Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Csökkentsük a vízömlés okozta károkat rádiós vízérzékelővel!

Lehetünk bármennyire körültekintőek, sajnos történhetnek otthonunkba kivédhetetlen, kárt okozó események. Ezek közül az egyik legkellemetlenebb a súlyos következményekkel járó vízkár. A Paradox WD1 rádiós vízérzékelő, ha teljesen elhárítani nem is tudja, de legalább az első pillanattól kezdve érzékeli a bajt és azonnal riasztja a lakás tulajdonosát.

Mit értünk vízkár alatt?

A lakásunkat elöntő víz, a felázott padló és falak, a hosszadalmas és költséges helyreállítás, valamint a biztósítói ügyintézés a legtöbbünk rémálmaiban szerepel. A vízkárnak, az ingatlanban megjelenő nagyobb mennyiségű víznek számos oka lehet, de a leggyakoribbak a csőtörés / dugulás a lakásunkban, vagy a szomszédos lakásban, a mosógép vagy a mosgatógép meghibásodása, beázás egy rossz nyílászárón keresztül. A következmények jellemzően a melegburkolatok, a fabútorok súlyos károsodása. A padló vagy falburkolat teljes cseréje költséges és sok munkával jár, de a szeretett bútoraink cseréje legalább ennyire fájdalmas. Extrém esetben a felázott burkolat még a válaszfalakat, főfalakat is képes szétfeszíteni, jelentős szerkezeti kárt okozva ezzel.

Paradox WD1 rádiós vízérzékelő

Megtörtént a baj. Mit tehetünk? Megoldás, a Paradox WD1 vízérzékelő

Természetesen a legfontosabb a megelőzés, de sajnos az események rajtunk kívül álló okok miatt is bekövezhetnek. A következő lépés tehát az érzékelés kialakítása: ha bekövetkezik a káresemény, legalább azonnal tudjunk róla. Ezért alkalmazunk a betörések ellen nyitás- és mozgásérzékelőt, tűzkár esetére füst- és hőérzékelőt, illetve vízkárhoz vízérzékelőt.
A kis méretű, valamint a rádiós jelzésátvitel miatt könnyen és gyorsan telepíthető vízérzékelőt a lehetséges kárforrások közelébe ajánlott elhelyezni, így gyorsan detektálja a problémát.

A vízérzékelő legjobb helye:

  • Szaniterek
  • Mosó- és mosagatógépek
  • Gépészeti helyiségek
  • Radiátorok
  • Fűtéscsövek toldó és hőtágulási pontjai
  • Kazán és túlfolyó

Fontos, hogy egy vízérzékelő a kiegészítő szondájával két közeli pontot is védhet.

ÉRDEKLŐDÖM A PARADOX WD1 RÁDIÓS VÍZÉRZÉKLŐ IRÁNT

Hogyan jelez a vízérzékelő?

Ez az érzékelőtípus a riasztó hatástalanított állapotában is dolgozik, így függetlenül a jelenlétünktől vagy a riasztó állapotától, a rendszer működik.

Az értesítés módja többféle lehet:

  • PUSH értesítés,
  • sms,
  • hanghívás,
  • távfelügyeleti értesítés (ha az ingatlan védelmét felügyeleti szolgáltató látja el). Ezek a cégek is többféleképpen reagálhatnak: értesíthetik az összes kontaktszemélyt, járőrt is küldhetnek, akár olyan jogosultsággal, hogy átvizsgálhatják az ingatlant, így cselekvően csökkenthetik a káresemény hatásait.

A Paradox WD1-es rádiós érzékelője az érzékelő szondák segítségével minden olyan folyadékot érzékel, ami érinti a szondákat és elektromos vezetőképessége van (szinte minden folyadék, különösen a víz). Ezt az érzékelést rádiójel formájában képes közölni a Paradox riasztóközponttal, mely programozásának megfelelően képes kezelni a jelzést.

A gyors reagáláson múlik minden – A Paradox WD1 azonnal beavatkozik

Káresemény esetén a jelszó a gyorsaság. A kár mértéke kizárlóag ezen múlik. A tapasztalatok alapján azonban, az érzékelés és a hatékony beavatkozás között akár órák is eltelhetnek, hiszen nem biztos, hogy azonnal a helyszínre tudunk menni, vagy a távfelügyelet embere rögtön ott van, esetleg értesíteni tudunk egy szomszédot, aki a segítségünkre lehet.

Paradox WD1 rádiós vízérzékelő

A Paradox WD1 rádiós vízérzékelő leghasznosabb tulajdonsága, hogy a jelzés érzékelésének hatására beavatkozásra is képes, mégpedig vezérlőkimenetek segítségével, gyakorlatilag a jelzés fogadása után azonnal.

Ezt az azonnali kimenetvezérlést többféleképpen is használhatjuk a káresemény hatásainak csökkentésére: elektromos szeleppel vagy szelepekkel elzárhatjuk a bejövő vizet, leereszthetjük a fűtőrendszer hálózatát, miközben leállítjuk a kazánt, a gépészeti helyiségben szivattyút indíthatunk, a balesetek elkerülése végett áramtalaníthatunk (kivéve a beavatkozó alrendszereket), stb.

Több érzékelőt használva a beavatkozás is szelektív lehet, korlátozva a beavatkozást az érzékelő jelzése alapján. Ennek egy irodában vagy üzemben van jelentőssége, ahol például teljes áramtalanítás helyett csak az érzékelési területen érintett áramköröket kapcsoljuk le, így nem sérülnek az üzemben lévő, más területen működő gépek, számítógépek. S bár valószínűleg minden kárt elhárítani nem lehet, de csökkenthetjük, illetve minimalizálhatjuk a káresemény hatásait.

Paradox WD1 rádiós vízérzékelő

Ehhez mindössze a WD1-es érzékelőre (és ES1 nevű kiegészítőjére), valamint egy Paradox riasztóra rádiós vevőegységgel és megfelelő számú vezérelhető kimenettel lesz szükségünk. Már kialakított struktúra mellé akár kiegészítésként is telepíthető. „Egy ilyen rendszer kialakításának költsége töredéke annak, mint amit egy káresemény okozhat, így akár tervezéskor, építéskor, akár már kész ingatlanba utólag is ajánlom” – mondja Gyigor Tamás a Paradox szakembere.

ÉRDEKLŐDÖM A PARADOX RIASZTÓK IRÁNT