Hirdetés

Pollenmentes lakás hővisszanyerős szellőzéssel

A tavasznak nem csak a madárcsicsergés és a napsütés a velejárója, hanem a rengeteg ember életét megkeserítő pollen is. Ha ablakot nyitunk, a friss levegővel együtt a polleneket és az utca zaját, porát is beengedjük. Hővisszanyerős szellőztető megoldásokkal úgy jutunk folyamatosan szűrt friss levegőhöz, hogy az ablak zárva marad. Nincs zaj, nincs por, nincs pollen, mégis van friss levegő.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer alkalmazása új lakás építése esetén

Új házak, lakások esetén központi (centralizált) szellőzési megoldások alkalmazása javasolt. Ebben az esetben egyetlen gép van elhelyezve, családi ház esetén a gépészeti helyiségben, lakás esetén akár a konyhában, gardróbban, előszobában és ennek a gépnek a ventilátorai juttatják a friss levegőt a lakószobákba, illletve szívják el a rossz levegőt a fürdőből, mellékhelyiségből, konyhából. A szobákba műanyag légcsatornákon át jut el a levegő.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszer

Hővisszanyerős szellőztető rendszer alkalmazása felújítás esetén

Meglévő, lakott épületeknél a légcsatornák szerelése komolyabb idő és pénz ráfordítást jelent, emiatt sokan az egyszerűbben telepíthető decentralizált (nem központi gépes) megoldásokat választják. Itt egyáltalán nincs, vagy nagyon rövid légcsatornák vannak, egy hővisszanyerős gép egy vagy két szobát szellőztet át. A hővisszanyerős gép a szoba külső falában van elhelyezve. Az új Zehnder Comfospot 50 decentralizált gép esetén a külső rács kívülről láthatatlan.

Szűrők a pollenek ellen

A gépbe és a légcsatorna rendszer különböző pontjaiba szűrők helyezhetők. Ezekről a szűrő típusokról itt olvashat részletesebben.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszer

A szűrők lehetnek durvábbak, melyek a nagyobb szennyeződéseket szűrik ki. Az egészen apró részecskék megfogására finomabb szűrők alkalmasak, a régi szabvány megnevezése szerint ezek F7 és F9 jelöléssel voltak ellátva, az új (már érvényes) szabvány szerint isoPM1 és isoPM2,5 megnevezést kapnak.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszer

Pollenszűrő olyan gépbe, rendszerbe helyezhető, melynek ventilátora elegendően erős ahhoz, hogy a finomszűrő nagyobb ellenállását erőlködés nélkül leküzdje. Különösen az alacsony árkategóriájú gépeknél lehet ez hibaforrás (ilyenek az axiál ventilátorokkal ellátott decentralizált gépek).

Légtisztító vagy hővisszanyerős gép?

Ebben a cikkben a hővisszanyerős szellőztető gépek szűrőivel foglalkozunk ugyan, mégis meg kell jegyezni, hogy ez a hővisszanyerő gépeknek csak egy „mellékes” jellemzője, hiszen ezek a gépek (ellentétben a légtisztítókkal) folyamatosan cserélik a lakás levegőjét, az elhasznált (magas CO2 tartalmú) belső levegőt elszívják, helyébe friss, szűrt levegőt juttatnak a kültérből. Egy légtisztító csak a szoba levegőjét keringteti, friss levegőt (alacsony CO2 tartalmú levegőt) nem juttat a lakótérbe, mellette rendszeresen ablakot kell nyitni. A hővisszanyerő gép fő feladata a friss levegő biztosítása mellett a hő visszanyerése, azaz az elhasznált levegő hőenergiájának a felhasználása. A hővisszanyerő jelentősen több energiát takarít meg, mint amennyit felhasznál, ugyanez a légtisztítóról nem mondható el.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszer

A Zehnder a Construma kiállításon

Látogasson meg minket a Construma kiállítás A pavilonjában a 103C1 standon! Ezúttal akciókkal is várjuk Önöket!

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek: friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Ahogy egyre inkább elszigeteljük magunkat a külső környezettől, úgy feledkezünk meg a belső komfort egyik alapvető eleméről, a szükséges friss levegőről. Ennek energiatakarékos és hatékony pótlását ma a legmodernebb hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel érhetjük el.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszerek őszi akciója

A német-svájci Zehnder a hővisszanyerős szellőztető megoldások teljes skáláját biztosítja a decentralizált (egyhelyiséges) szellőzőgépektől a központi gépes rendszerekig.

Hőcserélős ventilátorral az egészségesebb, energiatakarékosabb otthonért

A lakás energiafogyasztása, az energiafelhasználás hatékonysága minden ingatlantulajdonos számára komoly fejtörést okoz. A szigetelés, a nyílászárók cseréje ugyan sokat segíthet ebben, azonban egy sor további kérdést is felvet.

Pénz a levegőből – hővisszanyerős szellőztető rendszerrel

A 2020-tól kötelező közel nulla energiaigényű épületek elengedhetetlen tartozéka a hővisszanyerős szellőztető rendszer.

Káros anyagok a szoba levegőjében

A szigorú épületenergetikai előírások miatt csak olyan épület épülhet, ami eléggé „becsomagolt” ahhoz, hogy a fűtési hőenergiát bent tartsa. Ugyanez igaz a felújításokra is, amikor ablakot cserélnek. Ezekből a lakásokból nem szökik ki a hőenergia, de nem is szellőznek megfelelően Az ablakok ötletszerű nyitogatása sajnos nem elég a jó levegőhöz. Két ablaknyitás között, zárt ablakok mellett levegő nem jut sem ki, sem be. Mi ennek a következménye?

Pénz a levegőből, azaz mire jó a hővisszanyerés?

Ha családi ház építését tervezi, valószínűleg a tervezője tájékoztatta arról, hogy 2021 január 1-től csak olyan épület kaphat használatbavételi engedélyt, ami teljesíti a „közel nulla” energiaigény követelményeit. Ehhez komoly hőszigetelések, és tökéletesen záródó nyílászárók kellenek.

Zöld Beruházási Rendszer - Mire lehet pályázni, kik és hogyan pályázhatnak?

Korábban már szó volt arról, hogy új építésre is, és felújításra is lehet pályázni a ZBR keretében. Milyen előírásoknak és feltételeknek kell megfelelni a pályázat elnyeréséhez? Kik pályázhatnak? Miylen típusú támogatások vannak? Most erről lesz szó.