Hirdetés

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Ma már olyan komoly légtisztító készülékek kaphatók, melyekkel a virágporon és a háziporon kívül a füst, szmog, kipufogógázok, benzingőz, a szagokat okozó vegyületek, atkák, gombaspórák, baktériumok, sőt, a vírusok jelentős része is kiszűrhető a levegőből.

Szilágyi László a Víz-, gáz-, fűtéstechnika és hűtő-, klíma-, légtechnika szaklap kiadóvezetője elmondta, hogy bár nyugodt lelkiismerettel egyik gyártó sem meri kijelenteni, hogy a berendezése megöli a koronavírust, a fertőzés kockázata csökkenthető. „A lakóhelyiségeket, illetve azokat a közületi helyiségeket, melyeket egyszerre több ember is látogat, célszerű rendszeresen szellőztetni, mert ezáltal nagyságrendekkel csökken a tovább fertőzések esélye. A hagyományos, kézi szellőztetéssel viszont jelentős hőenergiaveszteséggel, így megnövekedett fűtési költséggel kell számolnunk” – fejtette ki a kiadóvezető. „Modern, úgynevezett hőcserélős központi szellőztető rendszer kiépítésével már otthonainkban is komfortos és energiatakarékos szellőztetés biztosítható, ami sok betegség megelőzésre is alkalmas.”

A modern épületekkel, lakóházakkal szemben egyre inkább elvárt, hogy hőcserélős központi szellőztető rendszerrel ellátottak legyenek
A modern épületekkel, lakóházakkal szemben egyre inkább elvárt, hogy hőcserélős központi szellőztető rendszerrel ellátottak legyenek

A szellőzés fontossága leggyakrabban a penész vagy a szén-monoxid-mérgezések megelőzése kapcsán kerül reflektorfénybe, pedig számos olyan szennyezőanyag van, amely a levegőminőségen keresztül hatással van egészségünkre. Tény, hogy a rendszeres szellőztetés alapvetően fontos nemcsak a megfelelő komfortérzethez, de az egészségünk megóvása érdekében is. Pollenszezonban az arra érzékenyek, járványok idején a legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára alapvető a helyiségek levegőtisztasága. Ha a szellőztetés nem megoldható, vagy nem elég, hatékony légtisztító berendezéseket használhatunk.

A komplex légtisztítókban többfokozatú szűrőrendszer található. Íme a legismertebb műszaki megoldások:

  • Az előszűrő mechanikus tisztítást végez, porszemcséket és szilárd szennyeződéseket köt meg, tartalmazhat HEPA szűrőt és/vagy aktívszénszűrőt is.
  • Az ionizátor a szűrőn áthaladó levegőben ionokat, azaz (pozitív) elektromos töltésű részecskéket állít elő, amelyek egy ellenkező (negatív) töltésű felülethez tapadnak (elektrosztatikus vonzás), így eltávolíthatók.
  • A titán-apatit fotokatalitikus szűrő kémiai módszerrel hatástalanítja a biológiailag aktív mikroorganizmusokat (baktériumok, vírusok, pollenek, gombaspórák stb.)

Fontos, hogy bár a gyártók a berendezéseket egyes vírusok roncsolásával és elpusztításával is kínálják, ezek elsősorban megelőzési céllal javasoltak.

Helyiségeink levegőjének a páratartalom is fontos paramétere. Ha túl magas a relatív páratartalom, penészesedés várható, fülledt, nyomott levegőt érzékelünk. Ha túl kevés, szemszárazság, irritáció lép fel, alvászavarok tapasztalhatók. A 40-60% közötti relatív nedvességtartalom az ideális, 30% alatt és 70% felett problémássá válhat a helyzet.

A modern légkezelő berendezések – akár beépített, akár mobil kivitelben – képesek a levegő páratartalmának szabályozására is, ha kell, szárítanak, ha kell, párásítanak.

„Nem a koronavírus vagy az influenza ellen, hanem azok megelőzése végett, komfort és energetikai előnyei miatt célszerű a modern otthonainkat már levegőszűrővel és központi szellőzéssel ellátni.” – összegzi Szilágyi László.

HEPA szűrő: nagy hatékonyságú részecskeszűrő (high-efficiency particulate air). A kiszűrhető legkisebb részecskeméret alapján több hatékonyságfokozatban gyártják, a leghatékonyabb HEPA szűrők a 0,3 mikron átmérőjű részecskék 99 %-át is képesek csapdába ejteni. Összehasonlításul: az emberi hajszál átmérője 50–100 mikron, a füstben lévő koromszemcsék 2,5–10 mikron méretűek.

Titán-apatit fotokatalitikus szűrő: működése a hidroxilgyökök agresszív oxidációs hatásán alapul. Egy titán-apatit katalizátor felületén ultraibolya fény hatására a levegőben lévő vízpára H2O molekulái hidroxilgyökökre, hidroxid ionokra (OH) bomlanak. Ezek az ún. szabadgyökök kémiailag igen agresszívek, oxidálják a szerves (szénalapú) molekulákat, kémiai kötéseiket megbontva ártalmatlan anyagokká alakítják őket. Különböző gyártók más-más fantázianévvel látják el a készülékeikbe épített, fotokatalitikus alapon működő technológiai megoldásaikat.

Forrás: VGF&HKL

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Innovatív megoldások a lakossági légkondicionálás területén – Midea BreezeleSS+

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

Klíma-tippek: így ellenőrizd, tisztítsd, tartsd karban a légkondidat

Javuló életminőség, nagyon kedvező áron – Zehnder E350 hőcserélő szellőztető

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

Hővisszanyerős szellőztető: életre szóló befektetés az egészségbe

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

Új technológiás légkondicionálók: nagyobb energiamegtakarítás, hatékonyabb működés

4 fontos dolog, melyekre klíma vásárlás előtt figyeljünk

Energiahatékonyság, egészségvédelem és esztétikus megjelenés – a legfontosabb szempontok a klíma készülék kiválasztásakor

Új hővisszanyerős szellőztetők a Zehndertől: friss levegő, egészséges otthon

A bioklimatikus komfort új dimenziója: PRATIC CONNECT

Vásárlási listák
További vásárlási listák