Hirdetés

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

A közel nulla energiaigényű épületeknek 2021-től számos követelménynek meg kell felelniük, ami már most előre gondolkodást, alapos felkészülést igényel azoktól, akik jövőre építkezésbe fognak. Sarkalatos pont a megfelelő mennyiségű friss levegő biztosítása, ennek legoptimálisabb módjáról kérdeztük Papp Szilárdot, az Energetika 2020 Kft. ügyvezető igazgatóját.

Változó jogszabályok

Az építkezésre készülőknek számolniuk kell azzal, hogy jövőre kötelező lesz a hővisszanyerős szellőztető?

A válasz röviden: nem. Ugyanakkor kicsit jobban kibontva azt mondhatjuk, hogy kötelezővé nem teszik, viszont figyelembe véve, hogy 2021-től a közel nulla energiaigényű épületeknek számos előírásnak meg kell majd felelniük, a hővisszanyerős szellőztető gyakorlatilag megkerülhetetlenné válik.

Milyen kritériumok teljesítése vár az építkezőkre január 1-étől?

Korszerű építőanyagok és modern épületgépészeti rendszerek felhasználásával könnyen eleget lehet tenni az előírásoknak, ugyanis a hazai „közel nulla” meghatározás megengedőbb a nyugat-európaihoz képest.

Sokan ismerik a passzívház fogalmát, ezzel összefüggésbe hozhatók a megváltozó követelmények?

A magyarországi közel nulla energiaszintű épület messze nem passzívház, annak energetikai jellemzőitől még mindig távol áll. A köznyelvben (az építkezők körében legalábbis) elterjedt a „közel passzívház” kifejezés is, bár ennek jelentése elég homályos. Amit tudni kell, hogy az épület energetikai jellemzőit az energetikai besorolása határozza meg, 2021-től legalább a BB szintnek kell megfelelni, de ennél jobb is elérhető, mint például az AA, AA+ és AA++. A besorolás számításának módját az épületek energetikai jellemzőit jogszabályba foglaló TNM rendelet határozza meg. Ezek szerint például kötelező a friss levegőt biztosítani, amelynek mennyiségi paramétereit foglalja keretbe az említett rendelet.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető

Az ablaknyitogatás már nem elég!

Vagyis friss levegő kell, de hogy azt mivel biztosítom, rám bízzák?

Igen, azzal azonban mindenkinek tisztában kell lennie, hogy az előírt friss levegő mennyisége ablaknyitogatással biztosan nem érhető el. Külföldi és hazai tapasztalatok, illetve tudományos vizsgálatok alapján egyértelműen kijelenthető: megkerülhetetlen lesz a gépi szellőztetés, amely egy (vagy több) ventilátorával gondoskodik a rossz levegő kivezetéséről, és/vagy a friss levegő bevezetéséről. Számos rendszer érhető el a piacon, de családi háznál a hővisszanyerős szellőzés és a légbevezető-ventilátor műszaki megoldásai a jellemzőek.

A szellőzés gépiesített megoldása világos, de mit nyújt a hővisszanyerés?

Ez egy olyan műszaki eljárás, amellyel az épület fűtési és hűtési igénye jelentősen csökkenthető azáltal, hogy a berendezés télen a házban tartja a hőenergiát, nem engedi ki a szabadba a szellőző levegővel együtt. A TNM-előírás szerint ugyanis a lakás levegőjét két óránként ki kell cserélni. A szellőző levegővel távozó hőenergia a teljes hőveszteségnek akár a 40-50% -át is kiteheti, arányaiban tehát jelentős veszteségről van szó. A magas hatásfokú Zehnder hővisszanyerő ezt 90%-kal is csökkentheti. A hővisszanyeréssel tehát a fűtési és hűtési rendszer beruházási és üzemeltetési költségei is mérséklődnek. Az ilyen rendszer – megfelelő kiegészítőkkel – a lakás téli és nyári páratartalmát is szabályozza, illetve részben fűt és hűt is.

