Az éves szinten hiányzó 25 ezer lakóingatlan

Kovács Gergő

Az „Évente 25 ezer új lakóingatlan hiányzik a magyar piacról”címmel március 22-én megrendezett sajtótájékoztató az ingatlanpiac múltbéli, jelenlegi és várható helyzetéről, változásairól informálta a sajtó képviselőit.


A kormány az újépítésű ingatlanok számának növekedésében bízik. A KSH adatai szerint a tavalyi évben 7612 új lakás épült hazánkban. Reményeik szerint a ciklus végére az újépítésű ingatlanok száma eléri az évi 20 ezret. Mindezt a következő lépésektől várja, melyek várható eredménye egy év múlva válik érezhetővé.

  • Új lakások áfájának csökkentése (5%-ra)
  • Áfa visszaigénylés lehetősége
  • CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezményének) kibővítése.

Az építési boom előszele

Az elkövetkezendő időszakban megközelítőleg 25 ezer újépítésű lakóingatlanra lehet kereslet az OTP bank szakértőinek becslése szerint.  Az építési boom első jelei már most is érezhetők. A tavaly kiadott építési engedélyek száma meghaladta a 12,5 ezret, ez az egy évvel korábbi adatnál 29,9%-kal volt több.

Az OTP bank megközelítőleg 4500 értékesítésre építendő lakás finanszírozási igényét vizsgálta meg. Melyek között ugyanúgy voltak 4-5 lakásos, mint 2-3 száz lakásos projektek. A bank szakértői már a 2016-os évben nagymértékű (40-50 MdFt) hitelfelvételre számítanak.

Erőteljes gyorsulás az építőiparban

Kormos Zoltántól, az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztályának Igazgatójától többek között azt is megtudhattuk, hogy a kialakított támogatási rendszer hatására az építőipar gyorsulása egyre nagyobb mértékű lesz. Jelen helyzetben a támogatás berobbanásának gátja, a piacon jelentkező lakáshiány. 2016-ban az összes várható CSOK igénylés mértéke 60 MdFt, amely 20-40 ezer igénylésből származik. Az OTP bank idei CSOK kérelmeinek számát 10-20 ezerre jósolja, melyek átlagértéke 2 MFt.

Növekvő építési kedv

Felfelé ívelő lakásépítési trend

Florovan Anna az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezetője elmondta, 2016-ban két és fél szeresése nőhet a budapesti lakásépítések száma. A kormány intézkedéseivel (építési áfa kulcs csökkentése, magánépítkezések áfa visszatérítése, CSOK látványos kibővítése) teremtett kedvező feltételeket a lakásépítők és új lakást vásárlók számára.  A lakásépítési trend nemcsak a budapesti régióban, hanem a Balaton környékén és Győrött is felfelé ível.  Az OTP 2016-ban megközelítőleg 3100 értékesítési célú társasházi ingatlan megépülését prognosztizálja. A vidéki nagyvárosokban is egyre jobban élénkülő lakáskeresletről számol be az OTP Ingatlanpont. Ezekben a régiókban előfordulhat, hogy a kereslet meghaladja a kínálatot, ezért a vásárlók már a tervasztalról megveszik az adott lakást. A növekvő újlakás-keresletnek köszönhetően a telekpiac is mozgásba lendült. A válság idején elhalasztott projektek a következő városokban, tájakon jelentek meg azonnal a kínálatban: Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Zalaegerszegen és a Balatonnál, más területegységek esetében még várni kell az új fejlesztésekre.


Eddigieknél nagyobb igény az ingatlanfejlesztésre

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese számolt be arról, hogy évente mintegy 25 ezer új lakóingatlanra lenne szüksége az ingatlanpiacnak. A nagyobb kínálat megjelenése 2017 második felében várható. Jelenleg a nagyobb városokban és megyeszékhelyeken figyelhető meg nagyobb ingatlan fejlesztői érdeklődés, de a következő időszakban országszerte megindulhat az ingatlanfejlesztés. Amely vonzó célponttá válhat a befektetők számára. Az újépítésű lakások paramétereit a CSOK előírásainak kedvezően állapítják meg, hogy minél könnyebben igénybe vehessék a családok a kedvezményt. Az érdeklődés növekedése a fejlesztői oldalról már 2015 végén megfigyelhető volt és 2016-ban még erősebb lesz, 2015 végére már több mint 10 ezer új lakás építésére adtak engedélyt.

A 300 lakásos projektek regionális megoszlását a következő ábra szemlélteti:

Grafikon

Az átlagos lakásméret 50-70 négyzetméter környékén alakul, a lakások átlagos értéke várhatóan 25-30 MFt lesz, melyet az elhelyezkedés nagymértékben befolyásol. A kalkulált lakásárak vidéken 300 eFt/négyzetméter, míg Budapesten és a frekventáltabb helyeken akár 400-550 eFt/négyzetméter körül várhatók.

Kapcsolódó cikkek

CSOK-kal kevesebb energiahatékony ház épülhet

A megújult Családi Otthonteremtési Kedvezmény könnyített feltételeitől a pályázók körének bővülését, az építőipar fellendülését is várja a szakma. Szakértők szerint azonban az energiahatékonysági szempontból jelenleg is korszerűtlen ingatlanállomány fog bővülni.

CSOK igénylők körének bővítése

Novák Katalintól (Ifjúság és Családügyi Államtitkár) megtudhattuk, hogy a kormány további módosításokat tervez a CSOK programmal kapcsolatosan.

5 kérdés és válasz a NOK-ról

Röviden már esett szó a Nemzeti Otthonteremtési Közösségről (NOK). Következő cikk sorozatunkban olyan információkat szeretnénk kérdés-válasz formájában összegyűjteni, melyek segítségével egy átfogóbb képet nyújthatunk az amúgy bonyolultnak tűnő rendszerről.

A CSOK bővítésének következményei: telek és ingatlan ár növekedés

Cikkünkből megtudhatja, milyen mértékű ingatlan és telek ár változásra lehet számítani az ország egyes területein a nagy keresletnek köszönhetően.

Az önkormányzattal közösen pályázhatnak a társasházak

Az OTP Társasházi Pályázata mellett április 21-étől és 29-étől két új, Széchenyi 2020-as kiírás keretében juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz a társasházak és lakásszövetkezetek.

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Megvásároltuk a telkünket, többé-kevésbé az anyagi forrásaink is egyben vannak és a fejünkben összeállt a kép arról, milyen házat szeretnénk. De ki fogja ezt nekünk megtervezni? És lehet-e úgy, ahogy mi szeretnénk? Vajon tud-e ehhez még hozzátenni vagy a téves elképzeléseinket kijavítani? Kire bízhatjuk ezt a nagy felelősséggel járó feladatot?

Hogyan válasszuk ki a homlokzat színét?

  Régi épület felújításánál, de új ház építésénél is izgalmas tervezési szempont és komoly vita tárgya is lehet, hogy milyen színű legyen a homlokzat? A szín választását befolyásolhatja a ház stílusa, lakóinak ízlése vagy kedvenc színei. Több irányelvet is figyelembe vehetünk a szín választásakor.

Magam is végig tudom csinálni! - Avagy a csináld magad hitelfelvétel kockázatai

Hitelfelvétel egyedül vagy hozzáértős segítséggel? Már a cikk elején le kell szögezni, hogy a hitelfelvétel folyamatát mindenki képes végig csinálni! Mi kell hozzá? Nagyon sok türelem, kitartás, sok szabadidő, és ezekkel szoros összefüggésben lévő eszköz, azaz pénz.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár