Hirdetés

Használjunk esővizet, amikor csak lehet

Napjainkban egyre több hangsúlyt kap az energiatakarékosság és ezzel együtt a különféle zöld programok. Nem véletlenül, hiszen a föld természetes forrásai lassan kiapadnak. Azonban mi magunk is tudunk tenni azért, hogy ezt a folyamatot lelassítsuk.

Az esővíz kincset ér

A tiszta ivóvíztartalékok a talajvíz szennyeződésének növekedésével egyre jobban csökkennek, az ivóvíz-felhasználás azonban a népességnövekedéssel együtt emelkedik. Ráadásul a háztartások szinte minden vízigényes feladatra csapvizet, azaz ivóvizet használnak. Nagyon fontos tehát, hogy egyrészt csökkentsük a felhasznált mennyiséget, másrészt pedig bizonyos feladatokhoz új vízforrásokat is bevonjunk a használatba.

Ilyen másodlagos vízforrás lehet az esővíz, amelynek gyűjtési és tárolási módjait egy korábbi cikkünkben hosszabban taglaltuk. Szerencsére mára sokan élnek a lehetőséggel és nem árt tudni, hogy bizony a takarékoskodás mellett számos egyéb hasznuk is származhat egy jól megtervezett esővíz gyűjtő rendszer telepítéséből. Nézzük tehát, hogy mire is lehet felhasználni az összegyűjtött vizet.

20110804_esoviz_gyujtes_03

Az esővíz felhasználásának lehetőségei

1. Mosás

Az ivóvíz Magyarország nagyobb részén meglehetősen kemény, ezért mosógépeink védelmében érdemesebb lenne lágyvizet, azaz  esővizet használni, a különféle vízlágyítók helyett. Így még a vasalás is könnyebb lesz. Az esővíz pedig - tekintve, hogy lágyabb - nem csak, hogy hátráltatja a vízkőképzősét, hanem sokkal jobban is habzik, így mosópor költségeiből is meg lehet takarítani egy keveset.

20110804_esoviz_gyujtes_13

2. Takarítás

Mind épületen belüli, mind épületen kívüli takarítási munkákra fölösleges ivóvíz tisztaságú vizet használni. A tisztított csapadékvíz ide is megfelelő. Autómosáshoz, ablaktisztításhoz, sőt akár mosogatáshoz is ajánlott az esővíz.

3. Öntözés

A kerttel rendelkező háztartások számára a meleg időszakban megterhelő lehet a locsolással járó kiadás. Sokan saját kutak kialakításában látják a probléma megoldását, azonban a növények számára élettanilag sokkal előnyösebb, ha csapadékvizet használunk. Ez a megoldás könnyen megvalósítható és ideális alternatívát jelent.

20110804_esoviz_gyujtes_14

4. Vécé-öblítés:

Óriás pazarlás, amikor a vécé öblítésére használjuk a drága ivóvizet. Alternatívaként ebben az esetben is a csapadékvíz vagy a kútvíz jöhet szóba, de az előbbieknél egyszerűbb megoldást kínál a mosdóvíz, azaz a szürkevíz hasznosítása.  Érdekesség, hogy a vécé-öblítéseknél lehet a legtöbbet megtakarítani, mert a vízfogyasztás közel egyharmadát ez teszi ki a háztartásokban. Ha a vécét kikötjük a tisztavízhálózatról, nem csak a számlánk lesz kisebb, de kevesebb gondunk lesz a vízkővel is.

WC öblités esővízzel

Összességében  a csapadékvíz felhasználásával a vezetékes vízfogyasztás körülbelül a felére mérsékelhető. Ilyen csapadékgazdálkodási módszerrel mind a háztartások, mind pedig az önkormányzatok és az üzemeltető közművállalatok költségeket takarítanak meg. A csapadékvíz-hasznosítása révén nem csupán a közműves ivóvíz felhasználása csökkenthető, de késleltethető, illetve csökkenthető a csapadékvíz lefolyása is, és ezáltal a belterületi elöntési kockázat is kisebb lesz.

Kapcsolódó cikkek

Így takarékoskodjunk az öntözővízzel

A túl sok víz használata nemcsak költséges, de pazarló is a környezettel szemben. Ha mindannyian takarékoskodunk erőforrásainkkal, akkor élhető bolygót hagyunk majd unokáinkra. Íme, néhány hasznos ötlet.

Hőszigetelés és környezetvédelem

Bármivel is szigeteljük házunkat, mindenképpen védjük a környezetet – ha kevesebbet fűtünk, kisebb lesz házunk káros szén-dioxid kibocsátása. Igazán zöldek azonban akkor lehetünk, ha még a burkolóanyagot is körültekintően választjuk meg.

13 tipp az otthoni víztakarékossághoz

Sok vizet használni nemcsak költséges, de barátságtalan dolog is a környezettel szemben. Ha mindannyian megtesszük a magunk részét, és takarékoskodunk az erőforrásainkkal, akkor élhető bolygót hagyunk majd unokáinkra. 

Mit kell tudni a napelemekről?

A villamos energiára, az áramra fordított költség – rezsicsökkentés ide vagy oda – még mindig jelentős tétele egy háztartás havi költségvetésének. Környezetünkre a legkevésbé káros, ha az áramot a kimeríthetetlen napenergiából nyerjük napelemmel.

Nyárvégi kerti munkák

Az augusztus a kiskertben nemcsak a betakarítás és az őszre való felkészülés jellemzi, ilyenkor aktuális a késői vetés is, hogy a téli hónapokban még mindig friss zöldség kerüljön az asztalunkra.

Fák a háztetőkön és a teraszokon Bejrútban

Az ókor hét csodájának egyike, Szemirámisz babiloni függőkertje ihlette meg Wassim Melki bejrúti építészt, aki a libanoni fővárost szeretné élhetőbbé, szebbé és egészségesebbé varázsolni.

Az év legzöldebb kertje

Környezetbarát kertművelés, növénytermesztés és megújuló energiaforrások használata – ezek alapfeltételek voltak „Az év környezetbarát kertje” versenyben. A nyertes Szilágyi Alice lett, aki az egész kertet saját kezével gondozza.

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

Kínában egyre többet foglalkoznak a nagyvárosi lét hátrányainak csökkentésével, ennek egyik módja a tetőkeretek, zöldtetők, zöldfalak építése.

Szélkerék, szélturbina

A szélmalomtól az áramot termelő vízszintes vagy függőleges tengelyű szélkerékig egyenes út vezetett. Ma már városi környezetbe is telepítenek szélkereket, ilyet tanyákon sőt Budapesten is láthatunk.