Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

„Megtalálni az egyensúlyt a dizájn és a funkció között” – vallja Dr. Herczeg Andrea, a LOSZ Év lakberendezője 2022 pályázat díjazottja

A lakberendezőként aktívan tevékenykedők között rengeteg olyan szakemberrel találkozhatunk, akik korábban egészen más területen is sikert sikerre halmoztak, mégis búcsút intettek eredeti szakmájuknak. A karrierváltók táborából, egy egészen rendhagyó történettel érkezett Dr. Herczeg Andrea, a LOSZ Év lakberendezője pályázat 2022-es díjazottja.

21 éve orvosként kezdtem a pályám, majd ezután sok-sok esztendőre a gyógyszeriparban helyezkedtem el – kezdi a bemutatkozást Andrea. - Ott egyre inkább azt éreztem, hogy kevés a kreatív lehetőség, így 2015-ben beletanultam a fotózásba, amit először hobbiként, majd szinte másodállásban, nagyon aktívan űztem. Sajnos egy családi probléma miatt 2020 elején felhagytam ezzel és a covid alatt, otthon töltött időben elgondolkodtam, hogyan teljesedhetne ki ismét a kreativitásom. Így jött a képbe a lakberendezés, illetve a 3D látványtervezés.

Dr. Herczeg Andrea lakberendező
Dr. Herczeg Andrea lakberendező

A LOSZ pályázat kiírásakor Andrea épp a harmadik szemeszterét kezdte a Junior Art Center lakberendező iskolában. A pályázat jó lehetőséget kínált arra, hogy kipróbálja magát, vajon van-e helye a szakmában? - Egyszerűen egy kis visszaigazolást, bíztatást vártam – teszi hozzá mosolyogva.

- A pályázatban meghatározott feladatom egy újonnan épülő, nettó 145 négyzetméteres, vízparti, kétszintes ikerház egyik lakásának térszervezése és berendezése volt – mutatja pályaművét. - Az alsó szinten nappali-konyha-étkező-vendégmosdó mellett egy külön bejáratú fotóstúdió kialakítására is szükség volt. A felső szinten helyezkedett el az intim zóna, ahol nagy hangsúlyt kaptak a fürdőszobák, mint a privát elvonulás és regeneráció terei. Az új építésű ingatlan egy 40-es házaspárnak készült, akiknek egy 10 éves gyermekük van. A pár egyik tagja vezető beosztásban dolgozó marketing szakember, a másik fotográfusként dolgozik. Mindketten kreatív szakemberek, szeretik és támogatják a magyar kortárs művészetet.

Nappali
Nappali
Nappali
Nappali

A LOSZ a pályázatában felvázolta a képzeletbeli megbízókat, azt is, hogy a pár hölgy tagja fotós. A tervező számára természetesen ez volt az egyik legfontosabb hívószó. – Azonnal felfigyeltem arra, hogy a fotós hölgy igényeinek megfelelően ki kell alakítani egy külön bejáratú fotóstúdiót. Ez egy lényeges momentum, hiszen fotósként én is otthon rendeztem be az első stúdiómat, így pontosan tudtam, hogy milyen igényekkel számolhatok – meséli Andrea.

- A tervezés során figyelembe kellett vennem, hogy családtagok szinte mindennap fogadnak vendégeket, aktív társasági életet élnek, ezért a nem is olyan nagy alsó szintet ennek a funkciónak rendeltem alá – avat be minket a koncepcióba Andrea. - A ház vízparti elhelyezkedésénél fogva jelentős szerepet kapott a terasz, mint a vendéglátás és a mindennapos családi találkozások helyszíne. Fontos volt számomra, hogy olyan teret alkossak, ami nemcsak az adott funkciókat szolgálja ki, hanem a közlekedést is segíti. Ennek megfelelően próbáltam a tagolt térben a - lehetőségekhez mérten - szélesebb közlekedő útvonalakat kijelölni.

Szülői hálószoba
Szülői hálószoba

A lakás stílusa jellegzetes: a tervező a modern és klasszikus jegyek vegyítésére, azok harmonizálására törekedett. – Modern, íves vonalak, de mégis klasszikus tömegek jelennek meg a belsőben – jellemzi Andrea az enteriőröket.

A vízpart közelsége meghatározza az anyaghasználatot is: a természetes matériákon kívül alig jöhetett más szóba. - A padlón például magától értetődő a fából készült burkolat. A természetes textíliák használatánál az otthonosság, a meleg légkör megteremtése vezetett, melynek az ellenpólusa az elegáns, de hideg márvány – magyarázza az izgalmas kontrasztokat a tervező.

- A beépített bútorok, a médiafal, a konyha szinte kivétel nélkül egyedi tervezésűek. Szeretem, ha az adott helyet az utolsó milliméterig ki tudom használni – mosolyog a tervező. - A kárpitozott bútorok viszont valós, készen kapható termékek.

Andrea szívesen használ föld színeket, ezek izgalmasan jelennek meg a terveken is. - Vallom, hogy a természetben található színek sosem mennek ki a divatból, és bármilyen helyzetben nyugtatóan hatnak ránk. Mindamellett jó alapot teremtenek bármilyen más, élénkebb, erősebb, akár extrémebb színek alkalmazásához is. Így a pályázatomban főként a szürkék-barnák-bézsek dominálnak.

Szülői fürdőszoba
Szülői fürdőszoba

- Régi fotósként elkötelezetten hiszek a világítás/megvilágítás erejében. Már a látványtervek készítésekor is nagy hangsúlyt helyeztem az adott enteriőr megvilágítására, hiszen ugyanazon bútorok, színek egészen más hangulatot teremtenek más-más megvilágításban. Szeretem, ha van lehetőség az adott helyiségek teljes kivilágítására, de ugyanolyan fontosnak tartom a hangulat és kiegészítő fények használatát. A pályázatban szereplő otthonban is egyformán szerepet kaptak a technikai fények, a lokális LED-ek és a design függesztékek, csillárok is – hívja fel a világítás fontosságára a figyelmünket a tervező.

Szülői fürdőszoba
Szülői fürdőszoba

- Amikor elolvastam a kiírást, amiben a „kortárs magyar művészet”, mint lényeges elem szerepelt, azonnal tudtam, hogy valamilyen extrém formában kedvenc fotósom alkotását is megjelenítem az enteriőrben. Így került a vendég zuhanyzó falára az egyedi mozaikból megalkotott Borsi Flóra kép – mutatja az egyik leglátványosabb részletet Andrea. - Szerettem a nappalit is tervezni, olyan lett, ahol a kanapén ülve én is szívesen olvasgatnék. A konyhán ugyancsak sokat gondolkodtam. Mivel a tér elég szűkös ahhoz, hogy ott ketten és sokat főzzenek, próbáltam a leginkább optimális elrendezést és méretet megvalósítani.

Vendég fürdőszoba, Borsi Flóra mozaikra rakott alkotásával illusztrálva
Vendég fürdőszoba, Borsi Flóra mozaikra rakott alkotásával illusztrálva

- A tervezés során végig egy minden szempontból harmonikus otthon megteremtésére törekedtem. Ez egyébként a legfontosabb vezérlőelvem – árulja el tervezői ars poeticáját Andrea. - A funkció és a dizájn közötti ideális egyensúlyt megtalálni nem egyszerű. Nem jó az öncélú dizájn, a dizájn nélküli funkció pedig unalmas. Úgy gondolom, hogy ezt a kettőt kell jól összeilleszteni, fűszerezni egy izgalmas világítással, és kész a jó recept a harmonikus otthonhoz.

Vendég fürdőszoba
Vendég fürdőszoba

Akár vannak jó ötleteink, akár tanácstalanul állunk otthonunk kialakítása, berendezése előtt, érdemes egy gyakorlott lakberendezőhöz fordulnunk. Mit mond erről a szakember? - Amit csekély tapasztalatomból már megtanultam, hogy kétféle ember létezik. Az egyik, akinek elgondolása sincs, hogy milyen otthonban szeretne élni, azt sem tudja, hogyan kezdjen neki a berendezésnek. A másik típusba azok tartoznak, akiknek annyi minden tetszik, hogy elvesznek a stílusokban, lehetőségekben. Mindkettő számára megváltás egy lakberendező segítsége. Nem utolsó sorban azért is, mert egy lakberendező olyan problémákat képes elhárítani, melyek egy építkezés, felújítás során a laikusoknak vagy eszébe sem jutnak, vagy túl későn. Egy jó lakberendező időt és nem kevés pénzt spórolhat az ügyfelének – mutat rá a lényegre a tervező.

Népszerűek a témában

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

Otthoni edzőterem kialakítása

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Generon: a naprakész tető

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Erre figyeljen, ha épített zuhanykabint szeretne

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

„Az esztétikumon és a funkcionalitáson felül kiemelt fontosságú számomra a terek játékos és inspiráló kialakítása” – interjú Lode Cora lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat harmadik helyezettjével

„Szeretem felfedezni a tér adottságait, tanulmányozni a lehetőségeket és megtalálni a legjobb kialakítási opciókat” – Kovács-Szécsi Dóra lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat díjazottjával beszélgettünk

„Egy enteriőr akkor lesz élhető, amikor jól működnek együtt a különböző funkciók” – beszélgetés Pál Gabriella Annával, az Év moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

Friss hír a jakuzzivilágból: tovább bővült a VitalSpa „vevőkényeztető” garanciája

„Lakberendezővé válni egy hosszabb útkeresés eredménye” – Beszélgetés az Év lakberendezője 2022 pályázat győztesével, Szőke Mónikával

„Számomra a tervezés nem munka, hanem lehetőség egy olyan világ létrehozására, amiben örömét leli a megrendelő” – Árvai-Komódi Klaudia lakberendezővel, az „Év fürdőszobai moodboardja 2023” pályázat harmadik helyezettjével beszélgettünk

„Sok mindent szükséges átgondolni a tervezés során” – beszélgetés Szilágyi Dórával, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

„Az az ember vagyok, akinek mindene a képi világ” – Ferik Judit lakberendező, az Év moodboardja pályázat győztes tervezője

„Olyan típusú ember vagyok, aki bármit képes megszervezni” – interjú Zselló Katica lakberendező, enteriőrtervezővel, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjazottjával

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Térformálás design elemekkel