Zehnder-minőség 5 év garanciával

Összegezve elmondható, hogy ez a megoldás nemcsak azért jó, mert teljesíteni lehet vele a 2021-től hatályos értékeket, hanem mert több szempontból is praktikus az üzemeltetője számára?

Így van, hiszen a megfelelő szellőzés van annyira lényeges élettani szempont, hogy azt ne „csupán” a rendelet kedvéért válassza az építtető. Egyszerű a képlet: ha a szellőzés elégtelen, a lakás levegője egészségtelen. A magas páratartalom miatt például elszaporodik a penészgomba, ami nemcsak az egészségre káros, de hosszú távon az épület szerkezetét is károsítja. Hővisszanyerős szellőzéssel továbbá kiszűrhető a külső levegőből a pollen és a szállópor is. A magas technikai minőséget képviselő rendszerekkel – amilyen a Zehnderé is – a lakótér friss levegője zajtalan, energiatakarékos működés mellett garantálható. A svájci-német Zehnder 1993 óta gyártja hővisszanyerős lakásszellőztető gépeit, amelyeket 5 év garanciával kínál, s ma már a nyugat-európai piac vezető gyártója. A lakásszellőzés minden kihívására van megoldása, a lakásfelújítástól kezdve a társasházak szellőzéséig. Kérjen árajánlatot az Energetika 2020 Kft.-től, Magyarország vezető Zehnder-forgalmazójától!

Zehnder hővisszanyerős szellőztető

Érdeklődöm a termék iránt!

Újságcikk, könyv, Facebook-poszt, PR-tartalom - legyen szó bármilyen szöveg elkészítéséről, íróként, újságíróként ugyanazt a célt tartom szem előtt: a közérthetőséget. Ezért a homeinfo.hu munkatársaként is arra törekszem, hogy a lakberendezésben, gépészetben, építkezésben, felújításban járatos szakemberek által elmondottakat könnyen fogyasztható formában adjam át olvasóink számára.
Kapcsolódó cikkek

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

Design fürdőszobai radiátorok - Zehnder Vitalo

Modern, kecses, igen vékony radiátor, fűtőteljesítménye mégis elegendően nagy. Rendelhető rejtett csatlakozással, és elektromos változatban is.

Design fürdőszobai radiátorok - Zehnder Zenia

A 2018-as év újdonsága az innovatív Zenia modell volt, mely nem hagyományos radiátor, inkább multifunkciós fűtőeszköz. Akár okostelefonos alkalmazással is programozható és szerelhető falsík alá is, így egyáltalán nem foglal helyet a fürdőszobában.

Design fürdőszobai radiátorok - Zehnder Kazeane

A  modern építészet ihlette, Red Dot Design díjas Zehnder Kazeane-t asszimetrikus, szögletes formák jellemzik. Az exkluzív megjelenésű radiátor kiemelkedik a hasonló árfekvésű versenytársak kínálatából.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Hővisszanyerős szellőztető: életre szóló befektetés az egészségbe

Ha folyamatosan friss és megfelelő hőmérsékletű levegőt szeretnénk az otthonunkba, ezt legmegbízhatóbban a hővisszanyerős szellőztető képes szavatolni - nyilatkozta a homeinfo.hu-nak Hajnal Ferenc, a szereld magad épületgépészeti rendszereket - hővisszanyerős szellőztető és hőszivattyús fűtés/hűtés – forgalmazó EasyKit Kft. társalapítója. A szakember beszélt arról is, hogy a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer egyszerre csökkenti a rezsinket, és javítja az életminőségünket. Az EasyKit Kft. által forgalmazott hővisszanyerős szellőztető a legjobb minősítéssel rendelkezik a hazai piacon.

Energiatakarékos szellőztetés = egészség és életminőség

A szellőztetés fontosabb annál, minthogy azt higgyük, az ablakok nyitogatása megfelelően biztosítja a friss levegőt otthonunkban. A nyílászárók, illetve a hőszigetelések fejlődésével a friss levegő egyre nehezebben jut a lakótérbe, az állott belső levegő nem távozik onnan, az optimálistól eltérő páratartalom pedig megbetegedéseket okozhat.