Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

„Lakberendezővé válni egy hosszabb útkeresés eredménye” – Beszélgetés az Év lakberendezője 2022 pályázat győztesével, Szőke Mónikával

Az Év lakberendezője pályázat a hazai lakberendezői szakma egyik legnívósabb eseménye. A pályaműveket minden évben a pályázat kiírója, a Lakberendezők Országos Szövetségének zsűrije bírálja, a pályázók pedig három kategóriában – Otthon, Projekt és Pályakezdő – indulhatnak. 2022-ben a Projekt kategória győztese Szőke Mónika, akit a Homeinfo díjazottjaként is köszönthetünk, bevezet minket a szakma rejtelmeibe.

Mónika a mélyebb, lelki oldaláról indítja a beszélgetést és mindjárt el is árulja, hogy a Skorpió jegy szülötteként tisztában van a rá jellemző tulajdonságokkal: a maximalizmussal és a számára örömet okozó dolgok minél intenzívebb megismerése iránti törekvéssel. Ezeket igyekszik a lehető legjobban kiaknázni a munkája során úgy, hogy azzal saját és mások javát is a lehető legjobban szogálja.

Szőke Mónika lakberendező, a LOSZ Év lakberendezője 2022 pályázat győztese
Szőke Mónika lakberendező, a LOSZ Év lakberendezője 2022 pályázat győztese

- Lakberendezővé válni, számomra egy hosszabb útkeresés eredménye volt. Sokáig kutattam azt a hivatást, amit annyira magaménak érzek, hogy a sok nehézség és néha kudarc ellenére is képes vagyok szívvel-lélekkel csinálni.

A család, gyermek és munka mellett végzett iskola, az évekig csak másodállásban végzett új szakma, a kitartó és következetes ügyfélkör építés hamarosan meghozta az első sikereket. Ekkor elérkezett az a pillanat, amikor Mónika a „hogyan tovább?” kérdésével találta szemben magát és döntenie kellett. - Vettem egy nagy levegőt és elindítottam a vállalkozásomat Moni Interior and Graphic néven, hiszen időközben a grafikus szakmát is elsajátítottam. Köszönettel tartozom a férjemnek az általa biztosított erős bázisért, ami lehetővé tette, hogy olyan hivatásnak éljek, amely számomra örömet okoz, állandó megújulásra késztet és mások számára is értéket teremt.

A Moson HR főbejárata: látszóbeton mennyezet, üvegfalak a vállalat arculati elemeivel
A Moson HR főbejárata: látszóbeton mennyezet, üvegfalak a vállalat arculati elemeivel

Mónika pályaművében a Moson HR, egy évek óta dinamikusan fejlődő, mosonmagyaróvári munkaerő közvetítő cég irodabővétését célozta meg. A sikeres, növekvő létszámú vállalat nagyobb munkaterületet igényelt. - Az új, 220 négyzetméter alapterületű irodaépület belső tereinek kialakítására, a bútorok tervezésére és a megvalósításban való közreműködésre a cég tulajdonos-ügyvezetőjétől, Billvachs Pétertől érkezett a megkeresés – meséli a tervező. A megbízó egy olyan, modern megjelenésű belső teret képzelt el, melyben a látszó beton mennyezet és az üvegfalakkal határolt munkaterek dekorációjában a cég arculati elemei is visszaköszönnek. Az első pillanattól gördülékeny közös munka többek között annak is köszönhető, hogy a megbízó pontos elképzelésekkel érkezett és a felmerülő kérdésekben gyorsan és határozottan tudott dönteni.

