Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Jelenleg nem az örökkévalóságnak szánt emlékművekre, hanem a folyamatosan változó igényeket kiszolgáló, akár pár héten belül felépíthető és könnyedén át is alakítható, multifunkciós épületekre van szükség. Ezt a szemléletváltozást követik a közelmúltban kifejlesztett, kiváló minőségű, modern könnyűszerkezetes építészeti megoldások, melyeknek az előnyeit – gyors kivitelezés, gazdaságos, környezetbarát, száraz szerelés – kihasználva könnyen és kedvező áron felépíthető vállalati és magán célra is raktár, tároló, bemutatóterem, iroda, porta, kisüzem, üzlethelyiség, műhely, mezőgazdasági tároló, feldolgozó és egyéb épület.

A vállalkozások életében gyakran előfordul, hogy új épületre van szükség, méghozzá, ha lehet, rögtön. A könnyűszerkezetes épületek, ha nem is azonnal, de gyorsan fölépíthetők. A csavarozásos technológiának köszönhetően gyorsan és az időjárástól függetlenül készülhet el az épület, ezek a tények pedig megint csak a költségek csökkenéséhez vezetnek.

Raktárcsarnok könnyűszerkezetes technológiával – Lindab
Raktárcsarnok könnyűszerkezetes technológiával – Lindab

Mire használhatók a könnyűszerkezetes épületek?

A mezőgazdaságban például zsákos, vagy ömlesztett termények, gépek, szerszámok tárolására. De építhető ily módon élelmiszer feldolgozóüzem, iroda, szociális helyiség is. A nagy mezőgazdasági gépek, berendezések tárolására is ajánlott az ilyen jellegű készház. Az ipar területén raktárnak, feldolgozóüzemnek, kisebb szerelőműhelynek, a nagyobb csarnok mellé technológiai épületnek, gépészeti épületnek, irodának, portának vagy épp bemutatóteremnek, oktatási épületnek használható, de az üzemhez kapcsolódó szociális épület is kialakítható belőle.

A kereskedelem és szolgáltatás területén is számos felhasználási módja van a könnyűszerkezetes épületnek. Bolt, üzlet és a hozzá kapcsolódó raktár vagy épp iroda, oktatóközpont, bemutató terem is gyorsan felépíthető.

Egyes fejlesztéseknek köszönhetően már komplett csarnok rendszerek kivitelezésére is van lehetőség. Itt az új megoldásoknak köszönhetően nagyobb fesztávok és vállmagasságok is kialakíthatók.

A könnyűszerkezetes technológia építőelemei, árak alakulása

Egy szigeteletlen könnyűszerkezetes épület esetében a tető lehet cserepeslemez vagy trapézlemez, a fal pedig trapézlemez. Szigetelt változatban a tető és a fal is szerelt réteges szendvicsszerkezet, amely trapézlemezből és az alapváltozatban 15 centiméteres üveggyapotból áll. A cserepeslemezek és a trapézlemezek is többféle színben kaphatók, így a vállalkozás színvilágának és a saját ízlésünknek leginkább megfelelő, esztétikus épület valósítható meg.

A könnyűszerkezetes épületek ára optimális esetben tartalmazza az épület anyagait: váz, tető- és falburkolat, tartozékok, ereszcsatorna, valamint a hozzá kapcsolódó szolgáltatások, statikai igazolás, szerelési tervek. Az árak eltérhetnek a szigetelés nélküli, illetve a hőszigetelt könnyűszerkezetes épületek esetében.

A pontos ár függ továbbá az ajtók, ablakok számától és méretétől, valamint az ereszcsatorna kialakításától. Az árak rendszerint nem tartalmazzák az építési engedélyezési dokumentációt, a szerelési, kivitelezési díjat és az alapozási, épületgépészeti költségeket.

Előfordulhat, hogy a gyártó ingyen biztosítja a tervrajzokat, a 3D-s látványterveket, alaprajzokat, metszeteket, a szerelési, helyszíni összeállítási rajzokat és a csomópontokat.

