Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Ma már olyan komoly légtisztító készülékek kaphatók, melyekkel a virágporon és a háziporon kívül a füst, szmog, kipufogógázok, benzingőz, a szagokat okozó vegyületek, atkák, gombaspórák, baktériumok, sőt, a vírusok jelentős része is kiszűrhető a levegőből.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Szilágyi László a Víz-, gáz-, fűtéstechnika és hűtő-, klíma-, légtechnika szaklap kiadóvezetője elmondta, hogy bár nyugodt lelkiismerettel egyik gyártó sem meri kijelenteni, hogy a berendezése megöli a koronavírust, a fertőzés kockázata csökkenthető. „A lakóhelyiségeket, illetve azokat a közületi helyiségeket, melyeket egyszerre több ember is látogat, célszerű rendszeresen szellőztetni, mert ezáltal nagyságrendekkel csökken a tovább fertőzések esélye. A hagyományos, kézi szellőztetéssel viszont jelentős hőenergiaveszteséggel, így megnövekedett fűtési költséggel kell számolnunk” – fejtette ki a kiadóvezető. „Modern, úgynevezett hőcserélős központi szellőztető rendszer kiépítésével már otthonainkban is komfortos és energiatakarékos szellőztetés biztosítható, ami sok betegség megelőzésre is alkalmas.”

A modern épületekkel, lakóházakkal szemben egyre inkább elvárt, hogy hőcserélős központi szellőztető rendszerrel ellátottak legyenek
A modern épületekkel, lakóházakkal szemben egyre inkább elvárt, hogy hőcserélős központi szellőztető rendszerrel ellátottak legyenek

A szellőzés fontossága leggyakrabban a penész vagy a szén-monoxid-mérgezések megelőzése kapcsán kerül reflektorfénybe, pedig számos olyan szennyezőanyag van, amely a levegőminőségen keresztül hatással van egészségünkre. Tény, hogy a rendszeres szellőztetés alapvetően fontos nemcsak a megfelelő komfortérzethez, de az egészségünk megóvása érdekében is. Pollenszezonban az arra érzékenyek, járványok idején a legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára alapvető a helyiségek levegőtisztasága. Ha a szellőztetés nem megoldható, vagy nem elég, hatékony légtisztító berendezéseket használhatunk.

A komplex légtisztítókban többfokozatú szűrőrendszer található. Íme a legismertebb műszaki megoldások:

  • Az előszűrő mechanikus tisztítást végez, porszemcséket és szilárd szennyeződéseket köt meg, tartalmazhat HEPA szűrőt és/vagy aktívszénszűrőt is.
  • Az ionizátor a szűrőn áthaladó levegőben ionokat, azaz (pozitív) elektromos töltésű részecskéket állít elő, amelyek egy ellenkező (negatív) töltésű felülethez tapadnak (elektrosztatikus vonzás), így eltávolíthatók.
  • A titán-apatit fotokatalitikus szűrő kémiai módszerrel hatástalanítja a biológiailag aktív mikroorganizmusokat (baktériumok, vírusok, pollenek, gombaspórák stb.)

Fontos, hogy bár a gyártók a berendezéseket egyes vírusok roncsolásával és elpusztításával is kínálják, ezek elsősorban megelőzési céllal javasoltak.

Helyiségeink levegőjének a páratartalom is fontos paramétere. Ha túl magas a relatív páratartalom, penészesedés várható, fülledt, nyomott levegőt érzékelünk. Ha túl kevés, szemszárazság, irritáció lép fel, alvászavarok tapasztalhatók. A 40-60% közötti relatív nedvességtartalom az ideális, 30% alatt és 70% felett problémássá válhat a helyzet.

A modern légkezelő berendezések – akár beépített, akár mobil kivitelben – képesek a levegő páratartalmának szabályozására is, ha kell, szárítanak, ha kell, párásítanak.

„Nem a koronavírus vagy az influenza ellen, hanem azok megelőzése végett, komfort és energetikai előnyei miatt célszerű a modern otthonainkat már levegőszűrővel és központi szellőzéssel ellátni.” – összegzi Szilágyi László.

HEPA szűrő: nagy hatékonyságú részecskeszűrő (high-efficiency particulate air). A kiszűrhető legkisebb részecskeméret alapján több hatékonyságfokozatban gyártják, a leghatékonyabb HEPA szűrők a 0,3 mikron átmérőjű részecskék 99 %-át is képesek csapdába ejteni. Összehasonlításul: az emberi hajszál átmérője 50–100 mikron, a füstben lévő koromszemcsék 2,5–10 mikron méretűek.

Titán-apatit fotokatalitikus szűrő: működése a hidroxilgyökök agresszív oxidációs hatásán alapul. Egy titán-apatit katalizátor felületén ultraibolya fény hatására a levegőben lévő vízpára H2O molekulái hidroxilgyökökre, hidroxid ionokra (OH) bomlanak. Ezek az ún. szabadgyökök kémiailag igen agresszívek, oxidálják a szerves (szénalapú) molekulákat, kémiai kötéseiket megbontva ártalmatlan anyagokká alakítják őket. Különböző gyártók más-más fantázianévvel látják el a készülékeikbe épített, fotokatalitikus alapon működő technológiai megoldásaikat.

Forrás: VGF&HKL

Népszerűek a témában

Javuló életminőség, mérséklődő költségek – hőcserélős szellőztetők a Zehndertől

FERRO golyóscsapok a biztonságos ivóvízhálózatért és stabil fűtési rendszerekért - A MINŐSÉG ELLENŐRZÉS ALATT

A megfelelő csaptelepek használatával akár 40 százalékkal alacsonyabb lehet az energiafogyasztásunk

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Lehet egyszerűbb a zuhanykabin építés! - ismerje meg a burkolható zuhanytálcáinkat

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Csendes mosdóhasználat otthonában egyetlen kiegészítővel!

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

Optimális páratartalom otthon – egy lépés az egészségért

Innovatív megoldások a lakossági légkondicionálás területén – Midea BreezeleSS+

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

Kulcs a korszerűséghez: hővisszanyerős szellőztető rendszert minden épületbe!

Klíma-tippek: így ellenőrizd, tisztítsd, tartsd karban a légkondidat

Javuló életminőség, nagyon kedvező áron – Zehnder E350 hőcserélő szellőztető

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

Hővisszanyerős szellőztető: életre szóló befektetés az egészségbe

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

Energiatakarékos szellőztetés = egészség és életminőség