Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hővisszanyerős szellőztető, ami nélkül nincs korszerű épület

Közel nulla energiaigény. Már nem épülhet úgy lakóház vagy középület, hogy ennek a követelménynek ne felelne meg. Ezen épületek kivitelezésében kulcsszerepet kapnak a legkorszerűbb gépészeti rendszerek, melyeknek része a friss levegőt biztosító hővisszanyerős szellőztető rendszer. Interjú Papp Szilárddal, az Energetika 2020 Kft. ügyvezető igazgatójával.

Változó jogszabályok

Az építkezésre készülőknek számolniuk kell azzal, hogy 2021-től kötelező lesz a hővisszanyerős szellőztető?

A válasz röviden: nem. Ugyanakkor kicsit jobban kibontva azt mondhatjuk, hogy kötelezővé nem teszik, viszont figyelembe véve, hogy 2021-től a közel nulla energiaigényű épületeknek számos előírásnak meg kell majd felelniük, a hővisszanyerős szellőztető gyakorlatilag megkerülhetetlenné válik.

Milyen kritériumok teljesítése vár az építkezőkre 2021 január 1-étől?

Korszerű építőanyagok és modern épületgépészeti rendszerek felhasználásával könnyen eleget lehet tenni az előírásoknak, ugyanis a hazai „közel nulla” meghatározás megengedőbb a nyugat-európaihoz képest.

Sokan ismerik a passzívház fogalmát, ezzel összefüggésbe hozhatók a megváltozó követelmények?

A magyarországi közel nulla energiaszintű épület messze nem passzívház, annak energetikai jellemzőitől még mindig távol áll. A köznyelvben (az építkezők körében legalábbis) elterjedt a „közel passzívház” kifejezés is, bár ennek jelentése elég homályos. Amit tudni kell, hogy az épület energetikai jellemzőit az energetikai besorolása határozza meg, 2021-től legalább a BB szintnek kell megfelelni, de ennél jobb is elérhető, mint például az AA, AA+ és AA++. A besorolás számításának módját az épületek energetikai jellemzőit jogszabályba foglaló TNM rendelet határozza meg. Ezek szerint például kötelező a friss levegőt biztosítani, amelynek mennyiségi paramétereit foglalja keretbe az említett rendelet.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető

Az ablaknyitogatás már nem elég!

Vagyis friss levegő kell, de hogy azt mivel biztosítom, rám bízzák?

Igen, azzal azonban mindenkinek tisztában kell lennie, hogy az előírt friss levegő mennyisége ablaknyitogatással biztosan nem érhető el. Külföldi és hazai tapasztalatok, illetve tudományos vizsgálatok alapján egyértelműen kijelenthető: megkerülhetetlen lesz a gépi szellőztetés, amely egy (vagy több) ventilátorával gondoskodik a rossz levegő kivezetéséről, és/vagy a friss levegő bevezetéséről. Számos rendszer érhető el a piacon, de családi háznál a hővisszanyerős szellőzés és a légbevezető-ventilátor műszaki megoldásai a jellemzőek.

A szellőzés gépiesített megoldása világos, de mit nyújt a hővisszanyerés?

Ez egy olyan műszaki eljárás, amellyel az épület fűtési és hűtési igénye jelentősen csökkenthető azáltal, hogy a berendezés télen a házban tartja a hőenergiát, nem engedi ki a szabadba a szellőző levegővel együtt. A TNM-előírás szerint ugyanis a lakás levegőjét két óránként ki kell cserélni. A szellőző levegővel távozó hőenergia a teljes hőveszteségnek akár a 40-50% -át is kiteheti, arányaiban tehát jelentős veszteségről van szó. A magas hatásfokú Zehnder hővisszanyerő ezt 90%-kal is csökkentheti. A hővisszanyeréssel tehát a fűtési és hűtési rendszer beruházási és üzemeltetési költségei is mérséklődnek. Az ilyen rendszer – megfelelő kiegészítőkkel – a lakás téli és nyári páratartalmát is szabályozza, illetve részben fűt és hűt is.

Zehnder-minőség 5 év garanciával

Összegezve elmondható, hogy ez a megoldás nemcsak azért jó, mert teljesíteni lehet vele a 2021-től hatályos értékeket, hanem mert több szempontból is praktikus az üzemeltetője számára?

Így van, hiszen a megfelelő szellőzés van annyira lényeges élettani szempont, hogy azt ne „csupán” a rendelet kedvéért válassza az építtető. Egyszerű a képlet: ha a szellőzés elégtelen, a lakás levegője egészségtelen. A magas páratartalom miatt például elszaporodik a penészgomba, ami nemcsak az egészségre káros, de hosszú távon az épület szerkezetét is károsítja. Hővisszanyerős szellőzéssel továbbá kiszűrhető a külső levegőből a pollen és a szállópor is. A magas technikai minőséget képviselő rendszerekkel – amilyen a Zehnderé is – a lakótér friss levegője zajtalan, energiatakarékos működés mellett garantálható. A svájci-német Zehnder 1993 óta gyártja hővisszanyerős lakásszellőztető gépeit, amelyeket 5 év garanciával kínál, s ma már a nyugat-európai piac vezető gyártója. A lakásszellőzés minden kihívására van megoldása, a lakásfelújítástól kezdve a társasházak szellőzéséig. Kérjen árajánlatot az Energetika 2020 Kft.-től, Magyarország vezető Zehnder-forgalmazójától!

Zehnder hővisszanyerős szellőztető

Érdeklődöm a termék iránt!

SZELLŐZTETŐ RENDSZER ÁRKALKULÁTOR

A Zehnder teljes szellőztető rendszereket kínál. Használja kalkulátorunkat, hogy a teljes szellőztető rendszer árra egy előzetes kalkulációt kaphasson!

KALKULÁTOR MEGNYITÁSA

Népszerűek a témában

Új hővisszanyerős szellőztetők a Zehndertől: friss levegő, egészséges otthon

Mitől nevezhető minőséginek egy radiátor és mitől függ az ára? – Erre figyeljünk a vásárlásnál!

Új technológiás légkondicionálók: nagyobb energiamegtakarítás, hatékonyabb működés

Ez is érdekelhet

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

EGLO connect okoslámpa: A fény, ahogy Te AKAROD!

Design elem és funkcionalitás a fürdődben az AREZZO design-tól

Újítsd fel garázsod műgyanta vékonybevonattal!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Most érdemes igazán napelemben gondolkozni

Hörmann szekcionált garázskapu

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Útmutató a kádvásárláshoz - majdnem minden, amit döntés előtt át kell gondolnia

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Kandalló: válasszunk energiatakarékos, innovatív modellt!

Optimális páratartalom otthon – egy lépés az egészségért

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások