Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Tanácsok építkezőknek 1. – Mire figyeljen, amikor telket vásárol

Házépítéskor már a telekvásárlás során számos dolog eldől, így érdemes alaposan megfontolni, milyen adottságú telket vásároljunk.

Családi ház építése előtt az első, döntő lépés a telekvásárlás. És valóban a telek kiválasztása alapvetően meghatározza jövendőnket: milyen házat építhetünk ott, és miként fogjuk magunkat érezni a következő években, évtizedekben.

Az első kérdés, mit is szeretnénk

 • napsütötte kertet,
 • széles utcafrontot,
 • szép panorámát,
 • csendet, nyugalmat vagy épp
 • minél hamarabb szeretnénk eljutni a munkahelyünkre, vagy a belvárosba.

A telekvásárlás szempontjai

A végső döntés előtt menjen el a környékre a hétköznap, munkaidőben is, mert előfordulhat, hogy olyan üzem, műhely van a közelben, amely később megkeserítheti az életét. És érdemes a jövendő szomszédokkal is beszélgetni, akik felvilágosítást adhatnak a környékről.
Természetesen az egyik legfontosabb szempont, mennyi pénz áll rendelkezésünkre.

Mivel a telek árát meghatározza, annak

 • nagysága,
 • elhelyezkedése,
 • beépíthetősége,
 • közművekkel való ellátottsága,
 • tájolása vagy épp
 • domborzata.

A vásárlás előtt feltétlenül kérdezze meg építészét, ő olyan szempontokat is tud, amelyre lehet, az építtető nem is gondol. Így például, ha passzívházat szeretne vagy legalábbis minél energiahatékonyabbat, amely a lehető legtöbb napenergiát hasznosítja, akkor mindenképp déli tájolású telket válasszon.

A következő fontos lépés a helyi építési hatóság megkeresése, mivel ők adnak tájékoztatást, az adott telek beépítési lehetőségeiről és a helyi építési szabályzatról. A kapott információkat azután az építésszel egyeztetve, kiderül megfelel-e a telek az elképzeléseknek.

Előírások

Az elsődleges jogszabály az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK). Emellett a már említett, helyi építési szabályzat az irányadó. Ezek együtt határozzák meg, hogy milyen típusú, mekkora ház kerülhet a telekre, és azon belül, annak melyik részére. Ezekben az előírásokban szerepelnek azok a műszaki követelmények, amelyeket be kell tartaniuk az építtetőnek, a tervezőnek, a kivitelezőnek és a hatóság szakembereinek.

A szabályozási terv tartalmazza a telek beépítési módját, amely lehet:

 • szabadon álló,
 • oldalhatáron álló,
 • zártsorú vagy
 • ikerházas.

A telekvásárlás szempontjai

A helyi építési szabályzat, illetve ennek hiányában az OTÉK vagy a környezetben kialakult beépítési magasság meghatározza a tervezhető építménymagasságot is. Ez egy számított érték, amely az épület átlagos homlokzatmagasságát jelöli.

Ha az átlagos homlokzatmagasság:

 • 3,0 méter, akkor földszintes ház építhető, térdfal nélkül,
 • 4,5 méter, akkor körülbelül 1 méter magas térdfallal számolhat,
 • 6,0 méter, akkor kétszintes épület építhető, térdfal nélkül,
 • 7,5 méter, akkor az épület kétszintes + tetőteres lehet, körülbelül 1 méter magas térdfallal.

A beépítettség legnagyobb mértékét a helyi építési szabályzat határozza meg. Fontos érték még, a zöldterületi hányad, amelyet a helyi építési szabályzat köthet ki, különösen a városokban. A zöldterületi hányad megmutatja, hogy a telek mekkora felületét kell legalább zöld növényzettel borítani. Lehetnek előírások a helyi építési szabályzatban a tetőformára is, így például a tető hajlásszöge 35–45 fok között kell, legyen, csak az utcavonalra merőleges nyeregtető épülhet, csak lapos tető épülhet, vagy épp nem engedélyeznek lapos tetőt, ez akkor lehet fontos, ha zöldetőt szeretne.

Forrás: Velux

Kapcsolódó cikkek

Zöldbe borult tetők

Nagyvárosi környezetben élőknek az egyik leghatásosabb feltöltődési lehetőség, ha tetőkertet alakítanak ki lakóépületük tetején.

A CSOK bővítésének következményei: telek és ingatlan ár növekedés

Cikkünkből megtudhatja, milyen mértékű ingatlan és telek ár változásra lehet számítani az ország egyes területein a nagy keresletnek köszönhetően.

Égető felelősségvállalás

A kormány tervei szerint jelentősen változni fognak az építésügyi szabályok. Kötelező lesz tervezőt alkalmaznia annak, aki házat épít, és az építkezésért a tervezőnek kell viselnie a felelősséget.

Figyelem! 2016-ban ingyen átminősíthetők a zártkerti ingatlanok

Aki zártkeri ingatlan tulajdonosa, mielőbb keresse fel a helyi földhivatalt és intézkedjen a művelési ág alól kivett terület bejegyzéséről. Ezt mostantól egy éven belül lehet megtenni, utána azonban nagyon nehéz lesz eladni a zártkertként meghagyott ingatlant.

A használatbavételi engedély egyszerűsítése is segíti a lakásépítést

Az elmúlt évek építkezést megelőző időszakát a túlzott adminisztráció, a nehézkes engedélyeztetés és az ezekhez társuló magas költségek jellemezték, amiért cserébe ellenszolgáltatás, segítség nem járt.

Kicsi házak, nagyszerű megoldások

A következőkben bemutatott kisméretű lakóházak ugyan csekély négyzetméterrel bírnak, de annál több hasznos funkcióval rendelkeznek. Lássuk csak, mi mindenre képes egy ilyen miniotthon!

Anglikán templomból káprázatos lakóház

Fogadjunk, hogy egy templom lakóházzá alakítása kevés ember fejében fordult meg! Pedig arról már többször meggyőződhettünk, hogy a merész ötletek és azok megvalósítása, rendszerint különleges és egyedi végeredményt szül. Íme, egy remek példa.

Nullenergiás bemutatóház a Construmán

Magyarországon már most rendelkezésre áll az összes olyan építőanyag, technológia, illetve szakértelem, amellyel egy közel nulla energiaigényű épület felépíthető.

Elektronikus építési napló, e-építési napló – módosították a kormányrendeletet

A kormány módosította az elektronikus építési naplóról vagy e-építési naplóról szóló, 2013. október 1-jétől hatályos rendeletét.

Önnek ajánljuk