Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Mire ügyeljünk lakás- és telekvásárlás előtt?

Ingatlant vásárolni mindig nagy izgalommal jár. Hiszen mindez általában azt jelenti, hogy belátható időn belül új otthonba költözünk, életünk kényelmesebbé, komfortosabbá válik. Egy ilyen döntés meghozatala azonban - éppen ezért - nem kis felelősség.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Ha most nem vagyunk elég körültekintőek, felkészültek, egy rossz választással hosszú évekre megkeseríthetjük mindennapjainkat, vagy éppen elronthatjuk az új lakás felett érzett örömünket. Legyünk tehát óvatosak, és amikor telek vagy lakásnézőbe indulunk, feltétlenül tartsuk be az alábbi szabályokat:

 1. Akármilyen elfoglaltak vagyunk is, ne csak este vagy késő délután nézzük meg az ingatlant! Ha sötétben látjuk, fogalmunk sem lehet a fényviszonyokról, arról, mennyire süt be a nap, melyik szoba világos, melyik van állandó félhomályban.
 2. Az esti lakásnéző azért sem jó, mert villanyfénynél bizonyos hibák, repedések kevésbé látszanak, mint természetes fény mellett.
 3. Soha ne döntsünk egy-egy ingatlan mellett, ha csupán hétvégén nézhettük, néztük meg. Így ugyanis remekül elleplezhető az a tény, hogy a közeli forgalmas utca zaja állandó bosszúságot okoz a háziaknak. Hétvégén kevesebb az autó és a tömegközlekedés is elenyésző, ezért csalogató lehet a csend.
 4. Legalább ennyi veszélyt rejt társasházi lakás esetében, ha csupán hétköznap délelőtt nyílott alkalmunk megtekinteni. Így ugyanis nem derül ki, mekkora az áthallás a lakások között, hiszen a lakók többsége nincs otthon. Később pokollá teheti az életünket a rossz hangszigetelés!
 5. Kérjük el a tulajdonos közmű számláit, érdeklődjünk a közös költség felől, nehogy utólag kellemetlen meglepetések érjenek bennünket. Így könnyen fel tudjuk mérni, mekkora havi költséggel jár a lakás fenntartása. Néha bizony komoly meglepetésekkel kell számolnunk.
 6. Ha olyan lakást, házat veszünk, amely fölött zöldtető van, vagy a legfelső szintre esik, különösen figyeljünk az esetleges beázások nyomaira. Előfordul, hogy a kitartó beázást a tulajdonos beépített szekrényekkel, bútorokkal leplezi. Próbáljunk benézni a gyanús darabok mögé is.
 7. Tanácsadás lakásvásárlás előtt

