Hirdetés

Tartós tetőfedés kerámia tetőcseréppel

Az ókori kerámia műalkotások gazdag archeológiai leletei tanúskodnak az agyagból égetett termékek időtállóságáról. A technológia azóta csak modernizálódott, de az alapgondolat és az alapanyag ma is a kerámia tetőcserép tartósságát és színállandóságát biztosító természetes anyag, az engób.

Okker, natúr piros, téglavörös, bordós, barnás és más földszínek a természet színei. Ha kerámia tetőcserépre gondolunk, elsősorban ezek, a természet hangulatát idéző színek jutnak eszünkbe. Nem véletlenül.
A kerámia tetőcserepek, így a Lentiben gyártott Creaton sajtolt és préselt, hagyományos méretű és formavilágú, illetve a modern, mega méretű cserepek színvilága sem valamiféle, a felületükre kerülő festéknek köszönhető. A kerámia tetőcserepek tartós színe alapanyaga, az agyag minőségétől, színétől és az alapanyaghoz kevert természetes anyagokkal az égetés során kialakított kémiai kötéseitől, valamint a felületére kerülő engób, azaz földfesték anyagától és színétől függ.
Az építkezés vagy csak a ház egyes, jelentősebb szerkezeti eleme, mint például a tető cseréje költséges vállalkozás, ezért jogos igény, hogy az elkészült beruházás hosszú távon tartós legyen. Ha tetőtér-beépítésre, tetőfelújítására adjuk fejünket vagy új családi házunk tetőfedő anyaga ügyében kell döntést hozzunk, nem csupán szép és természetes, de tartós és gazdaságos megoldás a kerámia tetőcserép.

Tartós tetőfedés kerámia tetőcseréppel

Mit jelent a tető tartóssága?

Ne károsítsák az időjárás hatásai, ne szennyeződjön el könnyen, ne támadhassa meg gomba és más élősködő, és persze sokáig olyan színű legyen, amilyennek megálmodtuk és megépíttettük. Ezek jogos igények a minőségi tetőfedő anyaggal szemben. Ha kerámia tetőcserép mellett döntünk, ezek közül egyikről sem kell lemondanunk, mert jó részükről ugyanis a gyártás során a kerámia tetőcserép felületébe égő természetes anyag, az engób gondoskodik.

Tartós tetőfedés kerámia tetőcseréppel

Engób: több ezer éve a tartós kerámia felület titka

Az engób nem festék, hanem természetes anyag, finom úgynevezett agyagiszap, amellyel a fazekasok már több ezer éve a durvább agyagból készített agyagárukat még nyers állapotukban leöntötték, hogy a tárgy szebb színű és finomabb felületű legyen. Akkor még nem tudták, illetve nem volt tudományosan bizonyított, hogy ennek köszönhetően az edények nem csupán szebbek, de tartósabbak is lesznek. A muzeális kerámiák között számos engóbozott kerámia edény található így joggal remélhetjük, hogy engóbozott cserepek hasonlóan tartósak, mint a több 10 vagy 100 évvel ezelőtt készült kerámiák.

Tartós tetőfedés kerámia tetőcseréppel

A tetőcserépbe égő védelem

Tévhit, hogy az engób olyan felületi „festék” vagy kezelő anyag, amely zord időjárásnak vagy külső hatásoknak „köszönhetően” sérül vagy leválik. Ennek gyártástechnológiai „titka”, hogy az engóbnak mind a szárításkor, mind az égetéskor egyformán kell összehúzódnia az agyaggal, amelyből a tárgy készül, így gyakorlatilag beleég a felületbe, a tetőcserép felületébe, égő védelemmé válik. Így az engób nem a felület, hanem maga a cserép.

Nem varázslat, csak egy kis kémia

Az agyagban a legfontosabb színező elem a vas, ami az agyag égetési folyamata során stabil és inaktív kémiai vegyületté alakul. A vegyület és ezzel együtt annak színe megváltoztatásához olyan erős szerekre van szükség, amelyek normál esetben a természetben, egyetlen épület környezetében nem fordulnak elő. Nem kezdheti ki aó víz, gyenge savak vagy légköri környezeti hatások, mint a napfény vagy a levegő oxigénje. Az égetési folyamat során a már egyébként is inaktív úgynevezett hematit pigment tartósan a kerámia tetőcserépbe kerül be, beleég, valójában nem felületet képez, hanem a cserép részévé válik úgy, hogy egyfajta védelmet, védőpajzsot épít fel a környezeti hatások ellen.

2012051Tartós tetőfedés kerámia tetőcseréppel

Ahol a felület „felületi kezelés” eredménye

A kerámia cseréppel ellentétben a nem természetes anyagból készülő termékeknél (műanyagoknál) kialakuló védőköpeny nem olyan hatásos. A műanyagokat ugyan védik az úgy nevezett UV-stabilizátorok a napsugárzás ellen, azonban ezen anyagoknak korlátozott az élettartamuk.
És a válasz ismét a kémiai folyamatokban rejlik. A kémiai kötések ezen fajtái ugyanis kevésbé stabilak, mint a kerámia cserepek esetén keletkezők. A műanyag környezeti hatások által kiváltott elöregedésének közismert megjelenési formái, mint törékenység (ridegség) vagy fakulás, ezen kötések napfény okozta károsodására vezethetők vissza.

  • Tény, hogy a kerámia tetőcserép színe alapanyaga, az agyag paramétereitől függ.
  • Tény, hogy a kerámia tetőcserép felülete akár több évtizedig is változatlanul szép, változatlan színű, nem fakul, nem mohásodik, nem kopik meg.
  • Tény, hogy a kerámia tetőcserép felülete tartós. Akár évtizedeken át.

Nem véletlenül.

További információ 

Tartós tetőfedés kerámia tetőcseréppel

 | 
Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Tetőcsere, tetőfelújítás, napelem – Ezekre ad pénzt az állam

Új tető állami támogatással

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Cseregyanús tetőtéri ablakok – ROTO akció

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Beköszöntött a levegőt tisztító tetők korszaka

A csillagok nem csak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg az új Star tetőcserepeket!

Ha virágzó kertet és kényelmes kertészkedést szeretnénk, válasszunk megfelelő öntözőrendszert!

Masszív épületszerkezet költséghatékonyan, rekordidő alatt - Ytong Vasalt Pallós építési rendszer

Hajdúszoboszlón épül a világ egyik legmodernebb betoncserépgyára

Két Superbrands díjat is nyert a Terrán

Új hővisszanyerős szellőztetők a Zehndertől: friss levegő, egészséges otthon

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

Vásárlási listák
További vásárlási listák