Pollenmentes lakás hővisszanyerős szellőzéssel

A tavasznak nem csak a madárcsicsergés és a napsütés a velejárója, hanem a rengeteg ember életét megkeserítő pollen is. Ha ablakot nyitunk, a friss levegővel együtt a polleneket és az utca zaját, porát is beengedjük. Hővisszanyerős szellőztető megoldásokkal úgy jutunk folyamatosan szűrt friss levegőhöz, hogy az ablak zárva marad. Nincs zaj, nincs por, nincs pollen, mégis van friss levegő.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer alkalmazása új lakás építése esetén

Új házak, lakások esetén központi (centralizált) szellőzési megoldások alkalmazása javasolt. Ebben az esetben egyetlen gép van elhelyezve, családi ház esetén a gépészeti helyiségben, lakás esetén akár a konyhában, gardróbban, előszobában és ennek a gépnek a ventilátorai juttatják a friss levegőt a lakószobákba, illletve szívják el a rossz levegőt a fürdőből, mellékhelyiségből, konyhából. A szobákba műanyag légcsatornákon át jut el a levegő.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszer

Hővisszanyerős szellőztető rendszer alkalmazása felújítás esetén

Meglévő, lakott épületeknél a légcsatornák szerelése komolyabb idő és pénz ráfordítást jelent, emiatt sokan az egyszerűbben telepíthető decentralizált (nem központi gépes) megoldásokat választják. Itt egyáltalán nincs, vagy nagyon rövid légcsatornák vannak, egy hővisszanyerős gép egy vagy két szobát szellőztet át. A hővisszanyerős gép a szoba külső falában van elhelyezve. Az új Zehnder Comfospot 50 decentralizált gép esetén a külső rács kívülről láthatatlan.

Szűrők a pollenek ellen

A gépbe és a légcsatorna rendszer különböző pontjaiba szűrők helyezhetők. Ezekről a szűrő típusokról itt olvashat részletesebben.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszer

A szűrők lehetnek durvábbak, melyek a nagyobb szennyeződéseket szűrik ki. Az egészen apró részecskék megfogására finomabb szűrők alkalmasak, a régi szabvány megnevezése szerint ezek F7 és F9 jelöléssel voltak ellátva, az új (már érvényes) szabvány szerint isoPM1 és isoPM2,5 megnevezést kapnak.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszer

Pollenszűrő olyan gépbe, rendszerbe helyezhető, melynek ventilátora elegendően erős ahhoz, hogy a finomszűrő nagyobb ellenállását erőlködés nélkül leküzdje. Különösen az alacsony árkategóriájú gépeknél lehet ez hibaforrás (ilyenek az axiál ventilátorokkal ellátott decentralizált gépek).

Légtisztító vagy hővisszanyerős gép?

Ebben a cikkben a hővisszanyerős szellőztető gépek szűrőivel foglalkozunk ugyan, mégis meg kell jegyezni, hogy ez a hővisszanyerő gépeknek csak egy „mellékes” jellemzője, hiszen ezek a gépek (ellentétben a légtisztítókkal) folyamatosan cserélik a lakás levegőjét, az elhasznált (magas CO2 tartalmú) belső levegőt elszívják, helyébe friss, szűrt levegőt juttatnak a kültérből. Egy légtisztító csak a szoba levegőjét keringteti, friss levegőt (alacsony CO2 tartalmú levegőt) nem juttat a lakótérbe, mellette rendszeresen ablakot kell nyitni. A hővisszanyerő gép fő feladata a friss levegő biztosítása mellett a hő visszanyerése, azaz az elhasznált levegő hőenergiájának a felhasználása. A hővisszanyerő jelentősen több energiát takarít meg, mint amennyit felhasznál, ugyanez a légtisztítóról nem mondható el.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszer

A Zehnder a Construma kiállításon

Látogasson meg minket a Construma kiállítás A pavilonjában a 103C1 standon! Ezúttal akciókkal is várjuk Önöket!

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

Káros anyagok a szoba levegőjében

A szigorú épületenergetikai előírások miatt csak olyan épület épülhet, ami eléggé „becsomagolt” ahhoz, hogy a fűtési hőenergiát bent tartsa. Ugyanez igaz a felújításokra is, amikor ablakot cserélnek. Ezekből a lakásokból nem szökik ki a hőenergia, de nem is szellőznek megfelelően Az ablakok ötletszerű nyitogatása sajnos nem elég a jó levegőhöz. Két ablaknyitás között, zárt ablakok mellett levegő nem jut sem ki, sem be. Mi ennek a következménye?

Pénz a levegőből – hővisszanyerős szellőztető rendszerrel

A 2020-tól kötelező közel nulla energiaigényű épületek elengedhetetlen tartozéka a hővisszanyerős szellőztető rendszer.

Hővisszanyerős szellőztető: életre szóló befektetés az egészségbe

Ha folyamatosan friss és megfelelő hőmérsékletű levegőt szeretnénk az otthonunkba, ezt legmegbízhatóbban a hővisszanyerős szellőztető képes szavatolni - nyilatkozta a homeinfo.hu-nak Hajnal Ferenc, a szereld magad épületgépészeti rendszereket - hővisszanyerős szellőztető és hőszivattyús fűtés/hűtés – forgalmazó EasyKit Kft. társalapítója. A szakember beszélt arról is, hogy a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer egyszerre csökkenti a rezsinket, és javítja az életminőségünket. Az EasyKit Kft. által forgalmazott hővisszanyerős szellőztető a legjobb minősítéssel rendelkezik a hazai piacon.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

Design fürdőszobai radiátorok - Zehnder Vitalo

Modern, kecses, igen vékony radiátor, fűtőteljesítménye mégis elegendően nagy. Rendelhető rejtett csatlakozással, és elektromos változatban is.

Design fürdőszobai radiátorok - Zehnder Zenia

A 2018-as év újdonsága az innovatív Zenia modell volt, mely nem hagyományos radiátor, inkább multifunkciós fűtőeszköz. Akár okostelefonos alkalmazással is programozható és szerelhető falsík alá is, így egyáltalán nem foglal helyet a fürdőszobában.

Design fürdőszobai radiátorok - Zehnder Kazeane

A  modern építészet ihlette, Red Dot Design díjas Zehnder Kazeane-t asszimetrikus, szögletes formák jellemzik. Az exkluzív megjelenésű radiátor kiemelkedik a hasonló árfekvésű versenytársak kínálatából.

Energiatakarékos szellőztetés = egészség és életminőség

A szellőztetés fontosabb annál, minthogy azt higgyük, az ablakok nyitogatása megfelelően biztosítja a friss levegőt otthonunkban. A nyílászárók, illetve a hőszigetelések fejlődésével a friss levegő egyre nehezebben jut a lakótérbe, az állott belső levegő nem távozik onnan, az optimálistól eltérő páratartalom pedig megbetegedéseket okozhat.