Víz, víz, tiszta víz, ha nem tiszta… akkor szürkevíz

Földünk édes víz készletei rohamosan fogynak. Közben pedig az egyre szélsőségesebb időjárás miatt hol aszállyal, hol pedig árvízzel küzdünk. És ahelyett, hogy takarékoskodnánk a vízzel még a vécét is ivóvízzel öblítjük, pedig erre a célra és locsolásra használhatnánk szürkevizet is.

A háztartásokban keletkező szennyvizet két csoportba sorolhatjuk:

  • a tisztálkodásból és a mosásból származó kevéssé szennyezettet szürkevíznek,
  • a mosogatásból és a vécéből eredőt pedig feketevíznek nevezzük.

A szürkevízben vegyszerek találhatók, amíg a feketevíz kórokozókkal és zsiradékkal szennyezett. A szürkevizet tisztítás után vécéöblítésre, esetleg mosásra és locsolásra lehet még fölhasználni. Magyarországon a háztartásokban átlagosan 150 liter vizet használunk fejenként és naponta, ennek legalább harmadát megtakaríthatnánk, ha a szürkevizet újrahasználnánk. Ez pedig a takarékosság mellett környezetvédelmi szempontból is jelentős mennyiség.

szürkevíz

A szürkevíz hasznosítására több mód is adódik. Példánkban bemutatjuk, hogy egy családi házban miként lehet ezt megoldani. Már a tervezés, építés során el kell dönteni, hogy hasznosítani kívánják a szürkevizet, mert nem kettő, hanem három vízvezetékre van szükség. A mosdásra, fürdésre, zuhanyozásra használt vizet egy nagy tartályban összegyűjtik, amelyben a rendszer szűri, tisztítja, csírátlanítja a vizet. Ezt vezetik a harmadik csőrendszerbe, ezt a szürkevizet mosásra és vécéöblítésre használják. A már újra fel nem használható vizet a vécékből, a konyhából és a mosógépből biológiai szennyvíztisztítóba kell vezetni. Ha a tartályban nem lenne elég szürkevíz, akkor azt esővízgyűjtő ciszternából lehet pótolni.

De van olyan megoldás is, amikor tiszta vízzel mosnak, és az ott keletkező szürke szennyvizet locsolásra használják föl. Mivel a szürkevíz hasznosítása veszélyesebb, mint az esővízé, ezért körültekintően kell eljárni a felhasználása során. Nem megfelelő kezelés esetén a szürkevíz kellemetlen szagokat áraszthat, fertőzés forrása lehet, és károkat okozhat a kertben. Ezek oka lehet, ha széklettel szennyezett ruhát mosnak, vagy ha sok mosószert, öblítőt, sampont, szappant, vagy hajfestéket használnak. Ezért ajánlott biológiai úton lebomló háztartási mosó-, tisztító- és kozmetikai szereket használni.

szürkevíz

A különféle vegyszerek közül nagyobb mennyiségben a foszfor, nitrogén, valamint a nátrium-, kalcium-, kálium- és magnéziumsók, továbbá a klór okozhatnak gondot, ha locsolásra használják a szürkevizet, mert megváltoztathatják a talaj kémiai állapotát. Bár a foszfor és nitrogén fontos növényi tápanyagok, azonban túlzott mértékben már károsak, akárcsak a különféle sók. A klór nagyobb mennyiségben a talajba kerülve tönkreteheti annak mikroflóráját azzal, hogy minden mikroorganizmust, még a jótékony hatásút is, elpusztít. De nem ajánlott locsolásra használni olyan szürkevizet sem, amely veszélyes anyagokkal, így például festékkel, olajjal szennyezett ruha mosásából származik.

