Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

„Szeretem felfedezni a tér adottságait, tanulmányozni a lehetőségeket és megtalálni a legjobb kialakítási opciókat” – Kovács-Szécsi Dóra lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat díjazottjával beszélgettünk

Még csak egy éve hivatásos lakberendező, mégis hatalmas elhivatottsággal és tanulási vággyal felvértezve keresi az újabb és újabb lehetőségeket Kovács-Szécsi Dóra, aki számos praktikus lakberendezési tanácsot is megosztott a vele készült interjúban.

Mióta foglalkozol lakberendezéssel? 

- Szinte pontosan egy évvel ezelőtt tettem le a záróvizsgámat a Lakberendezőiskolában. Még kezdő vagyok a pályán, de élvezem az ezzel járó tanulási folyamatot.

Kovács-Szécsi Dóra a díjátadó ünnepségen
Kovács-Szécsi Dóra a díjátadó ünnepségen

Hogyan zajlik nálad a tervezés folyamata? 

- Izgalommal és várakozással tölt el, amikor megkapok egy új alaprajzot. Szeretem felfedezni a tér adottságait, tanulmányozni a lehetőségeket és megtalálni a legjobb kialakítási opciókat. Nagy hangsúlyt fordítok az alaprajzra, a berendezési tervre, hogy a leendő otthon mind a funkcióknak, mind a megrendelők nagyon sajátos preferenciáinak egyaránt megfeleljen. Úgy gondolom, akkor sikerült jól kialakítani egy lakás enteriőrjét, ha az ott élők újra és újra rácsodálkoznak, mennyivel jobb ott élni, mint ahol eddig tették. Ez a sikerélmény az átgondoltságból, a szakmai ismeretek alkalmazásából és az ügyfél igényeinek ismeretéből áll össze. Egy otthon belső tereit kialakítani a helyiségek alaprajzától a dekorációig olyan, mint egy festőművészeti alkotás: megálmodjuk, hogy mi lehet abból az üres vászonból – ami ez esetben a lakás –, ezután pedig rétegről rétegre, lépésről lépésre megvalósítjuk azt.

Elegáns nappali, tervezés: Kovács-Szécsi Dóra
Elegáns nappali, tervezés: Kovács-Szécsi Dóra

Az Év moodboardja 2023 pályázatra benyújtott álom nappali terved az „Eklektikus történet” címet kapta, amelybe régi és új bútorok is kerültek. Milyen tanácsot adnál azoknak, akik egy örökölt bútort szeretnének beilleszteni kortárs darabok közé?  

- Több olyan lakberendezési stílus is van, ahol kifejezetten könnyű dolgunk lehet ezen a téren. Például a mid-century modern, a country, az eklektika nagyon szereti ezeket a párosításokat. Én magam is életszerűnek és otthonosnak tartom, emellett környezettudatos és költséghatékony. Az érzelmi töltet, ami egy örökölt bútorhoz köt, szinte rögtön otthonossá tudja varázsolni a lakást. Amelyik bútorunkat szeretjük és megbecsüljük, az a belső tereink ékévé válik. Azt tanácsolom, hogy keressünk közös vonásokat az új és a régi bútorok között: ez lehet az anyag, a stílus, a forma, a hangulat, de akár a színvilág is. Ennek érdekében azon is elgondolkodhatunk, hogy szükség van-e változtatásra az adott bútoron. Egy újra viaszolt fafelület, egy-két réteg festék nagy különbséget eredményez és igazán ki tudja emelni egy régi bútor szépségét, valamint a megmunkálás minőségét. Ehhez számos inspirációt gyűjthetünk online és magazinokból egyaránt, de különösen értékes bútornál már érdemes megfontolni, hogy a restaurációt szakemberre bízzuk, így semmiképp sem esik kár benne.

Álom nappalim Peempee-lista, tervezés: Kovács-Szécsi Dóra
Álom nappalim Peempee-lista, tervezés: Kovács-Szécsi Dóra

Több nappali tervedben is visszatérő elem a mintás tapéta. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a tapéta kiválasztásánál?

- Az adott szoba mérete és fényviszonya lesz a meghatározó ebben a kérdésben. Nagy belmagasságú, tágas szobában szépen érvényesülnek a nagy minták, az apróbbak viszont eltűnnek. Egy szűkösebb, alacsonyabb helyiségre viszont az ellenkező lesz igaz: az apróbb minták előnyösebbek, mert nem szűkítik le és nem nyomják össze a teret. Mindenekelőtt arról döntsünk, hogy szeretnénk-e, ha a tapétánk által megteremtett hangulat, a falak, a „vászon” domináljanak az enteriőrben, vagy inkább a bútorainkra és a dekorációra fektetnénk a hangsúlyt. Ha az előbbi mellett döntünk, legyünk bátrak: válasszunk olyan színt és mintát, ami örömet szerez, amire jól esik ránézni, gyönyörködtet vagy érdekes. A bútorok kiválasztásánál viszont legyünk visszafogottak. Ha diszkrétebb tapétát választunk, mellette nagyobb hangsúlyt kaphatnak a mobiliák és a szoba egyéb dekorációs elemei.

