Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

„Az esztétikumon és a funkcionalitáson felül kiemelt fontosságú számomra a terek játékos és inspiráló kialakítása” – interjú Lode Cora lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat harmadik helyezettjével

Cora nemcsak professzionális lakberendezőként, de egyúttal otthonszervezőként is segíti ügyfeleit. Küldetésének tartja, hogy egy lakásból otthont teremtsen, ahol a szeretett tárgyak, letisztult és játékos terek, valamint a funkcionalizmus előnyei érvényesülnek.

A Cora Lode Interiors lakberendező irodáddal lakberendezői és otthonteremtési szolgáltatásokat is nyújtasz. Mikor döntötted el, hogy a lakberendezés lesz a te utad? 

- Hiszem, hogy az élet azt hozza nekem, ami az enyém. Ez persze csak úgy működik, ha mindent megteszek, ami tőlem telik. Nagy kihívást jelentett számomra a pályaválasztás, mivel mindig azt éreztem, hogy túl sok dolog érdekel és nem vagyok képes választani közülük. Miután diplomát szereztem a Budapesti Corvinus Egyetemen, elvégeztem egy jógaoktató képzést, körbeutaztam a világot, és lehúztam pár évet az üzleti szférában – egy izgalmas berlini start-up cégnél dolgoztam. Itt találkoztam először a belső terek berendezésével, mivel a cég co-working irodák berendezésével és bérbeadásával foglalkozott. Fejest ugrottam az ingatlanfejlesztés és a projektmenedzsment mélyvízébe. Szakmabeli újoncként nagyon sokat tanultam tervezőktől, kivitelezőktől, szakiktól és a csodás főnökömtől. Ám mialatt más tervezők álmainak megvalósításán dolgoztam, hamar rá kellett ébrednem, hogy kreatív és művészi kihívásokra (is) vágyom. Aztán kellett még néhány év, a Covid, és a lakberendező iskola elvégzése, hogy ismét mélyvízbe ugorva elindítsam vállalkozásomat, a Cora Lode Interiors-t. Nehéz leírni azt az érzést, amivel most a projektjeimen dolgozom, tudom, hogy „megérkeztem”, megtaláltam azt, ami tényleg az „enyém”.

Lode Cora a díjátadó ünnepségen
Lode Cora a díjátadó ünnepségen

Lakberendezőként melyek a legfontosabb értékek, amiket a munkáidban képviselsz?

- Hivatásom, hogy segítsek egy olyan világ megteremtésében, ahol mindenki olyan tárgyakkal veszi körül magát, amelyeket tudatosan választ ki és örömet okoznak számára. Olyan tereket tervezek, amelyeket nem csak nézni vagy lefotózni jó, hanem funkcionálisak és a benne élő embert szolgálják. Tervezési munkafolyamatom központjában az ügyfél személyisége és igényei állnak. Az esztétikumon és a funkcionalitáson felül kiemelt fontosságú számomra a terek játékos és inspiráló kialakítása, illetve a tudatos fogyasztás és hatékonyság elősegítése.

Családi nappali, tervezés: Lode Cora
Családi nappali, tervezés: Lode Cora

Hogyan zajlik nálad a tervezési folyamat? Szerinted mi a kulcsa a lakberendező és az ügyfél közti sikeres együttműködésnek?

- Ahogyan az életben, úgy a lakberendezésben is a legfontosabb, a legnehezebb és sokszor a leginkább elhanyagolt eszköz a kommunikáció. Nálam a tervezést nagyon alapos eszmecserék és párbeszédek előzik meg. Elengedhetetlen tisztázni az ügyfél elvárásait, büdzséjét, szokásait, személyes elképzeléseit, ízlését, illetve a tervezői oldalról a szolgáltatás pontos tartalmát. Csak a „száraz” tények ismeretében következhet a színes-szagos tervezés, a moodboardok elkészítése, anyagok kiválasztása és a többi. Így lesz a folyamat a lehető legzökkenőmentesebb, és így lesz az ügyfélből boldog ügyfél.

Egzotikus nappali Peempee-lista, tervezés: Lode Cora
Egzotikus nappali Peempee-lista, tervezés: Lode Cora

Az Év moodboardja 2023 pályázatra leadott nappali terveidben neutrális színeket kombináltál természetes anyagokkal és textúrákkal. Érdekes és rendhagyó, hogy az erotikus nappali tervedben is nude árnyalatokat használtál, holott az erotikáról többnyire a sötét, erőteljes és telt tónusokra szokás asszociálni. Az erotika nálad a játékosan íves tárgyakban érhető tetten. Milyen tervezői gondolat vezérelt?

