Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

5 lépés a minőségi homlokzat felé - Hogyan kíméljük meg magunkat a hosszas színválogatástól?

Első hallásra nem tűnik bonyolultnak, de ha éppen építkezünk, vagy lakásfelújítás közepén vagyunk, akkor jól tudjuk, nem is olyan egyszerű kiválasztani házunk homlokzatának színét, hiszen a döntésnél számos szempontot figyelembe kell vennünk. A Baumit most időt spórol Önnek és összegyűjtötte azt az 5 legfontosabb tényezőt, ami segít a megfelelő szín kiválasztásánál.

Aktuális trendek

A legfrissebb divatirányzatok figyelembevétele mellett érdemes kimenni a házunk elé és körülnézni az utcában, megfigyelni a szomszéd épületek színét, stílusát. Ezt követően két út áll előttünk, az egyik, hogy alkalmazkodunk az utcaképhez és a környező épületek színeivel harmonizáló árnyalatot választunk a saját otthonunk homlokzatának is. A másik pedig, ha éppen az a célunk, hogy egy vibráló színnel kitűnjünk a többi ház közül. Általában ízlésesebb, ha harmóniára törekszünk és alkalmazkodunk a környezetünk színeihez, de nem feltétlen kell feladni a vidám árnyalatokat.

Utcakép

Az utcakép megfigyelése után jöjjünk egy kicsit közelebb az otthonunkhoz és vegyük szemügyre a stílusát. Egy barokk vagy klasszicista épületnél nagyon kedvelt szín az okkersárga, a modernista, neomodern épületeknél pedig remek választás a bézs, illetve a szürke is. Természetesen a régies, vintage stílusú házaknál is remekül alkalmazható a szürke, hiszen visszafogottságot, eleganciát kölcsönöz lakóhelyünknek.

Házunk stílusa

Jó hír, hogy nem feltétlenül kell egy színnél leragadnunk, választhatunk színpárokat is. Idén a Pantone Intézet szakértői sem tudták egyetlen színre letenni a voksukat és úgy döntöttek, hogy egy vibráló, mégis stabilitást sugárzó kombináció lesz 2021 színpárja, ami nem más, mint az „Ultimate Gray” fantázianevű galambszürke és az „Illuminating” nevű napsárga remek házassága. A szürke szín szilárd, támogató, ugyanakkor magabiztos jegyeket hordoz magában, amit az élénk sárga egy kis napfénnyel, jókedvvel, vidámsággal fűszerez meg. Ettől lesz a kombináció egyaránt felemelő és mindenki számára emlékezetes.

Baumit homlokzati vakolat színek

Külső burkolat típusa

Negyedik lépésként érdemes azt is figyelembe venni, hogy a házunk külső falburkolata milyen textúrával, alapszínnel rendelkezik. Van-e esetleg olyan meglévő burkolat, aminek a színéhez igazodni szeretnénk. A modern építészetben kedvelt: kő, fa és fém elemekhez remekül passzolnak a fehér, a sötétebb szürke, esetleg a bézs színek is. A natúr, természetes tónusokkal szinte bármilyen szín harmonizál, a hangsúly a letisztultságon van. Ne feledkezzünk meg a még ma is nagyon kedvelt mediterrán stílusról sem, ahol a földszínek, a terrakotta, a terméskő adja az alapot, amihez a sárga és annak árnyalatai passzolnak a leginkább. A lényeg, hogy teremtsünk harmóniát a különböző burkolati elemek között.

Baumit homlokzati vakolat színek

Pszichológiai hatások

Nem utolsó sorban a színek pszichológiai hatásaira is érdemes egy kis figyelmet fordítani, hiszen munkából hazaérve a lakásunk homlokzata, bejárata az első dolog, amit megpillantunk. Ha a 2021-es év színeinél maradunk, akkor nem csak a legdivatosabb színpárt választjuk, hanem egy olyan kombinációt, ami az izgalmas, élettel teli, pajkos ragyogást stabilitássá és biztonságot sugárzó hangulattá szelídíti. A szürke szín tehát remek választás, ha nyugalmas, stabil otthont szeretnénk magunknak varázsolni. Nem utolsó sorban pedig jól mutat minden természetes vagy tarka tónus mellett is, mert nagyszerűen kihangsúlyozza azokat.

Baumit homlokzati vakolat színek
Népszerűek a témában

5 hatékony készülék tavaszi nagytakarításhoz. Kezdjük az autónknál!

Ragyogó tisztaság kültéren is – okosvezérléssel

Ez is érdekelhet

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

A legtöbb energia a falakon távozik, ne hagyjuk! Felújítás Austrotherm szigeteléssel

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

Hörmann fa beltéri ajtók

Higiénia, praktikum és esztétikum a fürdőszobában

Leier Típusházak méretpontos, előregyártott betonelemekből, gyors kivitelezéssel!

Leier Durisol magaságyás: Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Így élvezheti a fürdőszobája panorámáját zuhanyzás közben és teheti tágasabbá a teret egyszerre Walk-In zuhanyfallal

Kényelem felsőfokon - Házépítés egyszerűen és gyorsan

Kandalló Inspirátor

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Tervezzünk velük előre! Villanykapcsolók, konnektorok

Felújítási támogatás bejárati ajtóra és garázskapura – Ne maradjunk le róla!

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Így alakul végül otthonná az épülő belső tér – lakberendezés a gyakorlatban

Miért fontos kivitelezői szerződést kötni és mi szerepeljen a szerződésben? Letölthető szerződésminta és magyarázatok felújítóknak, építkezőknek

Hőszigetelés centikben, számokban és forintokban

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Milyen hatással van a lakóklímánkra, ha otthon van az egész család?

Otthontámogatási kisokos – ezekkel fontos tisztában lenni, ha felújít, építkezik