Erotikus nappali Peempee-lista, tervezés: Kovács-Szécsi Dóra
Erotikus nappali Peempee-lista, tervezés: Kovács-Szécsi Dóra

Egy nappali hangulatát és látványát meghatározzák és adott esetben meg is változtathatják az enteriőrben alkalmazott textíliák. Hogyan teremthetjük meg az összehangot a kárpitok, a szőnyegek és a függönyök között? 

- Az otthonunk összképében kell értelmeznünk a textíliákat, a megálmodott stílus nagyban befolyásolja a választást. Általánosságban elmondható, hogy hasonlóan a bútorokhoz, érdemes közös pontokat keresnünk a különböző textíliákban. Legyen szó anyagválasztásról, harmonikus színvilágról, mintázatról, tudatos kombinálásukkal kiemelhetik egymást és szép egységet alkothatnak. Ha például letisztultságra vágyunk, akkor egy mintás szőnyeg esetében kiválaszthatunk egy azon megjelenő színt, amit megismételhetünk a függönyön és párnákkal, kárpitokkal harmonizálhatunk. Ha az egyik felület nagyon domináns, színes és élénk motívumokkal díszített, a többi legyen lágyabb és visszafogottabb. De azt is megtehetjük, hogy a függöny és a párnák anyagát, mintáját hangoljuk össze, a szőnyeg és a kárpitok pedig egy viszonylag semleges alapot adnak mindennek. Ha maximalizmusra törekszünk a textíliák színét, mintáját, anyagát akár szándékosan is párbeszédbe állíthatjuk egymással, ezzel nem fogunk áthágni egy lakberendezési szabályt sem. Persze ennél a pontnál érdemes gyorsan megjegyezni, hogy előtte fejben mindenképpen látnunk kell a végeredményt, hogy valóban elégedettek legyünk a megvalósított összképpel.

Egzotikus nappali, tervezés: Kovács-Szécsi Dóra
Egzotikus nappali, tervezés: Kovács-Szécsi Dóra

A pályázat egyik feladataként öt darab konszignációs listát kellett létrehozni a Homeinfo új szerkesztőjével, a Peempee-vel. Hogy látod, mi a szerkesztő leghasznosabb funkciója egy tervező számára?  

- A háttér eltűntető funkció nagyon megkönnyítette a moodboard összeállítását, sok időt megspórolt a munka során. Nagyon hasznos funkció, hogy a szerkesztő program egy link bemásolásával automatikusan betölti a termék árát, fotóját, beszerzési helyét, majd összesíti is ezeket.

Családi nappali Peempee-lista, tervezés: Kovács-Szécsi Dóra
Családi nappali Peempee-lista, tervezés: Kovács-Szécsi Dóra

Milyen szakmai célokat, terveket szeretnél megvalósítani a jövőben?

- A lakásokon kívül szeretnék jobban elmélyülni a közösségi terek, üzlethelyiségek és a vendéglátó enteriőrök tervezésében is. A csapatmunka híve vagyok, így célom egy pár fős, kreatív csapat létrehozása. A legfontosabb azonban, hogy a munkám végeredménye magas szakmai minőséget, átgondoltságot, törődést, karaktert sugározzon és olyan egyedi legyen, mint a megbízó maga.

Népszerűek a témában

Esztétikus és praktikus – használatban a bútorredőnyök

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

„Lakberendezővé válni egy hosszabb útkeresés eredménye” – Beszélgetés az Év lakberendezője 2022 pályázat győztesével, Szőke Mónikával

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

Minden olasz burkolatra 10% kedvezmény

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

A legtöbb energia a falakon távozik, ne hagyjuk! Felújítás Austrotherm szigeteléssel

Hörmann szekcionált garázskapu

Miért fontos a tetőcserepek felületkezelése?

A Terrán TetőKalkulátorával egyedi, gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást készíthet!

Leier Típusházak méretpontos, előregyártott betonelemekből, gyors kivitelezéssel!

Leier Durisol magaságyás: Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon!

A Paradox érintőképernyős kezelői – TM50 és TM70

A mai görgős zuhanykabinok csak hírből ismerik a '90-es évekbeli elődeiket

Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel! – válaszol a szakértő

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Élhetőbb otthon további Panasonic nyereményekkel

RAVAK Espirit csaptelepek - Természetes és időtálló szépség a haszonelvű formatervezés jegyében.

Kingfire S3 - az okos kandalló

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Feketét a fürdőszobába? Igen! – Így használjuk a fekete szanitereket, csaptelepeket és kiegészítőket

Konyhatervezés előtt állsz? Ezt a cikket feltétlen olvasd el!

Luxus-e a lakberendezés?

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Mit csinál egy lakberendező?

8 örökzöld lakberendezési trend, melyeket érdemes követnünk