- Nagyon örültem, amikor a szakmai zsűri mindezt kihangsúlyozta a díjátadó alkalmával. Sokat gondolkodtam az „erotikus nappali” feladaton, mivel ki szerettem volna törni a számomra elcsépelt és túl egyértelmű sötét, vörös, barna, fekete színvilág által kijelölt határokból. Az egyik kedvenc stílusom az organikus, nude minimalizmus. A természetes anyagokkal és formákkal nagyon bensőséges, intim, már-már „meztelen” teret lehet létrehozni. A tervezésemet a meztelen (nude) címszó vezérelte, ebből kiindulva értelmeztem át az erotikus hívószót.

Erotikus nappali Peempee-lista, tervezés: Lode Cora
Erotikus nappali Peempee-lista, tervezés: Lode Cora

A pályázat egyik feladataként öt darab konszignációs listát kellett létrehozni a Homeinfo új szerkesztőjével, a Peempee-vel. Mennyiben könnyítette meg a tervezési folyamatot és az árkalkulációt?

- A Peempee szerkesztő két feladat elvégzését egyesítette és könnyítette a munkámban: a moodboard hangulatképeinek az összegyűjtését, illetve a konkrét betervezett termékek listázását. A lakberendezés egy összetett feladat, így sok programot használok egyszerre, sok információt kell beszerezni, rendszerezni és okosan elraktározni. A Peempee használata egyszerűsítette a folyamatokat. A másik hasznos funkciója az árkalkuláció, amelynek a segítségével az ügyfél nemcsak a leendő lakásának a hangulatát tudja átérezni, de egyúttal a büdzsét is szem előtt tarthatja.

Álom nappalim Peempee-lista, tervezés: Lode Cora
Álom nappalim Peempee-lista, tervezés: Lode Cora

Van olyan speciális tulajdonsága a nappali terének, amire különös tekintettel kell lennie egy lakberendezőnek?

- Amellett, hogy a nappalinál is, mint minden helyiségnél, fontos szerepet játszik a lakó életmódja és szokásai, szerintem kiemelt fontosságú a fénytervezés. Egyetlen mennyezeti lámpa a szoba közepén nem elegendő. Az általános világítás mellett a hangulatvilágítás, funkcionális világítás és hangsúlyfény variációival kell tervezni. Ahhoz, hogy egy dinamikus, érdekes és otthonos teret kapjunk, változatos világítás szükséges, direkt és indirekt fényforrásokkal, különböző magasságokon.

Elegáns nappali, tervezés: Lode Cora
Elegáns nappali, tervezés: Lode Cora

Milyen szakmai célokat, terveket szeretnél megvalósítani a jövőben?

- Úgy érzem, hogy 2023 az én évem! Nemrég megvalósult egy stand, amit egy lakberendezési kiállításra terveztem. Szuper izgalmas kihívás volt számomra! Most egy madeirai kétszintes ház tervezésébe kezdek bele – fantasztikus projektnek ígérkezik. Illetve egy nagyon kedves kolléganőmmel dolgozunk együtt pár közös projekten. A szakmai fejlődés szintén kiemelkedően fontos számomra, így nagy örömömre szolgál, hogy immár több hónapja a LOSZ (Lakberendezők Országos Szövetsége) rendezvényszervező csapattagjaként sokféle szakmai képzést szervezhetek.

Népszerűek a témában

Esztétikus és praktikus – használatban a bútorredőnyök

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

Minden olasz burkolatra 10% kedvezmény

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

A legtöbb energia a falakon távozik, ne hagyjuk! Felújítás Austrotherm szigeteléssel

Hörmann szekcionált garázskapu

Miért fontos a tetőcserepek felületkezelése?

A Terrán TetőKalkulátorával egyedi, gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást készíthet!

Leier Típusházak méretpontos, előregyártott betonelemekből, gyors kivitelezéssel!

Leier Durisol magaságyás: Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon!

A Paradox érintőképernyős kezelői – TM50 és TM70

Még az istennők is megirigyelnék: műmárvány zuhanytálcák

A külső textilárnyékolók Fixscreen-rendszerével új dimenzió kezdődött az árnyékolásban

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Élhetőbb otthon további Panasonic nyereményekkel

RAVAK Espirit csaptelepek - Természetes és időtálló szépség a haszonelvű formatervezés jegyében.

Schiedel Sargas kandalló

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Feketét a fürdőszobába? Igen! – Így használjuk a fekete szanitereket, csaptelepeket és kiegészítőket

Konyhatervezés előtt állsz? Ezt a cikket feltétlen olvasd el!

Luxus-e a lakberendezés?

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Mit csinál egy lakberendező?

8 örökzöld lakberendezési trend, melyeket érdemes követnünk