink része háztartási eszközeink háttérzaja: a hűtő zúgása, a fagyasztó mormolása, a mosógép zümmögése, vagy gondoljunk csak a látóterünkbe bevillanó router pulzálására, akár csak az állandó fényjelekre, amelyek biztosítják számunkra a folyamatos készenlétet. Ezek mind energiaforrást és egyben fogyasztást igényelnek. Rövidtávon a gazdasági okok indokolják azt, hogy rendelkezzünk a fogyasztás mértékének ismeretével, hosszútávon és a környezettudatosság szempontjából viszont az ökológiai tényezőket sem szabad elhanyagolnunk. Általánosságban elmondható, hogy az árérzékenység megelőzi a fenntarthatóságot. A megtakarítás minden szempontból fontos, így megmutatjuk, mely eszközök a titkos energia tolvajok, hol tudunk spórolni annak érdekében, hogy ne kapjunk magas villanyszámlát és azzal egyidejűleg hirtelen megugró vérnyomást.

Mivel kivétel nélkül mindenkit érzékenyen érintő információkról van szó, sorra vesszük a háztartásokban jelenlévő elektronikai eszközök fogyasztását, rangsorolva őket egy képzeletbeli 10-es skálán. Előjáróban elárulhatjuk, hogy lesznek a listában biztos befutók és nagy meglepetések, amikre nem is gondolnánk első körben.

10. helyezett: a WLAN router

Felgyorsult világunknak, az információáramlás elengedhetetlen szükségletének és a home office elterjedésének következményeként az állandó és stabil internet-hozzáférés elengedhetetlen részévé vált mindennapi életünknek.

Sokan nem is gondolnánk, hogy a WLAN router – bár „csak” a 10. helyen – szerepel ezen a szűkített listán. Méretét meghazudtolva nem elhanyagolható tényező az energiafogyasztást illetően, hiszen a legtöbb háztartásban éjjel-nappal működésben és készenlétben áll. A WLAN a 90-es években kezdett elterjedni, azóta a technológia gyors fejlődésének köszönhetően a routerek lényegesen erősebbek, mint a kezdeti modellek, így a modern változatok az adatforgalmunkat már optimálisan biztosítják és stabilan tartják az internet kapcsolatunkat is. A csúcstechnológiás funkciók használata miatt azonban megnő az energiafogyasztásunk: ez 0,12-0,24 kWh-t jelent, de ebben az esetben is működik, a sok kicsi sokra megy elve, és egy egész évre levetítve már nem is olyan elhanyagolható a fogyasztás mértéke. Ennek megoldása lehet, ha energiatakarékos módot választunk, mikor szükségtelen a használat vagy éjszakára kikapcsoljuk az eszközöket.

9. helyezett: a televízió

Hazánkban az 1950-es évektől terjedt el a televízió. A korai fekete-fehér képernyőket felváltották a színes, élesebb és egyre nagyobb méretű készülékek, de a technológia fejlődésének hála, ez nem vonta maga után a nagyobb energiafogyasztást. Sőt a mai, legújabb – főleg a LED-technológiás – modellek jelentősen kevesebb energiát igényelnek, mint elődeik. A modernebb TV 0,05 és 0,2 kWh között fogyaszt óránként, attól függően, hogy milyen méretű és milyen technológiával rendelkezik. Manapság szinte minden típus rendelkezik automatikus kikapcsolással és energiatakarékos funkcióval, így tovább tudjuk csökkenteni az energiafogyasztásukat, amivel mérsékelhetjük az éves villamosenergia költségeinket.

A háztartási energiafogyasztók rangsora
A háztartási energiafogyasztók rangsora

8. helyezett: a mosógép

A mosógépek elterjedése a 20. században könnyített és gyorsított a háztartási feladatok ellátásában. Az első szériák még nem voltak elég hatékonyak, ráadásul sok vizet fogyasztottak. Az újabb készülékeket viszont már úgy tervezték, hogy a víz mellett energiát is spóroljanak. Számos új funkció is megjelent már a piacon: a gazdaságos mosási programok, amik az alacsony hőmérsékletű és kevés vízmennyiséget igénylő mosást részesítik előnyben, speciálisan az öko programok. Ilyenek lehetnek még a vízszintszabályozás vagy a félig töltött funkciók is. A gép típusától és a mosási programtól függően a fogyasztás 0,5 és 2 kWh között alakul.

Tovább csökkenthetjük az energiafogyasztást, ha alacsony hőmérsékleten mosunk vagy maximálisan kihasználjuk a választott program terhelhetőségét.

