Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

10 érv a sugárzó fűtés mellett

A sugárzó fűtés már több, mint száz éve ismert. Ez a kiforrott és bevált technológia világszerte számos kereskedelmi- és középületben szolgálja a bent tartózkodók kényelmét. Sokan mégis új technológiának vélik és idegenkednek tőle, mert előnyeit kevesen ismerik. Most bemutatjuk, hogyan tehetjük modern körülmények között is versenyképessé az egyre inkább teret hódító, új fűtési technológiák mellett.

Íme a legfontosabb és közérthető érvek, melyeket átgondolva megbizonyosodhatunk a sugárzó fűtés előnyeiről.

1. Így működik a sugárzó fűtés

Akár egy napsütéses téli nap: a napsütés nem melegíti fel a levegőt, de mi ennek ellenére melegséget érzünk. A sugárzótestek a Naphoz hasonlóak; a szobában lévő tárgyak „látótávolságában” kell lenniük ahhoz, hogy hatékonyan működjenek.

Mennyezeti sugárzótestekkel fűtve a helyiség levegőjének hőmérséklete alacsonyabb, mint a hagyományos melegítő rendszereknél, de a hő- és komfortérzet mégis ugyanaz. Az eredmény: a belső- és külső hőmérséklet közötti kisebb különbség kevesebb hőveszteséggel jár.

Zehnder mennyezeti sugárzó fűtőtest

2. Energiatakarékosság

Ez a legfontosabb hívószó, melyért szinte az összes fűtési technológia versenyez. Mindegyiknek megvannak a maga hívei és szakértői, akik hirdetik, hogy bizony egyik vagy másik a jobb és energiatakarékosabb. Vegyük górcső alá ebből a szempontból a sugárzó fűtést és végezzünk el egy összehasonlítást.

 • A mennyezeti sugárzótestek csak akkor fűtik a helyiséget, ha be vannak kapcsolva. Közvetlenül, sugárzó hőátadással melegítik a tárgyakat és a helyiségben tartózkodókat. Ennek köszönhető, hogy a hőérzetünk magasabb, mint a levegő hőmérséklete, vagyis ugyanaz az érzékelt hőmérséklet kevesebb energiával érhető el. Azonos érzékelt hőmérséklet eléréséhez 3 °C-kal alacsonyabb léghőmérséklet elegendő a kisebb transzmissziós- és filtrációs veszteségeknek köszönhetően
 • A padlófűtés állandó hőmérsékletet biztosít a helyiségben, csakhogy a nappali- vagy éjszakai kihasználtságot valamint a helyiségben tartózkodók számát nem veszi figyelembe. Előnye, hogy láthatatlan, kellemesen meleg hőérzetet biztosít. A lábaknak viszont túl meleg is lehet, ezért nem ajánlott magas hőmérsékleten üzemeltetni. A jól szigetelő anyagok, mint például egyes szőnyegfajták és parketták illetve a padlón lévő tárgyak, bútorok miatt az átengedett hő mennyisége jelentősen csökken. Ráadásul a padlófűtéses rendszerek esetében a beállított hőmérséklet elérése vagy a rendszer lehűlése sok időbe telik.
 • Split klímákkal, termoventilátorokkal, fan-coilokkal is felmelegíthető a helyiség levegője. A hatásfokot a szoba mérete, a felszerelt egységek száma, a fűtendő helyiség is befolyásolja.

A sugárzó fűtés egyik legfontosabb előnye a fent említett technológiákkal szemben, hogy szinte azonnal melegségérzetet okoz - egységesen, az egész helyiségben, míg a többiek ezt a szintet jóval lassabban érik el, ráadásul ezeknél a rendszereknél a fűtés működését jellemzően az egység közelében érzékeljük, mert a meleg lassabban terjed szét.

3. A sugárzótestek nem radiátorok!

A sugárzótestek nem egyszerűen csak mennyezeten elhelyezett radiátorok, sőt, a sugárzótesteket ne is keverjük össze a radiátorokkal. Fontos, hogy a radiátorok a teljesítményük 80%-át hőáramlással adják át (a hőátadás közvetítőközegen, pl. levegőn keresztül történik), és csak 20%-át sugárzó fűtéssel (tárgyakat és személyeket fűtve).

A radiátor előbb magát, majd a környező levegőt melegíti fel, ezért egy hideg helyiség felmelegítése hosszabb időbe telik. A környezeténél melegebb levegőt a felhajtóerő mindaddig felemeli, amíg a helyiség hőmérséklete egységes nem lesz, és a kívánt hőfokot el nem éri. A sugárzó hőt kizárólag akkor érezhetjük, ha az üzemi hőmérsékletét elért radiátor közelében tartózkodunk.

Zehnder mennyezeti sugárzó fűtőtest

A sugárzótestek olyan tárgyakat melegítenek, amelyek „láthatók” a számukra vagy visszaverődésből elérhetők, és amelyek hőmérséklete alacsonyabb, mint a panelé.

