Hirdetés

Fényszennyezés

A túlzott éjszakai világítás, a fényszennyezés amellett, hogy zavarja éjszakai nyugalmunkat és az alváshiány károsítja egészségünket, a madarak és a rovarok pusztulását is okozhatja.

Az új OTÉK-ban a fenntarthatósági szempontok között már szerepel a fényszennyezés is, a kormányrendelet többek közt kimondja, csökkenteni kell a környezetszennyezést a káros anyagok kibocsátásának, a víz- fény- és zajszennyezés mérséklésével.

Káros fények
Akkor beszélünk fényszennyezésről, ha ott is van világítás, ahol nincs rá szükség. Ez pedig sok kellemetlenséget, kárt okoz. A hálószobába bejutva zavarja az alvást, a kóros alváshiány pedig egészségkárosodást okoz. A fényszennyezés közvetlenül és a légkörben lévő részecskéken szóródva közvetve is deríti az égboltot, ez káros hatással van az állatokra. Megzavarja a madarak és az éjszakai rovarok biológiai óráját, így a pusztulásukhoz is vezet, ezzel pedig kárt szenved a táplálkozási lánc, végső soron, mi magunk. De a csillagászok munkáját is megnehezíti a fényszennyezés. Növeli az energiafogyasztást, ezzel együtt a szén-dioxid-kibocsátást, és költségeinket is. Így tehát számos oka van annak, hogy a fényszennyezés csökkentésére kell törekednünk.

Világítás
A közvilágításra kevéssé van kihatásunk, bár meg van a módja annak is, hogy nyomást gyakoroljunk az önkormányzatokra. Viszont saját házunk kivilágításának mértékét már mi határozzuk meg. A világítással annyit kell elérnünk, hogy a megvilágítás szintje, egyenletessége, káprázásmentessége elég a személyek és vagyontárgyak biztonságához, és segítse a biztonságos közlekedést.

Fényszennyezés

Takarékosan
Az első szempont, amit meg kell fontolnunk, hogy ne világítsunk fölöslegesen. Vonatkozik ez a dekorációs kivilágításra, ám ha mégis ragaszkodik valaki például a karácsonyi világításhoz, azt akkor sem kell egész éjszaka bekapcsolva hagyni, este 10 órakor ajánlott kikapcsolni.
Csökkenteni ajánlott a megvilágítási szintet is, tehát egyrészt a lámpák számát, másrészt azok teljesítményét. Egyrészt csak oda tegyünk lámpát, ahova feltétlenül kell, például a bejárathoz, másrészt mozgásérzékelővel kellene üzemeltetni, hogy feleslegesen ne világítson. Utcai közvilágítás esetében ez úgy néz ki, hogy gyéren lakott területen vagy csak minden második világítson, vagy itt is mozgásérzékelővel kell ellátni a lámpákat.

Fontos még a fény iránya is, egyrészt kerülni kell a sík (kétdimenziós) világítást – különösen a világos homlokzatok esetében, nehogy a rovarok csapdába kerüljenek a visszatükrözés folytán. Ha ez a típusú világítás elkerülhetetlen, lehetőleg akkor is óvakodni kell a fehér vagy kékes fényt. A világítást a legjobb felülről lefelé kialakítani, ezzel elkerülve az égbolt felé irányuló fénysugarakat. Tömör lámpatesteket ajánlott használni, hogy a rovarok ne juthassanak bele, és ott ne égjenek meg vagy csapdába esve ne pusztuljanak éhen.


Alvászavarok
Az éjszakai fényszennyezés csökkentheti a napi ritmus fenntartásában alapvető szerepet játszó melatonin termelését. Így zavart szenvedhet a belső biológiai óránk működése, és álmatlanság alakulhat ki. A melatoninszint csökkenése az emlőrák kialakulásának kockázatát is fokozhatja.
A tartós alvászavar számos betegség kockázatát növeli, így például az éjszakai vérnyomás megnő, ami hosszú távon szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. A tartós alváshiányban szenvedők esetében nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási valószínűsége is. Az öt órát meg nem haladó alvásidő fokozott zsírlerakódást okozhat, kóros elhízás alakulhat ki, ez pedig újabb betegségek forrása lehet..