Modern, minimalista stílus jellemzi a Moson HR belső tereit
Modern, minimalista stílus jellemzi a Moson HR belső tereit

- A Moson HR lapostetős, kétszintes épülete már külső megjelenésében is a modern, minimalista stílus jegyeit mutatja, a belső terekben is ez a hangulat az uralkodó – mutatja Mónika a terveket. - Vállalkozások tereinek tervezésekor grafikus-lakberendezőként mindig arra törekszem, hogy a belső dizájnt a cég arculatával összhangban alakítsam ki. A színekben, anyagokban rejlő „üzenetek” megfelelő használatával megerősíthetők egy cég brandjében megfogalmazott értékek, gondolatok, melyek ebben az esetben az erő, a stabilitás és a megbízhatóság voltak. Ezen felül az anyagok és a színek átgondolt megválasztásával az itt dolgozók munkájának minőségét, hatékonyságát is elősegíthettük – avat be a tervezés folyamatába Mónika.

A belső terek hangulatát a beton és az üveg határozzák meg, ezek ridegségét a fa természetessége ellensúlyozza. E három anyag dominálja az összes helyiség arculatát, így teremtve összhangot a különböző funkciójú terek között. A helyiségenként különböző dekorációs elemek, anyagok, színek társítása látványossá, dinamikussá varázsolja a belső terek látványát. - Az itt dolgozók és az ügyfelek egybehangzó véleménye alapján a meleg tónusú tölggyel kiegészülve kellemes munkakörnyezet jött létre – összegzi a terveket a szakember.

A beton és az üveg rideg dominanciáját a fa természetessége ellensúlyozza az irodákban
A beton és az üveg rideg dominanciáját a fa természetessége ellensúlyozza az irodákban

Az irodai enteriőr azonban tartogatott néhány meglepetést. - A vezetői rész, valamint a hozzá tartozó tárgyaló kialakításánál „eggyel emeltük a tétet”. A beton, üveg és fa alapelemek mellé különböző természetes anyagú felületeket, dekorációs megoldásokat emeltünk be. A valódi kőfurnér falpanelek, a kompozit anyagból készült 3 méter hosszú tárgyalóasztal és az ugyancsak valódi fa felhasználásával kialakított dekorlécezés a tulajdonos magas minőség iránti elkötelezettségét bizonyítják.

Vezetői iroda tárgyalóval: a beton, üveg és fa mellett megjelennek a valódi kőfurnér falpanelek. A tárgyalóasztal anyaga kompozit, a dekorlécek ugyancsak fából készültek
Vezetői iroda tárgyalóval: a beton, üveg és fa mellett megjelennek a valódi kőfurnér falpanelek. A tárgyalóasztal anyaga kompozit, a dekorlécek ugyancsak fából készültek

Nem kerülheti el a figyelmünket a látványos padló- és falburkolat sem: a halszálka minta eleganciát sugall, az egyedi méretre készült tapéta pedig egyedi hátteret biztosít a petrol színű bársony foteleknek. A tervező a meleg, bronz ragyogású dohányzóasztallal koronázta meg a belső tér látványát. Különleges struktúráját akár egy növény szövetének motívuma is ihlethette volna.

Vezetői munkaterület: a halszálka mintás padló, a látványos burkolatok és bútorok elegánssá varázsolják az enteriőrt
Vezetői munkaterület: a halszálka mintás padló, a látványos burkolatok és bútorok elegánssá varázsolják az enteriőrt

- A közös étkező-konyha lett az itt dolgozók egyik kedvenc helyisége, ahol kávéházi hangulatban tölthetik pihenőjüket. A bútorok mobil kialakítása miatt akár céges rendezvények lebonyolításához is könnyen átalakítható – mutatja a tervező a közösségi tereket.

Konyha-étkező kávéházi hangulatban
Konyha-étkező kávéházi hangulatban

Kevés olyan tervezési feladat adódik, melynek egyik-másik része ne okozna fejtörést, vagy amihez a puszta rutinnál már többre van szükség. - Tervezési szempontból a legnagyobb kihívást annak a 90 négyzetméteres, egylégterű helyiségnek a kialakítása jelentette, amelyet 5 db, üvegfallal határolt irodahelyiségre és egy váró részre kellett felosztani úgy, hogy az irodában dolgozóknak privát szférát is kialakítsunk megfelelő méretű munkafelületekkel, elegendő mennyiségű tároló bútorral, miközben az elektromos- és gépészeti elemeket láthatatlanná tesszük – vall a nehézségekről Mónika. - A feladatot tovább nehezítették a homlokzat nagy méretű üvegfelületei is, hiszen így alig maradt hely a magas, irattároló bútorok fal menti elhelyezésének. A megoldást végül az jelentette, hogy ezeket a bútorokat a tér megfelelő pontjaira állítva és az üveg falakhoz csatlakoztatva egyben térelválasztó funkcióval is elláttuk.