4. Előnyös és gazdaságos hőeloszlás az épületekben. Egészségre gyakorolt hatás

A mennyezeti sugárzópanelek az érintett tárgyakra (pl. padlóra, falakra) és a bent tartózkodó emberekre sugározzák a hőt, így az a helyiség teljes magasságában egyenletesen oszlik el, vagyis az energiafogyasztás is jelentősen alacsonyabb lesz.

A mennyezeti sugárzótestek egyik legfontosabb előnye, hogy tervezésükkor megválasztható a panelek elhelyezése, így a hő közvetlenül a belső térbe irányítható, illetve elkerülhető, hogy a külső falak és a mennyezet túlságosan felmelegedjenek.

Zehnder mennyezeti sugárzó fűtőtest

A melegvizes sugárzóernyők tökéletesen megfelelnek a változó fűtési igényeknek; oda juttatják a hőt, ahol arra éppen szükség van, és hatásuk szinte azonnal érzékelhető.

A sugárzó fűtés esetében nincs állandó légmozgás, így nincsen szálló, keringő por és egyéb szennyezőanyagok sem, mint például penész, baktériumok és vírusok.

5. Sokoldalúság: nem csak fűt, hűt is

Akár lakó-, akár középületek kényelméről van szó, manapság sem a hűtésről, sem a fűtésről nem mondhatunk le. A sugárzótestek sokoldalúak: fűteni és hűteni is lehet velük, sőt a használatuk sokkal költségkímélőbb: kisebb a karbantartási- és szervizigényük, mint a fűtésre és hűtésre is alkalmas légkondicionáló egységeké, de még az üzemeltetés költsége is jóval alacsonyabb, hiszen a gyors reagálásnak köszönhetően a sugárzó fűtést tényleg csak akkor kell beindítani, amikor szükség van rá, míg a többi rendszer esetében a kellemes hőmérséklet elérése több időt vesz igénybe.

Zehnder mennyezeti sugárzó fűtőtest

A sugárzó fűtő- és hűtőpanelek alternatív energiaforrásokkal – geotermikus energiával, hőszivattyúkkal – is működtethetők.

6. Nagyméretű, nagy belmagasságú terekbe különösen előnyös megoldás

A sugárzótestek elsősorban sugárzással fűtenek és csak kisebb mértékben hőátadással. Ezáltal a magas, nagyméretű helyiségeket minimális hőveszteséggel fűtik ki, csak a felületekre bocsátva ki energiát, nem pedig a levegőt közvetlenül felmelegítve. A sugárzótestek kevéssé ismert előnye a meleg padló is, amely gyakran 2-3 °C-kal melegebb a környező levegő hőmérsékleténél.

Zehnder mennyezeti sugárzó fűtőtest

A sugárzó energia a sugárzótest közvetlen látóterében lévő minden tárgyat felmelegít: az összes falat, padlót, mennyezetet, széket, asztalt vagy embert. A felfűtött mennyezet felmelegíti a padlókat és a falakat, míg a meleg padló növeli a mennyezet és a falak hőmérsékletét. A felületekkel érintkező levegő is lassan felmelegszik, ahogyan a hosszú téli időszak után a napsütés is felolvasztja a fagyott talajt és beköszönt a derűs tavasz.

7. Optimalizált tervezés = tökéletes eredmény

Ha a sugárzótestet alacsony mennyezetű helyiségbe szerelik be, figyelmes tervezéssel könnyedén elkerülhetők a kényelmetlen, extrém hőmérsékletek Szem előtt kell tartani, hogy egyetlen nagy sugárzótest magas hőmérsékletű területeket és egyenetlen hőeloszlást okozhat. Fontos itt megjegyezni, hogy egy ilyen rendszer tervezését minden esetben bízzuk szakértőre.
Mivel a sugárzótesteknek csak kis területre van szükségük, alacsonyabb helyiségekben is tökéletesen alkalmazhatók. Az alacsony belmagasságnál alacsony hőmérsékletű panelekkel érhető el a megfelelő belső hőmérséklet.

A sugárzó fűtés nem csak energia-, hanem helytakarékos megoldás is. A tetőszerkezetbe épített sugárzótestek láthatatlanok és lehetővé teszik a rendelkezésre álló padlófelület legjobb kihasználását. Mivel a mennyezet szerkezetének a részei, a modulok lefektetéséhez nem szükséges a padló magasítása. Az alacsonyabb mennyezet sokkal költséghatékonyabb is, ha előnyben részesítjük a szabadon felfüggesztett mennyezeti szigeteket.

