Hirdetés

Árnyékolás pergolával – 8 kérdés és válaszok a szakértőtől

Miért hasznos pergolával árnyékolni? Mi a különbség a pergola és télikert között? Számos, gyakran felmerülő kérdésre kapunk választ Pónya Pétertől, a Sunwood ügyvezetőjétől.

Mi a különbség a télikert és a pergola között?

A legegyszerűbben úgy lehet megkülönböztetni, hogy a pergolák teteje nyitható és zárható, de zárt állapotban a pergolák teteje nem átlátható. Egyes télikertek teteje is kinyitható vagy tetőablakokkal szellőztethető, de a tetőüvegen mindig át lehet látni. Megjegyzés: a polikarbonátos tetőket én nem sorolom a télikertek közé, mert a víztiszta polikarbonáton sem lehet tisztán átlátni!

Pergola nyitható-zárható tetővel a Sunwood kínálatából
Pergola nyitható-zárható tetővel a Sunwood kínálatából

Mire jók a modern pergolák?

Minőséget szolgáltat az otthoni pihenésben, kikapcsolódásban. Egy jól elhelyezett pergolával közelebb hozhatjuk otthonunkhoz a természetet. A klímaváltozás korszakában egyre többen ismerik fel a bioklimatikus pergolákban a ház-kert kapcsolatát biztosító nyugalom szigetét, kihasználva a különböző időjárási körülményekhez alkalmazkodó funkcióit.

Alkalmazhatók-e az okosmegoldások?

Működését tekintve a pergola tetőszerkezete és az árnyékoló oldalsó elemek az időjárásnak megfelelően napsütésre, vagy akár esőzésre szenzorok használatával automatikusan szabályozhatók. Mindezt távirányítóval vagy akár okos telefonról is irányíthatjuk. Kényelmünket és pihenésünket a nap-szél-eső szenzorok használatával tehetjük teljessé.

Milyen típusai léteznek a télikerteknek?

Lehet három és négy évszakos, utóbbi az év minden napján használható, ezeket nevezzük lakó-télikertnek, melyekbe berendezhetjük a hálószobánkat vagy akár a nappalit is. A három-évszakos télikerteket általában kora tavasztól a tél beálltáig tudják komfortosan használni. Előnye a lakó-télikerttel szemben, hogy kialakításának és a keret nélküli üvegeknek köszönhetően csodálatos kilátás-élményt nyújt. A nagy üvegfelületeken keresztül tökéletesen élvezhető a panoráma. Ráadásul az eltolható üvegfalak biztosítják legjobban a nagy felületek gyors nyithatóságát és zárást, az éppen aktuális időjárásnak megfelelően.

Mennyibe kerülnek a pergolák?

Jelenleg 22 különböző pergola modellt ismerek, ezért segítségként pár gondolat a termékekhez és áraikhoz. Minden pergolának megvan az a mérete, ami ár-érték arányában a legjobban megéri. A működését és anyagfelhasználását tekintve minden típusnak van egy optimális mérete, a négyzetméter árakat tekintve. Ezért sokszor a kisebb terület lefedésére magasabb négyzetméter ár jön ki, mint egy nagyobb területre választott pergolánál. Gazdaságosabb legalább 3x4 méteres területet választani. Fontos, hogy a különböző gyártók modelljei között jelentős műszaki és anyagminőségbeli különbség tapasztalható. Ez azért fontos, mert a hasonlónak tűnő termékek közötti árkülönbözetnek oka van. Ez ügyben mindig kérdezzék meg az értékesítő cég képviselőjét. Ami a piacon feltüntetett árakat illeti, én a Sunwood érvényes árlistáját ismerem. A Hi-tech ponyvás modellek például, átlag 143-299 euro/alapterület m2 közötti termékárat képviselnek. A bioklimatikus billenőlamellású pergolák 368-863 euro/alapterület m2 közötti termékáron érhetők el, a bioklimatikus és eltolható pergolák ára pedig 708-1210 euro/alapterület m2 között mozog.

Energetikai szempontból van előnye egy télikertnek, pergolának?

Ebből a szempontból előnyös például, hogy nagy üvegfelületei által a Nap energiáját egy télikert, egy pergola olyan hatásfokkal tudja beengedni az otthonunkba, ami a hideg évszakokban érezhetően csökkenti a fűtési költségeket. Lakótérként, mint naptérszoba, hőszabályzóként is funkcionálnak ezek a helyiségek, melyeket az ügyfél igényei szerint lehet kialakítani.

Naptérszobaként funkcionáló télikert
Naptérszobaként funkcionáló télikert

Mennyi macerával jár a tervezés, kivitelezés?

Ahány ház, annyi féle télikert. Nem lehet általánosságban beszélni egy télikert megtervezéséről és kivitelezéséről, hiszen ez számos technikai, és más, adottságbeli tényezőtől is függ. Ilyenek lehetnek például a területen uralkodó időjárási viszonyok, mint a tájolásból meghatározható benapozási órák száma, a szélteher, a hóteher, a ház alapanyaga és más, egyéb szempontok. Ezért az eltérő adottságok és elvárások miatt pontos választ a kérdésre nemigen lehet adni. Amihez ragaszkodni kell, hogy a megrendelő pontosan meg tudja fogalmazni a céljait, amihez a kivitelezőnek minden szempontból a legjobban kell alkalmazkodnia.

