Hirdetés

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Ma már olyan komoly légtisztító készülékek kaphatók, melyekkel a virágporon és a háziporon kívül a füst, szmog, kipufogógázok, benzingőz, a szagokat okozó vegyületek, atkák, gombaspórák, baktériumok, sőt, a vírusok jelentős része is kiszűrhető a levegőből.

Szilágyi László a Víz-, gáz-, fűtéstechnika és hűtő-, klíma-, légtechnika szaklap kiadóvezetője elmondta, hogy bár nyugodt lelkiismerettel egyik gyártó sem meri kijelenteni, hogy a berendezése megöli a koronavírust, a fertőzés kockázata csökkenthető. „A lakóhelyiségeket, illetve azokat a közületi helyiségeket, melyeket egyszerre több ember is látogat, célszerű rendszeresen szellőztetni, mert ezáltal nagyságrendekkel csökken a tovább fertőzések esélye. A hagyományos, kézi szellőztetéssel viszont jelentős hőenergiaveszteséggel, így megnövekedett fűtési költséggel kell számolnunk” – fejtette ki a kiadóvezető. „Modern, úgynevezett hőcserélős központi szellőztető rendszer kiépítésével már otthonainkban is komfortos és energiatakarékos szellőztetés biztosítható, ami sok betegség megelőzésre is alkalmas.”

A modern épületekkel, lakóházakkal szemben egyre inkább elvárt, hogy hőcserélős központi szellőztető rendszerrel ellátottak legyenek
A modern épületekkel, lakóházakkal szemben egyre inkább elvárt, hogy hőcserélős központi szellőztető rendszerrel ellátottak legyenek

A szellőzés fontossága leggyakrabban a penész vagy a szén-monoxid-mérgezések megelőzése kapcsán kerül reflektorfénybe, pedig számos olyan szennyezőanyag van, amely a levegőminőségen keresztül hatással van egészségünkre. Tény, hogy a rendszeres szellőztetés alapvetően fontos nemcsak a megfelelő komfortérzethez, de az egészségünk megóvása érdekében is. Pollenszezonban az arra érzékenyek, járványok idején a legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára alapvető a helyiségek levegőtisztasága. Ha a szellőztetés nem megoldható, vagy nem elég, hatékony légtisztító berendezéseket használhatunk.

A komplex légtisztítókban többfokozatú szűrőrendszer található. Íme a legismertebb műszaki megoldások:

  • Az előszűrő mechanikus tisztítást végez, porszemcséket és szilárd szennyeződéseket köt meg, tartalmazhat HEPA szűrőt és/vagy aktívszénszűrőt is.
  • Az ionizátor a szűrőn áthaladó levegőben ionokat, azaz (pozitív) elektromos töltésű részecskéket állít elő, amelyek egy ellenkező (negatív) töltésű felülethez tapadnak (elektrosztatikus vonzás), így eltávolíthatók.
  • A titán-apatit fotokatalitikus szűrő kémiai módszerrel hatástalanítja a biológiailag aktív mikroorganizmusokat (baktériumok, vírusok, pollenek, gombaspórák stb.)

Fontos, hogy bár a gyártók a berendezéseket egyes vírusok roncsolásával és elpusztításával is kínálják, ezek elsősorban megelőzési céllal javasoltak.

Helyiségeink levegőjének a páratartalom is fontos paramétere. Ha túl magas a relatív páratartalom, penészesedés várható, fülledt, nyomott levegőt érzékelünk. Ha túl kevés, szemszárazság, irritáció lép fel, alvászavarok tapasztalhatók. A 40-60% közötti relatív nedvességtartalom az ideális, 30% alatt és 70% felett problémássá válhat a helyzet.

A modern légkezelő berendezések – akár beépített, akár mobil kivitelben – képesek a levegő páratartalmának szabályozására is, ha kell, szárítanak, ha kell, párásítanak.

„Nem a koronavírus vagy az influenza ellen, hanem azok megelőzése végett, komfort és energetikai előnyei miatt célszerű a modern otthonainkat már levegőszűrővel és központi szellőzéssel ellátni.” – összegzi Szilágyi László.

HEPA szűrő: nagy hatékonyságú részecskeszűrő (high-efficiency particulate air). A kiszűrhető legkisebb részecskeméret alapján több hatékonyságfokozatban gyártják, a leghatékonyabb HEPA szűrők a 0,3 mikron átmérőjű részecskék 99 %-át is képesek csapdába ejteni. Összehasonlításul: az emberi hajszál átmérője 50–100 mikron, a füstben lévő koromszemcsék 2,5–10 mikron méretűek.

Titán-apatit fotokatalitikus szűrő: működése a hidroxilgyökök agresszív oxidációs hatásán alapul. Egy titán-apatit katalizátor felületén ultraibolya fény hatására a levegőben lévő vízpára H2O molekulái hidroxilgyökökre, hidroxid ionokra (OH) bomlanak. Ezek az ún. szabadgyökök kémiailag igen agresszívek, oxidálják a szerves (szénalapú) molekulákat, kémiai kötéseiket megbontva ártalmatlan anyagokká alakítják őket. Különböző gyártók más-más fantázianévvel látják el a készülékeikbe épített, fotokatalitikus alapon működő technológiai megoldásaikat.

Forrás: VGF&HKL

Kapcsolódó cikkek

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

Hővisszanyerős szellőztető: életre szóló befektetés az egészségbe

Ha folyamatosan friss és megfelelő hőmérsékletű levegőt szeretnénk az otthonunkba, ezt legmegbízhatóbban a hővisszanyerős szellőztető képes szavatolni - nyilatkozta a homeinfo.hu-nak Hajnal Ferenc, a szereld magad épületgépészeti rendszereket - hővisszanyerős szellőztető és hőszivattyús fűtés/hűtés – forgalmazó EasyKit Kft. társalapítója. A szakember beszélt arról is, hogy a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer egyszerre csökkenti a rezsinket, és javítja az életminőségünket. Az EasyKit Kft. által forgalmazott hővisszanyerős szellőztető a legjobb minősítéssel rendelkezik a hazai piacon.

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

A tartós nyári forróság előtt érdemes egy rövid szemlét tartani a légkondicionálók piacán. Vajon találunk-e olyan készüléket, mely egyszerre hatékony, energiatakarékos, netán még tetszetős is? A válaszunk: igen.

Energiatakarékos szellőztetés = egészség és életminőség

A szellőztetés fontosabb annál, minthogy azt higgyük, az ablakok nyitogatása megfelelően biztosítja a friss levegőt otthonunkban. A nyílászárók, illetve a hőszigetelések fejlődésével a friss levegő egyre nehezebben jut a lakótérbe, az állott belső levegő nem távozik onnan, az optimálistól eltérő páratartalom pedig megbetegedéseket okozhat.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Pollenmentes lakás hővisszanyerős szellőzéssel

A tavasznak nem csak a madárcsicsergés és a napsütés a velejárója, hanem a rengeteg ember életét megkeserítő pollen is. Ha ablakot nyitunk, a friss levegővel együtt a polleneket és az utca zaját, porát is beengedjük. Hővisszanyerős szellőztető megoldásokkal úgy jutunk folyamatosan szűrt friss levegőhöz, hogy az ablak zárva marad. Nincs zaj, nincs por, nincs pollen, mégis van friss levegő.

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek: friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Ahogy egyre inkább elszigeteljük magunkat a külső környezettől, úgy feledkezünk meg a belső komfort egyik alapvető eleméről, a szükséges friss levegőről. Ennek energiatakarékos és hatékony pótlását ma a legmodernebb hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel érhetjük el.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.