Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

„Az az ember vagyok, akinek mindene a képi világ” – Ferik Judit lakberendező, az Év moodboardja pályázat győztes tervezője

A Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás ismét nagyszerű alkalmat kínált kezdő és gyakorló lakberendezők számára, hogy megméressék tudásukat. A kiállítást szervező Homeinfo az Év moodboardja címmel szakmai pályázatot írt ki, melyben a résztvevők öt téma szerint készítettek hangulati táblákat. A 2023-as pályázat győztese, Ferik Judit lakberendező nem csupán a legjobb moodboard összeállításáról mesél, tervezői hitvallását is megosztja velünk.

- Közgazdászként szereztem diplomát, majd a multinacionális cégeknél eltöltött idő után az irodai környezet kialakítása inspirált a lakberendezés útjára – kezdi Judit a bemutatkozást. - Igazi „szerelem szakma” lett ebből, amely minden egyes nap motivál, lelkesít. A LOSZ tagiskolájában, a Stílusház Lakberendező Iskolában végeztem el az ország legszínvonalasabb lakberendező képzését és tervező tagja vagyok a Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ).

A szakma elkötelezett művelőjeként Judit a kreatív és innovatív megoldásokat keresi mind a tervezésben, mind pedig a látványtervezésben. Koncepcióban gondolkodik és a maximumra törekszik, projektjeit is ez a hozzáállással hatja át. A szívéhez különösen közel álló japandi lakberendezési stílus szenvedélyes kutatója, e témában már számos cikke megjelent.

Az Év moodboardja 2023 – díjátadó. Ferik Judit a pályázat I. helyezettje
Az Év moodboardja 2023 – díjátadó. Ferik Judit a pályázat I. helyezettje

A Pinterest, mint kifogyhatatlan inspirációs forrás, Judit számára is támpontokat adott a pályamű elkészítéséhez, de ezen kívül még szakmai oldalak tömkelegét böngészte át a legjobb eredményért. - Számomra a moodboard készítés kétirányú dolog: először a gondolataimban jelenik meg egy elképzelés, amit szeretnék a valóságban is viszontlátni, majd ehhez keresek képeket. Miközben keresem a megfelelő fotót, szembejönnek velem további ötletek, melyekkel aztán tovább gazdagítom a hangulati táblákat.

Judit számára a képi világ, a fotók közvetítette valóság rendkívül fontos. - A magánéletemben és már a lakberendező iskolában is saját kedvtelésből gyártottam ezeket a hangulati montázsokat, kezdetekben papír alapon, vegyes technikával kollázsokat, később pedig a számítógépen különböző szoftverekkel a moodboardokat.

A pályázati kiírás szerint öt témában – Családmodell, Álom nappalim, Elegáns nappali, Egzotikus nappali, Erotikus nappali – kellett moodboardot, illetve úgynevezett konszignációt összeállítani, melyhez a Homeinfo új alkalmazását, a Peempeet használták a pályázók. Judit tervein, a Családmodellben meghatározott nappalit barátságos meleg földszínek és puha textíliák jellemzik. A természetes fa padló, a bolyhos szőnyeg, a bársonyos szövet, és a meleg fehér fények a koncepció hangsúlyos elemei.

Judit Családmodell moodboardja
Judit Családmodell moodboardja

Az „Álom nappalim” fókuszában a tervező szívének különösen kedves japán minimalista esztétika, az időtlen stílus áll, amely az egyszerűségen és a természettel való kapcsolaton alapul. A nappali fő jellemzői a tiszta, egyszerű vonalak, a természetes fények, a neutrális színek, és a természetes anyagok (fa, bambusz, rattan, környezetbarát szövetek).

Álom nappalim moodboard
Álom nappalim moodboard

Az „Elegáns” hangulati táblát a stílusos elegancia jellemzi. A moodboardot elnézve számunkra is nyilvánvaló, hogy a látványt az esztétikus részletek, a luxuskivitelű bútorok és az első osztályú textíliák dominálják, melyekre ráerősít a tekintélyt parancsoló tér, és a dekoratív dizájn.

Elegáns című moodboard
Elegáns című moodboard

Az „Egzotikus” moodboardon az uralkodó meleg földszínek különböző tónusai mellett az éjkék is megjelenik. Íme, egy igazi, színes kavalkád népi motívumokkal, cserépedényekkel, mintás textilekkel, sötét fapadlóval, bambusznádból font bútorokkal!

Moodboard Egzotikus címmel
Moodboard Egzotikus címmel

Az „Erotikus” tábla neoklasszikus stílust kapott, sötét, fülledt, buja felhanggal. A forró hangulat, az intimitás ígérete átsüt a kompozíción.