Konyha-étkező kávéházi hangulatban
Az üvegfalak és tárolóbútorok egymáshoz csatlakoztatva térelválasztóként is funkcionálnak

Rendkívüli odafigyelést, centikre pontos tervezést igényelt, hogy az eredeti, látszó beton mennyezet, az üveg falak, valamint a térben álló bútorokban futó elektromos vezetékek illeszkedjenek, az elektromos és gépészeti kiállások, bútorok helye és mérete tökéletesen kijelölt legyen, hiszen utólagos áthelyezésre nem volt lehetőség. - Izgalmas volt a hosszas tervezés és kivitelezési munkák befejeztével azt várni, hogy a különböző helyeken kikandikáló vezetékek hogyan passzolnak majd a pontos, méretre gyártott bútorhoz és az üveg térelválasztókhoz. Szerencsére a sok előkészítésre fordított idő és energia megtérült, ám ebben a felelős műszaki vezetővel kialakult hatékony együttműködésünk kulcsfontosságúnak bizonyult.

Irodabelső éjszakai megvilágításban
Irodabelső éjszakai megvilágításban

- A világítás jól átgondolt tervezése manapság még fontosabb, mint valaha – hívja fel figyelmünket a tervező. - Egy iroda világításának kialakítása más megközelítést igényel, mint egy otthoné. A jó általános világítás minden belső térnél a legfontosabb kiindulópont, hiszen a homályos, alulvilágított terek nemcsak rossz közérzetet okoznak, de balesetveszélyesek is lehetnek.
Mónikáék az irodákban és a közösségi terekben sínes mennyezeti lámparendszer mellett döntöttek, melynek stílusa jól illeszkedik a beton mennyezethez. - Kedvező tulajdonsága ennek a lámpatípusnak, hogy a fejek különböző irányba fordíthatók és szükség esetén mennyiségük tovább növelhető.
A munkaállomások elegendő mennyiségű dugaljat és egyéni világítást kaptak, így semmi sem hiányzik a kényelmes és hatékony munkavégzéshez. - A hangulatvilágítás megfelelő kialakítása meghálálja a ráfordított pénzt és energiát , hiszen nemcsak a dizájn egyik fontos építőköve, de jól alkalmazva energiatakarékos megoldás is lehet.
Az iroda bútorait úgy alakították ki, hogy a lábazatban alacsony fogyasztású ledszalagok kaptak helyet, melyeket alkonykapcsoló vezérel. Ezek sötétebb napokon rendkívül látványosak és az éjszakai betörés ellen is védelmet biztosítanak. A fókuszpontot képező világító cégtábla ugyancsak alkonyat után a leglátványosabb. Az irodákon kívüli közösségi terek mozgásérzékelő kapcsolással működnek, szintén energiatakarékossági okokból.

- Életünk felét a munkahelyünkön, másik felét az otthonunkban töltjük. Talán nem is gondolunk bele igazán, hogy a minket körülvevő terek mekkora befolyással vannak az egészségünkre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra, mennyire meghatározzák a pihenésre, kikapcsolódásra szánt idő minőségét. Nagyon fontos, hogy a tervezésre megfelelő időt és energiát fordítsunk, hiszen ez mindennél nagyobb hatással lehet családunk, vállalkozásunk jövőjére – mesél a tervezés során vallott elveiről Mónika.