Csarnoképítés könnyűszerkezetes technológiával
Csarnoképítés könnyűszerkezetes technológiával

Miért előnyös a könnyűszerkezetes technológia? Fontos szerelési információk

Az ilyen jellegű építési tapasztalattal rendelkezők elsősorban a szerelés tisztaságát emelik ki. Adott egy sík betonfelület, amelyre a vadonatúj, fényes alkatrészeket már csak összecsavarozással kell felépíteni. Nincs hegesztés, csak csavarozott illesztés. Az előregyártottság magas foka miatt a csomóponti kialakításoknál már gyárilag elkészülnek a furatok, csak a csavarokkal kell rögzíteni az elemeket.

A hőszigetelés sem jelent gondot: számos esetben megoldható egyedi gyártású szendvics panelekkel. A két tűzihorganyzott acélfegyverzet között PUR hab gondoskodik a hőáteresztés megakadályozásáról.

Ezek a megoldások komplett rendszerként működnek, az egyes részek, beépítendő panelek egymással kompatibilisek, éppen ezért nem ajánlott egy koherens rendszerbe idegen elemeket beépíteni és egy ismeretlen tényezővel kockáztatni a teljes struktúrát. Ráadásul ebben az esetben elveszítjük a gyártói garanciákat is, hiszen azok is az adott rendszerre vonatkoznak.

Olyan összetett műszaki struktúrákról van tehát szó, ahol az alrendszerek, illetve a pontos illeszkedések feltételezik egymást, azaz nem lehet rosszul összeszerelni, mert egyébként nem állna meg szerkezet, nem lenne épület, amire garanciát kellene vállalni.

A magas minőséget képviselő termékek rendelkeznek az építési hatóságok által előírt minőségi és biztonsági tanúsítványokkal.
Megfelelnek a tűzvédelmi szabványoknak. Ezeknek a beszerzése az építtető számára tehát nem okoz külön fáradságot, hiszen ekkor a gyártó/forgalmazó csatolja termékeihez ezeket a dokumentumokat.

A szerkezet leszállítása után néhány nappal már állhat az épület váza. A panel helyszínre szállítása utáni hetekben pedig már meg is történthet a panelek beépítése.

Két konkrét tapasztalat a könnyűszerkezetes technológia előnyeiről

1. Király László méhész, évekkel ezelőtt döntött úgy, hogy nagyobb alapterületű, az addiginál kedvezőbb energetikai tulajdonságokkal rendelkező, a munka és a szállítás szempontjából is gyakorlati előnyöket biztosító üzemet épít. Olyan épületre volt szüksége, amely megfelelő helyszínt biztosít a hűtés, a tárolás és a csomagolás számára, továbbá kialakíthatók benne a kiegészítő feladatok ellátására alkalmas helyiségek is, mint például a mosdók, illetve az őrök portája.

Mivel a méhészeti teendők éves ritmusát a természet szabja meg, és közeledett az a nyugalmasabb időszak, amit az új üzem fölépítésére lehetett használni, fontos volt, hogy a beruházás minél gyorsabban megvalósuljon. A vállalkozó évekkel korábban a családi kertészetéhez tartozó 350 köbméteres melegvíztároló oldalfalát, és az egyik kiszolgáló épület, illetve a garázs tetőzetét is ugyan attól a gyártótól rendelte.

Király Zoltán első lépésként regisztrált a kiválasztott gyártó weboldalán. Itt a tervezőszoftver segítségével össze is állított egy, az elképzeléseinek megfelelő változatot. Érdeklődésére a szoftver szinte perceken belül küldte is az árajánlatot látványtervvel együtt, és másnap a cég szakértője is fölkereste. A személyes találkozás során a szakember a helyszíni szemle tapasztalatai és az új üzem feladataival, méretével kapcsolatban megismert igények alapján egy 10 × 10 méteres alapterületű, három méter vállmagasságú és 18,7 fokos tetőhajlásszögű tetőzettel rendelkező könnyűszerkezetes acél csarnokot ajánlott.

Ez egy 13 méteres fesztávolságú „mini” csarnok, amelyben a fő tartóelemeket a nagyon jó műszaki tulajdonságokkal rendelkező, már alapanyagában korrózióvédelemmel (tűzihorganyzással) rendelkező, vékonyfalú profilok, azaz a hidegen hengerelt Z-, C-, U-szelvények adják. Ezeket nem hegesztéssel, hanem csavarozással illesztik egymáshoz.

Az első egyeztetést követően a gyártó a szükséges alapanyagok és a szerelvények számát, valamint ezek költségeit 24 órán belül megadta az ügyfélnek. Ez képezte az alapját a végső tárgyalásnak és megrendelésnek, amelyben – Király Zoltán elmondása szerint – a gyártó nagy rugalmasságot mutatott. A megrendelés aláírását követő három héten belül már le is szállították az épülethez a szükséges elemeket, csavarokat, alkatrészeket, a kiviteli, összeállítási tervvel együtt, amely a tartószerkezet összeállítását segítette.

A méhész a tapasztaltak alapján elmondta, hogy a csarnokban több gyártási feladatot ellátó helyiség, mint a pergető, a raktár, a csomagoló, a mézelőkészítő is sokkal kényelmesebbek, és szeparáltan kaptak helyet. Modernebbek, tágasabbak lehettek a szociális helyiségek is. A hét ablaknak köszönhetően több a beáramló, természetes fény. A szélesebb kapukba be tudnak állni a szállítást végző furgonok. A megnövelt belső területekben már megoldható a targoncás rakodás. A gyártó 15 évre szóló korróziómentességi garanciája mellett kiemelte az épület tökéletes hőszigetelését és az ebből fakadó energiamegtakarítást.

2. Egy iskolaépület könnyűszerkezetes bővítése során az építész elmondta, a könnyűszerkezetes falszerkezet előnyei a tervezés és a kivitelezés során is megmutatkoztak. A hagyományos építési módszerekkel szemben lényegesen gyorsabban haladt a munka, emellett a könnyű használhatóság is segítette a folyamatokat. E technológia alkalmazásával – a munka különleges körülményei ellenére – a kivitelező könnyen elvégezhette az emeletráépítési munkálatokat, amely az önkormányzat igényeinek használati, anyagi és esztétikai szempontokból is megfelelt.

A nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatok vagy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) számára fontos, hogy gazdaságos, értékálló és gyors építészeti megoldást találjanak. Ezek a könnyűszerkezetes technológiánál adottak:

  • a könnyűszerkezetes technológiából fakadó gyors építkezés,
  • a korrózió gátló cinkkel és a további védelmet nyújtó színbevonattal ellátott acéllemezek – évtizedekre szóló garanciába foglalt – tartósság,
  • a nagy fesztávolságok professzionális áthidalása és
  • a nagyfokú kombinálhatóság, ami jelentős megtakarítást eredményez bővítések, hozzáépítések esetében is, a jó minőségű rendszerek ugyanis könnyen illeszthetők a hagyományos anyagokból épült szerkezetekhez.

A sportcsarnokok, tornatermek külső burkolata

Az iskola tornaterme vagy a városi sportcsarnok a méretéből adódóan szerves részévé válik a városképnek is. Nem mindegy tehát, milyen látványt nyújt. A gyártók a könnyűszerkezetes elemek mellé többféle bevonattal és számos színárnyalattal rendelkező burkolati lemezeket kínálnak, melyek tartós, esztétikus felületet képeznek.

A könnyűszerkezetes technológia további előnyei

Az előbbiekben felvázolt előnyökön kívül a könnyűszerkezetes falszerkezet kiváló megoldást nyújt irodaházak, szállodák, hotelek, kórházak bővítésére is.

De a tetőtér könnyűszerkezetes elemekkel történő kialakításakor is nagyobbá válik annak használati biztonsága, így a tetőtér kevésbé lesz érzékeny a repedésekre. Emeletráépítés esetén kevesebb többletterhet jelent e falvázrendszer a hagyományos építési módokkal szemben, és az alkalmazásához nem kell víz, nem kell megvárni a kötési időket, így az építési idő lerövidül. Ez egyrészt kevesebb munkaóra megfizetését jelenti a beruházó számára, másrészt hamarabb megtérülhet a befektetés, és az épület korábban használható.

