Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Mit kell tudnunk a mobilházról?

Ha feltennénk a kérdést, hogy mi az a mobilház, a legtöbb ember számára a kempingekbe telepített kényelmes, összkomfortos szálláshely jutna először eszébe. A mobilházakat korábban valóban elsősorban nyaralónak, illetve hétvégi háznak tervezték. Azonban az igények bővülésével mára már az újabb mobilház modellek alkalmasak egész éves használatra is. A mobilotthonok tervezésénél a környezettudatos technológiák mellet az energiatakarékosságot, az esztétikát, a modern megjelenést és a korszerű műszaki igényeket is figyelembe veszik.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A mobilház választásánál tisztáznunk kell először azt, hogy mi a mobilház. A mobilházat könnyűszerkezetes technikával fából készítik, majd mozgathatósága révén jellemzően kamionnal szállítják ki a megrendelő címére.

A mobilházat gyakran összetévesztik a készházzal. Míg a mobilház esetén a ház minden egyes darabját a gyártó helyén készítik el, és az összerakott házat egészében szállítják rendeltetési helyére, addig a készház esetén az elemeket, előregyártott falakat a kiszállítást követően rakják az alapra. Így a mobilház a készházzal ellentétben egy mozgatható, áthelyezhető konstrukció.

Otthonként is funkcionáló mobilház
Otthonként is funkcionáló mobilház

A mobilház mérete

Mekkorák a mobilházak? A mobilházak nagyságát a megrendelők elvárásainak megfelelően, egyedi műszaki megoldásokkal készítik.

A legnagyobb egység, amit kamionnal szállítani tudnak, 52 nm (13 m x 4 m), ezen méreten belül bármekkora méretű mobilotthont le tudnak gyártani és a helyszínre tudnak szállítani. A gyártási lehetőségek felső korlátja így 52 nm, ami persze nem azt jelenti, hogy maximum 52 nm lehet a mobilház mérete, hanem, hogy 1 modul maximum ekkora lehet. A modulos gyártási folyamatnak köszönhetően két, de akár több mobilházat is össze lehet építeni úgy, mintha azok eredetileg is egy épületet alkottak volna, látható és érzékelhető különbség nélkül. Egy modul belmagassága 2,55 méter.

Gyártás, szállítás, szerelés - közművek

A mobilház gyártása a gyártócsarnokban 8-10 hét alatt készül el.  A szállítást követően 1-2 napon belül beköltözhető. Ez a szállítás során keletkezett esetleges sérülések kijavítását, a telepítést, a terasz, díszítő elemek megépítését, összeszerelését jelenti.

A házat kamionnal szállítják a helyszínre, ahol daru segítségével kerül a végleges helyére. A megrendelő  készíthet a ház alá hagyományos alapot, sávalapot, lemezalapot, pontalapot, betonelemeket, vagy az alapozást talajcsavarral is végezheti.

A közműre csatlakozást a megrendelőnek kell biztosítania, a villany, a víz és a csatorna csonkokat a ház síkjáig, a tervek szerint kell kiépíteni.

Karbantartás

A mobilház élettartama 50-70 év. Ahhoz, hogy a mobilházat hosszú éveken keresztül élvezhessük, időről időre foglalkozni kell vele. Odafigyeléssel, rendszeres ellenőrzéssel, a fa megfelelő kezelésével: pl. lakkozással, pácolással, vízzárással, a ház eredeti állapota fenntartható.

A mobilház belső szerkezetét a megrendelő igényei szerint alakítják ki, külső alkotórészei azonban egységesek a szigetelés és az időjárás védelem miatt.

A főfal szerkezete:

 • 4×4 es lécváz
 • 12-es CK lap
 • 3 cm-es párnafa
 • 5 cm polisztirol szigetelés
 • 15 mm-es MFP lap
 • Fő- és válaszfalak függőleges és vízszintes teherhordó faszerkezetből készítve
 • 10 cm-es kőzetgyapot
 • Hőtükrös párazáró fólia
 • 1,25 cm-es gipszkarton az oldalfalon Q2-es kivitelezés
 • 1,25 cm-es impregnált gipszkarton a vizes helyiségekben, Q2-es kivitelezés
 • A nyílászárók hőszigetelt 2 vagy 3 rétegű, jobb hőtartó képességgel rendelkező műanyag nyílászárók.
Minimál stílusú mobilház
Minimál stílusú mobilház

Gépészet, biztonság

A mobilház fűtési rendszerének kiépítésénél 3 lehetőség közül választhat a megrendelő:

 • A norvég energiatakarékos Norvég ADAX elektromos fűtésrendszer, ahol a fűtést a beépített elektromos termosztáttal rendelkező alacsony fogyasztású fűtőpanelek biztosítják.
 • Infrafűtés.
 • Fa tüzelésű, JOTUL szabadon álló öntöttvas kályha/kandalló.

A tűzvédelem egy faszerkezetes mobilház választása esetén fontos kérdés lehet!

A mobilházak bevizsgáltatott és minősített alapanyagokból készülnek, műszaki átadásnál a tűz- és érintésvédelmet is ellenőrzik. Szerkezetük földrengésbiztos.

Belső terek

A mobilház gyártási technológiája miatt egyszerűen, bármikor átalakítható, bővíthető, így a megrendelő egyedi igénye alapján formálható a belső tér kialakítása is. A szerteágazó alaprajzi megoldásoknak köszönhetően különböző célokra is kiválóan alkalmas: otthonteremtésre, kereskedelmi tevékenységre (trafik, pékség, cukrászda, büfé kialakítására, de lehet akár bérlakás, iroda, telephely, porta, vagy akár apartman is).

Otthonos, kényelmes belső terek alakíthatók ki a mobilházban
Otthonos, kényelmes belső terek alakíthatók ki a mobilházban

Miért válasszuk a mobilházat? Árak

 • Minden évszakban megfelelő, köszönhetően szigetelésének és energiatakarékos fűtési rendszerének.
 • Kifizetődőbb minden más építési megoldásnál.
 • Nem helyhez kötött, bármikor szállítható.
 • Külön eladható a telektől.
 • Kiszámítható, fix ár, rejtett költségek nélkül.
 • Garantált költözési határidő.

A mobilház négyzetméter árát egyedi igények alapján számítják ki. Kulcsrakész állapotban nettó 185.000 Ft/nm-től érdemes kalkulálni.

Víkendház vagy nyaraló céljára is tökéletes mobilház
Víkendház vagy nyaraló céljára is tökéletes mobilház

Engedélyek

A mobilház telepítése előtt a megrendelőnek az illetékes Önkormányzat Építési Hatóságával szükséges egyeztetnie a telepíteni kívánt mobilházzal kapcsolatosan, ugyanis az önkormányzatok helyi építési szabályzatai is jelentős mértékben eltérhetnek egymástól. Mindaddig, amíg a szabályozás nem ad egyértelmű meghatározásokat a „Kell építési engedély a mobilházhoz?” kérdés szempontjából alapvető fogalmaknak, a jogalkalmazás egységessége és kiszámíthatósága nehézségekbe ütközik, ami nem kis fejtörést okozhat a leendő tulajdonosnak.

Forrás: mobilhazgyar.hu, mobilotthon.hu

Népszerűek a témában

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

Gyors házépítés, tartós megoldás - Egyre kedveltebbek az előre tervezett típusházak

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával