Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Először is fontos tisztáznunk, mi is az a japandi stílus. A japandi, vagy skandi-japán a nevéből is adódóan kétféle stílus keveréke: a természetes és egyszerű - és néha tökéletlen - elemei keverednek a skandináv minimalizmussal.

Ez az időtlen stílus, mely az egyszerűségen és a természettel való kapcsolaton alapul, egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nagy hangsúlyt fektet az otthonos környezetre, a funkcionális elrendezésre, és a kiváló minőségű bútorokra. Fő jellemzői a tiszta, egyszerű vonalak, a természetes fények, a meleg tónusú színek, és a természetes anyagok használata.

Japandi stílusú nappali
Japandi stílusú nappali

Minimalista megközelítés

Mind a japán, mind a skandináv stílus a minimalista megközelítésről szól. Ha szeretnéd meghonosítani otthonodban a japandi stílust, tegyél meg mindent az egyszerűségért. Kerüld a túlterhelt teret és a rendetlenséget!

Japandi féle minimalista megközelítés
Japandi féle minimalista megközelítés

Egyszerű, tiszta vonalak

Az egyszerű, tiszta vonalak elérése a legfontosabb cél a japandi stílusban. Ez egy emberközpontú letisztultság természetes anyagokkal, egyszerű, érthető formákkal, kényelmes, és funkcionális bútorokkal.

A japandi stílus letisztult vonalai
A japandi stílus letisztult vonalai

Természetes és fenntartható anyagok

A természetes anyagok, mint a fa, a bambusz, a rattan, és a szerves szövetek elengedhetetlenek, ha a japandi stílust szeretnéd átültetni otthonodba. Segítenek abban, hogy egy megnyugtató, természet által ihletett teret érj el, ahol kapcsolatban állhatsz a környező környezettel.

Japandi bordázott falburkolat
Japandi bordázott falburkolat

Tipp: Ehhez a stílushoz rendkívül jól állnak a természetes hatású burkolatok, mint például a bordázott falpanelek. Használhatod térelválasztóként masszívabb kivitelben, vagy különböző sűrűségben dekorációként a falaidon, amit aztán akár a mennyezetre is felfuttathatsz.

Bőséges természetes fény

A japandi a természetes fényt üdvözli, ezért ajánlott semleges falszíneket választani, amelyek jobban tükrözik a napfényt a térben. Az a legszerencsésebb, ha nagy ablakok vagy tetőablakok vannak a lakásban, mert akkor lehetőség van egy igazán természetközeli, nyugodt légkör megteremtéséhez. Ami a világítást illeti, törekedjünk a tiszta vonalú, minimális formára!

Japandi stílus - bőséges természetes fény
Japandi stílus - bőséges természetes fény

Neutrális színek használata

A hagyományos japandi belső terekben megfigyelhetjük, hogy a falak nem tökéletesen fehérek, sőt, sok esetben valamilyen világos tónusú színt, vagy kissé texturált vakolatot kapnak. Erre kiváló ötlet a mészfesték, amely természetes összetétele, lélegző, páraáteresztő, penészgátló és fertőtlenítő hatása mellett gyönyörűen fed, és kevésbé homogén felületeket hozhatunk vele létre.

Japandi stílus – neutrális színek használata
Japandi stílus – neutrális színek használata

Tipp: A semleges alapú és természet ihlette színpaletta a japandi stílus kulcsa. A bézs, a fa árnyalatai, valamint a földes zöldek, a koszos kékek tökéletes választás lesznek. Bátrabbak kombinálhatják kontrasztos, sötétebb színekkel, mint például a mély bordó, a sötétbarna, vagy a fekete.

Alacsony profilú bútorok

A japán és skandináv dizájnhoz hasonlóan a japandi stílusú bútorok is egyesítik a visszafogott esztétikát a funkcióval és a finom, minőségi kivitelezéssel. Ezen jellemzők mellett a moduláris, vagyis kisebb egységekből álló, tervezhető kanapék általában alacsony profillal készülnek.

Japandi stílus – alacsony profilú bútorok
Japandi stílus – alacsony profilú bútorok

Dekoráció

A japandi mögött meghúzódó filozófiák olyan kiegészítőket kívánnak meg, melyek a funkcionalitást helyezik előtérbe a dekorációval szemben. Ezért ügyelj a dekorációra, hogy hangulatosabbá tegye a teret anélkül, hogy túl sok lenne. A japandi stílusban a dekorációkat szimbolikusan és szándékosan helyezik el, például a festményeket falfülkékbe teszik.

Japandi dekoráció
Japandi dekoráció

Tipp: Egy-egy kézműves kerámia, vagy látványos műtárgy, természetes anyagokból készült vázák és valódi növények (bonsai, bambusz, ikebana) a legmegfelelőbb dekorációs elemek.

Hogyan alakítsunk ki otthon japandi stílusú fürdőszobát?

A japandi felfogásban a fürdés is egy különleges rituálé, ahol a fürdőszoba szent helyként funkcionál, és ahol egyszerre van jelen a dán „hygge” (az élet öröme), és a japán „wabisabi” (a tökéletlen szépsége) életfelfogás.

Japandi stílusú fürdőszoba
Japandi stílusú fürdőszoba

A japandi stílusú fürdőszobában minden a pihenésről és a stresszoldásról szól, ezért a cél a nyugodt életvitel ösztönzése, a zen-szerű érzés előmozdítása. Szorosan kötődik a wellnesshez és az öngondoskodáshoz. Válasszunk tompa, nyugtató színeket a fürdőszoba falaira is, és használjunk természetes világos színeket meleg, földes árnyalatokkal, például bézs, zöld és szürke.

Japandi stílusú fürdőszoba
Japandi stílusú fürdőszoba

Adjunk textúrát a burkolatokhoz, akár egy érdekes, texturált csempe, természetes kőbevonatok, mészfesték, vagy akár bordázott falpanelek formájában. Legyen a fürdőszobában is fókuszpont, akár a kád vagy a zuhanyozó mögötti falfelületet választjuk.

A japandi stílusban mindennél előrébb való a funkcionalitás, vagyis minden berendezésnek valami célja, funkciója, praktikuma kell, hogy legyen, ezért a használati eszközöket rejtsük szekrénybe, és csökkentsük a látható kiegészítőket is minimálisra.

Japandi stílusú fürdőszoba
Japandi stílusú fürdőszoba

Tipp: Tegyünk minél több puha textilt a fürdőszobába (pl. bolyhos törölköző, fürdőszobaszőnyeg), ez az otthonosság érzetét fogja növelni.

Mennyiben más egy japandi konyha?

A japandi konyhabútorok egyik kézenfekvő anyaga a fa, amely természetességet kölcsönöz a helyiségnek, ugyanakkor meleg és hívogató megjelenésű. Mellőzzük a fogantyúkat, és tegyük minél szellőssebbé, például nyitott polcokkal.

Japandi stílusú konyha
Japandi stílusú konyha

A megnyugtató, minimalista környezet megteremtésének első lépése a semleges színpalettához való ragaszkodás a konyhabútorokon is. A lágy árnyalatok alkalmazása, például a bézs, vagy a zsályazöld, segítenek otthonosabbá tenni a konyhát.

A természetes anyagokból készült munkalapok tökéletesek ehhez a trendhez. A kvarc munkalap nem csak strapabíró és kevés karbantartást igényel, hanem természetes tapintású is. Válasszunk márvány vagy gránit kialakítást tompa tónusokkal, hogy nyugodt megjelenést biztosítsunk a japandi konyhában.

Japandi stílusú konyha
Japandi stílusú konyha

Az árnyékoláshoz is válasszunk minél természetesebb megoldásokat, mint például a rattan, bambusz vagy a fa redőny.

Japandi stílusú konyha
Japandi stílusú konyha

Tipp: Ezt a stílust könnyű elérni a konyhában, ha nagyobb szekrényeket alkalmazunk, kamraszekrényekkel elrejtjük a rendetlenséget, és tisztán tartjuk a munkalapot.

Pro tipp: A japandi egy életstílus és filozófia, amely a japán tradíciókon és a skandináv dizájnon alapul. A japandi dizájn kulcsa az, hogy olyasmit hozzunk létre, ami otthonos és finoman díszített anélkül, hogy üresnek éreznénk a teret, miközben időtálló, magas minőségű bútorokat alkalmazunk.

Japandi = Japán tradíció, skandináv design
Japandi = Japán tradíció, skandináv design
Japandi = Japán tradíció, skandináv design
Japandi = Japán tradíció, skandináv design

Fotó: Pinterest, Behance

Népszerűek a témában

Minimalista kialakítás és skandináv hatások egy 46 m2-es budai panorámás lakásban

Mit csinál egy lakberendező?

Látható minimum: a szinte észrevétlen kapcsolók és dugaljak világa

Ez is érdekelhet

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

A fény, ami alkalmazkodik az életünkhöz: EGLO Access

A legtöbb energia a falakon távozik, ne hagyjuk! Felújítás Austrotherm szigeteléssel

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Leier Típusházak méretpontos, előregyártott betonelemekből, gyors kivitelezéssel!

Leier Durisol magaságyás: Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Hogyan válassza ki a legjobb szabadon álló kádat?

5 újítás a könnyen tisztántartható zuhanyzóért

Kényelem felsőfokon - Házépítés egyszerűen és gyorsan

Kandalló Inspirátor

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Fürdőszobák aranykora - Szaniterek és csaptelepek arany színben

Hozd ki a maximumot a fürdőszobádból a Kolpa San-nal: ötlettől a megvalósításig, szakértőnk segítségével!

Térformálás design elemekkel

Lemondás nélkül a kis fürdőszobában

Feketét a fürdőszobába? Igen! – Így használjuk a fekete szanitereket, csaptelepeket és kiegészítőket

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

Konyhatervezés előtt állsz? Ezt a cikket feltétlen olvasd el!

„Nem tudtam, hogy fontos ez a szempont” – az alábbiakat egy jó zuhanyzó-tanácsadótól hallania kell

Checklist - Mire gondoljunk a konyha tervezéskor, felújításkor?

Különleges csaptelepek, melyek feldobják a fürdőt, konyhát

Klasszikus fürdőszoba – Waldorf stílus

Régi fürdőkád, jó fürdőkád? Érdemes-e a felújításra időt, pénzt fáradtságot áldozni vagy inkább cseréljük újra?