„Svédországban már jobban elfogadott a könnyűszerkezetes építkezés, amely környezetbarát tulajdonságai mellett idő- és energiahatékonysága miatt is népszerű, továbbá – kis önsúlya, ami például 5–7-szer kisebb, mint az üreges égetett agyagtégla – ellenére különösen jó hőszigetelő képességgel bír. Többszintes vázas épület esetében intenzív hőszigetelő tulajdonsággal, a vonal menti hőhidak energiaveszteségét minimálisra csökkentve, a hasznosítható alapterület maximális kihasználtságával és az időjárási körülmények alakulásától függetlenül, gyorsan kialakítható a könnyűszerkezetes épületrész” – fejti ki dr. Tóth Elek DLA, a BME Magasépítési Tanszék egyetemi docense a könnyűszerkezetes falszerkezetekkel kapcsolatban.

A könnyűszerkezetes falrendszerek általános előnyeiként felsorolhatjuk a kisebb költségű alapozást és teherviselő vázszerkezetet lehetővé tevő kis súlyukat, kiváló hőszigetelő képességüket, gyors építési módjukat. Fontos azt is hangsúlyoznunk, hogy a hagyományos szerkezeteknél lényegesen nagyobb méretpontosságot nyújtanak. A falvázrendszerek esetében azonos hőszigetelési jellemzőit a hagyományos szerkezeteknél kisebb falvastagsággal – átlagosan 10–20 centiméterrel kisebbel, mint a gázbeton vagy égetett agyag falak esetén – lehet elérni, ez adott bruttó alapterületen nagyobb hasznos alapterületet eredményez, ami az eladási árat, vagy a bérleti díjat növeli.

Emeletráépítés könnyűszerkezetes technológiával
Emeletráépítés könnyűszerkezetes technológiával

Figyelmesen válasszunk gyártót!

Érdemes olyan gyártót választani, mely az építészeti tervek és a műszaki specifikáció ismeretében végleges és pontos ajánlattal, műszaki konzultációval, kivitelezői ajánlással áll a megrendelő rendelkezésére.

Vegyük példának az egyik gyártó termékét, az SBS épületet (Small Building System, kisépület-rendszer), melynek váza legfeljebb 3 mm lemezvastagságú, hidegen hengerelt, tűzihorganyzott, nagyszilárdságú acélprofilokból készül. A tetőn vázszerkezetre színes bevonattal ellátott horganyzott acél cserepeslemez a falra pedig trapézlemezből készülő, szerelt jellegű burkolat kerül. A burkolat lehet szigeteletlen vagy hőszigetelt. A teljes épülethez számos elem tartozik – szegélyek, tömítők, fóliák, csavarok, ereszcsatorna stb. A ház betonalapra épül, az acél elemeket csavarozással, száraz kötési móddal, rendkívül gyorsan és egyszerűen szerelik a helyszínen, a felépítmény akár 1–2 hét alatt elkészül.

Tapasztalatok szerint a hazai vállakozások egyelőre konzervatívnak tűnnek. Sokan inkább a régebbi építési módokban bíznak, idegenkednek az új technológiáktól. De gyakran ez csak azért lehet, mert még nem dolgoztak vele.

Ahogy a cikkben is olvasható, a könnyűszerkezetes technológia számtalan előnnyel jár. A technológiában rejlő egyéb lehetőségekről, illetve konkrét termékekről bővebb információ is található további cikkünkben.

Népszerűek a témában

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Stílusos 2 személyes minimalista fürdőkád

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Csendes mosdóhasználat otthonában egyetlen kiegészítővel!

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Felére csökkenhet a falak építésének ideje ezzel a technológiával - Nemcsak időt, de pénzt és vizet is spórolhat, aki így épít

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Családi ház építése környezettudatosan és fenntartható módon

Olcsó és gyors is? Pénzügyileg is jó megoldás lehet a gyorsház

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával

Gyors, kalkulálható, Típusház – érdemes utánanézni! Házat, de gyorsan! 7. rész

Gyors és stresszmentes építkezés, akár a karosszék kényelméből

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával