Fényszennyezés

A túlzott éjszakai világítás, a fényszennyezés amellett, hogy zavarja éjszakai nyugalmunkat és az alváshiány károsítja egészségünket, a madarak és a rovarok pusztulását is okozhatja.

Az új OTÉK-ban a fenntarthatósági szempontok között már szerepel a fényszennyezés is, a kormányrendelet többek közt kimondja, csökkenteni kell a környezetszennyezést a káros anyagok kibocsátásának, a víz- fény- és zajszennyezés mérséklésével.

Káros fények
Akkor beszélünk fényszennyezésről, ha ott is van világítás, ahol nincs rá szükség. Ez pedig sok kellemetlenséget, kárt okoz. A hálószobába bejutva zavarja az alvást, a kóros alváshiány pedig egészségkárosodást okoz. A fényszennyezés közvetlenül és a légkörben lévő részecskéken szóródva közvetve is deríti az égboltot, ez káros hatással van az állatokra. Megzavarja a madarak és az éjszakai rovarok biológiai óráját, így a pusztulásukhoz is vezet, ezzel pedig kárt szenved a táplálkozási lánc, végső soron, mi magunk. De a csillagászok munkáját is megnehezíti a fényszennyezés. Növeli az energiafogyasztást, ezzel együtt a szén-dioxid-kibocsátást, és költségeinket is. Így tehát számos oka van annak, hogy a fényszennyezés csökkentésére kell törekednünk.

Világítás
A közvilágításra kevéssé van kihatásunk, bár meg van a módja annak is, hogy nyomást gyakoroljunk az önkormányzatokra. Viszont saját házunk kivilágításának mértékét már mi határozzuk meg. A világítással annyit kell elérnünk, hogy a megvilágítás szintje, egyenletessége, káprázásmentessége elég a személyek és vagyontárgyak biztonságához, és segítse a biztonságos közlekedést.

Fényszennyezés

Takarékosan
Az első szempont, amit meg kell fontolnunk, hogy ne világítsunk fölöslegesen. Vonatkozik ez a dekorációs kivilágításra, ám ha mégis ragaszkodik valaki például a karácsonyi világításhoz, azt akkor sem kell egész éjszaka bekapcsolva hagyni, este 10 órakor ajánlott kikapcsolni.
Csökkenteni ajánlott a megvilágítási szintet is, tehát egyrészt a lámpák számát, másrészt azok teljesítményét. Egyrészt csak oda tegyünk lámpát, ahova feltétlenül kell, például a bejárathoz, másrészt mozgásérzékelővel kellene üzemeltetni, hogy feleslegesen ne világítson. Utcai közvilágítás esetében ez úgy néz ki, hogy gyéren lakott területen vagy csak minden második világítson, vagy itt is mozgásérzékelővel kell ellátni a lámpákat.

Fontos még a fény iránya is, egyrészt kerülni kell a sík (kétdimenziós) világítást – különösen a világos homlokzatok esetében, nehogy a rovarok csapdába kerüljenek a visszatükrözés folytán. Ha ez a típusú világítás elkerülhetetlen, lehetőleg akkor is óvakodni kell a fehér vagy kékes fényt. A világítást a legjobb felülről lefelé kialakítani, ezzel elkerülve az égbolt felé irányuló fénysugarakat. Tömör lámpatesteket ajánlott használni, hogy a rovarok ne juthassanak bele, és ott ne égjenek meg vagy csapdába esve ne pusztuljanak éhen.


Alvászavarok
Az éjszakai fényszennyezés csökkentheti a napi ritmus fenntartásában alapvető szerepet játszó melatonin termelését. Így zavart szenvedhet a belső biológiai óránk működése, és álmatlanság alakulhat ki. A melatoninszint csökkenése az emlőrák kialakulásának kockázatát is fokozhatja.
A tartós alvászavar számos betegség kockázatát növeli, így például az éjszakai vérnyomás megnő, ami hosszú távon szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. A tartós alváshiányban szenvedők esetében nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási valószínűsége is. Az öt órát meg nem haladó alvásidő fokozott zsírlerakódást okozhat, kóros elhízás alakulhat ki, ez pedig újabb betegségek forrása lehet..

Rovarok
Az éjjeli rovarok tájékozódásához a hold vagy a csillagok UV-fénye szükséges, de az időbeli ciklusok – a nap vagy a hold állása – is szerepet játszanak: óraként szolgálnak a szaporodás, a nyugalmi és ébrenléti fázisok összehangolásához. A mesterséges világítótestek a rovarokat tömegesen ejtik csapdába. Szabályszerű porszívóhatás történik, hatásuk minden éjjel aktív, repülő rovarra kimutatható. A rovarokra leselkedő veszély több tényezőből áll, a közvetlen ütközés főleg a gyorsan repülő rovarokat öli meg. A lámpák hője elsősorban a kicsik számára jelent veszélyt, némelyek pedig a fényforrásra koncentrálva éhes ellenségeik könnyű prédájává válnak. Emellett a lámpatest körüli röpködés fölösleges energiaveszteséget jelent; ebbe is sokuk belepusztul, ami főleg a rövid életűeknél a fajfenntartás szempontjából is gondot jelent. A rovarpopulációk csökkenésének messzire ható következményei lehetnek. A táplálkozási lánc fontos tagjaiként vagy a virágok beporzóiként a rovarok nélkülözhetetlen ökológiai szerepet játszanak.

Madarak
A magasan lévő fényforrások (világítótornyok, felhőkarcolók) pedig a költöző madarak számára jelentenek előre fel nem mérhető veszélyt. A kápráztatás miatt nem veszik észre az akadályokat, és gyakran közvetlenül a fényforrásnak repülnek. A nagy fényerősségű fényforrások, az eget pásztázó fényvetők miatt elsősorban a követő vándormadarak – kacsák, seregélyek, pacsirták vagy poszáták – tévesztenek utat. Az állatok belső órája is átáll, sok madár korábban kezd el énekelni, sőt még a hormonháztartásuk is felborul. Összefoglalva tehát: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a természet- és tájvédelem szempontjaira.

Forrás: Holux.hu, Nasa, Egészségtükör

Kapcsolódó cikkek

Világítástervezés átgondoltan – első lépések

Mi sem természetesebb annál, mint amikor sötétedni kezd, megszokott mozdulattal kapcsoljuk fel a villanyt. Nem mindegy azonban, hová és mennyi lámpát helyezünk el a lakásban, és melyiknek milyen szerepet szánunk.

Nem csak a kandeláber lehet kerti lámpa – Ismerkedjünk a kültéri világítással!

A kerti lámpák nem kizárólag a világítási rendszerünk részét képezik, hanem esztétikai szempontból is rendkívül fontos helyet foglalnak el egy gondosan megtervezett otthon részeként.  A kerti világítás nyári estéken, amikor a hőmérséklet visszaesik, jó szolgálatot tesz.

A kültéri lámpák világa – Kerti világítás az alapoktól

Természetesen a kerti lámpa mindenki nagy kedvence, hiszen sokan vágynak rá, hogy házuk környéke este is mutatós vagy jól látható legyen, és ez a kültéri világítási rendszerekkel, valamint némi kreativitással könnyen megvalósíthatóvá válik.

Hőszigetelés és környezetvédelem

Bármivel is szigeteljük házunkat, mindenképpen védjük a környezetet – ha kevesebbet fűtünk, kisebb lesz házunk káros szén-dioxid kibocsátása. Igazán zöldek azonban akkor lehetünk, ha még a burkolóanyagot is körültekintően választjuk meg.

13 tipp az otthoni víztakarékossághoz

Sok vizet használni nemcsak költséges, de barátságtalan dolog is a környezettel szemben. Ha mindannyian megtesszük a magunk részét, és takarékoskodunk az erőforrásainkkal, akkor élhető bolygót hagyunk majd unokáinkra. 

Mit kell tudni a napelemekről?

A villamos energiára, az áramra fordított költség – rezsicsökkentés ide vagy oda – még mindig jelentős tétele egy háztartás havi költségvetésének. Környezetünkre a legkevésbé káros, ha az áramot a kimeríthetetlen napenergiából nyerjük napelemmel.

Újra változik a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat

Újabb változás várható a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló rendeletben és a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzatban. Ezek a változások az ingatlanok tulajdonosait érintik.

A térkő tavaszi tisztítása, felújítása

A növényápolás mellett a tavaszi kerti munkák része a díszburkolat, a térkő felújítása, gondozása. Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni a lerakott térburkolatban, akkor szenteljünk időt a térkövek rendszeres karbantartására.

Földházak

Földházak a földréteggel fedett épületek, előnyeik közé tartozik az energiatakarékos a fenntartásuk, hogy belső klímájuk állandó, és beolvadnak a természetes környezetbe.

Önnek ajánljuk