Hirdetés

Víz, víz, tiszta víz, ha nem tiszta… akkor szürkevíz

Földünk édes víz készletei rohamosan fogynak. Közben pedig az egyre szélsőségesebb időjárás miatt hol aszállyal, hol pedig árvízzel küzdünk. És ahelyett, hogy takarékoskodnánk a vízzel még a vécét is ivóvízzel öblítjük, pedig erre a célra és locsolásra használhatnánk szürkevizet is.

A háztartásokban keletkező szennyvizet két csoportba sorolhatjuk:

  • a tisztálkodásból és a mosásból származó kevéssé szennyezettet szürkevíznek,
  • a mosogatásból és a vécéből eredőt pedig feketevíznek nevezzük.

A szürkevízben vegyszerek találhatók, amíg a feketevíz kórokozókkal és zsiradékkal szennyezett. A szürkevizet tisztítás után vécéöblítésre, esetleg mosásra és locsolásra lehet még fölhasználni. Magyarországon a háztartásokban átlagosan 150 liter vizet használunk fejenként és naponta, ennek legalább harmadát megtakaríthatnánk, ha a szürkevizet újrahasználnánk. Ez pedig a takarékosság mellett környezetvédelmi szempontból is jelentős mennyiség.

szürkevíz

A szürkevíz hasznosítására több mód is adódik. Példánkban bemutatjuk, hogy egy családi házban miként lehet ezt megoldani. Már a tervezés, építés során el kell dönteni, hogy hasznosítani kívánják a szürkevizet, mert nem kettő, hanem három vízvezetékre van szükség. A mosdásra, fürdésre, zuhanyozásra használt vizet egy nagy tartályban összegyűjtik, amelyben a rendszer szűri, tisztítja, csírátlanítja a vizet. Ezt vezetik a harmadik csőrendszerbe, ezt a szürkevizet mosásra és vécéöblítésre használják. A már újra fel nem használható vizet a vécékből, a konyhából és a mosógépből biológiai szennyvíztisztítóba kell vezetni. Ha a tartályban nem lenne elég szürkevíz, akkor azt esővízgyűjtő ciszternából lehet pótolni.

De van olyan megoldás is, amikor tiszta vízzel mosnak, és az ott keletkező szürke szennyvizet locsolásra használják föl. Mivel a szürkevíz hasznosítása veszélyesebb, mint az esővízé, ezért körültekintően kell eljárni a felhasználása során. Nem megfelelő kezelés esetén a szürkevíz kellemetlen szagokat áraszthat, fertőzés forrása lehet, és károkat okozhat a kertben. Ezek oka lehet, ha széklettel szennyezett ruhát mosnak, vagy ha sok mosószert, öblítőt, sampont, szappant, vagy hajfestéket használnak. Ezért ajánlott biológiai úton lebomló háztartási mosó-, tisztító- és kozmetikai szereket használni.

szürkevíz

A különféle vegyszerek közül nagyobb mennyiségben a foszfor, nitrogén, valamint a nátrium-, kalcium-, kálium- és magnéziumsók, továbbá a klór okozhatnak gondot, ha locsolásra használják a szürkevizet, mert megváltoztathatják a talaj kémiai állapotát. Bár a foszfor és nitrogén fontos növényi tápanyagok, azonban túlzott mértékben már károsak, akárcsak a különféle sók. A klór nagyobb mennyiségben a talajba kerülve tönkreteheti annak mikroflóráját azzal, hogy minden mikroorganizmust, még a jótékony hatásút is, elpusztít. De nem ajánlott locsolásra használni olyan szürkevizet sem, amely veszélyes anyagokkal, így például festékkel, olajjal szennyezett ruha mosásából származik.

Kezeletlen – mechanikusan szűrt és egy napnál nem tovább tárolt – szürkevizet legfeljebb a talaj felszíne alatti szivárogtatásos locsolásra szabad felhasználni. Hagyományos locsolás esetén a vízben levő esetleges kórokozók a vízcseppekről vagy a nyersen fogyasztott növényekről a szervezetbe jutva, illetve a tárolótartályban elszaporodva betegségeket okozhatnak.

szürkevíz

A szürkevíz fertőtlenítése történhet klór-, illetve jódtartalmú fertőtlenítőszerekkel, ultraibolya fénnyel vagy ózonnal. A lakosság számára inkább az előbbiek érhetők el, amíg nagyobb fogyasztók megengedhetik maguknak az utóbbiakat is. A klórtartalmú fertőtlenítőszerek olcsók, könnyen beszerezhetők, viszont a klór a növények és a talaj mikroorganizmusai számára mérgező, továbbá a szerves anyagokkal könnyen reakcióba lép. A jódtartalmú fertőtlenítőszerek sokkal drágábbak, viszont a jód kevesebb szerves anyaggal lép reakcióba – azonban a talajba kerülve szintén fertőtleníti azt. A szürkevíz esetén megfelelnek az uszodák fertőtlenítésére használt fertőtlenítőszerek.

szürkevíz

Az ultraibolya fénnyel, illetve ózonnal történő fertőtlenítés a szükséges berendezések miatt, nagyobb beruházást igényelnek, így alkalmazásuk nagy mennyiségű szürkevíz kezelése esetén éri csak meg – viszont használatuk kevesebb emberi beavatkozást igényel, és a szürkevíz összetételét sem változtatja meg, ezért kevésbé kell félni attól, hogy a locsolás tönkreteszi a talajt és a növényeket.
A szürkevizet inkább pázsit, dísznövények, mint emberi fogyasztásra szánt haszonnövények locsolására célszerű használni.

Dr. Berecz Tibor, Timaffy Lilla

Kapcsolódó cikkek
Használjunk esővizet, amikor csak lehet
Gyűjtsünk esővizet!

Képek forrása: borealwater.com, lifestyleclotheslines-blog.com, greywater.com, en.wikipedia.org

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák