Hirdetés

Mit kell tudnunk a mobilházról?

Ha feltennénk a kérdést, hogy mi az a mobilház, a legtöbb ember számára a kempingekbe telepített kényelmes, összkomfortos szálláshely jutna először eszébe. A mobilházakat korábban valóban elsősorban nyaralónak, illetve hétvégi háznak tervezték. Azonban az igények bővülésével mára már az újabb mobilház modellek alkalmasak egész éves használatra is. A mobilotthonok tervezésénél a környezettudatos technológiák mellet az energiatakarékosságot, az esztétikát, a modern megjelenést és a korszerű műszaki igényeket is figyelembe veszik.

A mobilház választásánál tisztáznunk kell először azt, hogy mi a mobilház. A mobilházat könnyűszerkezetes technikával fából készítik, majd mozgathatósága révén jellemzően kamionnal szállítják ki a megrendelő címére.

A mobilházat gyakran összetévesztik a készházzal. Míg a mobilház esetén a ház minden egyes darabját a gyártó helyén készítik el, és az összerakott házat egészében szállítják rendeltetési helyére, addig a készház esetén az elemeket, előregyártott falakat a kiszállítást követően rakják az alapra. Így a mobilház a készházzal ellentétben egy mozgatható, áthelyezhető konstrukció.

Otthonként is funkcionáló mobilház
Otthonként is funkcionáló mobilház

A mobilház mérete

Mekkorák a mobilházak? A mobilházak nagyságát a megrendelők elvárásainak megfelelően, egyedi műszaki megoldásokkal készítik.

A legnagyobb egység, amit kamionnal szállítani tudnak, 52 nm (13 m x 4 m), ezen méreten belül bármekkora méretű mobilotthont le tudnak gyártani és a helyszínre tudnak szállítani. A gyártási lehetőségek felső korlátja így 52 nm, ami persze nem azt jelenti, hogy maximum 52 nm lehet a mobilház mérete, hanem, hogy 1 modul maximum ekkora lehet. A modulos gyártási folyamatnak köszönhetően két, de akár több mobilházat is össze lehet építeni úgy, mintha azok eredetileg is egy épületet alkottak volna, látható és érzékelhető különbség nélkül. Egy modul belmagassága 2,55 méter.

Gyártás, szállítás, szerelés - közművek

A mobilház gyártása a gyártócsarnokban 8-10 hét alatt készül el.  A szállítást követően 1-2 napon belül beköltözhető. Ez a szállítás során keletkezett esetleges sérülések kijavítását, a telepítést, a terasz, díszítő elemek megépítését, összeszerelését jelenti.

A házat kamionnal szállítják a helyszínre, ahol daru segítségével kerül a végleges helyére. A megrendelő  készíthet a ház alá hagyományos alapot, sávalapot, lemezalapot, pontalapot, betonelemeket, vagy az alapozást talajcsavarral is végezheti.

A közműre csatlakozást a megrendelőnek kell biztosítania, a villany, a víz és a csatorna csonkokat a ház síkjáig, a tervek szerint kell kiépíteni.

Karbantartás

A mobilház élettartama 50-70 év. Ahhoz, hogy a mobilházat hosszú éveken keresztül élvezhessük, időről időre foglalkozni kell vele. Odafigyeléssel, rendszeres ellenőrzéssel, a fa megfelelő kezelésével: pl. lakkozással, pácolással, vízzárással, a ház eredeti állapota fenntartható.

A mobilház belső szerkezetét a megrendelő igényei szerint alakítják ki, külső alkotórészei azonban egységesek a szigetelés és az időjárás védelem miatt.

A főfal szerkezete:

 • 4×4 es lécváz
 • 12-es CK lap
 • 3 cm-es párnafa
 • 5 cm polisztirol szigetelés
 • 15 mm-es MFP lap
 • Fő- és válaszfalak függőleges és vízszintes teherhordó faszerkezetből készítve
 • 10 cm-es kőzetgyapot
 • Hőtükrös párazáró fólia
 • 1,25 cm-es gipszkarton az oldalfalon Q2-es kivitelezés
 • 1,25 cm-es impregnált gipszkarton a vizes helyiségekben, Q2-es kivitelezés
 • A nyílászárók hőszigetelt 2 vagy 3 rétegű, jobb hőtartó képességgel rendelkező műanyag nyílászárók.
Minimál stílusú mobilház
Minimál stílusú mobilház

Gépészet, biztonság

A mobilház fűtési rendszerének kiépítésénél 3 lehetőség közül választhat a megrendelő:

 • A norvég energiatakarékos Norvég ADAX elektromos fűtésrendszer, ahol a fűtést a beépített elektromos termosztáttal rendelkező alacsony fogyasztású fűtőpanelek biztosítják.
 • Infrafűtés.
 • Fa tüzelésű, JOTUL szabadon álló öntöttvas kályha/kandalló.

A tűzvédelem egy faszerkezetes mobilház választása esetén fontos kérdés lehet!

A mobilházak bevizsgáltatott és minősített alapanyagokból készülnek, műszaki átadásnál a tűz- és érintésvédelmet is ellenőrzik. Szerkezetük földrengésbiztos.

Belső terek

A mobilház gyártási technológiája miatt egyszerűen, bármikor átalakítható, bővíthető, így a megrendelő egyedi igénye alapján formálható a belső tér kialakítása is. A szerteágazó alaprajzi megoldásoknak köszönhetően különböző célokra is kiválóan alkalmas: otthonteremtésre, kereskedelmi tevékenységre (trafik, pékség, cukrászda, büfé kialakítására, de lehet akár bérlakás, iroda, telephely, porta, vagy akár apartman is).

Otthonos, kényelmes belső terek alakíthatók ki a mobilházban
Otthonos, kényelmes belső terek alakíthatók ki a mobilházban

Miért válasszuk a mobilházat? Árak

 • Minden évszakban megfelelő, köszönhetően szigetelésének és energiatakarékos fűtési rendszerének.
 • Kifizetődőbb minden más építési megoldásnál.
 • Nem helyhez kötött, bármikor szállítható.
 • Külön eladható a telektől.
 • Kiszámítható, fix ár, rejtett költségek nélkül.
 • Garantált költözési határidő.

A mobilház négyzetméter árát egyedi igények alapján számítják ki. Kulcsrakész állapotban nettó 185.000 Ft/nm-től érdemes kalkulálni.

Víkendház vagy nyaraló céljára is tökéletes mobilház
Víkendház vagy nyaraló céljára is tökéletes mobilház

Engedélyek

A mobilház telepítése előtt a megrendelőnek az illetékes Önkormányzat Építési Hatóságával szükséges egyeztetnie a telepíteni kívánt mobilházzal kapcsolatosan, ugyanis az önkormányzatok helyi építési szabályzatai is jelentős mértékben eltérhetnek egymástól. Mindaddig, amíg a szabályozás nem ad egyértelmű meghatározásokat a „Kell építési engedély a mobilházhoz?” kérdés szempontjából alapvető fogalmaknak, a jogalkalmazás egységessége és kiszámíthatósága nehézségekbe ütközik, ami nem kis fejtörést okozhat a leendő tulajdonosnak.

Forrás: mobilhazgyar.hu, mobilotthon.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Napelemes mobilház nem csak városi nomádoknak

A mobilházak ma már messze túlmutatnak az eddig ismert lehetőségeken, a lakókocsikon és a látványosan felújított autóbuszokon. A Koda egy olyan prototípusa az előre gyártott otthonoknak, mely tökéletesen megfelel a modern, örökmozgó fiatalok életformájának és a környezetbarát elvárásoknak.

Különleges nyaraló Ausztráliában

Nem kell ahhoz extrém sport rajongónak lenni, hogy egy sziklán csüngve tartózkodjunk napokig, sőt hetekig. Hamarosan egy nyaralóban is megtehetik, akik csöndre és a természet közelségére vágynak.

Energiatakarékos készházak

A rezsiköltségek folyamatos emelkedése miatt felértékelődnek az energiatakarékos építési megoldások. A készház egyik előnye, hogy külön ráfordítás nélkül is alacsony energiafelhasználásúak az épületek.