Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Használjunk esővizet, amikor csak lehet

Napjainkban egyre több hangsúlyt kap az energiatakarékosság és ezzel együtt a különféle zöld programok. Nem véletlenül, hiszen a föld természetes forrásai lassan kiapadnak. Azonban mi magunk is tudunk tenni azért, hogy ezt a folyamatot lelassítsuk.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Az esővíz kincset ér

A tiszta ivóvíztartalékok a talajvíz szennyeződésének növekedésével egyre jobban csökkennek, az ivóvíz-felhasználás azonban a népességnövekedéssel együtt emelkedik. Ráadásul a háztartások szinte minden vízigényes feladatra csapvizet, azaz ivóvizet használnak. Nagyon fontos tehát, hogy egyrészt csökkentsük a felhasznált mennyiséget, másrészt pedig bizonyos feladatokhoz új vízforrásokat is bevonjunk a használatba.

Ilyen másodlagos vízforrás lehet az esővíz, amelynek gyűjtési és tárolási módjait egy korábbi cikkünkben hosszabban taglaltuk. Szerencsére mára sokan élnek a lehetőséggel és nem árt tudni, hogy bizony a takarékoskodás mellett számos egyéb hasznuk is származhat egy jól megtervezett esővíz gyűjtő rendszer telepítéséből. Nézzük tehát, hogy mire is lehet felhasználni az összegyűjtött vizet.

20110804_esoviz_gyujtes_03

Az esővíz felhasználásának lehetőségei

1. Mosás

Az ivóvíz Magyarország nagyobb részén meglehetősen kemény, ezért mosógépeink védelmében érdemesebb lenne lágyvizet, azaz  esővizet használni, a különféle vízlágyítók helyett. Így még a vasalás is könnyebb lesz. Az esővíz pedig - tekintve, hogy lágyabb - nem csak, hogy hátráltatja a vízkőképzősét, hanem sokkal jobban is habzik, így mosópor költségeiből is meg lehet takarítani egy keveset.

20110804_esoviz_gyujtes_13

2. Takarítás

Mind épületen belüli, mind épületen kívüli takarítási munkákra fölösleges ivóvíz tisztaságú vizet használni. A tisztított csapadékvíz ide is megfelelő. Autómosáshoz, ablaktisztításhoz, sőt akár mosogatáshoz is ajánlott az esővíz.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

3. Öntözés

A kerttel rendelkező háztartások számára a meleg időszakban megterhelő lehet a locsolással járó kiadás. Sokan saját kutak kialakításában látják a probléma megoldását, azonban a növények számára élettanilag sokkal előnyösebb, ha csapadékvizet használunk. Ez a megoldás könnyen megvalósítható és ideális alternatívát jelent.

20110804_esoviz_gyujtes_14

4. Vécé-öblítés:

Óriás pazarlás, amikor a vécé öblítésére használjuk a drága ivóvizet. Alternatívaként ebben az esetben is a csapadékvíz vagy a kútvíz jöhet szóba, de az előbbieknél egyszerűbb megoldást kínál a mosdóvíz, azaz a szürkevíz hasznosítása.  Érdekesség, hogy a vécé-öblítéseknél lehet a legtöbbet megtakarítani, mert a vízfogyasztás közel egyharmadát ez teszi ki a háztartásokban. Ha a vécét kikötjük a tisztavízhálózatról, nem csak a számlánk lesz kisebb, de kevesebb gondunk lesz a vízkővel is.

WC öblités esővízzel

Összességében  a csapadékvíz felhasználásával a vezetékes vízfogyasztás körülbelül a felére mérsékelhető. Ilyen csapadékgazdálkodási módszerrel mind a háztartások, mind pedig az önkormányzatok és az üzemeltető közművállalatok költségeket takarítanak meg. A csapadékvíz-hasznosítása révén nem csupán a közműves ivóvíz felhasználása csökkenthető, de késleltethető, illetve csökkenthető a csapadékvíz lefolyása is, és ezáltal a belterületi elöntési kockázat is kisebb lesz.