Rovarok
Az éjjeli rovarok tájékozódásához a hold vagy a csillagok UV-fénye szükséges, de az időbeli ciklusok – a nap vagy a hold állása – is szerepet játszanak: óraként szolgálnak a szaporodás, a nyugalmi és ébrenléti fázisok összehangolásához. A mesterséges világítótestek a rovarokat tömegesen ejtik csapdába. Szabályszerű porszívóhatás történik, hatásuk minden éjjel aktív, repülő rovarra kimutatható. A rovarokra leselkedő veszély több tényezőből áll, a közvetlen ütközés főleg a gyorsan repülő rovarokat öli meg. A lámpák hője elsősorban a kicsik számára jelent veszélyt, némelyek pedig a fényforrásra koncentrálva éhes ellenségeik könnyű prédájává válnak. Emellett a lámpatest körüli röpködés fölösleges energiaveszteséget jelent; ebbe is sokuk belepusztul, ami főleg a rövid életűeknél a fajfenntartás szempontjából is gondot jelent. A rovarpopulációk csökkenésének messzire ható következményei lehetnek. A táplálkozási lánc fontos tagjaiként vagy a virágok beporzóiként a rovarok nélkülözhetetlen ökológiai szerepet játszanak.

Madarak
A magasan lévő fényforrások (világítótornyok, felhőkarcolók) pedig a költöző madarak számára jelentenek előre fel nem mérhető veszélyt. A kápráztatás miatt nem veszik észre az akadályokat, és gyakran közvetlenül a fényforrásnak repülnek. A nagy fényerősségű fényforrások, az eget pásztázó fényvetők miatt elsősorban a követő vándormadarak – kacsák, seregélyek, pacsirták vagy poszáták – tévesztenek utat. Az állatok belső órája is átáll, sok madár korábban kezd el énekelni, sőt még a hormonháztartásuk is felborul. Összefoglalva tehát: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a természet- és tájvédelem szempontjaira.

Forrás: Holux.hu, Nasa, Egészségtükör

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

A CSOK bővítésének következményei: telek és ingatlan ár növekedés

Cikkünkből megtudhatja, milyen mértékű ingatlan és telek ár változásra lehet számítani az ország egyes területein a nagy keresletnek köszönhetően.

Kicsi házak, nagyszerű megoldások

A következőkben bemutatott kisméretű lakóházak ugyan csekély négyzetméterrel bírnak, de annál több hasznos funkcióval rendelkeznek. Lássuk csak, mi mindenre képes egy ilyen miniotthon!

Anglikán templomból káprázatos lakóház

Fogadjunk, hogy egy templom lakóházzá alakítása kevés ember fejében fordult meg! Pedig arról már többször meggyőződhettünk, hogy a merész ötletek és azok megvalósítása, rendszerint különleges és egyedi végeredményt szül. Íme, egy remek példa.

Hőszigetelés és környezetvédelem

Bármivel is szigeteljük házunkat, mindenképpen védjük a környezetet – ha kevesebbet fűtünk, kisebb lesz házunk káros szén-dioxid kibocsátása. Igazán zöldek azonban akkor lehetünk, ha még a burkolóanyagot is körültekintően választjuk meg.

13 tipp az otthoni víztakarékossághoz

Sok vizet használni nemcsak költséges, de barátságtalan dolog is a környezettel szemben. Ha mindannyian megtesszük a magunk részét, és takarékoskodunk az erőforrásainkkal, akkor élhető bolygót hagyunk majd unokáinkra. 

Mit kell tudni a napelemekről?

A villamos energiára, az áramra fordított költség – rezsicsökkentés ide vagy oda – még mindig jelentős tétele egy háztartás havi költségvetésének. Környezetünkre a legkevésbé káros, ha az áramot a kimeríthetetlen napenergiából nyerjük napelemmel.

Újra változik a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat

Újabb változás várható a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló rendeletben és a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzatban. Ezek a változások az ingatlanok tulajdonosait érintik.