Zehnder mennyezeti sugárzó fűtőtest

A legtöbb fűtőpanel el van rejtve a mennyezetbe; laikusként észre sem vesszük, hogy ott vannak. A sugárzótestek csendesek, így kellemes munka- vagy otthoni környezetet biztosítanak. Az egyetlen zaj az általában a gépészeti helyiségben elhelyezett hőtermelő berendezésből (kazán, hőszivattyú) származhat.

Érdeklődöm a Zehnder mennyezeti sugárzó fűtési rendszerei iránt

8. Egyszerű tisztítás, könnyű szabályozás

A sugárzótestek a felületük áttörlésével könnyen tisztán tarthatók.

A hőmérséklet szabályozására általában elegendő egy egyszerű fali termosztát. A háttérben időjárásra érzékeny szabályzó is használható, amellyel a sugárzótest hőmérsékletének beállításakor a külső hőmérsékletet is figyelembe lehet venni.

További energiamegtakarítást érhetünk el, ha minden helyiségben külön termosztátot helyezünk el. Kényelmesebb és takarékosabb megoldás, hiszen ha senki sem tartózkodik a szobában, vagy hűvösebbet szeretnénk, le lehet venni a hőmérsékletet, ezáltal hatékonyabb lesz a zónaszabályozás. A szokásos szobahőmérséklet beállításakor is energiát takaríthatunk meg, mert a sugárzó fűtésnél ezt alacsonyabb levegő hőmérséklettel el lehet érni.

9. Hol alkalmazhatunk sugárzó fűtést?

A Zehnder számos sugárzó fűtési (és hűtési) megoldást kínál, kezdve a különböző stílusoktól és méretektől az eltérő kialakításokon (akusztika) át, a további szolgáltatások (például világítás) beépítéséig. A sugárzó panelek bármely méretű és rendeltetésű épület esetében alkalmazhatók.

Fontos, hogy a sugárzótesteket a mennyezet szerkezetébe építsük-e be, vagy ezek szabadon felfüggesztett szigeteket alkossanak. Mindkettőnek megvan a maga előnye. A döntést befolyásolhatja az épület szerkezete valamint az, hogy új épületről vagy felújításról van-e szó.

10. Összefoglalva a legfontosabb előnyök

Ne feledjük: egy épület fűtése és hűtése során a fő energiamegtakarítási lehetőség a hőátadó rendszer helyes megválasztásában rejlik. A fűtés jövője egyre inkább az alacsony hőmérsékletű megoldások felé mutat. Ezek a rendszerek kevesebb energiát fogyasztanak és az általuk felhasznált energiát nagyon hatékonyan használják fel. A sugárzó hővel működő és kis hőtároló tömegű hőátadó megoldások ideálisak az alacsony hőmérsékletű rendszerekhez. A Zehnder mennyezetre szerelhető fűtési- és hűtési rendszerek tökéletes példái ennek.

 • Hatékony kialakítás, a hő oda jut el, ahol szükség van rá
 • Rugalmas és gyors reagálás a változó hőmérséklet igényekre
 • A hő a megfelelő időben jut el a megfelelő helyre – minimális a veszteség
 • A sugárzótesteket úgy lehet elhelyezni, hogy biztosítsák a helyiségben tartózkodók megfelelő hőérzetét
 • Fűtésre és hűtésre is alkalmazható
 • Költségkímélő üzemeltetés
 • Kis karbantartási igény, könnyű karbantartás / tisztítás
 • Alternatív energiaforrásokkal is használható
 • A sugárzótestek láthatatlanok, nem zavaró elemei az enteriőrnek
 • Csendes működés
 • Jobb légminőség, egészségesebb környezet.

További hasznos információk (PDF)

SZELLŐZTETŐ RENDSZER ÁRKALKULÁTOR

A Zehnder teljes szellőztető rendszereket kínál. Használja kalkulátorunkat, hogy a teljes szellőztető rendszer árra egy előzetes kalkulációt kaphasson!

KALKULÁTOR MEGNYITÁSA

Népszerűek a témában

Radiátor vásárlás: minőségtől az árazásig

Az infravörös mint a legoptimálisabb fő fűtés – központi fűtés

A megfelelő csaptelepek használatával akár 40 százalékkal alacsonyabb lehet az energiafogyasztásunk

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Ne mondjon le a görgős zuhanykabinokról, itt a legújabb generáció

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Legyen fürdőszobája éke ez a modern kiegészítő

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

A külső vagy a belső számít igazán? – A legfontosabb szempontok klímaválasztás során

Helytakarékos megoldás kis otthonokba – Zehnder ComfoAir Flex mennyezetre szerelt szellőztetőegyég

Hőszigetelés ipari kapuval? Így csökkentenek költséget a Hörmann megoldásai

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

A fafűtéses rendszerek előnyei – Kandalló, faelgázosítós kandalló, vízteres és légfűtéses lehetőségek

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Megnyílt a Zehnder új bemutató- és oktatóterme

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban

A Hörmann tippjei az otthoni energiatakarékossághoz