Erotikus hangulatú moodboard
Erotikus hangulatú moodboard

Egy moodboard összeállításáról azt gondolnánk, hogy könnyed és játékos, a valóságban azonban hosszú folymat eredménye. Nem elég csupán egymás mellé rakni látszólag összeillő képeket. Ha az egész mögött nincs ott a pontosan megfogalmazott koncepció, a hangulati tábla nem lesz egyéb értelmezhetetlen képek halmazánál. - Mikor elkészültem az öt moodboarddal, ráeszméltem, hogy mégsem tetszenek, kidobtam az egészet és kezdtem elölről – meséli a lakberendező. - Maximalista vagyok, addig csinálom, amíg a számomra legtökéletesebb eredményt el nem érem.

Judit számára a „Családmodell” okozta a legnagyobb fejtörést. - Pontosan olyan volt, mintha egy ügyfél konkrét igényeinek kellene megfelelni. Ezért ezt a táblát jobban át kellett gondolnom, milyen elvárások szerint állítsam össze, mi és milyen módon szerepeljen benne. Míg a többi moodboardnál szárnyalhattam, hiszen minden a fantáziánkra volt bízva, tulajdonképpen csak a hangulati táblák címeit kaptuk meg.

Egy otthon tervezése során Judit a terek harmóniáját és a személyre szabott dizájnt tartja feltétlenül szem előtt. - Szakmai célom, hogy maximálisan segítsem ügyfeleim vágyainak megvalósulását, valamint hogy esztétikus és ergonomikus tereket hozzak létre. Nagy hangsúlyt fektetek a letisztult környezetre, a funkcionális és optimális elrendezésre, és a kiváló minőségű anyagokra, ezért igyekszem egyszerű, de időtálló matériákat, bútorokat, termékeket választani.

Japandi stílusú konyha-étkező terv – Ferik Judit Design
Japandi stílusú konyha-étkező terv – Ferik Judit Design

Mit tanácsol a tervező azoknak, akik éppen a berendezés fázisában vannak? Melyek azok a gyakori hibák, melyeket ajánlott elkerülni? - Leginkább a tervezés teljes hiányával és az átgondolatlan, koncepció nélküli megoldásokkal találkozom. Napjainkban egyre fontosabb szerepet kap az otthonunk, amely a funkcionalitást és a kényelmet hivatott hangsúlyozni. Azt várjuk tőle, hogy egyszerre legyen élhető és esztétikus, ennek pedig kulcsa az optimális és okos tervezés. Másképp sajnos nem fogjuk jól érezni magunkat otthon. Ezért is bátorítok mindenkit arra, hogy vonjon be lakberendezőt a tervezésbe, így ezek a hibák elkerülhetők. Jelentős összegeket spórolhatunk meg, arról nem is beszélve, hogy időt és energiát is megtakaríthatunk azzal, ha a lakberendező leveszi a vállunkról ezt a terhet.

Arra, hogy kinek ajánlott és mikor lakberendező segítségét kérni, nincs általános szabály. A tervező szerint a „bármikor és bárkinek” a leginkább érvényes erre. Ha fontos az egyedi és optimális helykihasználás, az összhang és a stílustervezés, ne bizonytalankodjunk! - Felújítás előtt, ingatlan vásárlásakor, építkezés esetén is az a legjobb, ha a lakberendezőt minél előbb bevonják a tervezésbe, újonnan épülő ház/lakás esetén már akár az építészeti engedélyeztetéseknél – erősíti meg Judit a korábbiakat. - Az, hogy mit a kap a megbízó, attól is függ, hogy milyen lakberendezési csomagot választ. A „Lakberendezési tanácsadás, konzultáció” opció esetén részletesen beszélünk az igényekről, családmodellről, helyiségfunkciókról, szokásokról, műszaki megkötésekről. Ekkor készülhet hangulati montázs is. „Alaprajz szintű tervezés” esetén szükséges a helyszín bejárása, felmérése. Ennél a csomagnál többféle vázlatterv készül az ügyfélnek. A végleges berendezési alaprajz elfogadásakor lehet elkezdeni dolgozni a sematikus látványterveken. Vázlatos 3D modell alapján mutatom be a megtervezett helyiségeket, belső tereket.
A „Teljeskörű lakberendezési tervezés” csomag a komplett kiviteli tervdokumentációt is tartalmazza: berendezési alaprajzot, bontási és építési tervet, álmennyezeti/gipszkarton tervet, burkolat kiosztási tervet, gépészeti adatszolgáltatót, elektromos koncepció tervet, falnézeteket, egyedi bútorok terveit, konszignációs táblázatokat, műszaki leírásokat. A folyamat végén pedig tervező szoftverrel alkotott fotórealisztikus látványtervek is készülnek
– avat be Judit a nála elérhető szolgáltatás részleteibe.