Legyen szó otthonunk, vagy irodánk kényelméről, praktikus használatáról és esztétikus, harmonikus látványáról, manapság a legkevésbé sem luxus mindehhez egy szakembert segítségül hívni. - A lakberendezés, mint minden kreatív szakma, magában hordozza annak az embernek a személyiségjegyeit, aki „műveli”. Minden lakberendező más irányból közelít a feladathoz, nincs általános recept vagy kőbe vésett „feladatsor”, amelyen végighaladva garantált a siker. Egy jó lakberendező úgy alakít ki színeiben, stílusában kivételes tereket, hogy közben számos egyéb szempontot megvizsgál, melyekre szaktudás és sokéves tapasztalat hiányában nem gondol az otthonteremtő. Építészet és anyagismeret, a modern stílusirányzatok, valamint a korszerű gépészeti és elektromos eszközök, eljárások nyomon követése és sok más tudásanyag mind szerepelnek egy felkészült szakember kelléktárában. A 3D látványtervek hatalmas segítséget jelentenek abban, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzuk meg anélkül, hogy költséges hibákat követnénk el. Ideális esetben a lakberendező segít a kivitelezés lebonyolításában is: szakterveket készít, összehangolja a munkafolyamatokat, megfelelő termékeket és szakembereket ajánl. Egy lakberendező által tervezett ingatlan minden esetben jelentősen emeli annak értékét, ezért a tervezésre fordított összeg biztosan megtérül, sőt – hangoznak el végül a legfontosabb mondatok.

Népszerűek a témában

Útmutató kárpitválasztáshoz

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Ez is érdekelhet

Legyen a napellenződ teraszod ékköve

Reolink Panoráma kamera 4G LTE és napelemes kapcsolattal

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Ahogyan még soha nem gondolt a zuhanyajtókra

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

„Ha egyszóval kellene jellemezni, amit a lakberendezés adhat, akkor az a varázslat lenne” – bemutatkozik Baktai Bianca lakberendező, az Év moodboardja 2023 pályázat díjazottja

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

„Az esztétikumon és a funkcionalitáson felül kiemelt fontosságú számomra a terek játékos és inspiráló kialakítása” – interjú Lode Cora lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat harmadik helyezettjével

„Szeretem felfedezni a tér adottságait, tanulmányozni a lehetőségeket és megtalálni a legjobb kialakítási opciókat” – Kovács-Szécsi Dóra lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat díjazottjával beszélgettünk

„Egy enteriőr akkor lesz élhető, amikor jól működnek együtt a különböző funkciók” – beszélgetés Pál Gabriella Annával, az Év moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

Friss hír a jakuzzivilágból: tovább bővült a VitalSpa „vevőkényeztető” garanciája

„Számomra a tervezés nem munka, hanem lehetőség egy olyan világ létrehozására, amiben örömét leli a megrendelő” – Árvai-Komódi Klaudia lakberendezővel, az „Év fürdőszobai moodboardja 2023” pályázat harmadik helyezettjével beszélgettünk

„Sok mindent szükséges átgondolni a tervezés során” – beszélgetés Szilágyi Dórával, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

„Az az ember vagyok, akinek mindene a képi világ” – Ferik Judit lakberendező, az Év moodboardja pályázat győztes tervezője

„Olyan típusú ember vagyok, aki bármit képes megszervezni” – interjú Zselló Katica lakberendező, enteriőrtervezővel, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjazottjával

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Térformálás design elemekkel

„A jövő fürdőszobáinak biztosan a praktikum lesz az alapja, de emellett könnyed érzetet keltő, szoborszerű, önmagukban is szép szaniterek alkotják majd” – bemutatkozik Lajos Noémi, az Év fürdőszobája 2024 pályázat győztes tervezője

„A jövő otthonait az élhetőség, a fenntarthatóság, az alkalmazkodás és a természetközeliség kell, hogy jellemezze” – Bemutatkozik Pásztor Gergő, az Év szobája 2024 pályázat közönségdíjasa

Szebb otthon lakberendező segítségével: Zen ház projekt

Szebb otthon lakberendező segítségével: Villa projekt