7. helyezett: a mosogatógép

Ma már a legtöbb háztartásban fellelhető a mosogatógép, amely kényelmessé és praktikussá teszi a konyhában eltöltött időt. Használatával vizet és energiát spórolhatunk meg, plusz egy pár fogpiszkálót is, hiszen nem kell többé sorsot húzni, ki mosogasson el.

A modern készülékek már képesek a mosási ciklust az edények szennyezettségéhez igazítani, emellett olyan fejlett szárítóprogramokkal rendelkeznek, melyek tovább optimalizálhatják az energiafogyasztást.

Egy átlagos mosogatáskor 0,6-1,5 kWh fogyasztást prognosztizálhatunk. A víz mennyiségét tovább csökkenthetjük az újabb modellekben megtalálható ECO programokkal is. Egyszerű megoldás lehet csupán az, ha akkor indítjuk el gépet, ha teljesen megtöltöttük.

6. helyezett: a szárítógép

A városi lakótérben gyakran előforduló helyhiány, a magasabb páratartalom, a gyakori mosás, vagy akár a kényelem és az időtakarékosság együttese hívta életre a ma már több háztartásban is előforduló szárítógépet. Hátránya, hogy jelentős energiafaló.

Leggyakoribbak a hőszivattyús szárítók, amelyek zárt rendszeren belül keringetik a meleg levegőt a szárítási folyamat során. Fogyasztásuk típusuktól és terheléstől függően 2-4 kWh körül mozog alkalmanként. Ha a megfelelő szárítási programot választjuk és csak teljesen feltöltött állapotban használjuk a készüléket, akkor tovább mérsékelhetjük az energiafogyasztást.

5. helyezett: a világítás

Természetes fény hiányában vagy sötétben a világítást hívhatjuk segítségül. Nem is gondolnánk milyen központi szerepet játszik életünkben. Amellett, hogy megfelelő látási viszonyokat vagy éppen hangulatot teremt, befolyásolja életminőségünket is, sajnos viszont a villanyóránkat is megpörgeti.

A LED-es fényforrások már nagyon elterjedtek a piacon, mivel hosszabb élettartalmúak és energiatakarékosabbak is. Egy átlagos háztartás világítása naponta 1 kWh körül mozog, ami a teljes villamosenergia-fogyasztás 10%-át is jelentheti. Spórolhatunk szabályozható fényerejű lámpákkal, mozgásérzékelőkkel, de a legegyszerűbb, ha lekapcsoljuk a világítást, mikor nincs rá szükségünk. Ha még a megfelelő fényerőre és színhőmérsékletre is odafigyelünk, akkor az energia megtakarítás mellett ideális környezetet is teremthetünk.

4. helyezett: a hűtőszekrény

A hűtőszekrények gondoskodnak ételeink frissen tartásáról és megfelelő tárolásáról. A mai modern darabok már hidegvíz-adagoló és jégkészítő funkciókkal is bírnak. A technológiai fejlődés sokkal energiahatékonyabbá tette a mai modelleket, de mivel éjjel-nappal működés alatt állnak, használatuk jelentős fogyasztást eredményez. Mérettől és típustól függően ez 100 és 400 kWh között változhat.

Csökkenthetjük a fogyasztást, ha kevesebb alkalommal és rövidebb ideig nyitjuk ki a hűtőajtót, ha optimálisan állítjuk be a hőmérsékletet, vagy megfelelően tároljuk az élelmiszereinket.

3. helyezett: a fagyasztó

A fagyasztó használata hosszabb távon biztosítja ételeink minőségi tárolását, gyakorlatilag bármit hosszú időre lefagyaszthatunk, amit csak megkíván a háztartásunk (és a hasunk).
De az állandó készenlétnek és a hidegnek ára van. Ráadásul, ha gyakran nyitogatjuk a fagyasztót, akkor megnő a kompresszor terhelése, többet kell dolgoznia, ami megnöveli az energiafogyasztást. A típustól és a mérettől függően ez 150-500 kWh fogyasztást eredményez.
Az új technológiák azonban ellensúlyozni is tudnak: ilyen a No Frost jegesedést gátló funkció, aminek köszönhetően nem képződik jég, sem pára a fagyasztó belső falain, így elfelejthetjük a teljes leolvasztás vesződségeit, amelyeket a régebbi daraboknál időnként kénytelenek voltunk megejteni. A hőmérséklet eloszlás is egyenletesebb ebben az esetben és az energiafogyasztást is mérsékeltebb.

