Hirdetés

Vizes épületek felújítása

Amikor felújítottuk a házunk homlokzatát, jó erős cementes vakolatból készítettük a lábazatot. Azt hittük, hogy a falak nedvesedését ez meg fogja szüntetni. Néhány hónappal később az ablakok közelében megjelent egy tenyérnyi nyirkos folt a falon, majd elkezdett nőni – mesélte barátnőm. – Először azt hittük, valami piszok. Azután egyre terebélyesedett a folt, dohos lett a szoba levegője, a férjem szomorúan állapította meg, vizesek a falak.

A lepergett festék, hulló vakolat a szobákban, a ház homlokzatán elszomorító, olykor ijesztő látvány. Ez nem csak esztétikai probléma, a vizes falak között élni nem túl gazdaságos, hiszen fűteni sem lehet rendesen a lakást, ráadásul roppant egészségtelen. A hideg idő beálltával a nedvesség egyre nagyobb veszélyt jelent, érdemes mielőbb véglegesen megszüntetni a a fal vizesedését.

Vizes épületek felújítása 

Tartós megoldás kell

Sokan úgy próbálnak takarékoskodni, hogy a vizes fal elé gipszkartont tesznek. Ez egy időre eltakarja a foltokat, de a fal tovább penészedik. A ház falát pedig hiába festjük át, a nedvesedés ezzel nem szűnik meg, lepereg a falról a festék, és tovább hullik a vakolat. Hosszú távú megoldás csak az lehet, ha gondoskodunk a fal tökéletes kiszárításáról és vízszigetelésről, s ezután jöhet az új vakolat. Aki elszánta magát erre a munkára, és szeretné évtizedekre elfelejteni ezt a gondot, ne maga kezdjen bele a vakolásba, forduljon olyan céghez, amelytől kiváló minőségű anyagot és szaktanácsadást is kap.

Felújító vakolatrendszer

Közvélemény kutatásunk során ehhez a munkához a legtöbb ajánlást a Baumit kapta. Kékesy Péter, a Baumit alkalmazástechnikusa érdeklődésünkre elmondta: a cég innovatív termékei, a Sanova vakolatrendszerek 25–30 évre nyújtanak biztonságot. Fontos tudni, hogy ezek a vakolatok nem oldják meg a vízszigetelést, de a nedves falakat - egy bizonyos határig - biztonságosan "szellőztetik" és megakadályozzák a felületi sólerakódást (ezt nevezik salétromosodásnak a köznyelvben). Ezek a felújító vakolatrendszerek megfelelnek a független szakmai irányelvnek, WTA minősítéssel rendelkeznek. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár minden épület más és más jellegű, de a vízszigetelések élettartamának lejártával, az idősebb házaknál érdemes különös gondot fordítani a vizesedés lehetőségeinek kizárására. A felújítás során a Baumit a teljes munkafolyamat alatt szaktanácsadást nyújt. Szakembere felméri a javítani, vakolni kívánt felület állapotát, mintát vesz, ha szükséges laboratóriumi vizsgálatot végez, majd kiválasztja az adott felületre való anyagokat, és technológiai segítséget is nyújt. 

Vizes épületek felújítása

Műemlékvédelem

A Sanova termékeknek jelentős szerep jut kulturális örökségünk védelmében is, különösen akkor, amikor nincs mód az utólagos hőszigetelés beépítésére.. Felhasználják műemlék épületeknél, várromok rekonstrukciójánál. A Sanova rendszerek hosszú évtizedeken keresztül képesek megakadályozni a károsodott és sérült vízszigetelések miatt kialakuló nedvesedést és sólerakódást a falakban. A Baumit termékeket alkalmazták a Gerbeaud Ház, és a fertődi Esterházy-kastély felújításakor is, hogy az állagmegóváson kívül a rendbe hozott épület hosszú távon megőrizze szépségét.

A Gerbeaud

Felújítás során az egyik legfontosabb kérdés, hogy az épület esetleges vizesedése ellen milyen hatékony módszert válasszunk. Erre a kérdésre ad választ az utólagos vízszigeteléssel foglalkozó cikkünk.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Tadelakt - Vakolat másként

Időről időre egy-egy újdonság, vagy újdonságnak vélt, de tulajdonképpen ősi technika kerül előtérbe és egy ideig folyamatosan foglalkoztatja a belsőépítészet világát. A tradicionális eljárások mindig felkeltik az érdeklődést, egyrészt misztikusságuk és rusztikus megjelenésük miatt, másrészt egyre fokozottabb igény van az egyszerű környezetbarát megoldások iránt. Ilyen belsőépítészeti eljárás például a tadelakt.

Hasznos tanácsok válaszfalak építéséhez

A hosszútávon stabil és terhelhető válaszfalak kialakítása csakis a megfelelő minőségű válaszfalelemek alkalmazásával lehetséges.

A helyes erkélybeépítés, avagy hogy előzzük meg a penészesedést

Az erkélybeépítés számos épületfizikai és épületgépészeti szempontot vet föl. Ha helytelenül végzik az erkélybeépítést, akkor a lakásban megjelenik a penész, és az épület szerkezete is károsodhat.

Építési hibák – vízszigetelés

A vízszigetelési hibák alapvetően két okra vezethetők vissza: az olcsó, nem megfelelő minőségű anyagok alkalmazására, illetve a szakszerűtlen munkavégzésre.

Építési hibák – hőszigetelés

Murphy szerint, ami elromolhat, az el is romlik. Az építkezésen számos hibaforrás van, így azután gyakran hibáznak a kivitelezők. Ezek egy része tudatlanságból ered, de sajnos vannak tudatosan elkövetett hibák is, mert általában rosszul építeni az olcsóbb és gyorsabb is.

Utólagos vízszigetelés

Az épületekben, lakásokban a nedves falak sok kellemetlenséget okoznak. Romlik az épület hőszigetelő képessége, növekszik a fűtés energiaigénye, valamint a felújítások, tatarozások gyakorisága, s csökkenhet az ingatlan forgalmi értéke is.

A NagyCsaládiHázak homlokzati hőszigetelő rendszere

A tavaly először kiírt NagyCsaládiHáz pályázaton a nyertes családok új házát Baumit Pro homlokzati hőszigetelő rendszer védi az időjárás viszontagságaitól. A nyertes családok ingyen kapták meg az építőanyagot a gyártó Baumit Kft.-től. Tavaly öt, idén már hét építőanyag-gyártó döntött úgy, hogy segítik az építkező nagycsaládosokat.