Milyen stílusú télkertek, pergolák vannak?

A Brit-szigeteken mindig élen jártak abban, ha valamilyen újdonságról volt szó. Így történt ez a télikert esetében is, ahol már a palotákhoz is építettek télikertet. Ez mindig a kornak megfelelő stílusban készült, ezért nem volt ritka, hogy klasszikus vagy a díszes gótikus stílusban épült. Egy klasszikus télikert rendszer viktoriánus jellegű megjelenést sugall, ezért olyan díszítőelemei vannak, melyek erre a stílusra jellemzők. A nyeregtetős kialakítás mellett a leggyakrabban alkalmazott fél-nyeregtetős lakó-télikerteket választják a megrendelőink.

A minimalista stílusú lakó-télikertek, horizontális és vertikális vonalvezetése ultramodern letisztult megjelenést árasztanak magukból. Ezek rejtett csatornarendszerrel és lapos üvegtetős szerkezettel rendelkeznek. Formájukat tekintve, kontúrjaik egy dobozhoz hasonlítanak, ezért nem ritka, hogy „minimalista doboz télikertnek” is nevezik. A modern formából adódóan, szinte kihagyhatatlan elemei az „új vonalas” 21. századot képviselő lakóépületeknek.

Újságcikk, könyv, Facebook-poszt, PR-tartalom - legyen szó bármilyen szöveg elkészítéséről, íróként, újságíróként ugyanazt a célt tartom szem előtt: a közérthetőséget. Ezért a homeinfo.hu munkatársaként is arra törekszem, hogy a lakberendezésben, gépészetben, építkezésben, felújításban járatos szakemberek által elmondottakat könnyen fogyasztható formában adjam át olvasóink számára.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Terasz, kávézó, benzinkút: bevetésen a pergola

Amikor egyedi, a helyszíni igényeknek és minden kihívásnak, elképzelésnek megfelelő árnyékolót gyártunk, akkor vagyunk igazán elemünkben. Ha esik, ha fúj, ha süt, minden helyzetre ajánlunk árnyékolót. Tartson velünk, és tudjon meg mindent a pergoláról!

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Atenád redőnyök: zsákbamacska helyett hosszú távú megoldás

A faredőnyöktől napjainkra eljutottunk a redőnyrendszerek legújabb generációjához, amelyek egyre jobban szolgálják a felhasználók igényeit. A technikai megoldások, a legújabb fejlesztések, illetve a redőnyvásárlás előtti leghasznosabb tudnivalók kérdésében az árnyékolástechnikai megoldásaiban minőséget és innovációt zászlajára tűző Atenád Kft. kalauzolta el a Homeinfot.

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Külső és belső tereink árnyékolására számos lehetőség kínálkozik. A zsaluzia, egyszerű működtetésének és előnyös megjelenésének köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Van új a nap alatt: napernyők és napvitorlák a kert és a terasz árnyékolásának nélkülözhetetlen kellékei

A kertünk, teraszunk árnyékolásához többféle lehetőség közül választhatunk, de ha gyors és hatékony megoldást szeretnénk, egyértelmű, hogy a napernyő és a napvitorla kínálják a legjobb megoldást. Utóbbi ráadásul az elmúlt évek kerti trend szetterévé nőtte ki magát.

Innovatív és esztétikus textilárnyékolók - videó

A Fixscreen zip-es kültéri textilárnyékoló hatékony megoldást kínál az igény szerinti fényzárásra. Segítségével belső tereink, teraszunk komfortosabbá tehetők, kezelése egyszerű, rendkívül szélálló, miközben karbantartást alig igényel.

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Jól átgondolt tervezéssel otthonunk alapterülete a kert, illetve a terasz irányába is növelhető. Ekkor azonban gondoskodnunk kell a megfelelő szél- és napvédelemről, a kellemes klímáról.

Télikert: átgondolt tervezéssel, precíz kivitelezéssel lesz látványos és élvezhető a végeredmény

Télikertet szeretnénk, de valójában fogalmunk sincs arról, hogy hol és hogyan alakítsuk ki? Egyáltalán alkalmas-e a házunk, lakásunk egy ilyen jellegű bővítésre, lesz-e ehhez elegendő hely? A tanácsunk, hogy semmiképpen se döntsünk egyedül és lehetőleg, ne magunk vágjunk bele a kivitelezésbe. A télikert építés nem igazán tartozik a “csináld magad” műfajába.

Megbízható gyártótól válasszunk nyílászárót!

Számos, keserves tapasztalat mutatja, hogy a címadó mondat nem minden esetben evidencia. Pedig éppen a nyílászárók és az ezekhez kapcsolódó kiegészítők tipikusan azon termékek körébe tartoznak, melyeket nem áll szándékunkban sűrűn cserélgetni. A minőségért pedig érdemes alaposan körülnézni a kínálatban.