2. helyezett: az elektromos tűzhely

A tűzhely elengedhetetlen része a konyhának, de hogy milyen típus mellett döntünk, azt sok szempont befolyásolhatja. Ha elektromos megoldást választunk még mindig több lehetőséget kell végig vennünk. A villanytűzhely esetében a sütőrész és a főzőlap is elektromos árammal működik. Az elektromos tűzhelyeknél három típust különböztetjük meg: a vasmagost, a kerámialapost és az indukcióst. A vasmagos fogyasztja a legtöbb energiát, cserébe viszont kedvező az ára. A kerámialapos tűzhely esetében felmelegített fűtőszál segítségével jut el a hő az edényhez. Az indukciós tűzhely mágneses mezőt generál, amely hőt termel közvetlenül az edény alján, energiahatékonyabbak és gyorsabbak, mint a kerámialapos változatok. Ha csökkenteni szeretnénk az eszközök energiaéhségét, akkor alkalmazhatunk rövid előmelegítést vagy fedővel történő főzési módot is.

A régi keringetőszivattyúk az első számú villamosenergia-energiafogyasztók, és ki kell cserélni őket
A régi keringetőszivattyúk az első számú villamosenergia-energiafogyasztók, és ki kell cserélni őket.
Fotó: Panthermedia.net/rtbilder

1. helyezett: a régi keringetőszivattyúk

Listánk első helyére a régi fűtési keringetőszivattyúk kerültek. Ezek a berendezések felelősek a fűtővíz keringetéséért. A fűtési rendszer teljes villamosenergia-fogyasztásának jelentős részét képezik, akár 80%-át is. Sok berendezéssel az a probléma, hogy függetlenül attól, hogy szükség van-e hőre vagy sem, folyamatosan működnek.

A jelenlegi energiaválsággal járó díjemelkedések és a gáz hegemóniájának megszűnésével ismételten a fogyasztók látóterébe kerültek a szivattyúk. Ezzel egyidejűleg annak a mérlegelése is, hogy megvizsgálják a valós számadatokat a modern készülékekkel kapcsolatban.

A régebbi készülékek akár 550-800 kWh között is fogyaszthatnak évente, de már megtalálhatóak az újabb, szabályozható, nagy hatásfokú szivattyúk is, amelyekkel az igényeinkhez tudjuk igazítani a teljesítményüket. Ha lecseréljük régi szivattyúnkat, jelentősen csökkenthetjük az áramfogyasztást, évente akár több tízezer forintot is megtakaríthatunk.

Rangsorolásunk segítségével mérlegelhetik háztartási cikkeik korszerűsítését, vagy új darabok beszerzését, ezáltal csökkenthetik rezsiköltségeiket. Hiszen miért is fizessünk többet a kelleténél, ha emellett még az ökológiai lábnyomunkat is tompíthatjuk?

Energiamegtakarítás szivattyúcserével egyszerűen!

Forrás: Tovább az eredeti tartalomra

Népszerűek a témában

Szabadmezős, talajra telepített napelemes rendszerek: nem ördögtől való megoldások

Napelemes rendszer az elszabaduló energiaárak ellen?

Mit tehetünk túlmelegedés ellen? A beltéri klíma javítása energiahatékony módon

Ez is érdekelhet

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

4K Napelemes megoldás

Pala helyére pala? Tetőfelújítás szép és könnyű anyaggal

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

Nemcsak a cserép, hanem a fólia is fontos az ellenálló tetőhöz

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Talán a legjobb családi jakuzzi a piacon – a VitalSpa ‘Bermuda’ masszázsmedencéje (TÉNYLEG 5 személyes)

Hatékony levegőcsere üzemeltetési költségek nélkül – Szakértői tanácsok szellőztetéshez

Az infravörös mint a legoptimálisabb fő fűtés – központi fűtés

Dizájnos kandallók a hideg estékre

„A tábortűz ihlette” - Fedezze fel a Planika modern design kandallóit!

A külső vagy a belső számít igazán? – A legfontosabb szempontok klímaválasztás során

Helytakarékos megoldás kis otthonokba – Zehnder ComfoAir Flex mennyezetre szerelt szellőztetőegyég

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

A fafűtéses rendszerek előnyei – Kandalló, faelgázosítós kandalló, vízteres és légfűtéses lehetőségek

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Megnyílt a Zehnder új bemutató- és oktatóterme

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban

A Hörmann tippjei az otthoni energiatakarékossághoz

Zöld útra áll az építőipar?

Vegyük kezünkbe a rezsicsökkenetést! Födémszigetelés saját kezűleg

VitalSpa masszázsmedence: fenntartható luxus az otthonában

Miért válasszunk infrafűtést?