Japandi stílusú hálószoba terv – Ferik Judit Design
Japandi stílusú hálószoba terv – Ferik Judit Design

Minden lakberendezőnek megvan a saját tervezői szemlélete, jellegzetes, mással össze nem téveszthető stílusa. Hogyan néz ki a valóságban egy „Ferik Judit Design féle” enteriőr? – Azt vallom, hogy a személyre szabott dizájn harmóniát, a harmónia pedig nyugalmat teremt. A jó dizájn nem csak arról szól, amit a szemünkkel látunk, hanem arról is, amit az összes többi érzékszervünkkel észlelünk, egyszóval ahogyan érezzük magunkat tőle. A rendezett és szépen megtervezett terek növelik a testi és lelki jólétet. Szenvedélyesen hiszek abban, hogy az intelligens tervezés eredménye egy boldogabb élethely, ahová jó érzés hazatérni, amit élvezhetünk nap, mint nap. A zsűri a pályázatom értékelésében is azt hangsúlyozta, hogy maximálisan alkalmazkodtam a megadott témákhoz, azaz személyre szabtam, illetve az egyedi szemléletem magabiztosságot és harmonikus művészeti megjelenítést tükröz.

Moodboard japandi stílusú enteriőrhöz
Moodboard japandi stílusú enteriőrhöz

Judit szerint hasznos a tervezést moodboard kéeszítéssel kezdeni, hiszen ez egy isnpirációs, hangulati montázs, amely inspirációs képek alapján térkapcsolatokat, hangulatokat érzékeltet. - Ez az egyik első lépés és vizuális kommunikációs eszköz a tervezés során. Segít letisztázni a kívánt stílust, színeket, esetleges anyagminőségeket. Hasznos az ügyfél számára, hiszen sok esetben ilyenkor rajzolódik ki az az irányvonal, amit az ingatlan képviselhet. Persze ugyanilyen fontos a lakberendezőnek is, aki egyfajta kapaszkodóként használhatja ezt a terveiben.

A Peempee egy új alkalmazás, moodboardok készítésére különösen alkalmas, sőt, vásárlási listát is összeállíthatunk a segítségével, így összerendezve, árakkal együtt áttekinthetővé válnak a tárgyak, melyekkel berendeznénk otthonunkat. Tetszés szerint cserélhetjük, színmintát, felületeket rendelhetünk hozzá és a lelőhelyeket is jobban átláthatjuk.
- A Peempee egy igazán könnyen használható, vizuális vásárlási lista alkotására készült szoftver. Azonnal láthatjuk, hogy a vágyott enteriőr a konkrét bútordarabokkal, termékekkel mennyibe kerülhet. Ezt a programból egy összegzett árral feltűntetett képként is elmenthetjük, illetve kinyerhető egy excel file is, ahol tételesen kilistázott termékek szerepelnek árakkal, linkekkel együtt. A program ingyenes és magyar nyelven elérhető, az első használat előtt egy oktatási segédlet viszi a felhasználót végig a kezdő lépéseken. Innentől fogva tényleg gyerekjáték a használata. A listák a közösségi médiában egy gombnyomással oszthatók, és a nyilvánosan megosztott peempee listák kereshetők témák és egyéb szempontok alapján – mutatja be Judit a számára is segítséget jelentő Peempeet.

Erotikus moodboardhoz összeállított Peempee lista
Erotikus moodboardhoz összeállított Peempee lista

Egy szakmai pályázaton megméretni magunkat, kétségtelenül izgalmas kihívás. A közismert mondás, miszerint a „Részévetel a fontos, nem a győzelem”, Judit esetében különösen igaz. – Kis híján el sem indultam az Év moodboardja pályázaton – meséli nevetve. - Akkor kaptam csak észbe, amikor az ismerőseim, akik pontosan tudják, hogy mennyire szeretem a moodboard műfaját, figyelmeztettek, hogy „Judit, ez a te pályázatod, mindenképpen indulnod kell!” Belevágtam és – mint mindig – magával ragadott az alkotás öröme. Meleg szívvel ajánlom minden szakmabelinek, hogy jelentkezzenek pályázatokra, hisz kivétel nélkül nagyon sokat tanulhatnak belőlük.

Népszerűek a témában

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Otthoni edzőterem kialakítása

Stílusos otthon - Esztétikus és funkcionális bútorok egyedi tervezésben

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Biztonságos, kényelmes, víztakarékos fürdőkád

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Luxus-e a lakberendezés?

Mit csinál egy lakberendező?

„A legfőbb célom olyan életművet hátra hagyni, amiért nem volt hiába a sok küzdelem” – beszélgetés Papp Lindával, az Év Lakberendezője pályázat fődíjasával

„Az otthonunk tudatos alakításával örömtelibb életet élhetünk” – beszélgetés Szaszovszky-Gruiz Dórával, az Év Pályakezdő Lakberendezője pályázat fődíjasával

Épülő belső térből igazi otthon – lakberendezés a gyakorlatban

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

Okosotthon 46 négyzetméteren

Lakberendezési kalauz a fürdőszobában és azon túl

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré