Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk

Meddig drágulnak még az építőanyagok? Az év első felében mi okozta a hirtelen áremelkedést? Hogyan hatnak ezek a folyamatok az építtetőkre és a kivitelezőkre? Hogyan alkalmazkodjunk a helyzethez, milyen pénzügyi megoldásokkal minimalizálhatjuk a változásokkal járó kellemetlenségekre? – többek közt ezeknek a kérdéseknek jártunk utána szakértők segítségével, hogy a homeinfo.hu építkezésben, felújításban érdekelt olvasói minél több hasznos információval rendelkezzenek, amikor a jelentős, egyes építőipari alapanyagok drasztikus árváltozás miatt döntési helyzetbe kerülnek.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Hirtelen megugró kereslet

„Március eleje óta egy világkereskedelmi háború határozza meg az építőanyag alapanyaggyártás helyzetét. Ennek oka, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása óta eltelt másfél évben szerte a világon az építőanyag-gyárak csökkentett kapacitással dolgoztak, raktárra nem termeltek, ahogyan építőanyagokhoz szükséges alapanyagok előállítása sem volt csúcsra járatva. Ennek következtében 2020 végétől, illetve az idei év kezdetétől egy évvel elhalasztott építési beruházási kereslet jelent meg a piacon, aminek következtében bizonyos építőipari termékek világpiaci ára rendkívüli módon emelkedésnek indult” – mondta el a homeinfo.hu-nak Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke hozzátette: Magyarországnak jelentős az import kitettsége (az előző évben az összes felhasznált anyagok 48%-a külföldről került az országba), és jelenleg a korábban megszokotthoz képest kevesebb építőanyag érkezik, így nálunk – a V4 többi országához hasonlóan – az építőanyagok ára különösen nagy mértékben emelkedett.

Mint az ÉVOSZ elnöke rámutatott, elsősorban nem a magyarországi kereslet-kínálat befolyásolja az építőanyagok árának változását, hanem világkereskedelmi folyamatok, hiszen olyan, építkezést, felújítást ösztönző otthonteremtési intézkedések nem állnak a lakosság rendelkezésére a többi V4-országban, mint nálunk, de az építőanyag árak ott is hasonló mértékben emelkedtek.

Építőanyagok drágulása

Megfelelő kínálat, kordában tartható árak

Többek között az ÉVOSZ kérésére a kormány intézkedései most arra irányulnak, hogy elegendő mennyiségben és választékban álljon rendelkezésre építőanyag, mert így az árakat valamennyire kordában lehet tartani, másrészt elkerülhető, hogy az építőanyagokból hiány legyen.

Kérdésünkre, hogy az áremelkedések milyen újratervezést igényelnek, Koji László elmondta: „Kétféle helyzet van, aelynek keretei között az áremelkedésekkel összefüggésben a megbízónak és a kivitelezőnek megoldást kell találnia. Az egyik egy már aláírt szerződés alapján végzett, folyamatban lévő munka, a másik pedig, amikor éppen a szerződés megkötése előtt állnak a felek. Előbbi esetben, amikor a kivitelezőt és a megrendelőt is váratlanul érte a hirtelen drágulás, megpróbálnak egyezségre jutni, aminek része lehet a műszaki tartalom megváltoztatása (hiszen például a betervezett 130 ezer helyett 30 ezer forintért is lehet csaptelepet venni), vagy a feladatok elvégzésének időbeli ütemezésével keresik a megoldás lehetőségeit. Ahol ez nem működik, ott a kivitelező nem tud egyebet tenni, mint felmondja a szerződést, ami azonban senkinek sem jó, mert mindkét félnek az az érdeke, hogy ezek a munkák el legyenek végezve.”

Újratervezés kompromisszumok mentén

Az ÉVOSZ elnöke rámutatott: az új szerződések megkötésénél jellemző a bizonytalanság, a kivitelezők csak a saját munkájuk kárára tudják elkötelezni magukat hosszabb időszakra, és a szerződésekben az anyagár-változásokat egy erre vonatkozó záradék formájában nyitva tartják, azokat folyamatosan pontosítják. Megbízó és kivitelező közös felelőssége olyan kompromisszumra jutni, hogy a kialakult helyzetben a létesítmény a megrendelő számára elfogadható áron befejeződjön.

Koji László a jelenleg látható piaci folyamatokból arra következtet, hogy egyes építőanyagok árában a nyár végéig még várható emelkedés, majd ezek a világkereskedelmi folyamatok az év végére konszolidálódhatnak, és egyes építőanyagok árában már csökkenésére, vagyis bizonyos mértékű visszarendeződésre is számítani lehet, azonban 2021 első negyedévének árai rövid időn belül nem „térnek vissza”.

Az építőanyagfa kimagasló drágulásának okáról a szakmai szervezet elnöke elmondta, Magyarország ebből szorul a legnagyobb arányban importra, és az Egyesült Államok, illetve Kína, mint a világ két legnagyobb felhasználója, visszatartja az exportot, ennek tudható be a Budapesten jellemző közel 100%-os, de országosan is 75%-ot megközelítő volt a fa árának emelkedése.

Végigálmodni az eredeti elképzelést

Az ÉVOSZ elnöke végül kifejtette: „Aki most kezd felújítás, építkezés megtervezésébe, annak azt javasoljuk, hogy ne a jelenlegi építőanyag-beszerzési lehetőségekből induljon ki, hanem álmodja végig az eredeti elképzelést, mert arra számítunk, hogy a piac előbb-utóbb meg fog nyugodni. Azt tapasztaljuk, hogy a lakosság az árváltozások ellenére továbbra is leadja a rendeléseit, nagyobb megtorpanásokat egyelőre nem, de némi elbizonytalanodást azért érzékelünk. Ez a kivitelezést nemcsak drágítja, hanem időben el is húzza, mert sok esetben több idő kell bizonyos építőanyagok elfogadható áron való felkutatásához. Fontos megjegyezni, hogy a kereskedelmi bankok továbbra is 3-5% közötti kamatláb mellett finanszírozzák a lakossági felújításokat és építkezéseket, illetve a Magyar Nemzeti Bank indítani fog egy hitelprogramot, melynek lényege, hogy a kereskedelmi bankoknak forrásokat biztosít azzal a feltétellel, hogy 2,5 %-nál magasabb kamatot nem kérhetnek a kiutalt összegek után.”

A drágulás számokban
2021. év január-május hónapban előre nem látott áremelkedések voltak tapasztalhatók az építési piacon. Az építőipari alapanyagok, a beépítésre kerülő építési termékek áremelkedései, a munkaerőköltség növekedései különösen nehéz helyzetbe hozzák azokat a kivitelezőket, akik a korábbi évben szerződtek és csak a szokásos árváltozást tervezték be vállalási áraikba.
Az ÉVOSZ 400 építési vállalkozás megkérdezésével készítette el azt a júniusban publikált tényfeltáró összefoglalóját, melyben részletesen elemezték a kivitelező, tervező és mérnöki vállalkozások által tapasztalt helyzetet. A megkérdezettek mintájában mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozások egyaránt szerepeltek, országos lefedettséggel.
A vizsgált időszakban az előző év végéhez viszonyítva országos szinten az építőanyag-csoportok közül a faanyagok (72%-kal), a hőszigetelő anyagok (47%-kal), illetve az elektromos kábelek, vezetékek (42%-kal) drágultak a legnagyobb mértékben, míg a különböző személyi jellegű költségek 11-13 % között emelkedtek.

Építőanyagok drágulása

Állami támogatás, hitelek – erre különösen figyelni kell!

