Hirdetés

Építési hibák – vízszigetelés

A vízszigetelési hibák alapvetően két okra vezethetők vissza: az olcsó, nem megfelelő minőségű anyagok alkalmazására, illetve a szakszerűtlen munkavégzésre.

A vízszigetelést elronthatják, idővel tönkremehet vagy el sem készül – ezekben az esetekben rövid idő múlva károsodás indulhat a vízzel érintkező szerkezetekben, építményekben. Biztosan mindenki látott már salétromos, lepergő vakolatú házat, vélelmezhető, hogy ezeknél az épületeknél a vízszigetelés vagy hiányzik, vagy megsérült.

Építési hibák – vízszigetelés

Az épületeket a megfelelő hőszigetelés mellett a nedvesség hatásaival szemben is meg kell védeni. A nedvesség több formában is – felülről jövő csapadék, alulról érkező különféle intenzitású talajnedvesség, a ház belsejében történő vízhasználat – érheti az épületszerkezeteket. Az új épületekben elvileg nem okoz gondot a megfelelő vízszigetelés kiépítése, de nem árt az óvatosság, építéskor minden esetben ellenőrizni kell, hogy a szerelőbetonra, valamint a falak alá lefektetik-e a vízszigetelő lemezeket. Különösen érdemes odafigyelni az illesztésekre, és centiről centire átvizsgálni a vízszigetelést, s ha valahol sérülés látható, azt haladéktalanul ki kell javíttatni a kivitelezővel. Ellenkező esetben a talajból kapilláris úton feltörő víz előbb-utóbb utat fog találni magának. Fontos a kiváló minőségű, tulajdonságú anyag kiválasztása, hiszen a vízszigetelés optimális esetben nem egy-két évre kell szóljon.
A leggyakrabban előforduló hibák: a talajnedvesség felszívódása a falakba, lábazatokba, a pince- vagy mennyezeti sarok nedvesedése, gombásodása. A rosszul hőszigetelt falazatok vagy a hőhidak következtében kialakulhat páralecsapódás, ezeken a helyeken megjelenhet a penészesedés, és a sókivirágzás. Ezek a problémák károsítják az épület szerkezetét, a penészesedés pedig súlyos egészségügyi problémát is okozhat.

A szakemberek a vízszigetelési munkálatoknál többféle anyag közül választhatnak.
A bitumenes anyagok legfontosabb jellemzője a hideghajlíthatóság, a lágyuláspont, és nyújthatóság. A bitumenemulzió előnye, hogy melegítés nélkül felhordható, és nedves felületen is alkalmazható, kiszáradása után összefüggő, víztaszító védőréteget lehet vele elérni. A vízszigeteléseknél leggyakrabban alkalmazott anyagok a bitumenes szigetelőlemezek. Ezek lehetnek például bitumenes vékony- vagy vastaglemezek és páratechnikai lemezek.

A műanyagok legfontosabb jellemzői az egyszerűbb kivitelezés, az egy rétegben való alkalmazhatóság, ugyanakkor a szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy használatuk szigorú technológiai fegyelmet kíván.

Rugalmasság és megmunkálhatóság szempontjából két csoportba sorolhatók:

  • plasztomer – plasztikus tulajdonságú, nyúlásra kevéssé képes, de hő hatására meglágyuló és alakítható, és az
  • elasztomer – nagy nyúlóképességű, rugalmas, hőre nem lágyuló, az oldószereknek ellenálló anyagok.

A szigetelőanyagokat készíthetik erősítő hordozóanyaggal vagy anélkül, például fátyol-, vagy filc alátéttel.
Honlapunkon írtunk arról, hogy milyen utólagos vízszigetelési eljárások alkalmazhatók, és azok mennyibe kerülnek. Nem árt szem előtt tartani, hogy az utólagos vízszigetelés jóval többe kerül, mintha azt a ház építésénél szakszerűen elvégzik. Szakemberek szerint az árkülönbség akár tízszeres is lehet.

Kapcsolódó cikkek

Vízszigetelés a fürdőszobában - Hogyan építsünk vizes helyiségeket?

Ahogyan a lakásban is megszereljük a csöpögő csapot, úgy a fürdőszobában a burkolt felületek alatti felületeken is meg kell szüntetnünk a szivárgást. A fürdőszobai vízszigetelésről döntően egy rendszer részeként csempe- és járólapragasztás során beszélünk.

A terasz és az erkély vízszigetelése – Problémák és megoldások

Tél végén sok otthonban fény derül a nem megfelelő szigetelésekre, főleg a hézagoknál és áttöréseknél, melyekre mindenki a lehető leggyorsabb, legegyszerűbb, ugyanakkor tartós megoldást szeretné megtalálni. Itt az ideje végiggondolnunk, hogyan újítanánk fel régi teraszunkat, erkélyünket. Mielőtt kőműves kanalat ragadnánk, nézzünk át néhány fontos információt a kültéri burkolással kapcsolatban!

A vízszigetelés fontossága - Zárjuk ki otthonunkból a vizet!

Egy családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a költségeknek nagyjából az 5%-a és a reklamációknak mintegy a 90%-a. Ezért is kormányrendelet mondja ki, hogy az építményt és a részeit védeni kell a víz, a nedvesség (talajvíz, talajnedvesség, talajpára, csapadékvíz, üzemi víz, pára, stb.) káros hatásaival szemben.

Utólagos szigetelés a tetőtérben. Gyors és problémamentes megoldások víz- és hőszigetelésre

A tetőtér – hiába remek lehetőség újabb helyiségek kialakítására – gyakran az egyik legproblémásabb része a lakóépületeknek. Ha a víz- és hőszigetelés nem megfelelő, elvész a kényelem is. Szerencsére azonban mindez egy alapos felújítással orvosolható.

Vízszigetelési problémák megelőzése teraszokon, erkélyeken, vizes helyiségekben - egy komponensű, rugalmas vízszigetelő habarccsal

A vízszigetelés hiánya, vagy a helytelen kivitelezés következményeként számos kellemetlen problémával kell szembenéznünk. A helyzet azonban nem reménytelen! Megfelelő anyagok felhasználásával ezek a gondok orvosolhatók.

Hőszigetelés mindenkinek: trendi lapostető – kockázatokkal

Szakemberek szerint az otthoni energiaveszteség legalább feléért nem a megfelelően hőszigetelt falak (30%-ban) és a tető felelős (20%-ban). Éppen ezért nem véletlen, hogy otthonunk hőszigetelésének tervezésekor ez a két terület kerül először fókuszba. Még alaposabb megfontolást igényel, ha a manapság egyre népszerűbb lapostető fedi a házat.

Falszigetelés saját kezűleg

A falazat nedvesedése, a talajból beszivárgó nedvesség sokak előtt ismert probléma. A védekezés nem halogatható sokáig, hiszen a falazat károsodása az épület szerkezetet sem kíméli. Megfelelő anyagok felhasználásával magunk is nekiláthatunk a kárelhárításnak.

Vizesedő lábazat, elkerülhetetlen felújítás

Házunk, kerítésünk egyik legkényesebb része a lábazat, mely mindenképpen kiemelt figyelmet érdemel. A lábazat közvetlenül érintkezik a földdel és nem csupán a csapadék éri, hanem a járdáról is visszaverődik ide a szennyeződés. Több oka is van tehát annak, hogy a szigetelés elégtelensége miatt egyenes út vezet a vizesedéshez.

Vízelvezetéstől a stílusig – így készül az épített zuhanyfülke

Ha épített zuhanyfülke kialakítása mellett döntünk, fontossági sorrendben erre a hat szempontra feltétlenül figyeljünk!