Hirdetés

Milyen hatással van a lakóklímánkra, ha otthon van az egész család?

Sokan bele sem gondolnak, de a folyamatos otthonléttel sokkalta jobban próbára tesszük közvetlen lakókörnyezetünket, mint általában. Fokozottan igaz lehet ez a kialakult pandémiás helyzetben, amikor a családtagok nagy részben otthon töltik a mindennapokat, ezáltal minden tevékenység a lakáson belülre korlátozódik.

Egy átlagos, négyfős háztartásban naponta körülbelül 5 liter nedvesség képződik pára formájában, amiért a főzés, a zuhanyozás és a szobákban található növények felelnek. A pára képződése a normál hétköznapok során – amikor a felnőttek munkába, a gyerekek pedig iskolába járnak – időszak tekintetében nem egyenletes. A páratartalom jellemzően a reggeli és az esti órákban magas, amikor főzünk vagy fürdünk és alacsonyabb napközben, amikor nem vagyunk otthon. A kialakult pandémiás időszakban ez az időszaki felosztás felborult, így a páraképződés akár folyamatos is lehet, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy mit tehetünk a természetes lakóklíma megőrzése érdekében.

Egészséges lakóklíma a Baumit nedvességszabályozó termékeivel
Egészséges lakóklíma a Baumit nedvességszabályozó termékeivel

Komfortérzetünk és egészségünk megőrzése érdekében a 40-60 százalékos páratartalom az optimális beltéri környezetben, ez az érték nyálkahártyáink szempontjából is megfelelő, hiszen így nem tapasztaljuk a szem, száj és a torok kiszáradását. Az adott értéket manapság könnyedén, akár egy mobilalkalmazás segítségével is mérhetjük, nem szükséges egy külön erre alkalmas eszköz beszerzése. A folyamatos és a túl magas páratartalomnak ellenben nagy szerepe van a kórokozók és gombák megtelepedésében, és az így keletkező penészfoltok kialakulásában, amely egészségünk mellett házunk szerkezetére is negatív hatással van. Ezért kiemelten fontos, hogy figyeljünk az optimális érték megtartására.

Mit tehetünk a természetes lakóklímáért, ha az egész család otthon van?

Az optimális páratartalom megteremtéséhez nagyban hozzájárulhat az erre alkalmas növények tartása, hiszen léteznek páraképzést segítő és elvezető növények. A jelenlegi járványhelyzetben az esetleges magas értékek csökkentése érdekében érdemes olyan növényeket beszerezni, mint a közönséges borostyán, zöldike (csüngő csokrosinda), rákvirág, filodendron (könnyezőpálma), sárkányfa, vagy fikusz, attól függően kinek melyik nyeri el a tetszését.

Egészséges lakóklíma a Baumit nedvességszabályozó termékeivel

Természetesen a túlzott pára elszívására a legkézenfekvőbb megoldás a konyhai beépített vagy a szobákban használatos mobil páraelvezető készülék, illetve sokat tehetünk a nedvesség csökkentéséért a napi szintű, rövid ideig tartó intenzív szellőztetéssel. A természetes lakóklíma kialakítását és megtartását támogatja továbbá a megfelelő építőanyagok használata is. Akár építkezünk akár felújítunk, érdemes ebből a szempontból is megvizsgálni a használni kívánt építőanyagokat, melyik, hogyan támogatja a természetes lakóklíma megteremtését.

A belső vakolatok és glettek jelentős része képes a páraszabályozásra, magas páratartalom esetén magukba szívják a nedvességet, míg szárazabb levegő esetén leadják azt. Fontos továbbá figyelni az egyes vakolatok vastagságára is, hiszen a kívánt páraszabályozó hatás érdekében minimum 1,5 cm-es vakolatvastagságra van szükség. Glettek használatakor is a természetes alapanyagú változat az ajánlott, ilyenek például az ásványi alapanyagúak, amelyek nem tartalmaznak semmilyen szennyezőanyagot, ellenben segítik a páraszabályozást és növelik a falak hőtároló tömegét.

Egészséges lakóklíma a Baumit nedvességszabályozó termékeivel

„A természetes lakóklíma szempontjából használt anyagoknál nem csupán az anyagok párafelvevő képessége számít, hanem magának a folyamatnak a sebessége is. A Baumit termékei nedvességszabályozó hatású, ásványi- és természetes alapanyagú termékek, melyek különleges tulajdonsága, hogy a pára felvételével és leadásával szabályozzák a beltéri klímát egész évben” – mondta el Kékesy Péter, a Baumit alkalmazástechnikai vezetője.

Egészséges lakóklíma a Baumit nedvességszabályozó termékeivel

Összehasonlítva a hagyományos vakolatokkal, a Baumit Klíma vakolatok jóval több nedvességet és párát képesek felszívni és eltárolni rövid időn belül. Az ilyen termékek használatával a penész kialakulásának a veszélye is csökken, hiszen a 12-13 között pH-értéküknek köszönhetően penészgombaölő és antibakteriális hatással is rendelkeznek.

ÉRDEKLŐDÖM A BAUMIT NEDVESSÉGSZABÁLYOZÓ TERMÉKEI IRÁNT

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Klíma-tippek: így ellenőrizd, tisztítsd, tartsd karban a légkondidat

Cikkünkben szakértő segítségével vettünk számba olyan szempontokat, információkat, melyek segíthetnek a klímaberendezés lehető legjobb hatásfokkal történő működtetésében.

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Ma már olyan komoly légtisztító készülékek kaphatók, melyekkel a virágporon és a háziporon kívül a füst, szmog, kipufogógázok, benzingőz, a szagokat okozó vegyületek, atkák, gombaspórák, baktériumok, sőt, a vírusok jelentős része is kiszűrhető a levegőből.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

A fürdőszoba takarítása plafontól a lefolyóig - vegyszerrel és nélküle

Beszürkült fuga? Penész? Fénytelen csaptelepek? Hogyan tartsuk újszerű állapotban a fürdőnket?

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

A tartós nyári forróság előtt érdemes egy rövid szemlét tartani a légkondicionálók piacán. Vajon találunk-e olyan készüléket, mely egyszerre hatékony, energiatakarékos, netán még tetszetős is? A válaszunk: igen.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

A terasz és az erkély vízszigetelése – Problémák és megoldások

Tél végén sok otthonban fény derül a nem megfelelő szigetelésekre, főleg a hézagoknál és áttöréseknél, melyekre mindenki a lehető leggyorsabb, legegyszerűbb, ugyanakkor tartós megoldást szeretné megtalálni. Itt az ideje végiggondolnunk, hogyan újítanánk fel régi teraszunkat, erkélyünket. Mielőtt kőműves kanalat ragadnánk, nézzünk át néhány fontos információt a kültéri burkolással kapcsolatban!