 8. Érdemes egy statikust vagy építészt magunkkal vinni az utolsó mustrára, az ő szemük ugyanis olyan hibákat is felfedezhet, amire nem is gondolnánk. A repedések, süllyedések eredetét és súlyosságát is egy-kettőre megállapítják, s azt is, mennyire súlyos, illetve, hogy egyáltalán orvosolható-e a szépséghiba.
 9. Ne csak a szemünkkel mustráljuk az ingatlant, de az orrunkkal is. Ha dohszagot, penészszagot érzünk, akkor nem árt óvatosnak lenni. Lehet, hogy csak a szellőzés hiánya okozza a bűzt, de az is, hogy rossz a ház szigetelése vagy folyamatosan beázik valahol.
 10. Érdemes nagy értékű telek vásárlása előtt – még ha plusz költséggel jár is – előzetes építészeti vázlattervet készíttetni. Lehetséges ugyanis, hogy a telek a beépítési százalékok, a jogszabályok, az egyéb adottságok miatt álmaink otthonának megépítésére nem alkalmas. Ha túl sok kompromisszumot kellene kötni, ami nem áll értékarányban a telek árával, gondolkodjunk el!
 11. Van, akinek a panoráma elsődleges szempont ingatlan vásárláskor. Ha így van – és ebben az esetben általában borsosabb vételárra is számíthatunk – ne elégedjünk meg avval, amit az ablakból vagy a teraszról látunk. Nézzünk körül alaposan, és érdeklődjük meg, hogy a szomszédos telkeken nem terveznek-e komolyabb építkezést, nem húznak-e az orrunk elé és magas toronyházat, ami azonnal tönkreveri panorámás otthonunkról dédelgetett álmainkat.
 12. Ha nincs autónk, fontos szempont a közlekedés. Mielőtt vásárolunk, különösen, ha zöldövezetben, kertvárosban, hegyen szándékozunk letelepedni, érdeklődjük meg a buszjáratok menetrendjét. Akad ugyanis olyan körzet, ahol csak óránként jár a busz, ami szinte lehetetlenné teszi a normális hazajárást.
 13. Ha az autósok csoportjába tartozunk, különösen, ha több gépjárművel is rendelkezik a család és a lakáshoz, házhoz nem tartozik saját garázs vagy beálló, tájékozódnunk kell a parkolási lehetőségekről is. Van olyan önkormányzat, amelyik csak borsos éves díj ellenében hajlandó parkolási engedélyt adni az utcában lakóknak, ám ha történetesen az adott utcában nincs parkolóhely, és a szomszédosban vagyunk kénytelenek megállni, bízvást számíthatunk a büntetésre.
 14. Legjobb módszer, ha vásárlás előtt megismerkedünk a szomszédokkal, a környéken lakókkal (boltban, utcán, parkban beszédbe elegyedve velük), így sokkal pontosabb képet kaphatunk leendő lakhelyünkről, mint az ingatlanközvetítőtől.
 15. Ha beleszerettünk és aláírnánk a szerződést, az ingatlan friss tulajdonlapját mindenképpen kérjük el, mielőtt elköteleznénk magunkat. A bejegyzések, esetleges perek, jelzálogok vagy megosztott tulajdon ugyanis alaposan megkeseríthetik az ügymenetet. Amennyiben a gondok ellenére is kitartunk a választottunk mellett, kérjünk ügyvédünktől alapos szakvéleményt a lehetséges megoldásokra!
 16. Még mielőtt lestoppolnánk a kiválasztott ingatlant és a tulajdonos kezébe nyomnánk az első köteg bankót, gondoljuk át, foglalót vagy előleget szándékozunk-e adni. Míg az előleget a vásárlás meghiúsulása esetén visszakaphatjuk, addig a foglalót, ha esetleg menet közben elállunk az üzlettől, elveszítjük. Hogy miért adnak sokan foglalót? Mert ez garancia az eladó „hűségére”, hogy a következő jelentkező esetleg jobb ajánlata esetén sem maradunk hoppon. Ha ugyanis ő állna el minden ok nélkül a megállapodástól, akkor a szabályok értelmében a foglaló kétszeresét köteles visszafizetni nekünk.
Népszerűek a témában

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

Különleges szolgáltatással számítható ki, hogy mennyibe kerülne most a házépítés

Energiatakarékos miniházak – Mit kell tudnunk a tiny house-ról?

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Erre figyeljen, ha épített zuhanykabint szeretne

A kültéri árnyékolás legújabb formája: tolópaneles zsalugáter

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Hogyan lesz lakóház egy konténerből? – Engedélyek, átalakítás, közművek

A CSOK bővítésének következményei: telek és ingatlan ár növekedés

CSOK – tudnivalók a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről

Ezeknél a bankoknál már igényelhető a CSOK

Figyelem! 2016-ban ingyen átminősíthetők a zártkerti ingatlanok

A használatbavételi engedély egyszerűsítése is segíti a lakásépítést

Legfontosabb tudnivalók az új otthonteremtési támogatásról

Kicsi házak, nagyszerű megoldások

Változó igények formálják a lakáspiacot

Szocpol 2015, avagy CSOK – fontos tudnivalók a támogatásról

Anglikán templomból káprázatos lakóház

Ytong: ahol a minőség, a fenntarthatóság és az elkötelezettség találkozik