Hirdetés

Megéri-e napelemet telepíteni?

Villamos energiát sokféle módon állítanak elő napjainkban, ezek túlnyomó többsége káros hatással van környezetünkre, sőt egészségünkre is. A legtöbb villamos energia forrása nem újul meg, így hamarosan kimerül Földünk hagyományos energiakészlete. Ezek az okok kényszerítenek majd bennünket arra, hogy már ne csak az árát nézzük a napelemeknek. Bár a kutatásoknak és a tömegtermelésnek köszönhetően a napelemek ára csökken.

Kristályos napelem

Vékonyrétegű napelem

A napelem a Napból érkező fényt alakítja villamos energiává. Azonban ma hazánk legnagyobb villamos erőművei atomenergián vagy szénen alapulnak. Az atomenergia – bár gyakran nevezik „tiszta energiának” – veszélyeire Fukushima óta a politikusok is kezdenek odafigyelni. Pártolói szívesen megfeledkeznek a hozzá felhasznált urán bányászata során okozott egészségügyi és környezeti károkról is, mivel ezek viszonylag kevés embert és szűk teret érintenek. Az uránkészletek sem végtelenek, azok is kimerülőben vannak. Azonban egy atomerőműben történt baleset, már jóval szélesebb kört érint, akár egész földrészeket is károsíthat. A kiégett fűtőanyag tárolása pedig még távol van a végleges megoldástól, itt több tízezer évre kiható kérdésről van szó. A döntéshozók pedig legfeljebb a következő választásokig néznek előre.

Napelem

A szén alapú erőművek szintén egészség és környezetkárosítók. A szén pedig egyre fogy.
Áramtermelésre még használnak kőolajszármazékokat és földgázt is. Azonban ezek készlete is kimerülőben van, és igazából annyi területen van rájuk szükség, hogy kár ezeket áramtermelésre elpazarolni. Amúgy importból származnak, az áruk pedig egyre magasabb.

Szóval maradnak a megújulók. Ezek közül most nézzük a napelemeket.

Napelemfa az ausztriai Gleisdorfban

Melyiket

A napelem a Napból érkező fényt alakítja villamos energiává. Ma főként kéttípusú napelemet gyártank: a kristályosat és a vékonyrétegűt. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai is. A ma használt napelemek körülbelül 80–20 százalékban oszlanak meg a kristályos napelem javára.

Az egyik ellenvetés a napelemekkel szemben, hogy az előállításukhoz sok energiát használnak föl. Azonban ha a teljes energiamérleget nézzük, tehát a gyártás mellett figyelembe vesszük még a szállítási költségeket és a kiöregedett napelem újrahasznosítását is, akkor a kristályos napelem 5–7 év alatt állítja elő a befektetett energiát (élettartama 20–30 év). A vékonyrétegű napelem esetében pedig 3–6 év ez az időszak, bár ennek élettartama valamivel rövidebb 20–25 év.

Gond még, hogy viszont a vékonyrétegű napelem gyártása során nem környezetbarát anyagokat is használnak. Azonban a technológia fejlődik, és mint már említettük ez legfeljebb 20 százalékát érinti a napelemeknek.

Napelemes parkolóóra

Teljesítmény

Nem mindegy, hogy mennyi áramot termel a napelem, erre számos vizsgálatot végeztek. A napelemek teljesítménye nem állandó, függ a napszaktól, évszaktól, földrajzi helytől. Általánosságban elmondható, hogy hazánkban a két típus teljesítménye éves szinten kiegyenlített, lényeges különbséget nem találunk.
Már készült kalkulátor a teljesítmény kiszámításához.

Meg kell jegyezni, hogy a sivatagban, Dél-Európában, Ausztráliában inkább a vékonyrétegű napelem termel többet.

Naperőmű

Átalakítás

A napelem egyenáramot termel, mi azonban váltóáramot használunk, ezért szükség van egy átalakítóra, amelyet inverternek neveznek.

Az elektromos energia tárolása

A napelem az elektromos áramot napközben termeli, a legtöbbet dél körül, mi pedig főleg este használunk áramot, amikor viszont nem termel a napelem. Így tehát szükség van az áram tárolására. Ha amúgy is van vezetékes áramunk, akkor ez egy egyszerű feladat. A termelt áramot napközben betápláljuk a hálózatba, majd, amikor szükség van rá, fölhasználjuk. Ehhez egy úgynevezett ad-vesz villanyórára van szükség, amely mindkét irányban tud működni. Fizetni csak a különbözetet kell. Az, hogy mennyit számol a szolgáltató az átvett áramért függ attól is, mennyit termel a rendszer.

Más a helyzet, ha valaki a tanyáját szeretné ellátni árammal, a szigetszerű üzemeltetés esetén akkumulátorokat kell használnia. Ezek ára, élettartama sok mindentől függ. A hagyományos, megbízható ólomakkumulátorok általában 3–5 évig bírják. Ez jelentősen megnöveli a rendszer árát, de ha csak ez a megoldás van, akkor nincs mit tenni, ezt kell megvásárolni.
Fejlesztenék még más típusú akkumulátorokat is, de ezek egyelőre még nem terjedtek el tömegesen. Azonban a technika mai rohamos fejlődése mellett nem tudni, mi lesz pár év múlva.

Kristályos napelem
Ennek alapja nagytisztaságú homok, amelyből szilícium kristályt állítanak elő, ezeket pedig vékony szeletekre vágják (napelem cellák). A cellákat alapra helyezik, vezetővel összekötik, végül edzett üveggel fedik le, hogy ellenálljanak az időjárás viszontagságainak.

Vékonyrétegű napelem
Fő eltérés a két megoldás között, hogy ennél vagy 100-szor vékonyabb a szilícium réteg, mint a kristályosnál. A gyártás során szilícium gőz csapódik le a hordozó anyagra. Szendvicsszerkezete is eltér a másikétól.

Forrás: napelemek.blog.hu
Képek: wikipedia.org, siemens.com

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

Napelem, napkollektor - Hogyan válasszunk megújuló energiaforrást? Tudnivalók a telepítéshez

A jó napelem, napkollektor rendszer kiépítéséhez néhány alapvető fogalommal tisztában kell lennünk ahhoz, hogy ne járjunk pórul sem a választásnál, sem pedig a szerelésnél.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Tetőrendszerek, energiahatékonyság és tetődivat - Körkép a Bramac tetőcserepek világából

Ha tetőcserepekről van szó, sokunknak a Bramac neve jut elsőként eszébe – nem véletlenül. A világ legnagyobb, hazánkban több évtizede jelenlévő tetőfedőanyag gyártó vállalata mind technikai újításait, mind pedig trenddiktáló szerepét tekintve a “leg-ek” kategória egyik éllovasa.

Fedezze a tető a lakás energiaszükségletét!

Véges energiakészleteink arra figyelmeztetnek, hogy egyre sürgősebbé váltak a megújuló energiák hasznosítása. A Bramac Napelem Rendszerei a Nap erejét használva állítanak elő energiát, amely egy családi ház szükségleteit is képes fedezni.