Érezhető-e már a CSOK-hatás?

A két éve tartó lakáspiaci fellendülés idén sem áll meg, a tavaly tapasztalt fogalomnövekedés jelenleg is kitart. Áprilisban 4%-kal, májusban pedig 3%-kal magasabb tranzakció számot regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

A lakáspiac nem veszít a lendületéből

Az év első öt hónapjában mintegy ötvenezren érdeklődtek a CSOK iránt, az időszakban a bankok kilencezer kérelmet fogadtak be. Ebből is kitűnik, hogy az ügyfelek elsősorban érdeklődőként vannak jelen, ennek ellenére a beruházók előrehozták a lakásaik meghirdetését.

Lakásárak alakulása

Kevés az új lakás

A CSOK-hatás részben érvényesülni látszik, az év elején módosított kedvezmény egyszerre növelte az árakat és a keresletet is, az új lakások azonban továbbra is hiánycikknek számítanak az ingatlanpiacon. Budapesten a legnépszerűbb kerületekben az eladó lakásokat átlagosan 500 ezer forintos négyzetméteráron kínálják, a belvárosban ennél magasabb – akár 8-900 ezer forintos - árakkal találkozhatunk. Ezzel párhuzamosan a megyeszékhelyeken is egyre gyakrabban kell 3-400 ezer Ft/m2 árakkal számolniuk a vevőknek.

Szűkül a lakáspiaci árolló

A bevezetett lakáspolitikai intézkedések hatására idén az első öt hónapban mintegy 120 új vagy korábban félbehagyott és újraindított projekt lakásai kerültek meghirdetésre, ami az új és használt lakások között lévő árollóra is kihat. Egyes városokban már érezhető ez a tendencia, Budapesten a két típus közötti árkülönbség 100 ezer forint körül mozog, a megyei jogú városok esetén lényeges eltérések mutatkoznak. Amennyiben a következő időszakban záródik a lakáspiaci árolló, a használt lakások drágulása megállhat, így ebben a szegmensben nem várható további árnövekedés. Az új lakások túlkínálatának hatására pedig akár csökkenhet is a használt lakások átlagos négyzetméterára.

Lakásárak alakulása

Megdrágultak a telkek

Az építkezési kedv bővülésével nemcsak a telkek iránti kereslet, hanem az árak is növekedtek. Utóbbi egyes városokban – Győr, Veszprém, Pécs – elérte a 30-50%-os emelkedést is, a jó elhelyezkedésű területekért pedig egyfajta verseny indult meg a kisebb társasházat és a családi házat tervezők között. Az építkezési kedv feléledését a kiadott építési engedélyek is alátámasztják, áprilisban kétszer annyi engedély került kiadásra, mint egy évvel korábban, májusban ez a szám további 8%-kal nőtt az egy hónappal korábbi adatokhoz képest.

Visszafogott áremelkedés

Az lakáspiacon 2015-ben jelentős változások mutatkoztak az átlagárak tekintetében, melynek mértéke az egyes ingatlantípusok esetén különbségeket mutatott. A panellakások átlagosan több mint 60%-kal, a téglalakások 50%-kal, a családi házak 11%-kal lettek drágábbak. A jelentős eltérések hátterében az állhat, hogy az első két ingatlantípust főként befektetési, míg az utóbbit elsősorban magán célra vásárolták az ügyfelek. Meg kell jegyezni azonban, hogy az ország egyes területei között jelentős különbségek tapasztalhatóak, Budapest, illetve a vidéki nagyvárosok árai kiemelkedőek, a kisebb városokban, településeken viszont nem ritka az ennél lényegesen mérsékeltebb, sőt akár a csökkenő tendencia érvényesülése sem. Az elemzők az idei évre egy jóval mérsékeltebb árváltozást jeleztek előre, ami az eddigi adatok alapján beigazolódni látszik, az év első öt hónapjában ugyanis mindegyik ingatlantípus esetén egy mindössze 1-2%-os áremelkedés volt tapasztalható.

Lassul az árnövekedés üteme

Lakásárak alakulása

Forrás: Ingatlannet.hu

Kapcsolódó cikkek

Linóleum, a környezetbarát, természetes és tartós padlóburkolat

A linóleum padlóval kapcsolatban sokakban tévhit él és egy merev, csúnya, ócska hatású padló jelenik meg emlékeikben. Pedig a valóság ennek épp az ellenkezője. Egy esztétikus, jó minőségű és kellemes tapintású, időtálló anyag a linóluem.  

Így változik a CSOK

A hitelintézetek honlapján már elérhetők a CSOK újdonságairól, változásairól szóló információk. A változások március 15-én léptek hatályba.

Az éves szinten hiányzó 25 ezer lakóingatlan

Az „Évente 25 ezer új lakóingatlan hiányzik a magyar piacról”címmel március 22-én megrendezett sajtótájékoztató az ingatlanpiac múltbéli, jelenlegi és várható helyzetéről, változásairól informálta a sajtó képviselőit.

5 kérdés és válasz a NOK-ról

Röviden már esett szó a Nemzeti Otthonteremtési Közösségről (NOK). Következő cikk sorozatunkban olyan információkat szeretnénk kérdés-válasz formájában összegyűjteni, melyek segítségével egy átfogóbb képet nyújthatunk az amúgy bonyolultnak tűnő rendszerről.

CSOK igénylők körének bővítése

Novák Katalintól (Ifjúság és Családügyi Államtitkár) megtudhattuk, hogy a kormány további módosításokat tervez a CSOK programmal kapcsolatosan.

Köztartozásmentes adózó CSOK igénylése

A CSOK igényléséhez több feltételnek kell teljesülnie, melyek közül az egyik az igénylő köztartozásmentessége. A NAV kiadott közleményéből megtudhatjuk, ki minősül köztartozásmentes adózónak.

CSOK – tudnivalók a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről

Hazánkban az elmúlt időszak legfontosabb kérdésköre az otthonteremtés, kedvezmények, adócsökkentés és az építésügyhöz kapcsolódó eljárások egyszerűsítése volt. Ezt öleli fel a Családosok Otthonteremtési Kedvezménye, a CSOK.

Ezeknél a bankoknál már igényelhető a CSOK

Óriási az érdeklődés az új otthonteremtési kedvezmények, azaz a CSOK iránt és most már egyre több pénzintézet áll készen arra, hogy az igénylőket kiszolgálja. Íme azon bankok listája, melyeknél már adottak a lehetőségek, illetve azok, melyeknél néhány héten belül elérhető a támogatás.

3 dolog, amire érdemes odafigyelni új lakás vásárlásánál

A családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) várhatóan egyre többen tervezik új lakás vásárlását. Ám mielőtt sor kerülne az adásvételre, alaposan utána kell járni, milyen lehetőségeink vannak, és mi mindenre kell odafigyelnünk egy ilyen fontos döntés előtt.