Kezeletlen – mechanikusan szűrt és egy napnál nem tovább tárolt – szürkevizet legfeljebb a talaj felszíne alatti szivárogtatásos locsolásra szabad felhasználni. Hagyományos locsolás esetén a vízben levő esetleges kórokozók a vízcseppekről vagy a nyersen fogyasztott növényekről a szervezetbe jutva, illetve a tárolótartályban elszaporodva betegségeket okozhatnak.

szürkevíz

A szürkevíz fertőtlenítése történhet klór-, illetve jódtartalmú fertőtlenítőszerekkel, ultraibolya fénnyel vagy ózonnal. A lakosság számára inkább az előbbiek érhetők el, amíg nagyobb fogyasztók megengedhetik maguknak az utóbbiakat is. A klórtartalmú fertőtlenítőszerek olcsók, könnyen beszerezhetők, viszont a klór a növények és a talaj mikroorganizmusai számára mérgező, továbbá a szerves anyagokkal könnyen reakcióba lép. A jódtartalmú fertőtlenítőszerek sokkal drágábbak, viszont a jód kevesebb szerves anyaggal lép reakcióba – azonban a talajba kerülve szintén fertőtleníti azt. A szürkevíz esetén megfelelnek az uszodák fertőtlenítésére használt fertőtlenítőszerek.

szürkevíz

Az ultraibolya fénnyel, illetve ózonnal történő fertőtlenítés a szükséges berendezések miatt, nagyobb beruházást igényelnek, így alkalmazásuk nagy mennyiségű szürkevíz kezelése esetén éri csak meg – viszont használatuk kevesebb emberi beavatkozást igényel, és a szürkevíz összetételét sem változtatja meg, ezért kevésbé kell félni attól, hogy a locsolás tönkreteszi a talajt és a növényeket.
A szürkevizet inkább pázsit, dísznövények, mint emberi fogyasztásra szánt haszonnövények locsolására célszerű használni.

Dr. Berecz Tibor, Timaffy Lilla

Kapcsolódó cikkek
Használjunk esővizet, amikor csak lehet
Gyűjtsünk esővizet!

Képek forrása: borealwater.com, lifestyleclotheslines-blog.com, greywater.com, en.wikipedia.org

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

A lakásokkal szemben egyre nagyobb kereslet mutatkozik a házakra

A korábban nagy népszerűségnek örvendő lakások kezdik elveszteni a varázserejüket. Persze még mindig vannak olyanok, akik szívesebben alakítják ki otthonukat egy lakásban, mint egy házban, de egyre többet vannak azok, akik a házakat részesítik előnyben. Az Ingatlannet.hu utánajárt minek köszönhető a változás.

Hőszigetelés és környezetvédelem

Bármivel is szigeteljük házunkat, mindenképpen védjük a környezetet – ha kevesebbet fűtünk, kisebb lesz házunk káros szén-dioxid kibocsátása. Igazán zöldek azonban akkor lehetünk, ha még a burkolóanyagot is körültekintően választjuk meg.

13 tipp az otthoni víztakarékossághoz

Sok vizet használni nemcsak költséges, de barátságtalan dolog is a környezettel szemben. Ha mindannyian megtesszük a magunk részét, és takarékoskodunk az erőforrásainkkal, akkor élhető bolygót hagyunk majd unokáinkra. 

Mit kell tudni a napelemekről?

A villamos energiára, az áramra fordított költség – rezsicsökkentés ide vagy oda – még mindig jelentős tétele egy háztartás havi költségvetésének. Környezetünkre a legkevésbé káros, ha az áramot a kimeríthetetlen napenergiából nyerjük napelemmel.

Újra változik a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat

Újabb változás várható a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló rendeletben és a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzatban. Ezek a változások az ingatlanok tulajdonosait érintik.

A térkő tavaszi tisztítása, felújítása

A növényápolás mellett a tavaszi kerti munkák része a díszburkolat, a térkő felújítása, gondozása. Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni a lerakott térburkolatban, akkor szenteljünk időt a térkövek rendszeres karbantartására.

Földházak

Földházak a földréteggel fedett épületek, előnyeik közé tartozik az energiatakarékos a fenntartásuk, hogy belső klímájuk állandó, és beolvadnak a természetes környezetbe.

Fák a háztetőkön és a teraszokon Bejrútban

Az ókor hét csodájának egyike, Szemirámisz babiloni függőkertje ihlette meg Wassim Melki bejrúti építészt, aki a libanoni fővárost szeretné élhetőbbé, szebbé és egészségesebbé varázsolni.

Szempontok a kémény kiválasztásához

Milyen az ideális kémény? Érdemes alaposan körülnézni a kémény kiválasztása előtt építkezés, felújítás, fűtéskorszerűsítés vagy épp tetőtér-beépítés során. A készkémény, elemes kémény, szerelt kémény mára általánossá vált, mivel számos előnnyel bír a falazott kényekhez viszonyítva.