Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

„Az egyedi környezet kialakításához mindig magam tervezem a bútorokat is” – beszélgetés Zsákai Gábor belsőépítész, lakberendezővel

Bár a műszaki dolgok iránti érdeklődés adott volt, a zene iparban, fesztiválok környékén tett kitérő után, egy örökölt lakás felújításával kezdődött Zsákai Gábor lakberendező, belsőépítész pályája. Bemutatjuk a LOSZ Év lakberendezője 2022 pályázat szakmai fődíjasát.

- Tizenévesen a műszaki vonalon képzeltem el a jövőmet – kezdi a bemutatkozást Zsákai Gábor, belsőépítész, lakberendező. - Járművek, gépek, mechanikai dolgok körül forogtak a gondolataim, de hobbiból zenéket is szereztem. Talán emiatt is nagyon vonzott a hangmérnöki pálya. Végül a győri Széchenyi István Egyetem gépészmérnök karát céloztam meg, ahova fel is vettek, de megszakítottam a tanulmányaimat, hogy aztán Budapesten végezzek hangmérnökként. Ebben a szakmában helyezkedtem el, fesztivál színpadok üzemeltetésével, zenekarok hang anyagainak keverésével foglalkoztam. Az egyetemi évek alatt hobbimmá vált a 2D műszaki rajzolás és a 3D modellezés, ezekben igen intezíven fejlődtem.

Zsákai Gábor belsőépítész, lakberendező
Zsákai Gábor belsőépítész, lakberendező

Ezektől még mindig távol áll a lakberendezés iránti érdeklődés és szakma, ami végül egy örökségnek köszönhetően érkezett meg Gábor életébe. - Amikor hangmérnökként dolgoztam örököltem egy nagyon régi, kicsi lakást. A felújítást természetesen tervezéssel kezdtem, amihez jól jött, hogy a modellezésben már gyakorlott voltam, így az egyszerű látványterveket könnyedén elkészítettem. Lényegében ekkor szerettem bele a lakberendezésbe. Elkezdtem építész ismerősökhöz járni, tanulni, kérdezősködni. Közben ismerősök lakásainak megtervezésében segédkeztem, majd megalapítottam a G.Design Belsőépítész Irodát. A lakberendezői tanfolyam elvégzésével nagyobb rálátásom nyílt a szakmára és egyre komolyabb projektekkel kerestek meg, idővel pedig jöttek a külföldi megrendelések, szakmai díjak is. Jelenleg Sopronban van egy irodám és alkalmazottaim.

Látványterven a ház nappalija
Látványterven a ház nappalija

Gábor egy új építésű családiház belső terveivel nyerte el a LOSZ szakmai fődíját az Otthon kategóriában. - A győztes pályamű egy egyedülálló, 30-as éveiben járó üzletember számára készült, 90 négyzetméteres, egyszintes családi ház – avat be a részletekbe a tervező. - A megrendelő sok időt tölt Budapesten, de hetente 2-3 napra Sopronba utazik. Az itteni tartozkódásai idejére vásárolta ezt az újépítésű ingatlant. Amikor megkeresett minket, az építkezés még a földmunka fázisában tartott.

Konyha markáns színvilággal: natúr fa, szürke, márvány minta és fókuszban a lila székek
Konyha markáns színvilággal: natúr fa, szürke, márvány minta és fókuszban a lila székek

- Az alaprajzok szerint a ház egy kétgyerekes család számára optimális, három szoba, nappali, konyha, fürdő, vendég wc, elosztással rendelkezett. Lényegében ebből semmit nem tartottam meg az eredeti pozicióban. A nappali és konyha méretét megnöveltem, utóbbiban egy egysoros konyha és egy étkezővel egybeintegrált sziget kapott helyet. A közlekedőbe beugrásokat terveztem, ahová beépített tárolók, gépészetet magukba foglaló bútorok kerültek. Az egyik gyerekszobát kisebb átalakításokkal dolgozó/vendég szobává alakítottam, két szobát pedig összenyitottam. Utóbbi a ház központi hálószobája, amely magába foglal egy fürdőt, valamint egy üvegfallal leválasztott, nyitott polcos gardóbot is.

Látványterv: master háló egybenyitott fürdővel és üvegfallal leválasztott, nyitott polcos gardróbbal
Látványterv: master háló egybenyitott fürdővel és üvegfallal leválasztott, nyitott polcos gardróbbal

- Ami a stílust illeti, a belső terekre a modern, minimalista, de otthonos stílusjegyek a jellemzők – foglalja össze röviden a tervező. - A beltér egészét tekintve egy kissé sötétebb árnyalatú, de meleg hatás elérése volt a cél. A bútorokban zömében a sötétszürke szín jelenik meg, ezt kompenzálandó a falburkolatok, illetve néhány bútorfront a natúr fa árnyalatait kapta. Ezen felül a játékosság jegyében a konyhapultokon és a nappali hátfalon márvány erezetű anyagok jelennek meg, a falak szürkés-barnás tónusai melegséget sugároznak. A megrendelőnek volt egy lila kárpitozású kanapéja, amihez ragaszkodott, így ezzel kapott a nappali-konyha tér egy színes fókusz pontot is, amit a bárszékek kárpitozásában is továbbvittem.

Nappali és konyha: otthonos belső terek, meleg színvilág lila kanapéval
Nappali és konyha: otthonos belső terek, meleg színvilág lila kanapéval

- Minden tervezésemnél, ahogy ennél a háznál is, minden bútort magam terveztem. Úgy gondolom ez alap dolog az egyedi környezet kialakításához – mutat a berendezésre Gábor. - Természetesen fellelhetők egyéb forgalomban kapható mobiliák is – teszi hozzá. A tervezés során tapasztalt nehézségekre kérdezve egy félmosollyal válaszol: - Az ügyfélen és a kivitelezőkön kívül soha nincsenek nehézségek.

Az egész lakásban a lakberendező által tervezett, egyedi bútorok találhatók
Az egész lakásban a lakberendező által tervezett, egyedi bútorok találhatók

Ezek után a világítás tervezésében már alig érhet minket meglepetés. - A teljes világítást is minden esetben magam terveztem. Fő szempont, hogy minden helyiségben, minden funkcióhoz a megfelelő megvilágítás tartozzon, úgy, mint általános, hangulat és funkcionális fények. Régóta dolgozom együtt egy magyar világítástechnikai céggel, akikhez bármilyen egyedi kéréssel fordulhatok, legyen szó lámpatestekről vagy fényforrásokról. Most is nagy segítséget jelentett, hogy az adott terekhez mind stílusban, mind méretben megfelelő lámpatesteket tudjak gyártatni.

Minden funkcióhoz a megfelelő világítás. Egyedi tervek szerint készült lámpatestek az egész házban
Minden funkcióhoz a megfelelő világítás. Egyedi tervek szerint készült lámpatestek az egész házban

- Különleges belsőépítészeti megoldások? Nem gondolom, hogy bármi világmegváltó dolgot hoztam volna létre ebben a házban, inkább néhány érdekességet emelnék ki – hívja fel a figyelmünket a tervező. - A konyhai felsőszekrényt feleslegesnek találtam, így a helyére lamellás hátfal panelt tettem, ami a fekete üveg hátfal panellel és a kettőt elválasztó aszimmetrikus polccal abszolút letisztult formát alkot. A folyosó falára végig falburkolatot terveztem, a korábban említett fülke egyedi tároló szekrényeinek frontját síkba hoztam ezzel, valamint egyedi, falsíkban záródó ajtókat terveztem be. Ezzel egy kellemes, fa mintázatú, egybefüggő falat tudtam létrehozni, amit az árnyékfugák, valamint három darab, nagy méretű, sötét foganytú, továbbá a vendég wc melletti, bemart LED világítás tör meg.

Lamellás hátfal és látványos megoldások a konyhában
Lamellás hátfal és látványos megoldások a konyhában

- Érdekes motívumnak tartom még a master hálóban a fürdőt és gardróbot elválasztó üvegfalat – mutat rá az egyedülálló részletekre Gábor. – Az eredmény a tágas térérzet, nem utolsó sorban pedig a védelem a párától és a portól.

Szimbolikusan leválasztott terek és tágas térérzet a master hálóban
Szimbolikusan leválasztott terek és tágas térérzet a master hálóban

- A ház teljes egészét nagyon szerettem csinálni, hiszen az elején szinte csak a főfalak voltak adottak, így teljesen a megrendelőre szabhattam a belső teret. A megrendelő stílusa is nagyon közel áll hozzám, így viszonylag egyszerű volt a tervezés. A megrendelő rugalmassága ugyancsak sokat segített abban, hogy meggyőzzem az agymenéseimről – fejezi be a beszélgetést.

Népszerűek a témában

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Otthoni edzőterem kialakítása

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Színek a fürdőszobában…

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Házvásárlás: innen tudhatjuk, hogy kell-e tetőcsere

Készítsen díjmentes, gyors nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Ne mondjon le a görgős zuhanykabinokról, itt a legújabb generáció

Atenád redőnyök: zsákbamacska helyett hosszú távú megoldás

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

„Ha egyszóval kellene jellemezni, amit a lakberendezés adhat, akkor az a varázslat lenne” – bemutatkozik Baktai Bianca lakberendező, az Év moodboardja 2023 pályázat díjazottja

Játék a csempékkel – Így válnak hangsúlyossá a terek a jól megválasztott csempével

3 tipp a modern, színes fürdőszoba kialakításához

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

„Az esztétikumon és a funkcionalitáson felül kiemelt fontosságú számomra a terek játékos és inspiráló kialakítása” – interjú Lode Cora lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat harmadik helyezettjével

„Szeretem felfedezni a tér adottságait, tanulmányozni a lehetőségeket és megtalálni a legjobb kialakítási opciókat” – Kovács-Szécsi Dóra lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat díjazottjával beszélgettünk

„Egy enteriőr akkor lesz élhető, amikor jól működnek együtt a különböző funkciók” – beszélgetés Pál Gabriella Annával, az Év moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

Friss hír a jakuzzivilágból: tovább bővült a VitalSpa „vevőkényeztető” garanciája

WC-választó kisokos – Milyen szempontok alapján érdemes új vécét választani építkezéskor vagy felújításkor?

5+1 belsőépítészeti trend a fürdőszobában – Fókuszban a fekete csaptelepek

Hidegburkolat variációk dekoratív és különleges terekbe

Rendezzük be fürdőszobánkat a netről, a Kolpa San segítségével!