Pollenmentes lakás hővisszanyerős szellőzéssel

A tavasznak nem csak a madárcsicsergés és a napsütés a velejárója, hanem a rengeteg ember életét megkeserítő pollen is. Ha ablakot nyitunk, a friss levegővel együtt a polleneket és az utca zaját, porát is beengedjük. Hővisszanyerős szellőztető megoldásokkal úgy jutunk folyamatosan szűrt friss levegőhöz, hogy az ablak zárva marad. Nincs zaj, nincs por, nincs pollen, mégis van friss levegő.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer alkalmazása új lakás építése esetén

Új házak, lakások esetén központi (centralizált) szellőzési megoldások alkalmazása javasolt. Ebben az esetben egyetlen gép van elhelyezve, családi ház esetén a gépészeti helyiségben, lakás esetén akár a konyhában, gardróbban, előszobában és ennek a gépnek a ventilátorai juttatják a friss levegőt a lakószobákba, illletve szívják el a rossz levegőt a fürdőből, mellékhelyiségből, konyhából. A szobákba műanyag légcsatornákon át jut el a levegő.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszer

Hővisszanyerős szellőztető rendszer alkalmazása felújítás esetén

Meglévő, lakott épületeknél a légcsatornák szerelése komolyabb idő és pénz ráfordítást jelent, emiatt sokan az egyszerűbben telepíthető decentralizált (nem központi gépes) megoldásokat választják. Itt egyáltalán nincs, vagy nagyon rövid légcsatornák vannak, egy hővisszanyerős gép egy vagy két szobát szellőztet át. A hővisszanyerős gép a szoba külső falában van elhelyezve. Az új Zehnder Comfospot 50 decentralizált gép esetén a külső rács kívülről láthatatlan.

Szűrők a pollenek ellen

A gépbe és a légcsatorna rendszer különböző pontjaiba szűrők helyezhetők. Ezekről a szűrő típusokról itt olvashat részletesebben.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszer

A szűrők lehetnek durvábbak, melyek a nagyobb szennyeződéseket szűrik ki. Az egészen apró részecskék megfogására finomabb szűrők alkalmasak, a régi szabvány megnevezése szerint ezek F7 és F9 jelöléssel voltak ellátva, az új (már érvényes) szabvány szerint isoPM1 és isoPM2,5 megnevezést kapnak.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszer

Pollenszűrő olyan gépbe, rendszerbe helyezhető, melynek ventilátora elegendően erős ahhoz, hogy a finomszűrő nagyobb ellenállását erőlködés nélkül leküzdje. Különösen az alacsony árkategóriájú gépeknél lehet ez hibaforrás (ilyenek az axiál ventilátorokkal ellátott decentralizált gépek).

Légtisztító vagy hővisszanyerős gép?

Ebben a cikkben a hővisszanyerős szellőztető gépek szűrőivel foglalkozunk ugyan, mégis meg kell jegyezni, hogy ez a hővisszanyerő gépeknek csak egy „mellékes” jellemzője, hiszen ezek a gépek (ellentétben a légtisztítókkal) folyamatosan cserélik a lakás levegőjét, az elhasznált (magas CO2 tartalmú) belső levegőt elszívják, helyébe friss, szűrt levegőt juttatnak a kültérből. Egy légtisztító csak a szoba levegőjét keringteti, friss levegőt (alacsony CO2 tartalmú levegőt) nem juttat a lakótérbe, mellette rendszeresen ablakot kell nyitni. A hővisszanyerő gép fő feladata a friss levegő biztosítása mellett a hő visszanyerése, azaz az elhasznált levegő hőenergiájának a felhasználása. A hővisszanyerő jelentősen több energiát takarít meg, mint amennyit felhasznál, ugyanez a légtisztítóról nem mondható el.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszer

A Zehnder a Construma kiállításon

Látogasson meg minket a Construma kiállítás A pavilonjában a 103C1 standon! Ezúttal akciókkal is várjuk Önöket!

SZELLŐZTETŐ RENDSZER ÁRKALKULÁTOR

A Zehnder teljes szellőztető rendszereket kínál. Használja kalkulátorunkat, hogy a teljes szellőztető rendszer árra egy előzetes kalkulációt kaphasson!

KALKULÁTOR MEGNYITÁSA

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Energiatakarékos szellőztetés = egészség és életminőség

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek: friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszerek őszi akciója

Hőcserélős ventilátorral az egészségesebb, energiatakarékosabb otthonért

Pénz a levegőből – hővisszanyerős szellőztető rendszerrel

Káros anyagok a szoba levegőjében

Pénz a levegőből, azaz mire jó a hővisszanyerés?

Zöld Beruházási Rendszer - Mire lehet pályázni, kik és hogyan pályázhatnak?

Új hővisszanyerős szellőztetők a Zehndertől: friss levegő, egészséges otthon

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Javuló életminőség, nagyon kedvező áron – Zehnder E350 hőcserélő szellőztető

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

Design fürdőszobai radiátorok - Zehnder Vitalo

Vásárlási listák
További vásárlási listák