Akár állami támogatást, akár pénzintézeti hitelt veszünk igénybe építkezéshez, felújításhoz, lényeges, hogy minél pontosabb előzetes költségvetést készítsünk, ugyanis ha az jelentősen eltér a végső bekerülési összegtől, sok kellemetlenséget okozhat a megrendelő számára az olyan konstrukciójú hiteleknél (és a CSOK-nál), ahol a pénzintézetek szakaszosan folyósítják a pénzt. Az építőanyagok hirtelen és nagyarányú drágulása miatt ez most sokakat érinthet. A portálunk által megkeresett pénzügyi tanácsadó emlékeztetett rá, hogy a bank a hitelezést az ingatlan majdani forgalmi értékéhez viszonyítva adja (törvényi előírás szerint ez 80 %-nál nem lehet több), és az értékbecslő vélemenyezése alapján, majd a költségvetési tervhez igazodva az adott készültségi fok teljesülése mellett a bank folyósítja az ahhoz megállapított összeget.

Lőrincz Levente felhívta rá figyelmet: „Ha a bank értékbecslője az újabb helyszíni szemle során azt állapítja meg, hogy a kivitelezés aktuális állapota nem éri el azt a szintet, amikor a pénzintézet utalná a hitelkeret esedékes részét, akkor a megrendelő nagyon rossz helyzetben találhatja magát, amennyiben nem áll rendelkezésére akkora összeg, amivel finanszírozni tudja a hiányzó munkálatokat. Az építkezéseknél, felújításoknál egyébként is gyakran előfordul, hogy a költségek elszállnak a tervezetthez képest, azonban az építőanyagok árainak mostani hirtelen megugrása még inkább komoly anyagi kihívás elé állította a megrendelőket.”

A legjobb pénzügyi megoldás hitel mellé

A szakértő hozzátette, hogy ilyenkor kézenfekvő gondolat ezt a lukat személyi kölcsön felvételével kipótolni, azonban a hatályos szabályozás szerint megvan az esélye annak, hogy ezt a személyi kölcsönt, ha ugyanannál a banknál próbálkozunk, a pénzintézet összepárosítja a lakáshitellel, amit kiemeltebb kockázatként kezel, már csak azért is, mert fordított sorrendű igénylésnél a felvehető maximum lakáshitel összegébe beleszámítana. Másik bank könnyebben dönthet úgy, hogy ha megvan a hitelképesség, akkor folyósítja ezt a probléma áthidalásához szükséges összeget, de garancia erre sincsen. „Ezért – húzta alá Lőrincz Levente – én a legjobb megoldásnak azt tartom, hogy ha lakáshitel mellett rendelkezünk egy folyószámla-hitelkerettel is. Ebből ugyanis azonnal, zökkenőmentesen le tudunk hívni annyi pénzt, ami például az építőanyagok hirtelen drágulása miatt elakadó kivitelezésnek újra lendületet adhat, és így a bank nem fogja vissza a szakaszos folyósítás következő részét, ami szükséges ahhoz, hogy az építkezés, felújítás a nem várt nehézségek mellett is rendben befejeződhessen, másrészt a hitelkeretek nem számítanak bele a felvehető lakáshitel összegébe még akkor sem, ha az igénylést megelőző három hónapban kerültek beállításra.”

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Útmutató a kádvásárláshoz - majdnem minden, amit döntés előtt át kell gondolnia

A külső textilárnyékolók Fixscreen-rendszerével új dimenzió kezdődött az árnyékolásban

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell! A Wienerberger „Első sor” megoldása az, amire minden építtető vágyott, még ha eddig nem is tudott róla

Sikeres küzdelem az idő vasfoga ellen

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Felére csökkenhet a falak építésének ideje ezzel a technológiával - Nemcsak időt, de pénzt és vizet is spórolhat, aki így épít

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Családi ház építése környezettudatosan és fenntartható módon

Olcsó és gyors is? Pénzügyileg is jó megoldás lehet a gyorsház

Tippek és tanácsok a panelek energetikai korszerűsítéséhez

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Térformálás design elemekkel

Egyedi, különleges és utánozhatatlan